Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Çar May 23, 2012 2:22 pm


Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC




Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: OSETYALI RESSAMLAR
İletiTarih: Cmt Ekm 30, 2010 10:07 am 
Çevrimdışı
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Kayıt: Sal May 08, 2007 4:27 am
İleti: 20071
Konum: MUDAREY-Гъубжь
OSETYALI RESSAMLAR
AlanOssetiA.com

Kuzey Kafkasya’daki otokton Kafkas toplumları içinde Osetler, sanatçısı oldukça fazla olan bir toplumdur. Özellikle resim sanatı alanında küçük bir ülke olmalarına rağmen birçok sanatçı yetiştirmişlerdir.

Asetin sanatçıların bir çoğu eserlerinde doğası, insanı ve kültürel değerleriyle Kafkasya’yı edinmişlerdir. Böylece Kafkasya’yı tanıtan eşsiz güzellikteki eserler meydana getirilmiştir. Bu sanatçıların hemen hemen tamamı realizm ve empresyonizm akımları arasında gidip gelen bir çizgide sosyal gerçekçi sanat akımının hemen her türünde resimler yapmışlardır. Sanatçıların bu türü benimsemelerinin başlıca nedeni, eski Sovyetler Birliği’nin resmi sanat anlayışının bu akım olması ve sanat eğitiminin bu türde yaptırılmasıdır.

Aslında sosyal gerçekçi anlayışla yapılan resimler toplum tarafından daha rahat anlaşılmakta ve kırsal kesimlerce de benimsenmektedir. Bu anlayışın milli endişe ile resim yapan sanatçılar tarafından kolayca benimsenmesinin sebeplerinden birisi de sosyal gerçekçi akımın bu işlevselliğidir. Klasik bir anlayış olmasına rağmen birçok Kafkaslı sanatçı tarafından çağdaş bir yaklaşımla yorumlanan resimler Kafkasya dışına da taşarak muhaceretteki insanlara adeta anavatanlarının bir nefesi gibi ulaşmışlardır. (Muhaceretteki Kafkas kökenli sanatçıların gerçekleştirmedikleri veya gerçekleştiremedikleri bu durum, üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir kültür sorunumuzdur.)

Osetya’nın yetiştirdiği başlıca kısaca özellikleri ile aşağıda gösterilmiştir:

Maharbek TUGAN: 1878 yılında Kuzey Osetya’nın Dar-Dur köyünde doğmuş,1952 yılında Vladikavkaz’da vefat etmiştir. Gürcistan Resim Akademisi mezunu olan bu büyük sanatçı aynı zamanda Repin Akademisinde Master yapmıştır. Halk sanatçısı unvanı sahibi olan Tugan Maharbek plastik sanatların birçok alanında eserler vermiştir. Nart destanlarını konu alan illüstrasyonları en tanınmış eserleri arasındadır. Yağlıboyalarında empresyonist bir anlayış hakimdir. Türkiye’de en tanınmış Kafkasyalı ressamların başında gelmektedir.

Pavel M. ZARON: 1916 yılında Kiev’de doğan sanatçı Rus asıllı bir aileden gelmektedir. Akademik eğitimden sonra Osetya’ya yerleşen sanatçı Kafkasya konulu ölümsüz eserler vermiştir. Özellikle “Kahramanların Şarkısı” adlı eseri en tanınmış resmidir. Türkiye’de yanlış bilgilenme neticesinde Maharbek Tugan’a ait olduğu sanılan eser sanatçı tarafından 1974 yılında yapılmıştır.


Büyük bir ustalığın ürünü olan empresyonist eğilimli resimlerinde daha çok Kafkasya’nın doğa güzelliklerini ve tarihi yapılarını (Fiagdon,1978 gibi) konu edinmiştir. Yine Zeron gibi Rus asıllı bir sanatçı olan Yuri FEDEROV (1907-1982) Kuzey Kafkasya doğasını konu alan eserler vermiştir.

Zaurbek P.ABOYTI: 1931 yılında Vearhniy Zaramag’da doğdu. Osetin Halk Ressamı ünvanı olan sanatçı, grafik ve illüstrasyon çalışmalarıyla dikkati çeker. Mohammed Mamakaev’in eserlerini resimlemiştir.

Aslanbek ARÇEGOV: 1938 yılında Vladikavkaz’da doğdu. Grafikerlik de yapmış olan sanatçı Moskova’da sanat eğitimi yapmıştır.

Taymuraz AYLARTI: 1940 yılında Kadisar Djavskoe rayonunda doğan sanatçı Moskova’da sanat eğitimi yapmıştır.

Salva E.BEDOYTI: 1940 yılında Leningori köyünde doğdu. Osetin Halk Sanatçısı ünvanı almıştır. Moskova Repin Sanat Akademisi mezunu olan sanatçı empresyonist bir tarzda resimler yapmaktadır.

Magomet ÇOÇİEV: 1933 yılında Gürcistan’da Ortavi’de doğmuştur. Parlak ve sıcak renkleri cesaretle kullandığı fovist ağırlıklı yarı soyut eserleri vardır.

