Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Çar May 23, 2012 2:44 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: ASİMİLASYON
İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 10:00 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

asimilasyon
1. (bkz: özümleme)
2. globalleşmenin sonuçlarından biri, zayıf ülkelere,ekonomik olarak güçlü olan ülkelerin kendi ekonomilerini daha da güçlendirmek adına, kültürlerini empoze etmesi ardından gerçekleşen olay
3. toplumsal bir komunitenin başka bir dominant kültür tarafından kendilerine benzetilmesi prosesine verilmiş isim.
4. "farklı kökenden gelen azınlıkları veya etnik grupları, bunların kültür birikimlerini, kimliklerini baskın doku ve yapı içinde eriterek yok etme sürecinin sonu." http://www.tdk.gov.tr/...

Türkiye özelinde, TC sınırları içinde yaşayan tüm azınlıkların isteyerek veya istemeyerek içinde bulundukları süreçtir aynı zamanda. asimilasyon, "baskın kültüre benzeme hali"dir ve devamında azınlığa ait olanın tamamiyle yitirilmesi sonucunu doğurur.

bazı devletlerce de asimilasyon bir politika halinde uygulanır.

özümleme
1. bir toplumun kültürünün, başka bir toplumun kültürü içinde eritilmesi, ona benzer hale getirilmesi durumu. asimilasyon, asimile etmek.
2. daha çoğunlukla azınlık veya bir topluluk içinde güçsüzlüğü ile bilinen gruplar için uygulanan benzeştirme, uydurma veya çoğunluk olan gruplarla aynı inanış, düşünceyi benimser hale getirme faaliyeti.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: ASİMİLASYON
İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:10 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Göç eden veya göçe zorlanan bir toplumun gittiği yerdeki zoraki asimilasyonu arzulanan bir sonuç olmaması gerektiği gibi devletin de hedefi asimilasyonu teşvik etmek olmamalıdır.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:15 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Göç etmiş olan bir toplumun asimile olup olmadığını araştırmak için bir kaç nesili ele almak yeterlidir. Bir etnik grubun çocuklarının yarısı dış evlilikler yaptığında asimile oldukları sonucu çıkar.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:15 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Medeni (Kalkınmış) ülkelerde Asimilasyonun frenlenmesi veya diğer Kültürlerin ihyası için teşvik destekleri söz konusu.

Bu geçtiğimiz son Cumartesi bilhassa TRT 1'de dinledim.Bu Kürt açılımı porogramı üzerine bir açıkoturumda.

Britanyada Galler Bölgesinde (Walles) anadilin ihyası son beş yılda Yerli halkının konuşma oranının %11 lerden %25 lere çıktığını söyledi.Britanyada 3.000.000'luk bir bölge.Ve İngiltere her yıl bu küçük bölgeye 125 Milyon sterling teşvik fonu aktarıyor.Bilhassa da Üniversite Öğrencileri Anadile duyarlıymış.Britanyanın İngiltere'den Sonra En büyük ve kalabalık Bölgesi İskoçya'da anadilin ihyası ve konuşma oranı son beş yılda %36'ları bulmuş.

Ve bir çok porogramlardan dinlemişliğim var.İspanyada Bask ve Katalan Halkının anadilini kullanma oranlarıda son beş yıl içersinde %3-5 oranında artmış.(Bask terörü yapılan hesaplara göre son 5 yıl içersinde esamesi kalmayacak kadar bitiyor).İtalya'da Kastil dili ve Arto-Adige (Almancaya yakın bir dilmiş) bölgesinde nüfusları 500 bin ile 3 milyon arasındaki bu halkların dillerine teşvik söz konusu.ABD ve Kanada yerli dillerini ihya için teşviklerde bulunuyor.Vallon ve Flaman dillerini katmıyorum.Fransada Anadiller yasalara göre güvence altına alınıyor ve bu Dünyanın Üniterlikte ve Laiklikte çok otoriter ülkesi 5 yıl içinde Anadilleri hayata geçirme Projeleri geliştircekmiş.Finlandiya 15 bin Nüfuslu Laponlara (Sami) kendi dillerinde eğitim mecburiyetini yasalaştırmaya çalışıyormuş.Dünya yaşamı omuz omuza,kardeşçe güzelleştirmeye bakıyor v.s.

