Hedefe Ulaşmış Olsan da Geriye Dönüp Bir Bakmalısın 
Adıgey ile İsrail arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli bir payı olan Açumıj Nalşık ile Maykop’ta bir araya geldik.Açumıj, yaşam alanında karşılaşılan değişimler üzerinde durdu ve karşılaştırmalar yaptı.Ulusal sorunlara yönelik çalışma yapmanın yiğitçe bir davranış biçimi olacağını söyledi.
- 20 yıl kadar önce Adıgey’i ziyarete başlamıştık,-diye anlatıyor Açumıj Nalşık.-Anayurt dillerden düşmezdi,ama ayağın o yere basmadığı sürece boşlukta kalıyorsun.Ulusumuzun yaşadığı ve ayakta kaldığı bu yöreye,anayurda geldiğimde,kendimi gerçek bir Cennete kavuşmuş gibi gördüm.Yaşam boyu özlemini çektiğin bir hedefe kavuştuğunda,sırf sevinmekle kalmıyor,kendini şanslı olarak da görüyorsun.
- Nalşık,Kfar-Kama Adıge Xase örgütü başkanı olduğun dönemi unutmuyoruz. “İslamıy” ve “Nalmes” topluluklarımız ile “Zekoşnığ” futbol takımımızı İsrail’e çağırarak,kültürümüzün derinliğini ve spor alanındaki başarımızı ülkeniz halkına tanıtmış oldunuz.
- Yaşam boyu bir ilerleme olduğunu olayların gelişiminden de izleyebiliyoruz.Adıgey bir cumhuriyet oldu,o andan bu yana devlet sistemini iyice güçlendirdi.Adıge bayrağı yeryüzünde dalgalanmakla kalmadı,cumhuriyet birçok başarıyı da gerçekleştirdi.
- Değişik ülkelerde yaşayan Adıgelerin birbirlerini ziyaret etmekte olmaları sizce ne gibi bir anlam taşıyor?
- Birbirlerini ziyaret eden soydaşlar arasında ben de varım.Köylümüz yazar Hatikoye Receb,Adıgeyli biliminsanları ile birlikte çalışıyor.Yazılarını Adıge Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne gönderdi.Şhalaho Abu,Tharkoho Yunıs ve başka biliminsanları ile görüştüm.Receb’in yazdıklarını onlara ulaştırdım.
- Şhalaho Abu’yu uzun bir süreden beri mi tanıyorsunuz?
- Adıge olup da Şhalaho Abu’yu tanımamak olur mu?Bu benim kabul edebileceğim birşey değil.Her karşılaştıkça, onun güzel ve temiz Adıgece’sine vurulmadan edemiyorum.Adıgece’yi öğrenmek için Şhalaho Abu’nun yanına gidenler,ondan bir dinlediklerini içlerinden “atamıyorlar”. Birini birçok kez dinlemiş olsanız bile,anlattıkları kısa bir süre içinde unutulabilir.Şhalaho Abu’yu dinlediğinizde ise,koca bir cildi devirmiş gibi oluyorsunuz.
DÇB toplantıları
- Dünya Çerkes Birliği toplantılarına katıldığınızı biliyoruz.Toplantılarda ortak bir akla ulaşabiliyor musunuz?
- İsrailli Adıgelerin temsilcisi olarak Nalçik,Krasnodar,İstanbul ve Maykop’ta düzenlenen Dünya Çerkes Birliği toplantılarına katıldım.Ulusal miras,Adıgece’yi öğrenme ve benzeri konularda alınan kararları yaşama geçirmeye çalışıyoruz.Gençlerin daha çok bir araya gelmekte olmalarını da bu bağlamda bir başarı örneği olarak değerlendirmek gerekir diyorum.
- Oğlun Aybek,Adıgey’e dönüş yaptı,evlenip Maykop’a yerleşti.İlk geldiğin zamanki durumla şimdiki durumu karşılaştırır mısın?
- Oğlumun evine geldiğimde gelinimle konuşuyorum.Bu benim için tarifsiz bir mutluluk kaynağı.Maykop’a ilk geldiğimde otelde kalmıştım,ancak kısa bir süre sonra, tanıdıklarım beni otelden aldılar.Futbol takımı ile İsrail’e geldiğinde Hune Aslan’ı konuk etmiştim.Hune Aslan otelde kalmamı kabul etmedi ve beni kendi evine götürdü.Sanki o aileden biriymişim gibi candan karşılanmıştım.
Soydaşların birbirlerini aramakta ve ziyaret etmekte olmaları,başka topluluklar tarafından şaşkınlık ve gıptayla izleniyor.
Toplantılar
- Nalşık,bildiğim kadarıyla,Maykop’a,Adıgey’e geldikçe hayli kişiyle görüşme olanağın oluyor.Tahtamukay rayonunda iken,senin Kozet köyüne gittiğin söylenmişti.
- Hatikoye Receb’in ricası nedeniyle Kozet’e gitmiştim.Orada yazar Mehoş Ruslan ile karşılaştım,Receb’in yazılarını ona verdim.Soydaşlar değişik ülkelere dağılmış durumdalar,yine de Adıge tarihi konusunda işbirliğinde bulunuyor ve yardımlaşıyorlar.
- Şu sıralar kimlerle görüşeceksin?
- Şhalaho Abu,Meşfeşşu Necdet,Huaj Mecıd ve daha başka kişilerle buluşacağım.Carmeko Yusıf ,benimle spor konulu bir konuşma yapacağını söyledi.Adıge Televizyonu muhabirleri ile de görüşeceğim.
Tarihbilimi doktoru oldu
- Biliminsanı Hune Yahya,Maykop gelişinde, tarih alanında çalıştığını söylemişti bana.
- Yahya’nın selamlarını Adıgeyli biliminsanlarına ilettim.Peneşu Asker,Ç’ırğ Ashad ve daha başka Adıge tarihçiler Yahya ile tanışıyorlar,tarihsel araştırmalar konusunda görüş alışverişinde bulunuyorlar.Hune Yahya,bir süre önce İsrail’de doktorasını verdi ve tarih doktoru oldu.Yahya iyi Adıgece biliyor,Maykop’a geldiğinde kendisinden daha geniş bilgi alırsınız.
- Kfar-Kama’nın dünyaca tanınacağını umuyor musun?
- Bir köyün adını,o köyden yetişmiş olanlar duyurur.Kfar-Kama’dan biliminsanları, yazarlar, basketçi ve futbolcular yetiştiler.Soydaşların karşılıklı ziyaretleri sonucu böylesine kazanımlarımız oldu.Kişi hedeflediği yere ulaşsa,ünlü olsa bile,doğduğu yeri tanıtmalı,daima arkasına bakmalı.Şımarmadıkları ve ne oldum delisi olmadıkları için köylülerimizle gurur duyuyorum.
- Doğduğun köye,-Kfar Kama’ya- yarın mı döneceksin?
- Evet.-1 Ağustos- Anayurda Dönüş Günü’ne kalmayı istiyordum,ama Ramazan ayı gelip çattı.Sonbahara doğru Maykop’a yine geleceğim.
- İyi yolculuklar,tüm isteklerinizin gerçekleşmesini dilerim.
- Teşekkür ederim.
Resimdekiler (Oturanlar):Huaj Mecıd,Tharkoho Yunıs,Şhalaho Abu.
Ayaktakiler:Hune Aslan,Açumıj Nalşık,Meşfeşşu Necdet.Adıge maq,26 Temmuz 2011
Çeviri:Hapi Cevdet Yıldızhttp://cherkessia.net/news_detail.php?id=4734