Azanbek CANAYTI: 1919 yılında Vladikavkaz’da doğdu. Rusya Halk Ressamı ünvanı alan sanatçı plastik sanatların hemen her alanında eserler vermiştir. Nart destanlarını konu alan eserleri bulunmaktadır.

Murat CİGKATI: 1947 yılında Dzomah’da doğmuştur. Nart destanlarını konu alan illüstrasyonlar yapmıştır.

Batraz DZİOV: 1942 yılında Saniba’da doğmuştur. Moskova’da sanat eğitimini tamamlamıştır.

Batraz Zelimhan FİDARTI: 1946 yılında Vladikavkaz’da doğdu. Moskova’da sanat eğitimi yapmıştır.

Umar GAZITI: 1930 yılında Güney Osetya’da Tshinvali’de doğdu. Portreleriyle ünlü olan sanatçı Moskova ve Leningrad’da sanat eğitimini yapmıştır.

Kazbek HETAGKATI: 1936 yılında Kosta’da doğup, 1985 yılında Vladikavkaz’da vefat etmiştir. Moskova Repin Resim Akademisi mezunu olan sanatçı peysaj ve portre türündeki resimleriyle adını duyurmuştur.

Marat Muharbek HETAGKATI: 1938 yılında Vladikavkaz’da doğan sanatçı yine aynı şehirde 1983 yılında vefat etmiştir. Sanat eğitimini Azerbaycan’da yapan Hetagkatı’nın eserlerinde grafiksel bir eğilim görülmektedir.

Aslan Girey HOHOV: 1894 yılında Mizur’da doğan sanatçı 1965 yılında Vladikavkaz’da vefat etti. Kitap resimleri ve grafikleriyle tanınmıştır.

Murat KABULATI: 1939 yılında Vladikavkaz’da doğdu. Repin Akademisi mezunudur. Portre ve peyzajlarıyla ünlü olan sanatçının grafiksel ağırlıklı resimleri bulunmaktadır.

Alibek KADİATI: 1946 yılında Beslan’da doğdu. Moskova’da sanat eğitimi yaptı. Portre ressamı olarak adını duyurmuştur.

Batır KALMANTI: 1920 yılında Kuzey Osetya’da Olginskoe’de doğmuş, 1981 yılında Vladikavkaz’da vefat etmiştir. Moskova Repin Sanat Akademisinden mezun olan sanatçı entreyor, portre ve peyzajları ile ünlüdür. Eserlerinde ünlü Rus ressamı Repin’in yoğun etkisi görülür.

Umar Kanıbolat KANUKATI: 1929 yılında Koban’da doğdu. Moskova’da sanat eğitimi yapan sanatçı çalışmalarını daha çok grafik alanında yapmıştır.

German KARGİATI: 1937 yılında Nuzal’da doğdu. Grafiker ve Ressamdır.

Elbrus SAKKATI: 1930’da Vladikavkaz’da doğdu. Repin Akademisi’ni bitirmiştir. Portre ressamıdır.

Harit TİBİLOV: 1938 yılında Güney Osetya’nın German köyünde doğdu. Romantizm kokan peyzaj ve natürmortlarıyla ünlüdür.

Soslan TOTİATI: 1947 yılında Vladikavkaz’da doğdu. Sanat eğitimini Moskova’da yapmıştır.

Elbrus TSOGOYTI: 1948 yılında Alagir’de doğmuştur. Grafiker ve ressamdır.

Daurbek Amurhan TSORAEV: 1932 yılında Brut’da doğdu. Dekoratif sanatlar ustasıdır.

Vahit ZAURATI: 1952 yılında Grozniy’de doğmuştur. Vladikavkaz’da resim ve grafik eğitimi yapmıştır. Peyzajlarıyla ünlüdür.


Kafkasya’nın doğasından kaynaklanan haz ve coşku dolu resimlerinde bütün ressamlar başlıca esin kaynağı olarak yaşadıkları vatanlarından yararlanmışlardır. Özellikle tarihi yapılar ve pitoresk Kafkasya manzaralarının yer aldığı bu eserler bir ölçüde de romantizm akımına dahil edilebilirler.



Kaynaklar:
DZANTİEV,Anatoliy A.: Hudojniki Sevemoy Osetii, Hudojnik RSFSR, Leningrad 1988.
DZANTİEV, A.: İmya-narodniy Hudojnik (M.S.Tuganov).-Molodoy komunıst 1967.
Yrd. Doç. Erol YILDIR
Kafkasya Gerçeği, S.8, Samsun 1992, s.34-36.



http://www.circassiancenter.com/cc-turkiye/sanat/resim/05_kuzey_kafkasyada_plastik_sanatlar.htm

_________________
Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski


Sayfa başı
 Profile bak  
 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir


Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB3 Türkçe: phpBB Türkiye
[ Time : 1.015s | 11 Queries | GZIP : On ]


Sitemizin hicbir kurum ve kurulusla iliskisi bulunmamaktadir.