Ben işin bu tarafındayım.Adamlar kalkınmışlıklarına orantılı bu işleri efendi gibi paylaşımlaştırıyorlar.Aralarında çıngar çıkmıyor, paraları Silaha yatırıp yıkımlaşan dünyalarına yap boz gibi hep masraf akıtmıyorlar.Beşeri taraflarının,nefsi buluşma noktalarının heveslerinide bu taraftan tatmin ediyorlar.İlla benim kültürel hegomonyam altında, illa benleşeceksin baskıcılığından,dayatmacılığından uzaklaşıyorlar ve gül gibi geçiniyorlar.Paraları heba olmuyor. Bizim Güneydoğuda olduğu gibi,hele kardeşin kardeşi kırmışlığı,yitirilen canlar,şehit annelerinin yanan yürekleri.Kötümü yanlışmı,bu adamlar salakmı bu paylaşımları gerçekleştirdikleri için.Onlarmı daha bir kalkınma adına soluklanıyor bizlermi? Onlarınmı yaşam standartları yüksek bizlerinmi. Ne olurdu bunu bu toprağın evlatları akıl etseydi 20-25 sene evvel.Boyutlar siyassallaşmasaydı,kan davasına dönüşmeseydi.Olmuyor işte,adamların en kutsal sitelerine girin,en kardeşçe,en İslamice söylemleriyle bunu istiyor,bastırmanın,hayır demede ısrarın ne alemi var.

Onlar (Avrupalılar) akıllı çözüm peşindeler bizlere nazaran,kardeşçe yaşama yollarını biliyorlar bizim bu uyumsuzluğumuzu,kavmiyetci diretmelerimizi,tek bir kültürde ısrarla dayatmacılığımızıda bir güzel kullanıyorlar,kullandılar silah pazarlarınıda karda rant ettirdik.Bölgeyi her yönden geri bıraktırmaları da cabası oldu vesselam........Onlar (Hristiyanlar) bizlerden (Müslümanlardan) akıllı demeye dilim varmıyor,inanın içim yanıyor,hala bu işlere Kavmiyetcilik diye bakanları seziyorum,hırslanıyorum onlara, buna da vesselam...........

Bakın son vesselamla sözümle konuyu kapatacaktım,burası Edirnekapı (İstanbulda) dışarda ne var bilmiyorum ama belediyenin etkinliği herhalde,halk toplanmış müzik sesleri.Şu an Kürtce Şemami'yi söylüyor sanatcının biri ve herkes bir arada eyleniyor.Coşkulu çığlıklar var.Herkes Kürt değil bu semtte.
2 Ay oldu dostluklar geliştirdim.Fakat insanlar kardeşçe bir arada eyleniyor Kürtçede şarkı söyleniyor Türkçede (Çerkesce yok tabi nerede,halktan talep olması lazım),yani kıyamet kopmuyor arkadaşlar,kavmiyetcilik haram ama kimsenin dilini çek kopart,peleseng et,onun dilinde şarkı söylemesi,okuması yazması yasak demiyor Cenab-ı Hak şimdi son defa vesselam............

Teşekkürler Tlepsh paylaşımın için, yorumuma vesile oldunuz.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:23 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Çerkeslerin asimilasyonunun en az olduğu yer İsraildir. İsrailde yaşayan Çerkesler’in Yahudiler ve Yahudi devleti ile olan ilişkilerinin çok iyi olmasıyla birlikte, hemen hemen hiç asimile olmadılar. Bu güne kadar İsraildeki Çerkeslerin egemen etnik grupla yaptıkarı evliliklerin sayısı bir elin parmaklarının sayısından daha azdır. (Tabi ki bunun en önemli sebebi din farklılığı.)

