Kremlin Çerkes Sorununu Araştırıyor Kuzey Kafkasya bölgesinin siyasi-idari sınırları üzerinde tartışmalar devam ediyor.Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Adıge Cumhuriyetleri’nde yaşayan
Çerkesler tüm bu cumhuriyetleri
bir region altında birleştirmek için Rusya hükümetine başvurdular.
‘Amerikanın sesi’ Rusya Şubesi muhabiri Yuliya Savçenko Kuzey Batı Kafkasya bölgesi haritasında böylesi bir değişimin artı ve eksileri üzerine bölge hakkındaki uzmanlardan Grigoriy Şvedov ile görüştü.
Yuliya Savçenko: Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar ve Adıgey’de yaşayan Çerkesler bir region altında birleşmek istediklerini federal yönetime ilettiler. Böylesi bir birleşmenin, sizce ne gibi artı veya eksileri vardır?
Grigoriy Şvedov: Bu regionlardaki olayların gelişiminin ışığında, bölgenin yeni bir impulsa ihtiyacı vardır, çünkü bugün
Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar ve Adıgey yöneticilerce arzulanan şekilde gelişme gösteren, insanların iş olanakları buldukları, yatırımcıların bölgeye geldikleri, ekonominin düzenli olarak gelişim gösterdiği bir konumda değil.
Bu bakış açısı ile bölgede yaşamın yeni bir forma ile organize edilmesi isteniyor. Federal merkezin bu regionları birleştirmesi yönünde karar alabileceğine, hele eğer Kremlince böylesi sorunları çözmek için atanan Hloponin’in portfölü hatırlanacak olursa-
inanmak mümkün O, tam anlamıyla Kafkasya’dan binlerce kilometre uzakta, Sibirya’da, batı Sibirya’daki regionları birleştirmişti. Biz aynı zamanda biliyoruz ki; Hloponin bu göreve atandığında biyografisini okuyarak soru yönelten muhabire: “
Evet, biliyorum, benim böylesi tecrübelerim var. Bu nitelilerimden dolayı istenilmiş olabileceğimi ben anlıyorum” demişti.
Benim bakış açıma göre böyle bir karar alınabilir, ama bu
olimpiyat oyunları ile alakalımı olur yoksa tüm Kuzey Kafkasya ile olan ilişkiler amaçlı bir politik karar mı olur? – bu zor bir soru.
Bence bu konu hakkında pek çok politik, şişirme sözler dolaşıyor, net ifadeler ise az. İnsanlar somut olarak nasıl yaşayacaklar? Ben Federal merkezin bir kaç federasyon subyektini birleştirerek
bir Çerkesya devleti oluşturabileceğine inanmıyorum.
Somut olarak onların ekonomisi nasıl geliştirilecek? Somut olarak, onlar böylesi bir yapıda nasıl bir yönetim oluşturacaklar? Bu sorunun göz önünde olmayan pek çok noktası var: Sadece ekonomi alanında da değil, üç ayrı cumhuriyetin birleştirilmesi ile
yönetici ulus olacak Çerkeslerin bakış açılarına göre bunlar küçük parçalar.
Bu konu da nasıl bir strateji izlenilecek, belkide bu yöntem kırılacak, çalışmayacak, – şimdilik böylesi konular üzerine konuşulmuyor. Bu yüzden bence, şu an alınacak her türlü karar erken alınmış olacak. Elde dokümanlar, farklı senaryolara göre, bölge, nasıl kalkındırılacak, doğrudan doğruya konuşmak gerekiyor.
Yuliya Savçenko: Grigoriy sizin bakış açınıza göre; yöneticiler nezdinde böylesi bir şey sezinleniyor mu, Hloponin’in portföyüne, birleştirici yönüne yeni ilaveler edilmesi düşünülüyor gibimi?
Grigoriy Şvedov: Bütün ayrıntıları ile değerlendirmem mümkün değil ama benim bildiğim kadarıyla başkanlık idari işler dairesi, eski başkan döneminden itibaren bu sorun üzerinde derin araştırmalar yapıyor.
Onlar durumu biliyorlar, onlar enformasyon (bilgi) topluyorlar ve bu sadece kesinlikle tabandaki bir hareket değil. Fakat ne yazık ki günümüzde eğer idari birimlerin kaynaklarının kapsamı dışında tabandan gelen hareketler arzulanmıyor.
Biz, bazı Çerkes liderlerin dövülmesi göz önüne alınmazsa bu konuda başka bir yaklaşım gözlemliyoruz. Karaçay-Çerkes Başkanının tutumunu örnek gösterecek olursak, bütün mitingler, konferanslar boyunca kendi negatif yaklaşımına rağmen, kendi altındaki koltuğu çekmeğe yönelik tartışmalara rağmen sakinliğini korudu.,mitingleri dağıtmadı, Karaçay-Çerkeste polisler, Moskova’daki Nijnıy Novgoroddaki benzeri mitinglerde davrandıkları gibi davranmadılar.
Bu yüzden biz diyebiliriz ki yöneticiler dinliyorlar ve bunu öylesine yapmıyorlar. Ve bu sadece herhangi bir şekilde sadece görüşme babında değil, politik baskı ve yöneticilerin tutumları neticesinde insanların özgürlüklerini elde etmek isteyen savaşçılara dönüşebileceklerini bilerek yapılıyor. Bir benzerinin Çeçenya’da ve diğer bazı regionlarda separatizm ideali etrafına toplanmış (
Kuzey Kafkasya’da elde silah Emiratı kurmak için mücadele veren bir topluluk)un nasıl oluşmasında görüyoruz.
Yuliya Savçenko: Grigoriy yayınımıza katıldığınız için teşekkür ediyorum.
Cherkessia.netin notu: Grigoriy Şvedov; Kuzey ve Güney Kafkasya genelinde Rusça olarak yayın yapmakta olan ‘Kavkazkiy Uzel’ haber portalının baş redaktörüdür.
Kaynak: Elot.ru
25 Ekim 2010
Cherkessia.net