Diğer ülkelerde (Ürdün, Suriye, Türkiye gibi) bulunan Çerkeslerin egemen etnik grupla yaptığı dış evliliklerin oranı hayli yüksektir. Yüzde elliye yakın bir düzeye geldi demeye dilim varmıyor.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:28 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Bir etnik grubun çocuklarının yarısı dış evlilikler yaptığında asimile oldukları sonucu çıkar.
------------------------------------------------------------------------------------------

Çerkeslerde bu oran yarıyı çok geçti.

Bakın bazı gençler var onlarlada çetleşiyorum.Sağolsunlar konuşuyoruz. 3 tanesi düğünleri anlatıyor.Teyze kızının düğününü veya amcasının oğlunun düğününden bahsediyor.Birinin ağbisi.
Oran çıkardım toplam 12 düğün 8'i karma evlilik.

Benim bildiğim 7 düğün. 1'i tesadüfen bilmeden her ikiside çerkes.Diğer birini söylemeyeyim tansiyon yükseliyor evlenen iki tarafta çerkes bilinçli.Diğer 5'i karma evlilik,asimilasyon oranı çıktı işte.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:36 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

asimilasyon

-kabardey abzeh diye niye birbirinize laf atıyorsunuz ki sonuçta hepimiz türk değil miyiz
+ yok değiliz ne alaka ya
- ne yani şimdi siz müslüman değil misiniz?
+ yaw ne diyon sen , sen çerkes misin?
- ya gidin ekmeğini yediğiniz vatana ihanet etmeyin ee sizi zorla tutan mı var ?
+ hönkk!!

yukardaki diyalogun gerçekleştiği durumdur

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:37 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

decenqua yazdı:
2 Ay oldu dostluklar geliştirdim.Fakat insanlar kardeşçe bir arada eyleniyor Kürtçede şarkı söyleniyor Türkçede (Çerkesce yok tabi nerede,halktan talep olması lazım),yani kıyamet kopmuyor arkadaşlar,kavmiyetcilik haram ama kimsenin dilini çek kopart,peleseng et,onun dilinde şarkı söylemesi,okuması yazması yasak demiyor Cenab-ı Hak şimdi son defa vesselam............
Hangi kavmiyetcilik haram?
İsrailoğullarını Musa Fıravuna karşı savunurken, Mısırdan yok olmalarını (asimile olmalarını) önlemek için çıkarırken, Kendi topraklarına dönüşlerini sağlarken ne yapıyordu?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 7:56 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Bakın merak ettim şamatayı koşarak gittim.Valaha Belediye etkinliği zannetmiştim,meğer bir yavrumuz Askere gidiyor onun eğlencesiymiş.Bingöllü Kürt bir evladımız.Yarabbim Bu vatanın evlatlarına,isimleri ile münessa Kürt,Türk,Çerkes,Laz ne ise omuz omuzalıktan ayırma, hepsine kardeşçe kendi dilinde iyi niyetler düşünmeyi nasip et,güzel kardeşçe dilekler de bulunmaları nasip et yarabbim.

Hepimiz bu vatanda isimlerimizle yaşayacak yaşatacağız inşallah.Omuz omuza bu cennet vatanın kalkınmasına,daha ileri,daha ileri gitmesine gayret edeceğiz inşallah.

Hey biryerler klasik vaazları bırakın,bu standartlardan,statülerden,hayatın gerçeklerinden,şartların gerekliliğinden, artık güzel yaşamaları,kardeşçe paylaşımları vaaz edin,şartlar bunu gerektiriyor,kalıplaşmış fikriyatları,kemikleşmiş siyasi söylemleri bırakın, ahretinizi karartmayın vesselam.......

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 17, 2009 8:01 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Vallahi şahane bir düğün,meğer üç evlat askere gidiyormuş bu düğünde.Şu an Kürtçe şarkılar çalıyor,silahlar atılıyor yer yerinden oynuyor halaya katılasım geliyor.Heyt be Kürt kardeşlerim sınır boyuna gidiyor varmı bundan güzel kardeşlik.Canım Türkiyem...........

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi