Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Pts Şub 06, 2012 3:24 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: FAHRİ HUVAJ İLE SÖYLEŞİ
İletiTarih: Pts Eyl 06, 2010 10:09 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (1/1)

Resim

Geleneksel Adıge kültüründe insanın kendinden söz etmesi oldukça riskli ve pek tercih edilmeyen bir iştir. Çünkü kendinden söz eden kişinin her zaman «kendini övüyor, övünüyor» gibi görünme tehlikesi vardır. Kendini öven, övünen kişi ise toplumda pek hoş karşılanmaz ve ciddiye alınmaz.

Sayın Fahri Huvaj bize kendinizi tanıtır mısınız?

Лъытэныгъэ зыфэтшIырэ Хъуажъ Фахьри, хъунэу щытмэ адыгабзэкIэ уиунэгъуацIи дыхэтэу зыкъытэбгъэшIэна?

FH – Geleneksel Adıge kültüründe insanın kendinden söz etmesi oldukça riskli ve pek tercih edilmeyen bir iştir. Çünkü kendinden söz eden kişinin her zaman «kendini övüyor, övünüyor» gibi görünme tehlikesi vardır. Kendini öven, övünen kişi ise toplumda pek hoş karşılanmaz ve ciddiye alınmaz. Aynı şekilde insanın çocuğunu, malını, hayvanını bile övmesi hoş karşılanmaz. «Bırak da başkaları övsün» derler.

Хъу.Ф. – Пэсэрэ Адыгэ шIэнхабзэм къызэрэдилъытэрэмкIэ цIыфым ежь игугъ къышIыжьыныр шъыпкъэмкIэ тIэкIу къезэгъырэп, щынагъо ыкIи хъопсагъоп. Сыда зыпIокIэ цIыфыр ежь къызтегущыIэжьмэ «ышъхьэ щэтхъужьы, зыщэтхъужьы» фэдэу къэлъэгъон щынагъор ащ сыдигъуи къыпэщылъ. Зыщытхъужьрэ цIыфыри цIыфмэ шIу алъэгъурэп, уаси къыфашIырэп. Джащ фэдэкъабзэу цIыфыр ибын, имылъку, ибылым щытхъужьынри ашIотэрэзэп. «Щыгъэти нэмыкIхэр къыщэрэтхъу» аIо.

Geleneksel Adıge kültüründe insanı yüzüne karşı övmekle arkasından yermek/çekiştirmek aynı derecede yadırganır ve kınanır. Bu yüzden olsa gerektir ki, binlerce yıldan bu yana sayısız işgalci güce karşı şanlı direnişler göstermiş olmasına, son olarak, dünyayı titreten koloniyalist/emperyal büyük Rus Çarlığı'na karşı neredeyse 300 yıla yakın süre devam eden son kurtuluş savaşında destanlar yazmış olmasına karşın, kimse neredeyse herhangi bir Adıge kahramanının adını bile bilmez. Çünkü kahramanlar kendilerini anlatsa övünmüş olabilirler ve kahramanlıkları beş paralık olur.

Пэсэрэ Адыгэ шIэнхабзэм къызэрэдилъытэрэмкIэ цIыфым нэрылъэгъоу ущытхъунри мынэрылъэгъоу уубынри зэфэдэу агъэемыкIу. Илъэс мин пчъагъэм къыкIоцI зихэку къибэнэгъэ кIочIэ хъункIакIомэ апэуцоу лIыгъэшхуабэ зэрихьагъэ пэтми, аужыпкъэрэу, зэрэдунаеу зэтезыгъэкIэзэзыхьэщтыгъэ колониалист ыкIи эмпэрял кIочIэшхоу Урыс Царизмэм къыришIылIэгъэ аужыпкъэрэ фитхъужьныгъэ зэошхоу илъэс 300 Iапэцыпэ фэдиз зыукъудиигъэм щызэрахьэгъэ лIыхъужъыгъабэхэр орэдыжъмэ, IорыIуатэмэ ахэхьагъэ пэтзэ зы Адыгэ лIыхъужъ нэмыIэми ыцIэ цIыфмэ къызэрамышIэжьрэр зиягъэр арарэу сенеэгуе. Сыда зыпIокIэ лIыхъужъмэ агъэхъагъэр ежьмэ къаIотэжьмэ зыщытхъужьыгъэ фэдэу цIыфмэ къащыхъун ылъэкIыщт ыкIи ялIыхъужъыгъэ чапыч имыосэжьэу къэнэжьыщтышъ ары.

Bütün bunlar, gelenekleri olduğu gibi korumanın, sorgulamadan uygulamanın ne kadar yanlış olduğunu, toplum için ne kadar zararlı sonuçlara, ne büyük kayıplara yol açabildiğini ortaya koyan en çarpıcı örneklerden bazılarıdır.

Мыхэр зэкIэ, хэбзэжъхэр зэрэщытыгъэ шъыпкъэм тетэу хъумэгъэныр, умыушэтыхэу, уахэмыIэзэжьыхьахэу зепхьэныр зэрэпхэнджыр, лъэпкым ащ ягъабэ къыфихьын зэрилъэкIыщтыр къэзыгъэлъагъорэ шэпхъэ IупкIымэ ащыщ ныIэп.

Geleneksel Adıge kültüründe başkalarının övmesi veya başkalarını övmek de sorunsuz değildir. Bu övgü duyulacağına ve övülenin de kulağına gideceğine göre yüzüne karşı övmüş gibi algılanabilir, farklı, yanlış yorumlara yol açabilir. Geleneksel Adıge kültürüne göre en iyisi bilen bilir deyip bırakmaktır. Bu konuda ceguak'uelerin hakkını teslim etmek gerekir. (Ceguak'ue: bir tür halk ozanıdır. Tarihe, toplumsal olaylara tanıklık eden ve bu tanıklıklarını söz ve ses ustalığıyla topluma ve gelecek kuşaklara yansıtan bir sanatçıdır; vak'anüvistir, hicviyecidir, mersiyecidir, güftekardır, bestekardır, icracıdır...) Bir kahramanlık, erdemli bir davranış, ceguak'uelerin dilinde sanatsal bir etkinliğe dönüşür. Ceguak'uelerin genellikle müzikal olan söylemleri halk tarafından benimsendiğinde sorun kalmaz. O yiğitlik, kahramanlık, o erdem, sahibiyle birlikte ölümsüzleşir. Ne yazık ki, diğer pek çok ulusal kültürel değer ve kurumlarıyla birlikte Ceguak'ue kurumu da (Anayurt Çerkesya'daki küçük filizlenmeler bir yana bırakılırsa) neredeyse tarihe karışmıştır.

Пэсэрэ Адыгэ шIэнхабзэм къызэрэдилъытэрэмкIэ нэмыкIым ущытхъунри нэмыкIыр къыпщытхъунри щынэгъончъэп. А щытхъур цIыфмэ зэрэзахыхыщтыр, ащ фэдэу узщытхъурэми ытхьэкIумэ зэрэнэсыжьыщтыр гъэнэфагъэ, арэу зыхъурэми нэрылъэгъу щытхъу фэдэу къащыхъун ылъэкIыщт, нэмыкI Iофыгъо пхэнджхэр ащ къырагъэкIын алъэкIыщт. Пэсэрэ Адыгэ шIэнхабзэм къызэрэдилъытэрэмкIэ анахышIур: зышIэрэм ешIэ Iуагъэу къэгъэнэныр ары. Мыщ фэгъэхьыгъэу джэгуакIомэ яшIушIагъэ ягъэгъотыжьыгъэн фае. (ДжэгуакIокIэ заджэхэрэр: лъэпкъ усэкIо къызэрыкIу. Тхыдэр, цIыфыбэ Iофыгъохэр къэзыушыхьэтрэ ыкIи къыушыхьэтхэрэр гущыIэ ыкIи мэкъэ IэзагъэкIэ цIыфыбэмэ, къэкIощт кIэблэхэмэ алъызгъэIэсрэ IэзэшIэлI, хъугъэшIэгъэтх, гыякIо, щытхъурыIу, орэдус, орэдыIу...) Зы лIыхъужъыгъэ е зы цIыфыгъэшхуагъэ джэгуакIом зыIэкIахьэрэм ар джэгуакIом ыбзэ дэхэфэшI IэшIэгъэ гъэшIэгъон щэхъу. ДжэгуакIомэ нахьыбэрэмкIэ орэдышъом илъэу къаIохэрэр цIыфыбэмэ заштэрэм Iофыр зэшIокIы. А лIыхъужъыгъэр е цIыфыгъэшхуагъэр зыгъэхъагъэм ыцIэ кIыгъоу мылIэжьныгъэм нэсы. Тиджагъу нахь мышIэми нэмыкIрэ лъэпкъ шIэнхэбзэ пкъыгъуабэмэ ыкIи ахэр къэзыгъэхъущтыгъэ IофышIэмэ ыкIи IофшIапIэмэ афэдэу джэгуакIохэри (Адыгэ хэкоу Черкесиям къыщыIушыжьрэ цIыкIу-шъокIухэр зыбгъукIэ къэбгъанэмэ) тхыдэм хэхьэжьыгъ пIоми хъунэу щыт.

Şimdi, yukarıda belirtilen riskleri de bilerek, son paragraflardaki tespiti de dikkate alarak ve programın formatı gereği sorulmuş olmasına dayanarak, kendimden kısaca söz edeyim.

Джы ыпшъэкIэ къыщытIогъэ щынагъохэри аужыпкъэрэ пычыгъом къыщытIогъэ хъугъэшIагъэхэри къыдэтлъытэзэ ыкIи программэм ишапхъэ елъытыгъэу къызэрэтэупчIыгъэхэм къыхэкIыкIэ сишхъэ Iоф игъугъ къышъуфэсшIын.

Ben Adıge ulusunun Abdzah boyunun HUWAJ/XHUAJJ soyundanım. Resmi ideoloji tarafından re'sen verilen yapay soyadını değiştirerek, kendi özgün soyadını resmen de almayı başarabilmiş şanslı(/şanssız)lardan biriyim. Özen olan soyadımı, sonradan Huvaj olarak değiştirmeyi başardım. İlahiyatçı, Eğitimci, Hukukçu, Kamu Yönetimi Uzmanı ve sivil toplum aktivistiyim.

Сэ Адыгэ лъэпкъым и Абдзэхэ къотамэ – Хъуажъ лIакъом сыщыщ. ЛIэкъоцIэ нэпцIэу къэрал хабзэм къытипэсыгъагъэр зэзыхъокIыжьышъугъэу, ежь илIэкъоцIэ шыпкъэ къэзыштэжьышъугъэ насыпышIо(/насыпынчъэ)мэ сащыщ. ТыркубзэкIэ къытатыгъэ тиунэгъоцIагъэу ЁЗЕНыр ХЪУАЖЪ (/ХЬУАЖ)эу зэрязгъэхъокIыжьыныр къыздэхъугъ. Сытеолог, сыегъэджакIу, сыюрист, къэрал Iоф зегъэкIоным сыфэIаз ыкIи бэдауш хэсэ зэхэщагъэмэ сырялэжьакIу.

1946 yılı sonbaharında Antalya-Korkuteli-Yeleme köyünde doğmuşum. Hiç Türkçe bilmeden başla(tıl)dığım ilkokulu köyde bitirdikten sonra 7 yıllık Antalya İmam-Hatip Okulu'nu (1965), bu okul mezunlarının Üniversite sınavlarına alınmaması yüzünden tekrar sınavlarını dışarıdan vermek suretiyle Antalya Lisesi'ni (1967) bitirdim. Önce İmam-Hatip Okulu mezunu olarak sınavlarına girebildiğimiz tek yüksek okul olan Yüksek İslam Enstitüsü'nü İstanbul'da okumaya başladım (1966-67). Bu arada klasik devlet lisesini de dışarıdan bitirerek (1967) İÜ. Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydolduysam da iki yıl sonra bırakmak zorunda kaldım.

1946 гъэм ибжыхьэм, Анталя епхыгъэ кэлэжъыеу Коркутели-м хэхьэрэ къуаджэу Елэмэ (Къэсейхьаблэ) сыкъыщыхъугъ. Тыркубзэ сымышIахэу сызчIэ(гъэ)хьэгъэ пэублэ еджапIэр къуаджэм къызщысэухы уж илъэсыибл еджапIэу Ефэнды еджапIэр Анталя къалэм (1965 гъэ) къыщысыухыгъ. Ащ ыуж ар къэзыухыгъэхэр университетым зэрэкIамыгъэхьэрэм къыхэкIэу Анталя Лицейри (1967 гъэ) къэсыухыгъ. АпэрэмкIэ ефэнды еджапIэр кэзыухыгъэхэр зычIэхьэшъурэ еджэпIэ лъэгэ закъоу щыIэ Ислъам Институт лъагэм Истанбул сыщычIэхьагъ(1966-1967 гъэ). Ащ сыщеджэзэ Класик Лицей къызэрыкIори къэсыухыгъ (1967 гъэ). ИтIанэ Истанбул Университетым и литэратурэ факулътеты инэмыцабзэ къотамэ сычIэхьэгъэ нахь мышIэми илъэситIу къынэуж чIэсымынэжьы мыхъунэу хъугъэ.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirdikten sonra bir yandan memurluk/öğretmenlik yaparken bir yandan da AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Etnoloji bölümünde okumaya başladım. 12 eylül öncesi yaratılan karmaşa ortamında ve sonrasında lise gibi her ders yoklama yapılması ve devam sorunları yüzünden ikinci sınıftan sonra ayrılmak zorunda kaldım.

Истанбул Ислъам Институт лъагэр къызэсэухы уж зыбгъукIэ къулыкъушIэу/егъэджакIоу сылажьэзэ зыбгъумкIи Анкара Университетым бзэм, тхыдэм, чIыгъурышъом (географием) фэгъэхьыгъэ ифакулътеты Этнологие къотамэм сыщеджэнэу сыщыфежьагъ. Iоныгъо/бжыхьэпэ мазэм и 12 къыпэу хэгъэгум къыщагъэхъугъэ зэрэзехьэ-зэрэукI щынагъом дыхэтэу еджэгъу пэпчъ къэмыкIуагъэхэр ауплъэкIоу зэрэрагъэжьагъэм къыхэкIэу ятIонэрэ илъэсыр къэсыухыгъэ пэтзэ сыкъычIэкIыжьынэу хъугъэ.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nü (TODAİE) bitirdikten sonra (1985) 12 eylülün haksızlıklarından ve yakıcı baskılarından etkilenip öfkelenerek Hukuk öğrenimi görmeye karar verdim ve İÜ Hukuk Fakültesi'ni de bitirdim (1991).

Къэрал IофзэхэщакIэм теуфагъэу Тыркуемрэ КъокIыпIэгурытымрэ афэгъэхьыгъэ (административнэ) Институтыр (1985 гъэм) къызэсэухы уж Iоныгъом/бжыхьэпэм и 12-кIэ заджэхэрэ дзэ гъэпсыкIэм имыхъумышIагъэхэм, изэфэнчъагъэхэм сагъэгубжишъ, юридическэ шIэныгъэ зэзгъэгъотынэу тесыубытагъ ыкIи Истанбул университетым и юридическэ факулътет сычIахьишъ, (1991 гъэм) къэсыухыгъ.

İşçi, memur, öğretmen ve avukat olarak 25 yıl süre ile devlete hizmet ettikten sonra 15.09.1996 tarihinde kendi isteğimle emekliye ayrılarak anayurt Çerkesya'ya Adıgey Cumhuriyeti'nin Başkenti Maykop'a yerleşmeye karar verdim. Üç yıl kadar burada yaşadım. Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü'nde araştırmacı, Adıge Maq (Adıge Sesi) gazetesinde gazeteci-yazar ve Maykop'ta Adıgey Devlet Üniversitesi'nde okutman olarak görev yaptım; Diyaspora Tarihi, Ortadoğu-Adıge Kültür Tarihi, Dinler Tarihi dersleri verdim.

КIочIэрыпсэоу, къулыкъушIэу, егъэджакIоу ыкIи адвокатэу илъэс 25-кIэ къэралыгъом Iоф зыфэсэшIэ уж 15.09.I996 гъэм сэ сишIоигъоныгъэкIэ кIочIэфэгъашIоу сыхэкIыжьишъ, тятэжъ хэгъэгоу Черкесиям – Адыгэ Республикэм и къэлэ шъхьэIэу Мыекъуапэ сыдэтIысхьэжьынэу тесыубытагъ. Илъэсищ фэдизкIэ ащ сыщыпсэугъ. ЦIыффэшI шIэныгъэ къэлъыхъуакIо институтым шIэныгъэлэжьэу, Адыгэ Макъ гъэзетым журналистэу ыкIи Мыекъуапэ дэт Къэралыгъо Университетым егъэджакIоу Iоф щысшIагъ. Хэхэс Адыгэм итхыдэ, динмэ ятхыдэ фезгъэджагъэх.

Ekonomik sorunlar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldım. 2002 yılından beri halen Ankara'da serbest avukat olarak çalışıyorum. Emekli İngilizce Öğretmeni Düriye Kardan ile evliyim ve dört çocuk babasıyım.

Экономикэ амалынчъагъэхэм къахэкIыкIэ къэзгъэзэжьынэу хъугъэ. 2002 илъэсым къыщегъэжьагъэу Анкара къалэ адвокатэу Iоф щысэшIэ. КIочIэфэгъашIоу тIысыжьыгъэ инджылызыбзэ егъэджакIоу Къардэн Дуриерэ унагъо зэдэтшIагъэу тызэшъхьэгъус, быниплI тиI.

Adıge ulus bilinci, dili, tarihi, kültürü adına yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Адыгэ лъэпкъ шIэжьым, Адыгабзэм, Тхыдэм, шIэнхабзэм афэгъэхьыгъэу бгъэцэкIагъэ лэжьыгъэмэ ягугъ къытфэпшIына?

FH – Bu alandaki çabalarım, Türkiye Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği adıyla İstanbul'da faaliyet gösteren dernekte (Şimdiki Bağlarbaşı Derneği) 1966-67 yıllarında başladı. O sıralarda özel çabalarla (değerli dostum ve arkadaşım Çurey Aliy'in yardım ve katkılarıyla) Adıgece okuma-yazma öğrendim ve daha sonra derneklerimizde ve evlerimizde isteyen arkadaşlara Adıgece okuma-yazma kursları açtım.

Хъу.Ф. – А Iофмэ афэгъэхьыгъэ лэжьыгъэмэ Тыркуем и къафкъас шIэнхабзэ ыкIи зэдэIэпыIэныгъэ хас ыцIэу Истанбул тэтыгъэм (джырэ Багъларбашы хасэр ары) 1966-67 гъэхэм сащыхэхьагъ. А лъэхъэным сэрсэрэу (ыкIи синыбджэгъоу Чурей Алий иIэпыIэгъукIэ) адыгабзэкIэ тхакIэ-еджакIэ зэзгъэшIагъ. Ащ ыуж адыгабзэкIэ тхэкIэ-еджакIэ зэзгъашIэ зышIоигъохэмэ афэшI тихасэхэмэ ыкIи тиунэхэмэ курсхэр къащыфызэIусхыгъ.

İstanbul Kafkas Kültür Derneği'nde gençlik kolu kurulmasına, Çerkes resimleriyle ilk duvar takvimi (1968) çıkarılmasına, Aqsore Zihni ve rahmetli Nartoqua Ünal ile birlikte öncülük ettim. Pahalı yerlerdeki lüks, sosyetik eğlence geceleri (mehtap gezileri, balolar vs) yerine gençlerin tanışmalarına, dar gelirli ailelerin bir araya gelip ulusal kültürümüz içinde kendi müziğimiz ve oyunlarımızla eğlenmelerine yönelik olarak mütevazı düğün salonlarında «Mezuniyet Geceleri» geleneğini başlattık. Bu gecelerde Türkiye'de ilk kez sahnede canlı olarak Adıgece şarkılar söyledik, koro ve solo olarak (K'ok'ue Oğuz, Neğuey Turhan, Şşogen Sırrı, Merzey Burhan vb) arkadaşlarla birlikte.

Истанбул Къафкъас ШIэнхэбзэ хасэм ныбжбыкIэ хасэ къыщызэIухыгъэным, Адыгэ сурэтхэр тетэу апэрэ блын лъэхъанылъэ (1968 гъэм фэгъэхьыгъэу) къыдэзгъэкIыгъэмэ сахэтыгъ Акъсорэ Зихьнирэ Нартокъо Иналрэ тызэгъусэу. Люкс чIыпIэ лъапIэхэм ащашIыщтыгъэ пчыхьэзэхэхьэхэмэ (мэзэгъо чэщ къухьэзекIохэмэ, данс ешхэ-ешъохэмэ н.) ячIыпIэкIэ кIэлэ-гъуалэхэр, хэхъо макIэ зиIэ унагъохэр осэ макIэхэр кIатызэ зы чIыпIэ къихьэхэу, нэIуасэ зэфэхъунхэм, Адыгэ орэдхэмрэ къашъохэмрэкIэ зэрэгъэчэфынхэм фэшI джэгушIыпIэ Iэрыфэгъухэмэ «еджэн ухыгъо чэщхэр» зыфэтыусыгъэ пчыхьэзэхэхьэхэр къедгъэжьагъэх. А пчыхьэзэхэхэм ТыркуемкIэ апэрэу сценэм АдыгабзэкIэ орэдхэр къащытIуагъэх зырызаIоуи купзэдаIоуи (КIокIо Iоугъуз, Нэгъой Турхьан, Шэуджэн Сырры, Мэрзэй Бурхьан н. афэдэ) ныбджэгъухэмрэ тызэгъусэу.

1970'lerde (12 mart 1971 tarihine kadar) İstanbul'da bazı arkadaşlarımla birlikte Kamçı – Aylık Siyasi Gazete adıyla amatör bir yayın organı çıkarmaya başladık. Bu gazetenin sorumluluğunu ve yönetimini üstlendim. Bu gazetenin, (belki 2. Meşrutiyet sonrası dönemde Osmanlıca-Adıgece yayınlanan Ğuaze/Rehber gazetesinden sonra) Cumhuriyet döneminde Çerkes ulusal-kültürel kimliğini açıkça ortaya koyan ve savunan, asimilasyon sorununu açıkça dile getiren ve anti-asimilasyonist demokratik ulusal mücadeleye öncülük eden, «kendi topraklarında kendi kaderini tayin eden egemen bir toplum olma» ilke ve hedefiyle Çerkes halkının yok olmaktan kurtuluşunun anayurda dönüş olduğunu ilk kez açıkça ortaya koyan ve savunan bir gazete olarak demokratik Çerkes ulusal mücadelesinin sesi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

1970 илъэсхэм (гъэтхапэм и 12, 1970 гъэ нэсэ) Истанбул ныбджэгъу заулэ тыхъоу КIэпщ (Къамыщ) зыцIэ мэзэгъу гъэзетыр къыдэдгъэкIынэу тыфежьагъ. А гъэзетыр ипшъэдэкIыжьи зытеслъэжьзэ сэ зезгъэкIуагъ. А гъэзетыр (я2-нэрэ республикашъоу 1908 гъэм щыIагъэм къыдакIоу Осмэныбзэрэ АдыгабзэрэкIэ къыдагъэкIыгъэу щытыгъэ Гъуазэ гъэзэтым ыуж) Республикэ лъэхъаным Адыгэ лъэпкъ Iофыгъор гъэнэфагъэу, IупкIэу утыгум къизылъхьэгъэ гъэзетэу, лъэпкъгъэкIодым игугъ нафэу къэзышIыыгъэу ащ пэуцугъэу, анти-ассимилационист демократическэ лъэпкъ бэнэныгъэм пэщэныгъэ фэзышIыгъэ гъэзетэу, «ежь ичIыгужъ зищыIэныгъэ щызыгъэпсыжьышъурэ лъэпкъэу» щыпсэуныр IэнатIэ-гухэлъ зыфэзышIыгъэ гъэзетэу, Адыгэ лъэпкъыр кIодыжьыпэным къезыгъэлын зылъэкIыщт гъогу закъор хэкум гъэзэжьыныр арэу зэрэщытыр апэрэу нафэу-IупкIэу утыгум къизылъхьэгъэ гъэзетэу щытыгъэу, арэурэ Адыгэ лъэпкъ бэнэныгъэм ымакъэ хъугъэу пIоми ухэукъощтэп.

1975-78 yıllarında Ankara'da yine (elbette bazı arkadaşlarımla birlikte) Yamçı – Aylık Sosyo-Kültürel Dergi'yi çıkardım. Kamçı çizgisinde yayınını sürdüren bu derginin, aynı zamanda Çerkes ulusal sorununa çözüm arayan farklı görüşteki aydınların ortak platformu olduğunu ve ilk kez Kuzey Kafkasya halklarının alfabelerini yayınladığını belirtmek gerekir.

1975-78 гъэхэм Анкара джыри (ныбджэгъу заулэ сигъусэу) КIакIо (Ямчы) зыцIэ журналъыр къыщыдэзгъэкIынэу езгъэжьагъ. КIэпщым игъогу тетэу ар лъызыгъэкIотагъэ а журналыр, Адыгэ лъэпкъ Iофыгъом екIолIэкIэ зэфэшъхьаф фызиIэхэми яутыгу хъугъэу ыкIи Къафкъас лъэпкъ зэкъошхэмэ ятхэпкъылъэхэр апэрэу зэрэтыридзагъэри къыхэгъэщыгъэн фае.

Bunların dışında Nartların Sesi, Kafdağı, Nart, son olarak Jineps gazetesi gibi çeşitli kültürel gazete ve dergilerde yazılarım, çeviri ve makalelerim yayımlandı. Anayurt Çerkesya'da da Adıge Maq (Adıge Sesi) ve Adıge Psalhe (Adıge Sözü) gazeteleri ile Zequeşnığ (Kardeşlik) ve Psalh (Söz) dergilerinde de yazı ve makalelerim yayımlandı.

Мыхэмэ анэмыкIэу Нартмэ ямакъ, Къафдагъы, Нарт, аужыпкъэрэуи Жинэпс гъэзетым афэдэу шIэнхабзэм фэгъэхьыгъэ гъэзет ыкIи журналмэ ситхыгъэхэр, зэсыдзэкIыгъэхэр къадэхьагъэх. Ти Хэкужъэу Черкесиями Адыгэ Макъ ыкIи Адыгэ Псалъэ гъэзетхэмрэ Зэкъошныгъ, Псалъ журналхэмри ситхыгъэхэр къадэхьагъэх.

Adıge dili, kültürü, tarihi ve edebiyatı ile ilgili olarak Adıgece'den ve Osmanlıcadan çevirilerle birlikte 15'e yakın kitap yayınladım. Ayrıca Türkiye Diyanet Vakfı'nın önerisi ve yayınlama vaadi üzerine Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın "İslam'a Giriş"; Doç. Dr. Seyfettin Yazıcı'nın "Resimlerle İbadet Rehberi", Yakup Üstün'ün "Peygamberimiz Hz. Muhammed" adlı kitapları ile Dr. Fahri Demir'in "İslam: Temel kavramlar" adlı uzun makalesini de Adıgeyce'ye çevirdiysem de Diyanet vakfı'nın yayınlamaktan vazgeçmesi, yayınlanmasını sağlayacak yürekli ve iyi yürekli sponsor bulunamaması, kendi olanaklarımın da uygun olmaması yüzünden yayınlanamadı.

Адыгабзэм, ащ ишIэнхабзэ, итхыдэ, ижабзэ (илитературэ) афэгъэхьыгъэу Адыгабзэмрэ Осмэныбзэмрэ къарысхишъ, ТыркубзэкIэ зэсыдзэкIыгъэхэри ахэтэу тхылъ I5 фэдиз къыдэзгъэкIыгъ. Ащ нэмыкIэу Тырку Дин Iоф ТхьамэтапIэм ишIушIэхасэ къызэрэкIэлъэIугъэм ыкIи тыраригъэдзэнэу сызэригъэгугъагъэм къыхэкIыкIэ Проф.Др. Мухьамэд-Хьэмийдуллахь итхылъэу «Ислъамым ухэзгъэгъуаз» зыфиIорэр; Доц.Др.Сэйфэддин Языджы итхылъэу «СурэтхэмкIэ къэгъэлъэгъуагъэу ТхьэфэIорышIэным и Гъуаз» зыфиIорэр; Якъуб Iюстюн итхылъэу «Ти ТхьэлIыкIо лъапIэу Зиусхьэн Мухьэмэд» зыфиIорэр ыкIи Др.Фахьри Демир итхыгъэ кIыхьэу «Ислъам: Термин шъхьэIэхэр» зыфиIорэри АдыгабзэкIэ зэсыдзэкIыгъэ нэмыIэми Дин Iоф тхьамэтапIэм и шIушIэ хасэ зэрэкIэгъожьыгъэм, тырязгъэдзэнэу гукъэбзэ гушхо зыкIоцIылъ спонсор зэрэтымыгъотыгъэм, сэ сиамалхэри зэримыкъурэм къыхэкIыкIэ темыдзагъэу къэнагъ.

29 yaşında Ankara Kuzey Kafkasya Kültür Derneği'nde başkanlık sorumluluğu üstlendim ve bu dernekte birkaç kez (belki dernek tarihinde en fazla; 1976-77, 1977-78, 1978-80, 1992-93, 2003-2005 yılları ) ciddi demokratik rekabet koşullarında başkan seçildim. 1977 yılında Çerkes halklarının demokratik örgütlenme/federasyonlaşma çabalarını kırmak ve caydırmak üzere faili meçhul(/malum ama derinde) bir saldırı ile Tsey Mahmut Özden'in öldürüldüğü sırada dernek başkanı idim. Cenazenin Balıkesir'e götürülerek kitlesel katılımla taşınması ve köyünde toprağa verilmesi etkinliklerine katıldım ve ilk kez cenazenin defni sırasında halka açık olarak Adıgece konuşma yaptım.

Илъэс 29 сыныбжьэу Анкара-Ыпшъэрэ Къафкъас Хасэм и тхьаматэ IэнатIэ зытеслъхьэжьыгъ ыкIи а хасэм пчъагъэрэ (ар а хасэм тхьамэтагъэ щызезыхьагъэмэ зэкIэми анахьыбэнкIи мэхъу, 1976-77, 1977-78, 1978-80, 1992-93, 2003-04 гъэхэм) демократие зэнэкъокъушхохэм сакъыхэкIызэ тхьаматэу сыщыхахыгъ. 1977 гъэм Черкес лъэпкъ зэкъошхэр демократие хабзэм тетэу къызэрэлынэу/федерацие зэхащэнэу зэрэпылъхэм къыпэрыонхэм, ахэр кIигъэгъожьынхэм фэшI зышIагъэр амышIэу(/ашIэу ау куупIэ шIункIым къимыщэу) къытхаохишъ, ЦIэй Махьмуд Уэздэн къызаукI лъэхъаными хасэм сыритхьэмэтагъ. Хьэдэр Балыкесир тщэжьишъ, цIыфыбэ купышхохэр зыхэтыгъэ хьэдэгъэ фэIофашIэмэ сахэлэжьагъ ыкIи хьэдэр чIалъхьэжьы зэхъум къашъхьэм апэрэеу, АдыгабзэкIэ зыкъыщыгущыIагъ.

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -1/8809804

cherkessia.net

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: FAHRİ HUVAJ İLE SÖYLEŞİ
İletiTarih: Cum Eyl 10, 2010 10:12 am 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (1/2)

Bir Adıge olarak Türkiye Cumhuriyet'nden ne yazık ki, fazla bir beklenti içinde olamıyorum. AB sürecinde zevahiri kurtarmak amacıyla yapılan göz boyama çabaları da tümden önemsiz değil elbette ama Adıge dilinin ve kültürünün yok olmasını önlemek anlamında TC'nden ne yazık ki, kararlı ve samimi bir çaba bekleyemiyorum.

1978 yılında ilk kez Anayurt Kafkasya'ya heyet halinde giden 4 kişilik grup içinde yer aldım ve bu gezinin kotarılmasına öncülük ettim. Ankara K.K.K. Derneği sahipliğinde Nartların Sesi dergisinin çıkarılmasına öncülük ettim ve Dernek adına Sahibi oldum. Daha sonra yine Dernek sahipliğinde Kafdağı dergisini çıkaranlar arasında bulundum ve bir süre genel yayın yönetmenliğini üstlendim. 1989 yılında Ankara'da uluslararası katılımlı olarak düzenlenen Muhaceretin 125 Yılı Kültür Haftası etkinliklerini düzenleyenler ve yürütenler arasında bulundum.

1978 гъэм апэрэу Тихэкужъэу Къафкъасым купэу кIогъэ нэбгыриплIымэ сахэтыгъ ыкIи а кIогъум кIэщакIо сыфэхъугъ. Анкара-Ыпшъэрэ Къафкъас Хасэм ыцIэкIэ Нартмэ ямакъ гъэзетым икъыдэгъэкIын кIэщакIо сыфэхъугъ. Ащ ыуж джыри а Хасэм ыцIэкIэ Къафдагъы журналыр къыдэзгъэкIыгъэмэ сахэтыгъ ыкIи зы лъэхъан редактор шъхьэIэу Iоф щысшIагъ. 1989 гъэм тятэжъхэр хэкужъым къызэрэрафыгъэр илъэси 125-рэ зэрэхъугъэм фэгъэхьыгъэу Анкара щызэхэтщагъэ Къафкъас шIэнхабзэм и тхьамаф хьэгъолIыгъохэр зэхэзыщагъэу зезыщагъэмэ сахэтыгъ.

1991 yılında Dünya Çerkes Birliği Derneği'nin kurucuları ve yöneticileri arasında yer aldım. Yine uluslararası katılımlı Dil ve Alfabe, Adıge Xabze (Adıge Töresi/geleneksel hukuku) sempozyumlarında konuşmacı, çevirmen ve katılımcı olarak görev aldım.

1991-рэ илъэсым Дунэе Адыгэ Хасэр зэхэзыщагъэмэ ыкIи зезыщагъэмэ сахэтыгъ. ИтIанэ джыри Бзэм-тхэпкъылъэм, Адыгэ Хабзэм фэгъэхьыгъэу къэралыгъуабэмэ къарыкIыгъэ шIэныгъэлэжьхэри зыхэлэжьэгъэ шIэнзэдэIуатэхэми (семпозиумхэми) псэлъакIоуи, зэдзэкIакIоуи сахэлэжьагъ.

Türkiye Cumhuriyetinden Adıge dili ve kültürü adına beklentileriniz nelerdir?

Адыгабзэмрэ Адыгэ шIэнхабзэмрэ афэгъэхьыгъэу Тырку Республикэм сыдкIэ ущыгугърэ?

FH – Bir Adıge olarak Türkiye Cumhuriyet'nden ne yazık ki, fazla bir beklenti içinde olamıyorum. AB sürecinde zevahiri kurtarmak amacıyla yapılan göz boyama çabaları da tümden önemsiz değil elbette ama Adıge dilinin ve kültürünün yok olmasını önlemek anlamında TC'nden ne yazık ki, kararlı ve samimi bir çaba bekleyemiyorum. Bu durum böyle devam ettiği takdirde 20-30 yıllık bir dönem içinde Adıge dilinin ve kültürünün Türkiye'de toprağa gömüleceğinden, tümüyle yok olacağından ciddi biçimde kaygı duyuyorum.

Хъу.Ф. – Сиджагъу нахь мышIэми, Адыгэу сыкъапштэмэ, Тырку Республикэм бащэкIэ сыщыгъугъын слъэкIырэп. Европэ къэрал зэгохьагъэмэ ахэхьэрэ гъогум адэхъоу зыкъыщигъэлъэгъон, анэхэр ыгъэплъэхъун фэшIыкIэ нахь мышIэми ыгъэцакIэхэрэр пкIэнчъэ дэдэу арэп ау Адыгабзэмрэ шIэнхабзэмрэ хэмыкIодэжьыпэным пае Тырку Республикэм тиджагъу нахь мышIэми ишъыпкъэу тиуз Iэзэгъу фэхъунэу зы лъэбакъо ыдзынэу сыщыгъугъын слъэкIырэп. А Iофыр джы зэрэщытым тетэу кIомэ илъэс 20-30-м къыриубытэу Адыгабзэри адыгэ шIэнхабзэри Тыркуем щычIатIэжьыпэным, щыкIодыжьыпэным сишъыпкъэу сытещыныхьэ.

Ancak kendisine yüklenen veya kendisinden beklenen her türlü görev ve yükümlülüğü en içten ve iyi biçimde yerine getirmeye çalışan bir TC yurttaşı olarak, devletimin, kendi bağrında can çekişmekte olan bir dil ve kültüre ilgisiz kalmasını, göz göre göre ölmesine izin vermesini, hatta belki de «ölsün de kurtulalım» anlayışıyla hareket etmesini içime sindiremiyorum. Bütün kültür dostu Türkiye aydınlarının bu sürece müdahil olmaları gerektiği kanısındayım. Onlardan bunu bekleyebilmek istiyorum.

Ау сыд фэдэ Iоф ыпшъэ къыралъхьагъэми анахьышIоу зыгъэцэкIагъэ Тырку гражданмэ зыкIэ сащыщэу сыкъапштэмэ, сикъэрал ежь ыкокI илъэу ыпсэ пытыжь къодиеу щыт зы бзи зы шIэнхабзи амыгъапэу, ахэр нэрылъэгъоу зэригъалIэрэм, ащ къыщымыцуоу «орэлIи тыгу орэпсэфыжь» ыIорэм фэдэу зэрэзекIорэр сыгу тефэрэп. ШIэнхабзэр зикIасэу зиныбджэгъу цIыф къэущыгъэ пстэури а Iофыгъом зыгорэурэ хэгущыIэнхэ фаеу къысшIошIы. АщкIэ ахэмэ сащыгугъышъунэу сыфай.

Ne yazık ki, önümüzde çok kötü bir tecrübe var. Dünyanın en zengin sesli dillerinden biri olan Ubıkhca, Anadolu'da göz göre göre toprağa gömüldü. Ta uzaklardan; Fransa'dan bir Enstitü durumu öğrenip ilgi göstermemiş olsaydı, belki Dünya Bilim Tarihi'nden de silinip gidecek, böyle bir dilin varlığından bile kimsenin haberi olmayacaktı. Neyse ki, Anadolu'nun bağrında toprağa gömülmek üzere olan böyle bir servetin varlığını farkeden Fransa biraz ilgi gösterdi de, Ubıkhca hiç değilse örnek sesler ve transkripsiyon olarak Bilim Tarihi'nde yer alabildi.

Тиджагъу нахь мышIэми зы хъугъэ-шIэгъэ дэидэдэ тапашъхьэ илъ. Дунаем анахь мэкъабэ зыхэт бзэу тетыгъэмэ ащыщэу Убыхыбзэр Анатолием нэрылъэгъоу щыфэхишъ, щычIатIэжьыгъ. Аддэ чыжьэу Францием зы институт Iофыр зытетыр кхыгурыIори гулъытэ къыфимышIыгъагъэемэ дунэе шIэныгъэ тхыдэми къыхэнэжьыхэщтыгъэп, ащ фэдэ бзэ дунаем тетыгъэми ашIэхэщтыгъэп. Сыдми Анатолием щычIатIэжьы пэтэу ащ фэдэ байныгъэшхо зэрэщыIэр гулъызытэгъэ Францием тIэкIу гулъытэ къыфишIишъ, Убыхыбзэр зи мыхъуми мэкъэ щысапхъэхэмкIэ ыкIи транскрипцэ тхыгъэмкIэ шIэныгъэ тхыдэм къыхэнэнэу хъугъэ.

Kanaatimce Türkiye, kendisine yakıştırılan ve yapıştırılan «barbar» damgasını artık haketmemeli, hak etmediğini göstermeli, coğrafi ve bitki örtüsü olarak çorak bir bozkıra çevirdiği Anadolu'yu, hiç değilse dil ve kültür bakımından da çorak bir bozkır haline getirmemeli, Anadolu'nun bir diller ve kültürler mezarlığına dönmesine göz yummamalı, Anadolu'yu bir diller ve kültürler bahçesi/mozayığı haline getirmenin çabası içinde olmalıdır.

Сэ сызэреплъырэмкIэ Тыркуем къыфагъэшъуашэу къырагъэпкIырэ «ХьэкIэкъуакI/Iалы» зыфэпIощтым фэдэ тамыгъэр зыфигъэшъошэн/къызтыригъэнэн фаеп, ар зэрэфэмышъуашэр къыгъэлъэгъон/къыгъэшъыпкъэн фае, чIыгъурышъо/географие ыкIи къэкIыгъэ теплъэу иIэм ылъэныкъокIэ чIылъэ гъур джашъо ышIыгъэ Анатолиер зи мыхъуми бзэхэмрэ шIэнхабзэхэмрэ алъэныкъокIэ чIыпIэ гъур джашъоу къымыгъэнэным, Анатолиер бзэхэмрэ шIэнхабзэхэмрэ якъэхалъэ зэрэхъурэр ымылъэгъу фэдэу зишIын фаеп, Анатолиер бзэхэмрэ шIэнхабзэхэмрэ яхатэ/ямозаикэ шIыгъэным ишъыпкъэу пылъын фае.

Bu mümkündür. Dünya'da örnekleri vardır. İsviçre, Rusya, İspanya, Bulgaristan uygulamalarından çok daha ileri, çağdaş, uygar bir çözüm Türkiye'de üretilebilir ve hayata geçirilebilir. Ve bu, belki de Anadolu'nun her yönden bozkır olmaktan kurtulmasına, şahlanmasına yol açabilir.

Ар пшIын плъэкIынэу щыт. Дунаеми шапхъэхэр тетых. Швицарием, Урысыем, Испанием, Булгарием зэрэщашIыгъэм нахьи бэкIэ нахьышIоу, непэрэ гъашIэм нахь диштэу зы шIыкIэ амал Тыркуем къыщыбгъотын ыкIи щыбгъэуцун плъэкIыщт. ЫкIи ар, лъэныкъо пстэумкIи чIылъэ гъур джашъор зытеплъэу щыт Анатолием а теплъэр зытыридзэу зыкъыIэтыным факIорэ гъогуи хъун ылъэкIыщт.

Şu an Türkiye kamuoyu gündemindeki Demokratik açılım konusundaki görüşleriniz nelerdir?

Джырэ лъэхъаным Тыркуе цIыфыбэр зыгъапэрэ демократик зыкъызэIухыныгъэм фэгъэхьыгъэу уиеплъыкIэхэр сыд фэдэх?

Şayet uygun görürseniz, bu konudaki görüşlerimi, daha önce bazı Çerkes aydınlarının, kanaat önderlerinin görüş ve değerlendirmelerini bir kitap halinde yayınlamak isteyen bir arkadaşım için hazırladığım, ancak çeşitli nedenlerle yayınlanmayan 12.12.2009 tarihli bir yazımı sunarak açıklamak isterim. Böylece o makalem de ilk kez bu sitede yayınlanmış olacaktır. Hemen belirteyim ki, ben bu konuda iyimser bir yaklaşımın benimsenmesi, atılan her olumlu adımın desteklenmesi gerektiği kanısındayım. Söz konusu yazımı aynen sunuyorum.

Хъу.Ф. – Игъоу шъулъэгъумэ мы Iофыгъом фэгъэхьыгъэу ыпаIокIэ Черкес цIыф къэущыгъэмэ, зигущыIэ нахь едэIухэрэмэ яеплъыкIэхэр зы тхылъ зэхэубытагъэу къыдигъэкIы зышIоигъо си зы ныбджэгъу пае 12.12.2010 гъэм стхыгъэу, ау шъхьэусыгъо зэфэшъхьэфхэм къахэкIыкIэ къыдамыгъэкIышъугъэу щытымкIэ къисIотыкIын. Аузэ а ситхыгъэри апэрэеу мы сайтым щыIугъэ хъун. ЗанкIэу къэсIоншъы, сэ мы Iофыгъом нэIшIукIэ еплъыгъэн фаеу, лъэубэкъушIу пэпчъ деIэгъэн фаеу сэлъытэ. А си тхыгъэр зэрэщыт дэдэу къэсэты.

DEMOKRATİK AÇILIM VE YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNE DEMOKRATİK BİR YAKLAŞIM DENEMESİ

ДЕМОКРАТИЧЭСКЭ ЗЫКЪЫЗЭIУХЫНЫГЪЭМ ЫКIИ ИКIЭРЫКIЭУ ЗЫКЪЭГЪЭПСЫЖЬЫНЫМ КЪЫКIУРЭ ГЪОГУМ ДЕМОКРАТИЧЭСКЭУ ЗЫ БГЪЭДЭХЬЭКIЭ УНАЙ

Önce Kürt açılımı, sonra demokratik açılım, daha sonra da demokratik açılım, barış ve kardeşlik projesi adıyla sunulan, belki de Demokratik açılım ve yeniden yapılanma süreci olarak adlandırılması daha doğru olan süreç, haklı olarak son zamanlarda ülkenin gündemini tutuyor ve çok daha uzun süre tutacak gibi de görünüyor.

АпэрэмкIэ Курд зыкъыфызэIухыныгъ, ащ ыуж демократичэскэ зыкъызэIухыныгъ, ащ ыужи демократичэскэ зыкъызэIухыныгъ ыкIи мамырныгъэ зэкъошныгъэ проэкт цIэр иIэу къырагъэжьагъэу, ау демократичэскэ зыкъызэIухыныгъ ыкIи икIэрыкIэу зыкъэгъэпсыжьыным фэгъэхьыгъэ Iофыгъу епIомэ нахь игъоу щыт Iофыгъом, аужрэ лъэхъаным хэгъэгум имэфэлэжь зэлъиубытыгъ, джыри бэрэ зэлъиIыгъынэуи енэгуягъо.

Kanaatimizce, çok gecikmiş olan bu sürecin şimdi başlatılabilmiş olması bile bugün Türkiye koşullarında tek başına olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmeyi hak ediyor. Çünkü bugün bu projenin gündeme gelebilmiş olması, tekleştirme/Türkleştirme /asimile etme politikasının veya kısaca resmi idelojinin tarihsel ve sosyolojik gerçeğe, eşyanın tabiatına aykırı biçimde oluşturulduğunun (ki, yalnızca Kürt partisi liderinin soyadının Türk olması bile bu gerçeğin çarpıcı bir ifadesidir) hiç değilse bir kısım devlet tarafından da görülmüş ve kabul edilmiş olduğu anlamına geliyor.

СызэрэгугъэрэмкIэ бэкIэ кIэсагъэу щыт а Iофыр джы къызэрежьэшъугъэ къодыери непэ Тыркуем изэрэщыт елъытыгъэу зыужьыныгъэ IофышIу къегъэжьагъэкIэ плъытэныр тефэ, фэшъуаш. Сыда зыпIокIэ мы Iофыгъор непэ къызэрежьэшъугъэм къегъэлъагъо лъэпкъхэр зэкIэ зы шIыгъэным/ Тырку шIыгъэным/хэгъэщэпсыхьэжьыным (ассимилацэ шIыгъэным) фэгъэхьыгъэ политикэр е кIэкIэу оффицалнэ идеологиер тхыдэми социйологие щыIакIэми, пкъыгъом ишIыкIэ-щытыкIи апэшIуекоу зэрэгъэпсыгъэр (Кудр партием итхьаматэ иунэгъуацIэ Тыркоу зэрэщытым изакъоми ар зэрэшъыпкъэр къегъэшъыпкъэжьы) зи мыхъуми къэралыгъо пкъыгъомэ азныкъохэми зэралъэгъугъэу зэрадагъэр къегъэлъагъо.

Ne yazık ki, Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca bu tekleştirme/Türkleştirme/asimile etme politikası yüzünden çok şey kaybetti. En azından onbinlerle ifade edilen insanını, gencini kaybetti; yüzmilyarlarla ifade edilebilen parasal kaynağını kaybetti. Devletin vatandaşına, vatandaşın devletine; politikacısına, üniversitesine, askerine, yargısına, daha da kötüsü: kendisine güvenini kaybetti. Kendi sorunlarını çözebilme, empati yapabilme yeteneğini, kalkınma, gelişme ve refah umudunu kaybetti...

Тиджагъу нахь мышIэми а зы шIыныгъэ/Тырку шIыныгъэ/лъэпкъхэр хэгъэщэпсыхьэжьныгъэ политикэм иягъэкIэ Республикэ лъэхъаным къыриубытэу Тыркуем бэ шIокIодыгъэр. Анахь макIэмэ минипшI пчъагъэкIэ ицIыф, иныбжьыкIэ шIокIодыгъ, милярдишъэ пчъагъэу ахъщэ шIокIодыгъ. Къэралыр ицIыфмэ, цIыфхэр къэралым, политикмэ, университетмэ, дзэхэмэ, хыешIыхэмэ ащымыгугъыжьы хъугъэ, анахь тхьамыкIэгъожьри ежь зыщымыгугъыжьы хъугъэ, ежь икъынхэр зэшIуимыхыжьышъу, нэмыкIым ичIыпIэ иуцозэ фэгупшысэн (эмпати шIын) сэнаущэу хэлъыр шIокIодыгъ, зыкъэIэтын, зыужьын, тхъагъом лъыIэсын гъугъэ-гупшысэхэр шIокIодыгъ.

Bizden üç-beş yıl önce I9I7'de kurulan SSCB, hiç denenmemiş bir sistem uygulamasına karşın dünyanın ikinci süper gücü düzeyine erişebildi. Hatta 80 yıllık denemenin ardından bu sistemden vazgeçip, tekrar kapitalist sisteme geçmiş olmasına, SSCB'den RF'ye küçülmüş ve sil baştan yapılanmış olmasına karşın bugün bile bizim gerimizde olmadığı gibi, dünyanın ikinci süper gücü olma özelliğini korumaktadır.

Илъэсищ-илъэситф мынахьыбэу тэ тапэкIэ агъэпсыгъэ Совет къэралыгъор, амыгъэунэфыгъэ системэ кIэкъэпс теуцуагъэ пэтзэ зэрэдунаеу ятIонэрэ супэр кIуачIэ хъун ылъэкIыгъ. Илъэс икI(80) фэдизкIэ ар зегъэунэфы уж а системэр кIинэжьишъ, икIэрыкIэу капиталист системэм техьэжьыгъэ пэтзэ, Советышхор Урысие Федерацие къодыеу къэнэжьыгъэ пэтзэ, и къэралыгъо пкъыгъо пстэури ыгъэкIэжьыгъэ пэтзэ непи тэ тауж къызэримынагъэм имызакъоу, джыри дунэем и ятIонэрэ супэр кIуачIэу щыт.

Benzer durumdaki Polonya, en yakın komşumuz Bulgaristan bile Kopenhag kriterlerini yerine getirerek, bizim kapısında bekler hale gelebilmiş olmakla övündüğümüz Avrupa Birliği'ne giriverdi.

Ащ фэдэ хьэзырэу Полшэми, тигъунэгъу благъэу Булгариеми Копенхьаг шапхъэхэр къагъэшъыпкъишъ, тэ зипчъэIу тызэрэIухьэшъугъэ къодыем тызырыпагэ Европэ къэрал зэгохьэгъэхэмэ ахэхьэн алъэкIыгъ.

Bizim fiilen girmediğimiz 2. dünya savaşında I945'te taş üstünde taş kalmamış olan Almanya, 3,5 milyon Türkiyeliyi ve başka pek çok yabancıyı ülkesinde istihdam edebilir ve dünyada sözü dinlenir düzeyde gelişti, güçlendi. Aynı şekilde 2.dünya savaşı yıkımına en fazla uğramış ülke olan Japonya dünya devler liginde.

Тэ тызхэмыхьэпэгъэ я2-нэрэ дунэе заом I945 гъэм зихэгъэгу хэкIодагъэу мыжъозэтелъ къызэрымынэжьыгъэ Нэмыцэ хэгъэгум Тыркоу милйони 3,5, нэмыкI лъэпкъмэ ащыщэуи цIыфыбэ ихэгъэгу щегъэлэжьэшъу, игущыIэ зэрэдунаеу щыпхырегъэкIышъу, ащ фэдизэу зыкъыIэтын, зиужьын ылъэкIыгъ. Ащ фэдэ къабзэу я2-рэ дунэе зэошхом анахьэу зэтырикъутэгъэ къэралыгъоу Япониер дунаем и иныжъ лигэм хэт.

Hemen akla geliveren bu örnekler bile Türkiye'de bir şeylerin ters gittiğini, yanlış yapılandığını göstermiyor mu?!

Зэу гум къэкIырэ мы щысэхэмэ язакъоми Тыркуем зы Iофыгъо горэхэр пхэнджэу зэрэщыкIорэр, къэралыгъор пхэнджэу гъэпсыгъэ зэрэхъугъэр къагъэлъагъорэба?!

Şimdi adam gibi bir demokratik açılım ve yeniden yapılanma süreci yaşanabilirse bütün bu kayıpların yavaş yavaş yeniden kazanılması beklenebilir. Çünkü eşyanın tabiatına uygun bir yeniden yapılanma süreci başarılabilirse, ülke hızla sıçrama yapabilecek, devler ligine yükselebilecek genç ve dinamik bir potansiyele sahiptir.

Джы моу лIы фэдэу зы демократическэ зыкъызэIухыныгъэ ыкIи икIэрыкIэу зыкъызэгъэпэщыжьыныгъэ Iофыгъо тэрэз едгъэкIокIын тлъэкIымэ ыпэкIэ чIэтынагъэ пстэури цIыкIу цIыкIоу къэдгъэхъэжьын тлъэкIынкIи къэнэщтэп. Сыда пIомэ щыIэныгъэм ишIыкIэ хабзэ тетэу икIэрыкIэу зыкъызэгъэпэщыжьыныгъэ Iофыгъо тэрэз тфегъэкIокIымэ къэралыгъор зэу дэзыгъэпкIэен, иныжъ лигэм хэзыгъэхьэн ылъэкIынэу цIыф чан ныбжьыкIабэ иIэшъ, ары.

Bu süreç, gerçekte ve her şeyden önce Türkiye'nin ta 1839'larda başlatılan ve bir türlü sonuçlandırılamayan modernleşme/uygarlaşma projesinin son evresidir veya öyle olmalıdır. Ne var ki, öyle olup olamayacağı veya açılımın nereye kadar olabileceği hâlâ kuşkuludur.

Мы Iофыгъоу къегъэжьагъэ хъугъэр шъыпкъэмкIэ ыкIи зэкIэмэ апэу оддэ I839 илъэсхэм къащегъэжьагъэу Тыркуер зыуж ит IэнатIэу ыкIэм намыгъэсышъугъэ проэктым – къэрал лъыкIотагъэмэ, цивилизовнэ къэралмэ ащыщ хъун проэктым и аужыпкъэрэ лъэубэкъоу щытэу лъытэгъэн е аущтэу щыгъэтыгъэн фае. Ау щыт нахь мышIэми арэу хъущт-мыхъущтым е демократическэ зыкъызэIухыныгъэр зыдынэсыщтым джыри уемыхъырэхъышэнэу щытэп.

Çünkü gerçekte hiç de kolay olmayan, uzun bir maraton niteliği taşıyan Demokratik açılım sürecinin kimi talihsizlikleri ve handikapları vardır.

Сыда зыпIокIэ зыкIи мыIэшIэх маратон къэчъыхьэ кIыхьэшхоу щыт демократическэ зыкъызэIухыныгъэ Iофыгъом насыпынчъэгъэ пчъагъэрэ гъогу зэхэкIыпIэ зэжъу пчъагъэрэ къыпыщылъ.

En başta gelen talihsizlik geç kalmışlıktır. Değindiğimiz gibi, bu süreç 1924 Anayasası ile başlatılabilse, daha doğrusu Cumhuriyet, tarihsel ve sosyoljik gerçeğe, eşyanın tabiatına uygun biçimde yapılandırılabilse idi ülkemiz bu durumda olmazdı.

Апэрэ насыпынчъагъэр зэрэгужъуагъэр ары. Къызэрэхэдгъэщыгъэу мы Iофыгъор I924 хэбзэ шъхьэIэм къыдежьагъэу щытыгъэемэ, нахь тэрэзэу къэпIон зыхъукIэ, республикэр тхыдэм ыкIи социалнэ щытыкIэ шъыпкъэм, гъашIэм икIорабгъу тетэу агъэпсыгъагъэемэ хэгъэгур непэ зэрэщытэу щытыщтыгъэп.

Bu süreç, hiç değilse 1961 Anayasası ile birlikte başlatılabilmiş olsaydı, 12 martları, 12 eylülleri yaşamazdık, bugün İsviçre ile veya girmek için kapısında beklediğimiz Avrupa Birliği ülkeleriyle İspanya, Almanya ile yarışır/ karşılaştırılabilir düzeyde olurduk.

Мы Iофыгъор зи мыхъуми 1961 хэбзэ шъхьэIэм къыдежьэгъагъэемэ мартым и12-хэр, Iоныгъом и 12-хэр къытэхъулIэщтыгъэп, непэ Швицарием е тыхэхьэнэу зипчъэIу тыIут Европэ Къэрал зэгохьагъэхэм, ащ ащыщэу Испанием, Нэмыцэм теныкъокъоу/тырагъаршэу тыщытыщтыгъ.

Geç kalmışlık büyük bir talihsizlik olsa da zararın neresinden dönülürse kâr olduğuna göre, umutsuzluğa gerek yoktur. Yeter ki süreci doğru yönetebilelim ve en iyi biçimde sonuçlandırabilelim. Şimdi çabamız bu olmalıdır.

Зэрэгужъуагъэр насыпынчъэгъэшхо нахь мышIэми ягъэм итыдэрэ чIыпIэ дэжь къыщыбгъэзэжьми къэбгъэхъагъэу зэрэхъурэр къыдэплъытэмэ гур бгъэкIодынэу щытэп ау Iофыгъоу къэIэтыгъэ хъугъэр зэрэфэшъуашэу зедгъэкIошъумэ, шIукIэ ыкIэм нэдгъэсышъумэ. Джы зыуж титын фаер арарын фае.

Sürecin ikinci talihsizliği, beyaz Türkler yerine zenci Türkler tarafından gündeme getirilmiş olmasıdır. Kendini ilerici, devrimci, demokrat, sosyal demokrat vb sıfatlarla tanımlama hevesinde olan ama aslında beynini faşizan (en azından şovenist) düşünce ve ideolojilerden arındıramamış kadroların yönettiği partiler yerine, özellikle İslam'ı bilmeyen çevrelerce önyargılarla gerici, dinci olarak yaftalanan ve üzerinden topluma güvensizlik pompalanmaya çalışılan bir partinin bu işe soyunmuş olması hazmedilememekte, bu, açılımı istemeyenler tarafından kuşkuları tetiklemek için kolayca kötüye kullanılabilmektedir.

Iофыгъом ятIонэрэ насыпынчъагъэу иIэр, Тырку фыжьмэ ячIыпIэкIэ Тырку шIуцIэмэ къырахьэжьагъэу зэрэщытыр ары. АпэрыкIоу, революционерэу, демократэу, социал демократэу н... зызылъытэжьы зышIоигъохэу ау шъыпкъэмкIэ зышъхьэкуцI фашизан (е шовенист) гупшысэхэр ригъэкъэбзыкIын зымылъэкIыгъэ купмэ зэрагъакIорэ партиехэм ячIыпIэкIэ, анахьэуи быслъымэныгъэм икъоу щымыгъуазэхэм шIошIырыIоу концерваривыр е динтелъхьэр зыраупцIырэ ыкIи ащ дакIоу ущыгугъы мыхъунэу зыцIэ агъэIунэу зыпылъхэ партием мы Iофыгъор къызэриIэтыгъэр афэгъэткIурэп ыкIи ар мы зыкъызэIухыныгъэм фэмыехэмэ цIыфыбэм игурышхъохэр къагъэблыным пае зыфагъэшъхьапэн алъэкIы.

Ama beyaz Türk-zenci Türk ayrımının sona ermesi, herkesin ortak payda olarak insan ve vatandaşlık bilincinde ve statüsünde buluşması eşyanın tabiatı gereği ve kaçınılmazdır. Herkes, kimin yaptığına değil, ne yaptığına bakmak gerektiğini mutlaka öğrenecektir.

Ау Тырку фыжь-Тырку шIуцIэ зэхэгъэкIыныр щыгъэтыжьыгъэу, хэти цIыфэу, гражданэу зэрэщытыр зэхашIэу а статусыр язэфэдэу зэдагощэу а гупшысэр зэдаIыгъэу зэрэлъытэжьхэу щытыныр ары гъашIэм икIорабгъу диштэрэр ыкIи узыпэшIуекIон умыплъэкIыщтыр. Амал имыIэу хэти къыгурыIон фае зышIагъэм нахьи ышIагъэм еплъыгъэн зэрэфаер.

Aslında belki bunu talihsizlik olarak görmemek gerekir. Çünkü açılım projesini öneren kadro, gerici sayılan kesimden bir partidir. Üstelik bir muhalefet partisi değil, toplum çoğunluğunun oyu ve desteğiyle iktidarda olan bir partidir. Bu, açılımın toplum çoğunluğu tarafından benimsenmesini kolaylaştırabilecek bir etmendir. Ne yazık ki, yakın ve orta vadede böyle bir projeyi, başka bir siyasal kadronun gündeme getirebilme olasılığının yok denecek kadar az olduğu da acı bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır.

ШъыпкъэмкIэ мыр насыпынчъагъэу лъытэгъэн фэмыенкIи мэхъу. Сыда зыпIокIэ, зыкъызэIухыныгъэ проэктыр къезыгъэжьэгъэ купыр, концервативкIэ алъытэрэ цIыфмэ къахэхъукIыгъэ партиеу щыт. ЫкIи ар апэщыт партиеп, цIыфыбэм инахьыбапIэр зителъхьэу къэрал зегъэкIон IэнатIэр къыдэзыхыгъэ партиеу ары. Арышъ, зыкъызэIухыныгъэ проэктир цIыфмэ нахь IэшIэхэу аштэнымкIэ ар IэпыIэгъу хъарзынэ хъунэу щыт. Тиджагъу нахь мышIэми ащ фэдэ зы проэкт къыIэтын зылъэкIынэу гугъапIэ къыуитэу ащ нэмыкI зы политичнэ куп щыIэу джырэ благъэкIи нахь чыжьаIокIи къызэрэмылъагъорэри гугъэкIод гуаоу утыгум къихьагъэ хъугъэ.

Açılımın üçüncü talihsizliği projeyi gündeme taşıyan siyasal kadronun yeterince hazırlık yapmamış olmasıdır; bu konuda siyasal partileriyle, sivil-asker bürokrasisiyle muhalefetin ne denli tutucu ve direngen davranabileceğini önceden kestirememiş veya bunu aşabilmek için çağdaş uygarlık düzeyini temsil eden ülkelerdeki uygulamaları incelememiş veya örneklememiş olmasıdır.

ЗыкъызэIухыныгъэм и ящэнэрэ насыпынчъагъэр, а проэктир къезыхьыжьэгъэ купым икъоу ащ зыфигъэпсыгъэу зэрэщымытыр ары. Политчнэ партиехэри, дзэри, бюрократиери зэгъусэу мы Iофыгъор зымыдэу ащ пэуцухэрэр сыд фэдиз иинагъэу концервативнэу, лъэшэу къызэрэпэуцущтхэр ыпэкIэ гулъитэн ыкIи къыдилъытэн ылъэкIыгъэп е ар щыгъэзиягъэ зэрэхъущтым фэгъэхьыгъэу шапхъэ е щысапхъэ хъун ылъэкIыщт нэмыкIрэ къэралыгъохэм зэращашIыгъэхэр зэримыуплъэкIугъэр щысэхэр къызэримыгъэнэфагъэр ары.

Türkiye'de geleneksel muhalefet stratejisi, yanlış yaptırmama, işin en doğru biçimde yapılmasını sağlama anlayışına değil, iş yaptırmama anlayışına dayalıdır. Başka deyişle; daha iyi projeler ortaya koyarak yükselme anlayışına değil, ortaya konulan projeleri başarısız kılarak, karşıdakini yıkarak yükselmiş görünme anlayışına dayalıdır. Bu yüzdendir ki, muhalefetin herhangi bir ülke sorununa önerdiği inandırıcı, somut bir çözüm önerisi/projesi bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak da kamuoyu ve seçmen huzurunda bir iktidar alternatifi olamamaktadır. Muhalefet, geçmişte önerdiği, savunduğu bir çözüm önerisini bile, sırf bunu AKP başarmış olmasın diyerek yadsıyabilmekte, karşı tavır alarak kendini inkâr edecek noktaya gelebilmektedir.

Тыркуем хабзэ щыхъугъэ пэуцуныгъэ стратегиер зытешIыхьагъэр, къэралыр зезыщэрэмэ пхэндж аримыгъэшIэнэу, Iофхэр дэгъоу тэрэзэу аригъэшIынэу арэп, Iоф аримыгъэшIэхэнэу ары нахькIэ. НэмыкIэу къэпIон зыхъукIэ, проэкт нахьышIухэр утыгум къырилъхьэу ащкIэ цIыфыбэмэ агу зырыригъэхьынэу, аузэ нахь дэкIотэенэу арэп, утыгум къыралъхьэгъэ проэктхэр пхыримыгъэкIэу, аримыгъэцакIэурэ, а проэктхэр къезыхьыжьагъэхэр ыгъэпутымэ къыриIэхызэ ежьыр дакIоягъэ фэдэу зыкъигъэлъэгъоныр ары. Адышъ, апэуцурэ партиемэ хэгъэгум и зы Iофыгъо фэгъэхьыгъэу утыгум къыралъхьагъэу зы проэкт IупкI ыцIэ къепIонэу щыIэп. Ащ къыхэкIыкIэ а партиехэр къэрал Iоф афызехьэнэу цIыфыбэмэ ашIошIы хъурэп, ренэу зэрэопозицэу къэнэжьых. Опозицэм зэгорэм къыгупшысишъ, къахилъхьэгъэгъэ проэктыри непэ ар тетыгъор зыIыгъ партием шъхьэрэмып еIошъы, ыдэжьырэп, ащ пэуцужьышъ, ежь ежьырэуи зегъэпцIыжьы.

Türkiye Çerkesleri olarak talihsizliklerimizden biri de, bizim (hiç değilse bir kesimimizin) bu muhalefetin gerçek yapısını, niteliğini kavrayamamış ve hâlâ onlardan medet umar halde olmamız veya öyle görünmemizdir.

Тыркуе АдыгэхэмкIэ насыпынчъагъэу тиIэмэ зыкIэ ащыщыр, тэ (зэкIэу щымытми, зы купышхом) а опозицэхэмэ яшIыкIэ шъыпкъэ зытетыр икъоу къызэрэдгурымыIорэр, джыри ахэмэ зыгорэкIэ тазэрэщыгугъушъурэр е ащ фэдэ теплъэ къызэрэттеорэр ары.

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -2/8809789

http://cherkessia.net/news_detail.php?id=3940

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Eyl 16, 2010 9:00 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (3)

Türkiye'de geleneksel muhalefet stratejisi, yanlış yaptırmama, işin en doğru biçimde yapılmasını sağlama anlayışına değil, iş yaptırmama anlayışına dayalıdır. Başka deyişle; daha iyi projeler ortaya koyarak yükselme anlayışına değil, ortaya konulan projeleri başarısız kılarak, karşıdakini yıkarak yükselmiş görünme anlayışına dayalıdır.

Sürecin ikinci talihsizliği, beyaz Türkler yerine zenci Türkler tarafından gündeme getirilmiş olmasıdır. Kendini ilerici, devrimci, demokrat, sosyal demokrat vb sıfatlarla tanımlama hevesinde olan ama aslında beynini faşizan (en azından şovenist) düşünce ve ideolojilerden arındıramamış kadroların yönettiği partiler yerine, özellikle İslam'ı bilmeyen çevrelerce önyargılarla gerici, dinci olarak yaftalanan ve üzerinden topluma güvensizlik pompalanmaya çalışılan bir partinin bu işe soyunmuş olması hazmedilememekte, bu, açılımı istemeyenler tarafından kuşkuları tetiklemek için kolayca kötüye kullanılabilmektedir.

Iофыгъом ятIонэрэ насыпынчъагъэу иIэр, Тырку фыжьмэ ячIыпIэкIэ Тырку шIуцIэмэ къырахьэжьагъэу зэрэщытыр ары. АпэрыкIоу, революционерэу, демократэу, социал демократэу н... зызылъытэжьы зышIоигъохэу ау шъыпкъэмкIэ зышъхьэкуцI фашизан (е шовенист) гупшысэхэр ригъэкъэбзыкIын зымылъэкIыгъэ купмэ зэрагъакIорэ партиехэм ячIыпIэкIэ, анахьэуи быслъымэныгъэм икъоу щымыгъуазэхэм шIошIырыIоу концерваривыр е динтелъхьэр зыраупцIырэ ыкIи ащ дакIоу ущыгугъы мыхъунэу зыцIэ агъэIунэу зыпылъхэ партием мы Iофыгъор къызэриIэтыгъэр афэгъэткIурэп ыкIи ар мы зыкъызэIухыныгъэм фэмыехэмэ цIыфыбэм игурышхъохэр къагъэблыным пае зыфагъэшъхьапэн алъэкIы.

Ama beyaz Türk-zenci Türk ayrımının sona ermesi, herkesin ortak payda olarak insan ve vatandaşlık bilincinde ve statüsünde buluşması eşyanın tabiatı gereği ve kaçınılmazdır. Herkes, kimin yaptığına değil, ne yaptığına bakmak gerektiğini mutlaka öğrenecektir.

Ау Тырку фыжь-Тырку шIуцIэ зэхэгъэкIыныр щыгъэтыжьыгъэу, хэти цIыфэу, гражданэу зэрэщытыр зэхашIэу а статусыр язэфэдэу зэдагощэу а гупшысэр зэдаIыгъэу зэрэлъытэжьхэу щытыныр ары гъашIэм икIорабгъу диштэрэр ыкIи узыпэшIуекIон умыплъэкIыщтыр. Амал имыIэу хэти къыгурыIон фае зышIагъэм нахьи ышIагъэм еплъыгъэн зэрэфаер.

Aslında belki bunu talihsizlik olarak görmemek gerekir. Çünkü açılım projesini öneren kadro, gerici sayılan kesimden bir partidir. Üstelik bir muhalefet partisi değil, toplum çoğunluğunun oyu ve desteğiyle iktidarda olan bir partidir. Bu, açılımın toplum çoğunluğu tarafından benimsenmesini kolaylaştırabilecek bir etmendir. Ne yazık ki, yakın ve orta vadede böyle bir projeyi, başka bir siyasal kadronun gündeme getirebilme olasılığının yok denecek kadar az olduğu da acı bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır.

ШъыпкъэмкIэ мыр насыпынчъагъэу лъытэгъэн фэмыенкIи мэхъу. Сыда зыпIокIэ, зыкъызэIухыныгъэ проэктыр къезыгъэжьэгъэ купыр, концервативкIэ алъытэрэ цIыфмэ къахэхъукIыгъэ партиеу щыт. ЫкIи ар апэщыт партиеп, цIыфыбэм инахьыбапIэр зителъхьэу къэрал зегъэкIон IэнатIэр къыдэзыхыгъэ партиеу ары. Арышъ, зыкъызэIухыныгъэ проэктир цIыфмэ нахь IэшIэхэу аштэнымкIэ ар IэпыIэгъу хъарзынэ хъунэу щыт. Тиджагъу нахь мышIэми ащ фэдэ зы проэкт къыIэтын зылъэкIынэу гугъапIэ къыуитэу ащ нэмыкI зы политичнэ куп щыIэу джырэ благъэкIи нахь чыжьаIокIи къызэрэмылъагъорэри гугъэкIод гуаоу утыгум къихьагъэ хъугъэ.

Açılımın üçüncü talihsizliği projeyi gündeme taşıyan siyasal kadronun yeterince hazırlık yapmamış olmasıdır; bu konuda siyasal partileriyle, sivil-asker bürokrasisiyle muhalefetin ne denli tutucu ve direngen davranabileceğini önceden kestirememiş veya bunu aşabilmek için çağdaş uygarlık düzeyini temsil eden ülkelerdeki uygulamaları incelememiş veya örneklememiş olmasıdır.

ЗыкъызэIухыныгъэм и ящэнэрэ насыпынчъагъэр, а проэктир къезыхьыжьэгъэ купым икъоу ащ зыфигъэпсыгъэу зэрэщымытыр ары. Политчнэ партиехэри, дзэри, бюрократиери зэгъусэу мы Iофыгъор зымыдэу ащ пэуцухэрэр сыд фэдиз иинагъэу концервативнэу, лъэшэу къызэрэпэуцущтхэр ыпэкIэ гулъитэн ыкIи къыдилъытэн ылъэкIыгъэп е ар щыгъэзиягъэ зэрэхъущтым фэгъэхьыгъэу шапхъэ е щысапхъэ хъун ылъэкIыщт нэмыкIрэ къэралыгъохэм зэращашIыгъэхэр зэримыуплъэкIугъэр щысэхэр къызэримыгъэнэфагъэр ары.

Türkiye'de geleneksel muhalefet stratejisi, yanlış yaptırmama, işin en doğru biçimde yapılmasını sağlama anlayışına değil, iş yaptırmama anlayışına dayalıdır. Başka deyişle; daha iyi projeler ortaya koyarak yükselme anlayışına değil, ortaya konulan projeleri başarısız kılarak, karşıdakini yıkarak yükselmiş görünme anlayışına dayalıdır. Bu yüzdendir ki, muhalefetin herhangi bir ülke sorununa önerdiği inandırıcı, somut bir çözüm önerisi/projesi bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak da kamuoyu ve seçmen huzurunda bir iktidar alternatifi olamamaktadır. Muhalefet, geçmişte önerdiği, savunduğu bir çözüm önerisini bile, sırf bunu AKP başarmış olmasın diyerek yadsıyabilmekte, karşı tavır alarak kendini inkâr edecek noktaya gelebilmektedir.

Тыркуем хабзэ щыхъугъэ пэуцуныгъэ стратегиер зытешIыхьагъэр, къэралыр зезыщэрэмэ пхэндж аримыгъэшIэнэу, Iофхэр дэгъоу тэрэзэу аригъэшIынэу арэп, Iоф аримыгъэшIэхэнэу ары нахькIэ. НэмыкIэу къэпIон зыхъукIэ, проэкт нахьышIухэр утыгум къырилъхьэу ащкIэ цIыфыбэмэ агу зырыригъэхьынэу, аузэ нахь дэкIотэенэу арэп, утыгум къыралъхьэгъэ проэктхэр пхыримыгъэкIэу, аримыгъэцакIэурэ, а проэктхэр къезыхьыжьагъэхэр ыгъэпутымэ къыриIэхызэ ежьыр дакIоягъэ фэдэу зыкъигъэлъэгъоныр ары. Адышъ, апэуцурэ партиемэ хэгъэгум и зы Iофыгъо фэгъэхьыгъэу утыгум къыралъхьагъэу зы проэкт IупкI ыцIэ къепIонэу щыIэп. Ащ къыхэкIыкIэ а партиехэр къэрал Iоф афызехьэнэу цIыфыбэмэ ашIошIы хъурэп, ренэу зэрэопозицэу къэнэжьых. Опозицэм зэгорэм къыгупшысишъ, къахилъхьэгъэгъэ проэктыри непэ ар тетыгъор зыIыгъ партием шъхьэрэмып еIошъы, ыдэжьырэп, ащ пэуцужьышъ, ежь ежьырэуи зегъэпцIыжьы.

Türkiye Çerkesleri olarak talihsizliklerimizden biri de, bizim (hiç değilse bir kesimimizin) bu muhalefetin gerçek yapısını, niteliğini kavrayamamış ve hâlâ onlardan medet umar halde olmamız veya öyle görünmemizdir.

Тыркуе АдыгэхэмкIэ насыпынчъагъэу тиIэмэ зыкIэ ащыщыр, тэ (зэкIэу щымытми, зы купышхом) а опозицэхэмэ яшIыкIэ шъыпкъэ зытетыр икъоу къызэрэдгурымыIорэр, джыри ахэмэ зыгорэкIэ тазэрэщыгугъушъурэр е ащ фэдэ теплъэ къызэрэттеорэр ары.

Hiç kuşku yok ki, AKP iktidarı, demokratik bir seçimle işbaşına getirilmiş, ulusal iradeyi önemli ölçüde temsil eden meşru bir iktidardır. Yönetim sorumluluğunu taşıyan bir kadronun, çözmek istediği bir soruna ilişkin olarak bir öneri/taslak hazırlayıp bunu tartışmaya açması, dayatmaması koşuluyla, hiç de anti-demokratik değildir. Dolayısıyla 2007 yılında gündeme getirmeye çalıştığı, ama kendi cesaretsizliği ve muhalefetin, bürokratik oligarşinin (özellikle yargının) çağdışı bağnazlığı yüzünden geri çekip rafa kaldırdığı yeni demokratik/sivil anayasa girişimi de bu anlamda anti-demokratik değil, pekâlâ demokratik bir girişimdi. O zaman, iktidar, kimseye/bize danışmadan hazırlattığı kendi önerisini dayatıyor, anti-demokratik davranıyor diye eleştirildi. İktidar da üzerinde çalışılabilecek bir taslak hazırlatmış olmanın anti-demokratik olmadığını, bir dayatmanın söz konusu olmadığını, bunun da demokratik bir yöntem olduğunu savunarak süreci sürdürecek yerde, sanki anti-demokratik eleştirisine hak verircesine geri adım atarak, demokratik anayasa önerisini geri çekti ve yanlış yaptı.

Зи щэч зыхэмылъыр, непэрэ Iэшъхьэтет партиер хэхыныгъэ зафэкIэ къызэрэтехьэгъэр, лъэпкъым инахьыбапIэм ишIоигъоныгъэ зэригъэцакIэрэр ары. Къэрал зегъэкIон IэнатIэр зипшъэрылъ купым, къыпыщылъ зы Iофыгъор зэшIуихыным пае зы проэкт хэдапкъэ къыгъэхьэзырэу цIыфмэ апашъхьэ къырилъхьэным зи мыхъун хэлъэп, ар амыдэмэ мыхъухэнэу ыIоу шIуимыгъанэмэ, ар зыкIи анти-демократичнэу щытэп. Арышъ, 2007 гъэм утыгум къырилъхьэнэу зыфежьэгъагъэу ау къыпэуцурэ партиехэмрэ бюрократик олигархиемрэ (анахьэуи хыяшIэхэмрэ) яконцервативнагъэрэ ыкIи ежь партием икъэрэбгъагъэрэ къахэкIыкIэ зэкIихьэжьэу мэкIаем тырилъхьэжьыгъэ хэбзэ шъхьэIэ шIагъоу цIыфжъугъэм ишIоигъоныгъэкIэ къыдахын алъэкIыщтыгъэри зыкIи анти-демократикэу щытыгъэп, лъэшэу демократикэу щытыгъ. А лъэхьаным Iэшъхьэтет партием пэуцугъэх концерватив кIуачIэхэр, зыми/тэри къытэмыупчIыжьэу зэхаригъэгъэуцогъэ ежь и хэбзэ шъхьэIэ проэктыр дэтымыштэмэ мыхъунэу къытпегъэуцу, анти-демократикэу мэзекIо аIуишъ, къыдаштэгъэгъэп, алъабжъэ рагъэнэгъагъ. Iэшъхьэтет партиери утегущыIэ/утелэжьыхьэ хъунэу зы проэкт хэдапкъэ зэраригъэхьэзырыгъэр зыкIи анти-демократикэу зэрэщымытыр, егъэзыгъэ Iофи ащ зэрэхэмылъыр, ащ фэдэ шIыкIэри зы демократик шIыкIэу зэрэщытыр ахиIозэ Iофыр лъигъэкIотэным ичIыпIэкIэ, къыпалъхьэнэу зыуж итхэр шъыпкъэу ылъытэрэм фэдэу къызэкIэкIожьишъ, демократик хэбзэ шъхьэIэ хэдапкъэу къырихьэжьагъэр зэкIихьэжьишъ, хэукъуагъ, пхэнджэу зекIуагъ.

İktidar bu kez, madem ben bir öneri hazırlayıp getirirsem bu anti-demokratik sayılıyor, öyleyse, gelin her şeyi birlikte hazırlayalım diyerek, konumuz olan demokratik açılım girişimiyle başka bir demokratik yöntem denedi. Ne var ki, onda da içeriği, nereye varacağı belli değil veya başka bir önyargı ve art niyetle bir yıkım projesi bir bölücülük projesi gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Yeterince hazırlıklı ve kararlı ol(a)madığından, önüne çıkan her engelde cesaretini kaybetmeye, tersini söylese de, geri adım atmaya başladı.

Iэшъхьэтет партиер мызэгъогум адэ сэ зы проэкт-хэдапкъэ къязгъэгъэхьэзырэу шъуапашъхьэ къызислъхьэрэм ар анти-демократикэу шъолъытэмэ шъукъакIуи зэкIэ тызэгъусэу зэдэтэжъугъэгъэхьэзыр ыIуишъ джы зигугъ тшIырэ демократичнэ зыкъызэIухыныгъэр къыригъэжьагъ, нэмыкI зы демократик шIыкIэр ыгъэунэфынэу къежьагъ. Ау ащи раIолIэн/палъхьэн агъотыгъ: проэктэу къырихьэжьагъэм хэлъхэри, Iофыр здынэсыщтыри гъэнэфагъэп е нэмыкIрэ зы еплъыкIэ пхэнджыкIэ; ар къэралыгъор зэхэзыгъэзыщт зы проэкт нахькIэ нэмыкIэп зыфэпIощтым фэдэ бзэджагъэ къыраупцIызэ къыпэуцугъэх. Икъоу зыфигъэпсы(шъу)гъэу тегушхуащэу зэрэщымытым къыхэкIыкIэ пэрыогъоу зыпэIуфэрэ пэпчъ игушхуагъэ нахьи къыригъэIыхэурэ, ежь ымыдэ нахь мышIэми, къызэкIакIоу ригъэжьагъ.

Şimdi her halde muhalefetin yapısını, bu konuda onlardan bir hayır gelmeyeceğini iyice anlamış olmalı ki, bu kez doğrudan halkla işbirliği yaparak demokratik açılımı gerçekleştirmek niyetinde gibi gözüküyor.

Джы сызэрэгугъэрэмкIэ къыпэуцурэ партиехэмэ яшIыкIэ, мыщ фэгъэхьыгъэу ахэмэ хъун горэ къазэрэбгъодэмыкIыщтыр икъоу къыгурыIогъэн фае, мызэгъогум занкIэу цIыф жъугъэм зыфигъазэзэ, ахэр къыздыригъэIэзэ демократик-зыкъызэIухыныгъэр ыгъэцэкIэнэу рихъузьагъэ фэдэу къэлъагъо.

Açılımın dördüncü talihsizliği; başlangıçta Kürt açılımı adıyla anılmış olmasıdır. Nasıl ki, Cumhuriyetin bir etnik kimlik üzerinden tanımlanması/yapılandırılması yanlış olmuşsa, demokratik açılım projesinin de bir başka etnik kimlik üzerinden yapılandırılmaya çalışılması o denli yanlış ve talihsizlik olmuştur. Başlangıçta TC devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür anlayışı yerine, vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit yurttaşlık haklarına sahiptir anlayışı Cumhuriyete egemen kılınabilseydi, bu demokratik açılım daha o zaman gerçekleştirilmiş olurdu. ... herkes Türktür söylemi ve uygulaması, bugünkü demokratik açılımı kaçınılmaz kılan, ülkeyi 80 yıldır gelişmekte olan ülke statüsünde tutan, şayet açılım sağlanamazsa dünya durdukça bu statüden kurtulmasına olanak vermeyecek olan talihsiz bir adım olmuştur. Şimdi de demokratik açılımın Kürt açılımı olarak sunulması, benzer bir talihsizliğin başlangıcı olmuştur.

ЗыкызэIухыныгъэм и япIлэнэрэ насыпышчъагъэр; апэрэмкIэ Курд зыфызэIухыныгъэкIэ ащ зэдеджагъэхэр ары. Республикэр зы лъэпкъым ыцIэкIэ зэрэгъэпсыгъэр зэрэпхэнджым фэдэу, демократик зыкъызэIухыныгъэри нэмыкIрэ зы лъэпкъым ыцIэкIэ къызэрэрагъэжьагъэри джащ фэдэ къабзэу пхэндж ыкIи ащ и зы насыпынчъагъэу хъугъэ. КъегъэжьапIэм дэжь Тырку республикэм игражданэу щыт цIыфхэр зэкIэ Тыркух зыфэпIощтым фэдэ гупшысэ пхэнджым ичIыпIэкIэ хэти зэфэдэ граждан фитныгъэ зиIэ цIыфхэу алъытэгъагъэгъемэ джы зигугъ тшIырэ зыкъызэIухыныгъэр а лъэхъаным гъэцэкIагъэ щыхъущтыгъэ... хэти Тыркоу зэралъытагъэр, Тырку ашIынэу зэрэпыхьагъэхэр ары непэ зигугъ тшIырэ демократик зыкъызэIухыныгъэр амал имыIэу гъэцэкIэгъэн фаеу къэзышIырэр, хэгъэгур илъэс икI (80) хъугъэу зызыужьынэу пылъ хэгъэгу статусым тезымыгъэкIэу, джыри ар мыгъэцэкIагъэ зыхъурэм дунаер щэIэфэ а статусым тезымыгъэкIыщт лъэхъэшхо насыпынчъагъэр. Джыри а дем-зыкъызэIухыныгъэр Курд зыфызэIухыныгъэр ыцIэу къызэрэрагъэжьагъэр джащ фэдэу зы насыпынчъагъэу плъытэ хъущт.

Peki bu açılım, aslında bir Kürt açılımı değil midir?

Адэ мы зыкъызэIухыныгъэр шъыпкъэмкIэ Курд зыкъызэIухыныгъэу щытыба?

Elbette bu açılım, aynı zamanda bir Kürt açılımıdır ama yalnızca Kürt açılımı değildir, diğer tüm etnik ve inanç grupları için de, hatta belki onlardan çok daha fazla TC Devleti için de bir açılımdır, insan hakları ve demokrasi standardını yükseltme, devlet ve toplum olarak yücelme açılımıdır.

Ары, тэрэз, ар Курд зыкъызэIухыныгъэуи щыт ау ащ изакъоп, адырэ этник ыкIи шIошъныгъэ куп зэфэшъхьафхэми афэшI, ащ анахьэуи ежь Тырку къэралыгъом фэшI зы зыкъызэIухыныгъэу щыт, цIыффэшъуашэхэмэ, демократием ястандарт дэIэтиеным, къэралым ыкIи цIыф жъугъэм и зыкъэIэтын, изыужьын фэгъэхьыгъэ зыкъызэIухыныгъэуи щыт.

Gerçekten, bu açılımdan en çok yararlanabilecek iki temel aktör vardır:

ШъыпкъэмкIэ мы зыкъызэIухыныгъэр анахьэу зыфэзыгъэшъхьэпэн ылъэкIынэу актёритIу щыI:

Biri TC Devleti'dir ki, bu sayede TC, bir yandan kendi içinde barışı, kardeşliği, dayanışmayı sağlamış olarak tüm gücünü kalkınmaya, refaha yöneltebilecek, diğer yandan da «barbar» ve «gelişmekte olan ülke» konumundan kurtulup, hukukun üstünlüğüne, temel hak ve özgürlüklere saygılı, çağdaş, demokratik, uygar bir devlet niteliği ve görünümü kazanacak, böylece dünya üzerindeki saygınlığı ve etkenliği önemli ölçüde artacaktır.

Зыр Тырку къэралыгъор ары. Ащ ишIуагъэкIэ Тырку къэралыгъор зыбгъукIэ ежь ыкIоцI мамырныгъэр, зэкъошныгъэр, зэрэIыгъныгъэ-зэдеIэжьныгъэр щигъэцэкIагъэу кIуачIэу иIэр зэкIэ зыкъэIэтыным, лъыкIотэным, нахь тхъэгъуапIэм лъыIэсыным фигъэзэн ылъэкIыщт, адырэбгъумкIи «варвар» ыкIи «зызыужьынэу пылъ къэралъ» статусым икIынышъ, юридическэ правар апэ изыгъэш, цIыффэшъуашэхэмэ шъхьащэ афэзышI, непэрэ гъашIэм диштэрэ къэрал статусыр ыкIи теплъэр къыгъэхъэщт, аузэ зэрэдунаеу нахь лъытэныгъэ ыкIи тетыгъо щыриIэ хъущт.

Bu açılımdan en çok yararlanacak olan ikinci aktör de ülkenin ikinci en büyük nüfusuna sahip Kürt halkıdır. Kürt halkı, yalnızca hakların tanınmış olmasıyla bile bu haklarını kullanmak suretiyle asimilasyondan, yok oluştan kurtulabilecek, kendi diliyle kendisini/kültürünü geliştirme olanağı bulabilecektir.

Мы зыкъызэIухыныгъэр анахьэу зыфэзыгъэшъхьапэщт ятIонэрэ актёрыри ицIыфышъхьэ пчъагъэкIэ хэгъэгум ятIонэрэ чIыпIэр щызыубытырэ Курд лъэпкъыр ары. Курд лъэпкъыр, ифитныгъэхэр къызэрэратыгъэм изакъоми а фитныгъэхэр зыфигъэшъхьапэзэ ассимилацием, хэкIодэжьыпэным зыкъыригъэлын, ежь ыбзэрэ ихабзэрэ зыригъэужьын ылъэкIынэу щыт.

Kürt açılımı adıyla gündeme gelme talihsizliği, daha sonra demokratik açılım adıyla anılmak suretiyle nispeten giderilmiş sayılabilir. Çünkü bu, gerçekten demokratik bir açılımdır ve mutlaka öyle olmalıdır. Hatta ulusal birlik ve kardeşlik açılımı tanımlaması da son derece doğru ve yerinde bir tanımlamadır. Çünkü ne kadar kardeş saydığınızı söyleseniz de, kimlik ve kişiliğiyle kimlik ve kişiliğin ayrılmaz parçası olan anadili ve kültürüyle varlığını tanıyıp saygı duymadığınız insanları buna inandıramazsınız. İnsan, kardeşini öldürmek, yok etmek ister mi? Türkün kardeş saydığı Türk olmayan etnik gruplar, bir ölçüde direnebilen Kürtler dışında, TC Devleti'nin yanlış yapılanması, uyguladığı tekleştirme/Türkleştirme/asimile etme politikaları yüzünden ölme, yok olma noktasındadırlar. Bu nasıl bir kardeşlik anlayışı olabilir?

Курд зыфызэIухыныгъэкIэ къызэрежьагъэ насыпынчъагъэр итIанэ демократик зыкъызэIухыныгъ фаусыжьишъ, тIэкIу дэгъэзыжьыгъэ хъугъэ. Сыда зыпIокIэ, шъыпкъэмкIэ мыр зы демократик зыкъызэIухыныгъ ыкIи амал имыIэу аущтэу хъун фае. Лъэпкъ зыкIыныгъэ-зэкъошныгъэ зыкъызэIухыныгъ зэрэраIуагъэри лъэшэу игъу, тефэ. Сыда зыпIокIэ сыд фэдизкIэ уикъошэу плъытэу оIокIи ыцIэрэ ышъхьэрэкIэ, ащ гопхы мыхъухэщт ыбзэрэ ихабзэрэ ишIэнхабзэрэкIэ зэрэщыIэр, щыIэн зэрэфаер умыдэрэ цIыфмэ ахэр уикъошэу зэрэплъытэрэр ашIошъ пшIын плъэкIыщтэп. Адэ, цIыфыр икъош ыукIынэу, ыгъэкIодынэу фэена? Тыркум икъошэу ылъытэрэ мытырку лъэпкъхэр зэкIэ, тIэкIу пэуцун зылъэкIырэ Курдхэр хэбгъэкIымэ, Тырку къэралыгъор пхэнджэу зэрэгъэпсыгъэм, ицIыфхэр зэкIэ зы/Тырку/ассимилаце шIын политикэу алъызэрихьэрэм иягъэкIэ лIапIэ-кIодыпIэ ифагъэх. Ащ фэдэ зэкъошныгъэ мэхъуа?

Bugün yalnızca hakların tanınmış olması, ne yazık ki, Çerkesler başta olmak üzere diğer etnik gruplar için artık aynı ölçüde bir kurtuluş ve kendini geliştirme olanağı sağlamayacaktır. Demokratik açılımın onlar için olumlu bir sonuç doğurması, ancak, bunun bir hak tanımadan ibaret kalmamasına, aynı zamanda gerekli olanakların da sağlanmasına, moda deyimiyle pozitif ayrımcılık önlemlerinin uygulanmasına bağlıdır.

Тиджагъу нахь мышIэми, непэ Адыгэхэр апэ зэритэу нэмыкIрэ лъэпкъ макIэхэмэ яфэшъуашэхэр къаратыжьыгъэкIи ар изакъоу афырикъужьынэу щытэп, а фитныгъэхэр зыфагъэшъхьапэзэ лIапIэ-кIодыпэу зэрыфагъэхэм зыкъырагъэлыжьын, абзэрэ яхабзэрэ, яшIэнхабзэрэ къаухъумэжьын ащ зырагъэужьыжьын амали къарыуи кIуачIи яIэжьэп. Демократик зыкъызэIухыныгъэр ахэмэ зыгорэкIэ ашъхьапэным пае шъуфит къараIон къодием къыщымыуцоу, ар зыфагъэшъхьапэшъуным пае ищыкIэгъэщт амалхэри къаратын фае, фэгъэкIотэныгъэ лыехэр къафашIын фае.

Açılımın beşinci talihsizliği, terörle doğrudan ilişkilendirilmiş olmasıdır.

Şu andaki sunumuyla ne yazık ki, demokratik açılım terör örgütüyle bir pazarlık konusu noktasındadır. İktidar, ben bu açılımla dağdakileri indireceğim, terörü bitireceğim, bu açılımı bunun için getiriyorum, bu açılıma bunun için ihtiyacımız var der gibidir.

ЗыкъызэIухыныгъэм и ятфэнэрэ насыпынчъэгъэр; ар террорым занкIэу зэрэрапхыгъэр ары.

Непэ утыгум къызэрэралъхьагъэмкIэ, тхьамыкIагъу нахь мышIэми, демократик зыкъызэIухыныгъэр террор куп зэхэщагъэм зэзэгъныгъэ зытыришIыхьэн ылъэкIыщт зы Iофыгъо фэдэу къэлъагъо. Iэшъхьэтет партиер сэ мы зыкъызэIухыныгъэмкIэ къушхьэм дэкIыгъэхэр къесщэхыжьыщтых, террорыр зыухыщт, мы зыкъызэIухыныгъэр арары къызкIезгъэжьагъэр, арары ащ тызкIыфэныкъор ыIорэм фэд.

Bu ilişkilendirmeyi herkesten çok, bu açılıma karşı gelen, resmi ideolojinin koşullandırdığı şovenist partiler ve kişiler yapmaktadırlar. Muhalif muhalefet bunu açıkça vurgulamaktadır; teröristler silahlarını bıraksınlar, dağdan insinler, teslim olsunlar, ondan sonra açılıma bakalım deme noktasındadır. Pazarlıkta iktidarın zayıf kaldığını, iktidarın bu pazarlığı dayatması gerektiğini söylemektedir. Ne yazık ki, iktidar partisi de bu söylemlerden etkilenmiştir, o da açılımı terörle doğrudan ve daha çok ilişkilendirmektedir.

Ау итIур анахьэу зэзыпхы зышIоигъохэр а зыкъызэIухыныгъэм пэуцурэ, официал политик идеологием зэлъиубытыгъэ цIыфхэмрэ партиехэмрэ ары. Къыпэуцу кIуачIэхэмэ ар занкIэу къаIо: террористмэ Iэшэхэр арэгъэIылъи, къушъхьэм къерэхыхи, зыкъарэти итIанэ теплъын зыкъызэIухыныгъэм аIо фэд. ИтIум язэзэгъныгъэ зэгурыIо зэдаом, политикэ дэгъу зэрэзэримыхьэрэм кыхэкIыкIэ Iэшъхьэтет партиер кIочIаджэ къышIынэу, арышъ, Iэшъхьэтет партием а къэтIуагъэхэр террор куп зэхэщагъэм нахь пхъашэу пиубытын фаеу къаIо. Тиджагъу нахь мышIэми Iэшъхьэтет партиери а къэIо-наIохэмэ къызэтырагъэуцо, къызэкIагъакIо, ащи зыкъызэIухыныгъэр занкIэу террорым репхы.

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -3/8874073

http://cherkessia.net/news_detail.php?id=3946

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Eyl 19, 2010 1:22 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (4)

Demokratik açılım, gerçekten terörden bağımsız olarak ele alınıp gerçekleştirilebilirse, bu, terör örgütünün kendine militan devşirebilmesine, yeni militanlar bulabilmesine yol açan veya bunu kolaylaştıran nedenleri ortadan kaldırmış veya en aza indirmiş olacağından, terörle mücadelede de çok önemli bir etken olacaktır.

Oysa bu yaklaşım, terör örgütünü muhatap almanın dikalasıdır. Şayet bu süreç böyle giderse, terör bugün bitse bile yine hortlaması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü dağa çıkınca, silahlı mücadeleye girişince devlet pazarlık yapmakta, birtakım açılımlar yapmak zorunda kalmaktadır. Bu kez bu kadar açılım yapmışsa ve bu açılım terör örgütüne yetmiyorsa, yeni açılımlar için yeni terör eylemlerine başvurması kaçınılmaz olacaktır.

Ау ащ фэдэу узызекIорэм террорист куп зэхэщагъэр занкIэу гущыIэгъу зыфэпшIыгъэу ары зэрэхъурэр. Арышъ, а Iофыгъор аущтэу зызебгъакIорэм террорыр непэ уухыгъэу тэгъэшIи джыри неущ къемыжьэжьынкIэ амал имыIэу хъущт. Сыда зыпIокIэ къушъхьэм узыдэкIэу Iэщэр къызыпштэрэм къэралыр гущыIэгъу уимышIымэ, зыкъызэIухыныгъэ горэхэр къымышIымэ мыхъунэу, ащ фэдэ чIыпIэ зэжъу къефэ. Джы мыщ фэдиз фэбгъэкIотагъэу ар фыримыкъумэ джыри нахьыбэ пIихыным пае террор амалыр зыфигъэшъхьэпэщт.

Doğrusu; olayı terörden tümüyle ayırmaktır. Bu açılımı, yalnızca terörü önlemek için değil, 2I.yüzyıl Türkiye'sinde, vatandaşlara sahip olmaları gereken hak ve özgürlükleri tanımak, geçmişte esirgenmiş olan haklarını geri vermek gerektiği için, çağdaş demokratik bir hukuk devletinde olması gerektiği için yapmaktır.

ШъыпкъэмкIэ шIэгъэн фаер: демократик зыкъызэIухыныгъэр террорым зыкIи емыпхыгъэныр ары. Мы зыкъызэIухыныгъэр зыкIэтшIын фаер: террорым тыпэуцун къодыеу арэп, я 2I-нэрэ лIэшIэгъум и Тыркуе къэралыгъом щыпсэурэ цIыфмэ яфитыныгъэхэр, ипэкIэ афамыгъэшъошагъэхэ фитыныгъэхэр яфэшъуашъэхэр ягъэгъотыжьыгъэн фаеу, непэрэ гъашIэм диштэрэ зы демократичк юридическэ къэралыгъом аущтэу зэрэщыщытын фаем къыхэкIэу арын фае.

Elbette açılım, kaynağını kurutmak, gerekçelerini ortadan kaldırmak suretiyle terörün de sona ermesine dolaylı olarak yardımcı olacaktır. Ancak teröristler terörden vazgeçmezlerse onlarla mücadele ayrıca sürdürülecektir. Açılımda terör bitmese dahi vatandaşa layık olduğu hak ve olanaklar tanınacak, terörle mücadele ayrıca sürdürülecektir anlayışı bemisenmeli, bu mesaj açık ve kesin bir biçimde verilmelidir.

Ылъапсэ зэригъэгъущтым, зыфагъэшъхьапэрэ шъаусыгъуабэхэр зэраIэкIихыщтым къыхэкIыкIэ террорыр гъэкIодыными ар зэрэшъхьапэщтым цурышъхъо лъэпкъ хэлъэп. Террористхэр террорым ыуж имыкIыжьыхэмэ ахэмэ узэрязэощтыр Iоф шъхьаф, ар шъхьафэу лъыбгъэкIотэщт. Ау а демократичк зыкъызэIухыныгъэ проэктымкIэ террорыр щыI-щымыIэм емылъытыгъэу уицIыфымэ афэшъуашэу щыт фитныгъэхэр, амалхэр ябгъэгъотыщт, террорыми шъхафэу уебэныщт. Iофым аущтэу бгъэдэхьэгъэн фае ыкIи ар нафэу IупкIэу къэIогъэн фае.

Demokratik açılım, gerçekten terörden bağımsız olarak ele alınıp gerçekleştirilebilirse, bu, terör örgütünün kendine militan devşirebilmesine, yeni militanlar bulabilmesine yol açan veya bunu kolaylaştıran nedenleri ortadan kaldırmış veya en aza indirmiş olacağından, terörle mücadelede de çok önemli bir etken olacaktır.

Демократичк зыкъызэIухыныгъэр шъыпкъэмкIэ террорым емыпхыгъэу гъэцэкIагъэ хъумэ, ар, террор куп зэхэщагъэм партизаныкIэхэр зыхищэнэу езыгъэлъэкIырэ шъхаусыгъохэр зэригъэкIодыщтым е нахь макIэ зэришIыщтым къыхэкIыкIэ, терроризмэм уебэнынымкIи ащ ишIогъэшхо къэкIонэу щыт.

Bilindiği gibi terör örgütü, Kürt kökenli yurttaşların özellikle anadillerini ve kültürlerini özgürce öğrenme, geliştirme, anadilde eğitim haklarından yoksun bırakılmasını öne sürerek kendisine yeni elemanlar, militanlar devşirebilmektedir. Elbette bunun ekonomik ve başka nedenleri de vardır ama asıl önemli olan, etnik sorunun çözümüdür. Çünkü ekonomik bakımdan en az Doğu ve Güneydoğu Anadolu kadar kötü ve ihmal edilmiş durumda olan başka bölgeler de vardır. Ama terör örgütü oradan kendine eleman, militan devşirememektedir. Yani ekonomik sorunlar, Türkiye'deki terörün tek veya baskın nedeni değildir. Belki bu, terörizmi besleyen ve büyüten etmenlerden biri olarak değerlendirilebilir.

ЗэрэзэлъашIэу, террор куп зэхэщагъэм, Курдхэмэ абзэрэ яхабзэрэ фитэу гупсэфэу зэрагъэшIэнэу, зэрахьэнэу фитныгъэ зэрямыIэр IэубытыпIэ ышIызэ партизаныкIэхэр къегъотых, зырещалIэх. Ащ экономикэ фэдэу нэмыкI шъхьэусыгъохэри иIэх ау анахь шъхьаIэр лъэпкъ Iофыр ары. Сыда зыпIокIэ экономикэ ылъэныкъокIэ къокIыпIэбгъум, къокIыпIэ-тыгъэшIобгъум имызакъоу ащ фэдэ чIыпIэ тхьамыкIапIэхэри Анатолием щыIэх. Ау террор куп зэхэщагъэм ащ партизаныкIэ къащигъотын ылъэкIырэп. ЗыкIатIорэр: экономикэ амалынчъагъэхэр терроризмэм ишъхьэусыгъо закъоу щытэп. Ар терроризмэр нахь зыгъэятэрэ Iофыгъомэ зыкIэ ащыщэу плъытэ хъущт.

Elbette Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin ihmal edilmişliğini, geri bırakılmışlığını göz ardı edemeyiz. Bu somut ve açık bir olgudur.

Ancak unutmamak gerekir ki, İspanya'da da, İrlanda'da da, benzeri gelişmiş başka ülkelerde de terör sorunu olmuştur ve vardır. Ama her halde orada terör sorununun nedeni ekonomik değildir. Türkiye'de de terörün nedeni ekonomik değil, etnik, demokratik sorunlardır.

Ащ къикIырэп къокIыпIэбгъу, къокIыпIэ-тыгъэшIобгъухэр ауж къызэрэрагъэнагъэр умылъэгъу фэдэу зыпшIынэу. Ар зэлъашIэрэ Iофыгъо гъэнэфагъэу щыт.

Ау зыщыбгъэгъупщэ мыхъущтыр: Испаниеми, Ирландами, ащ фэдэу нэмыкIрэ къэрал зызыужьыгъэ лъэшхэми террор къин яI, яIагъ. Ау а чIыпIэхэм пае терроризмэр къызыхэкIырэр экономикэр арэу пIон плъэкIыщтэп. Тыркуеми ары, террорыр къызыхэкIырэр экономикэр арэп, демократик ыкIи лъэпкъ Iофыгъохэр ары.

Açılımın bir başka talihsizliği, sınırlarının ve yol haritasının belli olmamasıdır.

Açılımın nereye kadar olacağı belli değildir. Anayasa ve yasalarda hiçbir değişiklik yapmadan basit idari tedbirlerle, yönetmelik değişiklikleriyle gerçekleştirilebilecek basit iyileştirmeler düzeyinde bir açılım kastediliyorsa, bunun açılım olamayacağı, kimseyi tatmin etmeyeceği ve sorunu çözmeyeceği açıktır. Bu durumda iktidar, bir yandan yalnızca açılımdan söz ettiği için beyaz Türkleri veya onları temsil ettiği iddiasında görünen kesimleri karşısına alırken, bir yandan da açılımdan yüksek beklentisi olan kesimleri de tatmin etmekten uzak kalacak, ne İsa'ya ne Musa'ya yaranamayacaktır.

ЗыкъызэIухыныгъэм инасыпынчъагъэмэ зыкIэ ащыщыри игъунапкъэхэр, къыкIунэу щыт гъогуанэр зэрэмыгъэнэфагъэр ары.

ЗыкъызэIухыныгъэр зыдынэсыщтыр гъэнэфагъэп. Хэбзэ шъхаIэр, къэрал хабзэмэ ащыщ пари зэмыхъокIыгъэу, Iэшъхьэтет унэшъо къызэрыкIо цIыкIу-шъокIухэмкIэ пшIын плъэкIыщт егъэшIокIоныгъэ къызэрыкIохэм аблэмыкIыщт зы зыкъызэIухыныгъэр арымэ агу илъыр, ар зыкъызэIухыныгъэу плъытэн плъэкIынэу зэрэщымытыр, ащ зыри ыгъэрэзэн, Iофыгъори зэшIуихын зэримылъэкIыщтыр гъэнэфагъэ. Арышъ, Iэшъхьэтет партиер зыбгъумкIэ зыкъызэIухыныгъэр гущыIэу къызэриIогъэ къодыемкIэ Тырку фыжьхэр е ахэмэ ацIэкIэ зекIоу зызылъытэжьрэ купхэр къызфигъэблыгъэу къызпигъэуцугъэу, адырэбгъумкIи зыкъызэIухыныгъэм бэкIэ щыгугъырэ купхэри ыгъэрэзэн ымылъэкIыгъэу, Хьиси Моси зыфигъэрэзэн ымылъэкIыгъэу къэнэжьыщт.

Açılım sürecinin içeriği de sınırları da, öncelikle TC aydınlarının, entelektüellerinin; akademisyenlerinin, medya mensuplarının, sivil toplum örgütlerinin, örgütlü kamuoyunun kendini aşabilmişlik, uygarlaşabilmişlik düzeyine, cesaret ve kararlılığına bağlıdır.

ЗыкъызэIухыныгъэ гъогуанэм пкъырылъыщтхэри игъунапкъэхэри апэрэмкIэ Тыркуем ицIыф къэущыгъэхэмэ, энтеллектуалхэмэ, академикхэмэ, журналиистхэмэ, къызэрэлыгъэ цIыф хъугъэ хасэхэмэ я дунэе еплъыкI, ежь яэгоизмэ къызэрэзэранэкIышъугъэр, непэрэ гъашIэм диштэу зэрэзаужьыгъэр, ягушхуагъэр ыкIи ятеубытэныгъ ары зэпхыгъэр.

Şayet TC, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefine gerçekten ulaşmak istiyorsa, günümüzde etnik sorunların en doğru çözümü noktasında çağdaş uygarlık düzeyini temsil eden başlıca ülkeler; İsviçre, Rusya, İspanya hiç değilse ABD, Federal Almanya Cumhuriyeti örnekleridir.

Тыркуер зэлъэхъэнэгъу цивилизацием ыпшъэ дэкIыгъэн фае ыIоу Ататюрк къыфигъэуцугъэ IэнатIэм ишъыпкъэу лъыIэсынэу фаемэ, непэрэ дунаем этник Iофыгъохэмэ язэшIохыкIэ шъыпкъэр къэзыгъэлъагъорэ къэралхэу Швицариер, Урысыер, Испаниер, зи мыхъуми Америкэр, Нэмыцэр щысапхъэу зыфигъэшъхьапэ хъущтых.

Ne var ki, Türkiye henüz böyle bir çözüme hazır değildir. Seçimle işbaşına gelmiş bir siyasi iktidarı silah zoruyla iktidardan indirmenin düşünülebildiği, bunun için planlar, komplolar hazırlanabildiği, Başbakan'dan, Cumhurbaşkanı'ndan çok Genel Kurmay Başkanı'nın ne dediğinin ve ne diyeceğinin aydınlar tarafından bile önemsenip merakla beklendiği ve izlendiği bir ülkenin henüz demokratik federal çözüme hazır olduğu söylenemez. Kendisini alaşağı etme planları hazırlarken suçüstü yakaladığı askeri otoriteyi görevden alamayan, böylece muktedir olamadığını bir kez daha ortaya koyan iktidar da, zaten hiçbir çözümü düşünmeyen, böyle sorunlar olduğunu bile kabul etmeyen şovenist muhalefet de böyle bir çözüme hazır sayılamaz.

Ау тиджагъу нахь мышIэми Тыркуер непэ джыри а Iофыгъор зэшIуихыным фэхьазыргоп. ЦIыфыбэм хэхыныгъэ фиткIэ къытыригъэхьэгъэ партиер Iэшэ кIуачIэкIэ тырафыным зыщегупшысышъухэрэ, ащ пае планхэр, комплохэр зыщагъэхьазэрышъурэ, Президентым, Примерым ыIорэм нахьи Дзэпщышхом ыIорэм е ыIощтым цIыф къэущыгъэхэми нахь уасэ зыщыфашIэу зыщылъыплъэхэрэ зы къэралыгъор демократик федерал зэшIохыкIэм фэхьазырэу плъытэн плъэкIыщтэп. Ежьым Iэщъхьэтетныгъэр трихынэу планхэр ыгъэхьазыры пэтзэ бзэджэшIапIэ итэу къыубытыгъэ дзэпщхэр яIэнатIэ тезымыгъэкIышъугъэу, ащкIи зэрэкIочIаджэр къэлъагъорэ Iэшъхьэтет партиери, зыгори зэшIуихынэу ащ фэдэ гупшысэ зимыIахэу, ар хэгъэкIи ащ фэдэ Iофыгъохэр щыIэуи зымышIэрэ/ зымыдэрэ къыпыщыт партиехэри ащ фэдэ Iоф зэышIохыкIэмэ афэхьазырэу плъытэн плъэкIыщтэп.

Öyleyse, mevcut koşullarda, hiçbir hukuksal metinde yazılı olmadığı halde, hukuksal metinlerde yazılanlardan çok daha fazla önem ve değer atfedilen, üstelik Türkçesi bile bulunamayan üniter yapı çerçevesinde çözüm aramak gerekmektedir.

Çözüm, sınırları misak-ı milli ile belirlenmiş, Başkenti Ankara, bayrağı beyaz ay yıldızlı al bayrak, resmi dili Türkçe olan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan üniter Türkiye Cumhuriyeti yapısı içinde aranmalıdır.

Арэу зыхъурэм непэрэ шIыкIэу щыIэр, къэрал хабзэмэ ащыщ парэми арымыт пэтзэ ащ арытхагъэмэ анахьэу уасэ зыфашIэу кIуачIэ зиIэу алъытэрэ, ащ ыкIыIужькIэ зитыркубзи щымыIэ зыкIыныгъэ пкъы шIыкIэр (унитарнэ структурэр) лъабжъэ фэшIыгъэу Iофыгъор зэшIохыгъэ зэрэхъущтым еплъыгъэн фае.

Зигъунапкъэхэр тхыдэм щыгъэнэфагъэу, Анкарар зикъэлэ шъхьаIэу, мэзэныко-жъогъо фыжьыр зытет нып плъыжьыр зиныпэу, Тыркубзэр зи къэралыгъуабзэу щыт демократик, свитовой (лаикь), социал, юридическэ ыкIи зыкIыныгъэ пкъы шIыкIэр (унитарнэ структурэр) зишIыкIэ къэралэу Тыркуе Республикэр лъабжъэ шIыгъэу Iофыгъом изэшIохыкIэ амал къэгъотыгъэн фае.

Çerkesler olarak bizim bu sürece katkımız; TC. yurttaşları olarak, ülkemizi uygar ülkeler arasında birinci lige çıkarabilecek olan bu projeyi, her yurttaş gibi sosyal ve siyasal olarak desteklemek, savunmak, bunu mümkün olduğu kadar kitlesel ve kurumsal düzeyde demokratik tepkilerle göstermektir. Bundan daha da önemlisi; dil ve kültürel hak ve olanak taleplerimizi yasal ve demokratik yollarla yükseltmek, haklarımızı kullanmak, hak ve olanaklarımızı arttırmaya çalışmaktır.

Elbette her etnik ve inanç grubunun da benzer haklara sahip olduğunu unutmadan ve savunarak.

12.12.2009, Ankara, Av. Fahri Huvaj

Тырку Республикэм тырицIыфэу тэ АдыгэхэмкIэ а Iофым хэтшIыхьан тлъэкIынэу щыIэр; тикъэралыгъо непэрэ цивилизовнэ дунэе къэралмэ акIоцI апэрэ лигэм хэзыгъэхэн зылъэкIынэу щыт мы проэктым, тэ тфэдэ хэтрэ къэралыгъо цIыфи афэдэу гъусэ тыфэхъуныр ыкIи ар цIыфыбэхэри тихасэхэри хэдгъэлажьэзэ къэдгъэлъэгъоныр ары. Ащ нахьи нахьышIоу нахь уаимыр; демократик хэбзэ гъогухэмкIэ ныдэлъфыбзэрэ лъэпкъ шIэнхабзэрэ афэгъэхьыгъэу тиIэхьэ, тифэшъуашэ тылъыхъуныр, тыкIэдэуныр ыкIи ащ алъэныкъокIэ амалэу щыIэр зыфэдгъэшъхьапэныр ары.

Тэ тфэдэ хэтрэ лъэпкъи шIошъныгъэ шъхьаф зиIи ащ фэдэ Iэхьэхэр зэряIэри зыщытымыгъэгъупшэу.

12.12.2009 гъэ, Анкара къ. Адвокатэу Хъуажъ Фахьри

EK: Sonradan ortaya çıkan Habur olaylarına kısa bir değinme.

Ülkede Kürt sorununun (daha doğrusu ulusal sorunun) çözülmesini istemeyen güçlerin olduğu biliniyor. Türk milliyetçileri/ulasalcıları/şovenleri gibi, varlığı bu soruna bağlı olan şiddet yanlısı Kürt odaklar da bu sorunun çözülmesini istemiyor.

КIэлъытхыжь: ЫужкIэ Хьабур къыщыхъугъэ Iофмэ афэгъэхьыгъэу.

Хэгъэгум Курд (е лъэпкъ) Iофыгъор щызэшIохыгъэным фэмые кIуачIэхэр зэрэщыIэр гъэнэфагъэ. Тырку лъэпкъыпсэмэ/шовенистмэ афэдэу, зищыIэныгъэ мы Iофыгъор зэшIомыхыгъэным епхыгъэу щыт Iэшэзехьэ Курд купхэри фаехэп мы Iофыгъор зэшIуахынэу.

Habur'da yaşanan zafer sarhoşluğu düzeyindeki aşırı sevinç gösterileri, şayet bu sorunun çözümünü önlemek amacıyla kasten yapılmamış veya yönlendirilmemişse, sürece son derece zarar veren çok büyük bir yanlış olmuştur. Bu gösteriyi örgütleyenler, şayet çözümü önlemek istemiyor idiyseler, aşırı sevinç gösterilerinin bu sorunun çözülmesini istemeyen Türk milliyetçilerini/ulusalcılarını/şovenlerini tahrik ederek, dengeleri değiştirebileceklerini hesaba katmalıydılar.

ТекIоныгъэшхо къыдэзыхыгъэмэ ягушIогъо утэшъуагъом фэдэу Хьабур къыщагъэлъэгъогъэ гушIогъошхохэр, мы Iофыгъор зэшIохыгъэным фэмые кIуачIэхэмэ фэшIэу амышIыгъэмэ е цIыфхэр ащ фамыгъэблыгъэмэ, Iоф хъарзынэу къегъэжьагъэ хъугъэм лъэшэу пэрыогъу зэрэфэхъугъэр, Iоф пхэнджэу зэрэхъугъэр гъэнэфагъэ. Хьабур пэкIухэр зэхэзыщагъэхэр, а Iофыгъор зэшIохыным фэмыеу щымытыгъэхэемэ, аущтэу рагъэлиен фэягъэп, аущтэу зебгъэлиерэм Тырку лъэпкъыпсэхэр/шовенистхэр къызэрэгъэблынхэшъ, Iофыр зэрэзэщагъэкIоещтым зэрэпылъыщтхэр къыдалъытэн фэягъэ.

Aynı şekilde Hükümet de, hemen geri adım atmamalı, dağdaki eli silahlı terörist/katil adaylarının silah bırakarak, terörden vaz geçerek evine dönmesinin yalnızca onların aileleri veya Kürtler açısından değil, aynı zamanda Türkiye açısından da sevinilecek bir olay olduğu gerçeğini dile getirerek, biraz aşırıya kaçılmış olmasına rağmen bu sevinç gösterilerine sahip çıkmalıydı. Zira acının ve sevincin paylaşılamaması; çözümsüzlüğün paylaşılması ve onaylanması anlamına gelir. Nitekim bu olay ve belirttiğimiz biçimde tepki gösterilememesi ve sahip çıkılamaması, açılım sürecini en azından duraklatmıştır.

Джащ фэдэ къабзэу, Хьыкумэтыри къызэкIэкIон фэягъэп. Iэшэ зыIыгъэу къушъхьэм дэкIыгъэу террорист/укIакIо хъунэу хэтхэр кIэгъожьхэу януагъомэ ахэхьэжьхэмэ ар зигушIогъон фаер ащ яунагъомэ е Курдмэ язакъоп. Ар зэрэтыркуеуи тигушIогъон зэрэфаер къыхигъэщызэ, тIэкIу рагъэлиягъэми а гушIуагъохэр адигощын фэягъэ. Сыда зыпIокIэ гушIуагъомрэ гуIэгъумрэ зэдэмыгощымэ, Iофыгъохэр зэшIомыхыгъэныр зэдэбгощыгъэу, зэдэбдагъэу ары ащ къыкIирэр. Мары къызэрэтIуагъэу зэрэземыкIуагъэхэм иягъэкIэ зыкъызэIухыныгъэ гъогуанэр анахь макIэмэ къызэтеуцуагъэ хъугъэ.

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -4/8874034

http://cherkessia.net/news_detail.php?id=3951

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Eyl 25, 2010 7:08 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (5)

Üzülerek belirtelim ki, az nüfuslu kardeş halkları dışlamamak adına herkesi Çerkes şemsiyesi altında barındırma çabası, en çok Adıgelere zarar vermiştir. Bugün Anayurttaki gelişmelerin de yansımaları ve etkileri nedeniyle belki Türkiye'de bir Abazalık, Çeçenlik ulusal bilincinden söz edilebilirse de, ortak bir Adıgelik bilincinin bulunup bulunmadığı veya ne düzeyde bulunduğu dahi tartışılabilir durumdadır.

Çerkeslik ne demektir? Kimler Çerkesdir? Çerkes tanımlaması anavatan ve diasporada nasıl algılanıyor? Diasporadaki tanımlama sizce doğru bir tespit mi? Ortak bir Çerkes ulus bilinci mevcut mu?

АдыгагъэкIэ (ЧеркессыгъэкIэ) заджэхэрэр сыд? Хэта Черкессхэр? Черкес гущыIэр Хэкум ыкIи IэкIыбым (диаспорам) таущтэу къыщагурыIорэ? IэкIыбым къызэрэщагурыIорэр орыкIэ тэрэза? Зэфэдэу зэдаштэу зы Черкесс лъэпкъ зэхашIэ щыIа?

FH – Hemen belirtelim ki, Çerkes kavramı, Çerkesçe bir sözcük değildir. Çerkes kavramı, daha çok başkaları; (Ruslar, Türkler, Araplar, Avrupalılar vb) tarafından esas olarak Adıgelere, bazen Adıgelerle birlikte Abazaları ve Ubıkh halklarını, bazen de tüm Kuzey Kafkasya halklarını kapsayacak biçimde kullanılan bir adlandırmadır.

Хъу.Ф. – АпэрэмкIэ къэIуапхъэр Черкесс гущыIэр Адыгабзэу зэрэщымытыр ары. ЧеркессыцIэр тэ нэмыкIмэ (Урысмэ, Тыркумэ, Арабхэмэ, Европэ цIыфхэмэ...) къытфа­усыгъ, нахьыбэрэмкIэ Адыгэхэр, загъори Адыгэхэмрэ Убыххэмрэ Абадзэхэмрэ, загъори ыпшэрэ Къафкъас лъэпкъхэр зэкIэ къызэлъиубытыхэу.

(Çerkes sözcüğünün Adıgece, «Çerek xesxer: Çerek vadisinde oturanlar» deyişinden kaynaklanmış olabileceğini ileri sürmek de mümkün olmakla birlikte bu husus araştırıl­mış ve kanıtlanmış değildir. Şimdiye kadar yaygın biçimde bilindiği ve kabul edildiği gibi Çerkes sözcüğü, bize başkaları tarafından verilmiş bir addır.)

(Черкесс гущыIэр адыгабзэнкIи, «Черек Хэсхэр» гущыIэм къытекIыгъэнкIи хъунэу фэбгъэшъони плъэкIыщт ау ар джыри ушэтыгъэу, къэгъэнэфагъэу щытэп. Джырэ нэсэ зэрэзэлъашIэу зэрэзэдаштагъэмкIэ Черкесс гущыIэр, къызэрэтIуагъэу нэмыкI лъэпкъмэ къытфаусыгъацIэу ары.)

Her halde Çerkes kavramı, Çerkesler tarafından, (en azından kurumsal düzeyde) ilk kez 2.Meşrutiyet döneminde kurulan «Çerkes Teavun Cemiyeti»(Çerkes Yardımlaşma Derneği) tarafından kullanılmıştır. Bunun da haklı nedenleri vardır. Her şeyden önce Anayurt Kafkasya'dan sürülen en büyük halk kitlesi, sayıca en fazla olanı Adıgeler idi. Sonra Abazalar ve Ubıkhlar gelir. Çeçenler, Osetinler, Dağıstanlılar ise önemli bir sürgüne uğramadıklarından, başka nedenlerle ve çok az sayıda bir nüfusla Osmanlı topraklarına gelmiş oldular. Ana gövde Adıgeler olduğu için, onların yalnızca kendi adlarına bir dernek kurmaları halinde, ayrı ayrı birer dernek kurma potansiyeline sahip olmayan diğer kardeş Kafkas halklarının dışlanmış, kendi hallerine yalnız bırakılmış olacağı gibi bir anlayışın, belki de birlik ve dayanışma içinde daha güçlü olunabileceği gibi bir düşüncenin ... etkisiyle Çerkes kavramı, bütün bu kuzey Kafkasya halklarını kapsayacak biçimde kulanıldı. Doğrusunu isterseniz bizler de Cumhuriyet döneminde bu kavramı, bu kapsamda kullanmaya, kabul ettirmeye ve yerleştirmeye çaba gösterdik. Yazılarımızda ve konuşmalarımızda bütün kuzey Kafkasya halklarının ortaklaştığı bir konudan söz ediyorsak ulusal şemsiye adı olarak Çerkes kavramını kullandık. Aksi takdirde hangi halkı ilgilendiren bir konudan bahsediyorsak onun özgün adını (Adıge, Abaza, Oset, Çeçen, Dağıstanlı veya Lezgi, Dargi, Avar vb...) kullandık.

КъызэрэсшIошIырэмкIэ Черкесс гущыIэр ежь Черкессмэ апэрэеу (зи нэмыIэми хэсэ IофкIэ) я2-нэрэ республика­шъом (I908 гъэм) ыуж зэхащэгъэ «Черкесс ЗэдеIэжьныгъэ Хасэм» щызэрахьэгъэн фае. Ащи емыкIу хэлъэп. Сыда зыпIокIэ, апэрэмкIэ тихэкужъэу Къафкъасым къырафыгъэ анахь лъэпкъышхор, зицIыфышъхьэ пчъагъэкIэ анахьыбэр Адыгэхэр арыгъэ. Ащ ыужкIэ Абадзэхэр, Убыххэр къэкIох. Чечен, Осет, Дагъыстан лъэпкъхэр хъатэу къырафыгъэу зэрэщымытым къыхэкIыкIэ цIыфышъхьэ макIэу Осмэн къэралыгъом къэкIуагъэх. Анахь пIашъэр Адыгэхэр арэу зэрэщытыгъэм къыхэкIыкIэ, ахэмэ язакъоу ежь ацIэкIэ хасэ зэхащэгъагъэемэ, ежь яунаеу хасэ зэхэзыщэн зымылъэ­кIыщт адырэ къош Къафкъас лъэпкъхэр щигъэзиягъэм фэдэу, ахэр сыдэуи орэхъу ыIуагъэм, зышIуимыгъэIофы­гъэм фэдэу къащыхъункIи хъущтыгъэ. Зэгъусэхэмэ, зэдеIэжьхэмэ нахь кIочIашIо хъунхэу егупшысэгъэнхэкIи мэхъу. Ащ фэдэ гупшысэхэм къахэкIыкIэ хасэм зэкIэ Къафкъас зэлъэпкъэгъухэр къызэдиубытэу «Черкес»ыцIэр фаусыгъ. Шъыпкъэм уфаемэ тэри республикэ лъэхъаным Черкес гущыIэр ащ фэдэ мэхьанэ шъомбгъошхо иIэу зетхьагъ, арэущтэу ядгъэдэнэу, ядгъэштэнэуи тыпылъыгъ. Тызытхэрэм, тызыгущыIэрэм, ыпшъэрэ Къафкъас зэлъэпкъэгъухэмэ язэфэдэ Iофыгъохэмэ тарэгущыIэмэ ахэр зэкIэ къызэдедгъэубытызэ Черкес гущыIэр зетхьагъ. Амырмэ хэтрэ лъэпкъи иунаеу игугъ зытшIырэм ащ ицIэ унае (Адыгэ, Абадзэ/Адзыгъэ, Осет/Къушъхьэ, Чэчэн, Дагъыстан е Лэзги, Авар, Дарги ... н.) къэтIуагъ.

Ne var ki, artık Çerkes kavramını bu kapsa­yı­cılıkta kabul ettiremediğimizi, bunda başarılı olamadığımızı kabul ve itiraf etmeliyiz. Dahası, bu yaklaşımın doğru olmadığını, belki bu anlayış yüzünden kendi asimilasyonu­muzu hızlandırdığımızı bile söyleyebiliriz. Belki her halk ayrı bir dernek çatısı altında örgütlense ve orada kendi anadilini daha yoğun biçimde kullanabilse, en azından dil asimilasyonumuz bugünkü kadar kötü düzeyde olmayabilirdi.

Ау нэфапIэу зыкъэтIотэжьыншъы, Черкес гущыIэр ахэр зэкIэ къызэлъиубытыхэу ядгъэдэн, ядгъэштэн тлъэкIыгъэп. Ар хэгъэкIи, арэущтэу тшIынэу тызэрэпылъыгъэри мытэрэзэу, ащкIэ тыхэукъуагъэу, ти ассимилацие тэртэрэу нахьи дгъэпсынкIагъэу пIоми ухэукъонэпщтын. Хэртэ лъэпкъи шъхьафэу ежь ихэсэ унае зэхищэгъагъэемэ, ащ ежь ыбзэ щырыгущыIэгъагъэемэ, зи мыхъуми тыбзэхэр нахь къызэтенэнкIи къэнэщтыгъэп.

Anayurtta da zaten Çerkes kavramı Adıge anlamında algılanmaktadır. Hatta Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nin adındaki Çerkes sözcüğü nedeniyle, yalnızca bu Cumhuriyetteki Adıgeleri ve Abazaları (Karaçay ve Rus olmayanları) kapsayan bir kavram olarak veya bu Cumhuriyette yaşayanların tümünü kapsayan bir kavram olarak, bir bakıma bir uyrukluk gibi algılayanlar da bulunmakta olup, bu da kafa karışıklığını iyice arttırmaktadır.

Хэкужъыми Черкес гущыIэр къызэрагурыIорэр Адыгэу ары. Къэрэшай-Шэрджэс Республикэм а цIэр зэрэхэтым пае Черкес гущыIэр, мы республикэм щыщ Адыгэхэмрэ Абадзэхэмрэ (мыкъэрэшаеу мыурысхэр) е мы республикэм щыпсэурэ цIыф пстэури къызэдиубытэу, граждан фэдэу къикIэу, зыгурыIохэрэри щыIэх, ащи шъхьэхэр нахьи зэхегъэкIухьэ.

Dolayısıyla bugün artık Çerkes kavramını Adıge ve Adıgece konuşan Ubıkhları (daha doğrusu kendini Adıge sayanları) kapsayan bir kavram olarak algılamak ve anlamak gerektiği kanısındayım.

Арышъ, непэ Черкес гущыIэр Адыгэхэмрэ АдыгабзэкIэ гущыIэрэ Убыххэмрэ (нахь тэрэзэу къэпIон зыхъукIэ Адыгэу зызылъытэжьхэрэр) къызэдиубытэу къыдгурыIо­ныр нахь игъоу сэлъытэ.

1991 yılında Khabardey-Balkhar Cumhuriyeti'nin Başkenti Nalçik'te kurulan Dünya Çerkes Birliği'nin aldığı ilk ilke kararlarından biri, Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Khaberdey-Balkhar Cumhuriyetlerinde, Kıyıboyu Şapsığ Bölgesinde ve Uspenski Rayon'da yaşayan Adıgelerin, pasaportlarında (yani nüfus cüzdanlarında) Rusça bölümünde «Çerkes», Adıgece bölümünde «Adıge» yazdırmaları kararıdır. Pasaportlarda Rusça'nın yanısıra ikinci resmi dillerde kimlik bilgileri yazılmasının tercihe bırakılmış olması ve konunun halk düzeyinde titizlikle takip edilememesi gibi nedenlerle bu uygulama pek yaygınlık kazanamamıştır. Bununla birlikte pek çok Adıge'nin pasaportlarında milliyet ismi Çerkes ve Adıge olarak yazılıdır.

1991 илъэсым Къэбэртэе-Балъкъар Республикэм и къэлэ шъхьаIэу Налщыч щызэхащэгъэ Дунэе Шэрджэс Хасэм къыштэгъэ апэрэ унэшъо шъхьаIэмэ зыкIэ ащыщыгъ; Адыгэй, Къэрэшай-Шэрджэс ыкIи Къэбэртэе-Балъкъар Республикэхэмрэ хы Iушъо Шапсыгъэхэмрэ Учпенский Районымрэ ащыпсэурэ Адыгэхэмэ япаспортхэмэ АдыгабзэкIэ «Адыгэ», УрысыбзэкIэ «Черкес» арарагъэтхэн зэрэфаер. Паспортхэмэ Урысыбзэм игъусэу ятIонэрэ къэралыгъуабзэмкIи ратхэныр ежь зием ишIоигъоныгъэ елъытыгъэу зэрашIыгъэм ыкIи а Iофыгъор лъэпкъым икъоу зэрахамыхьагъэм, зэрэлъымыплъагъэхэм ...н. къахэкIыкIэ а Iофыр тызэрэфаеу хъугъэп. Ау щыт нахь мышIэми джыри адыгабэмэ япаспортмэ лэпкъыцIэр «Черкесс» ыкIи «Адыгэ»у арытхагъэу щыт.

Ortak bir Çerkeslik bilincine gelince; bir ulusal şemsiye kavram olarak yerleştirilemedi­ğin­den, ona bağlı bir ortak Çerkes ulusal bilincinin oluştuğunu da söyleyemeyiz. Ancak özellikle Adıge, Ubıx ve Abaza halklarının kardeş, diğer Kuzey Kafkasya yerli halklarının da amca çocukları mesabesinde akraba olduğu yolunda bir ortak bilinç oluştuğunu (hiç değilse Adıgelerin diğer Kafkas halklarını kardeş ve akraba saydıklarını) söylemek mümkündür.

Зэдаштэу зы Черкес зэхашIэ щыI-щымыIэм тыкъыфакIомэ; ЧеркесыцIэр зы щэтырэ жьау фэдэу зэкIэми тыкIэтынэу зэрэзэдэтымыштэшъугъэм къыхэкIыкIэ ащ фэдэ зы лъэпкъ зэхашIи зэдытиIэ хъугъэу пIон плъэкIыщтэп. Ау Адыгэхэр, Убыххэр ыкIи Абадзэхэр зэрэзэкъошхэр, адырэ Ыпшъэрэ Къафкъас лъэпкъхэри зэрэзэунэкъошхэр зы лъэпкъ зэхашIэм нэсэу зэдаштагъэу зэрэщытыр, Къафкъас лъэпкъмэ зэкъошхэу зэрэзалъытэжьхэрэр, (зи мыхъуми Адыгэхэмэ адырэхэр аущтэу зэралъытэрэр) гъэнэфагъэ.

Üzülerek belirtelim ki, az nüfuslu kardeş halkları dışlamamak adına herkesi Çerkes şemsiyesi altında barındırma çabası, en çok Adıgelere zarar vermiştir. Bugün Anayurttaki gelişmelerin de yansımaları ve etkileri nedeniyle belki Türkiye'de bir Abazalık, Çeçenlik ulusal bilincinden söz edilebilirse de, ortak bir Adıgelik bilincinin bulunup bulunmadığı veya ne düzeyde bulunduğu dahi tartışılabilir durumdadır.

Тиджагъу нахь мышIэми зицIыфышъхьэ макIэ хъурэ тикъош лъэпкъхэр щытымыгъэзиенхэм пае зэкIэри а зы щэтырэ жьаум къыщытыухъумэнхэу тызэрэпылъыгъэм тэ АдыгэхэмкIэ лъэшэу иягъэ къытэкIыгъ. Мары непэ Хэкужъым къыщыхъу-къыщышIэрэхэми къахэкIыкIэ Тыркуем зы Абадзэ, Чэчэн лъэпкъ зэхашIэ къыщыхъугъэу пIон плъэкIы пэтми Адыгэмэ язэфэдэу зэдаштэу зы лъэпкъ зэхашIэ яIэми ар зыфэдизыр, зыдынэсырэр къэшIэгъуае.

Bugün artık Çerkeslik nedir? sorusuna yanıt aramak gerekirse, denilebilir ki, «Çerkeslik; Güney-Batı Kafkasya'da Ubıkh toprağından (Soçi yöresi) ve Kıyıboyu Şapsığ bölgesinden Güney-Doğuda Mozdok (Mez degu=sağır orman) yöresini de kapsayacak biçimde tarihsel Çerkesya (Adıge Xeku=Adıge yurdu/vatanı) topraklarında üretilen Adıge dilini, kültürünü ve bilincini benimsemek, onu geliştirmek ve yaşatmak için, sürülüp dağıtılarak kırılmış olan Adıge halkı ile ülkesinin yeniden buluşması ve yücelmesi için çaba göstermektir. Kanaatimce Çerkeslik bilinci de bunu gerektirir. Elbette aynı şey, Abazalar ve diğer yerli Kafkas halkları için de ayrı ayrı geçerlidir.

Непэ джы Черкесыгъэр сыд? ЗыфэпIощтым фэдэ упчIэ къэбгъэуцоу ипэгъодз улъыхъун зыхъукIэ мырэущтэу пIомэ игъоу сэгугъэ, сэлъытэ: «КъохьапIэ- тыгъэшIобгъумкIэ Убых чIыгумрэ (Шачэ Iэгъоблэгъумрэ) хыIушъо Шапсыгъэмрэ къащегъэжьагъэу къокIыпIэ-­тыгъаджэбгъумкIэ Мэздэгу чIыналъэр къыхиубытэу, тхыдэм «Черкесия»кIэ щызэлъашIэрэ хэгъэгур (Адыгэ Хэкур, Адыгэ шъолъырыр), ащ къыщыхъугъэ Адыгабзэр, Адыгэ шIэнхабзэр, Адыгэ лъэпкъ зэхашIэр щыгъэIэным ыкIи лъыгъэкIотэгъэным пае Адыгэ лъэпкъымрэ Адыгэ Хэкумрэ зэрэгъэгъотыжьыгъэным, лъэпкъэу зичIыгу рафыгъэу агъэфыкъуагъэр зыпкъ игъэуцогъэжьыным, зыкъегъэIэты­жьыным, зегъэужьы­жьыным уфэгупщысэныр уфэлэжьэныр ары». СызэрэгугъэрэмкIэ Черкес зэхашIэми арары къикIын фаер. Ардэдэр Абадзэхэм, адырэ чIыдэхъу Къафкъас лъэпкъхэм апайи къапIо хъущт.

Adıgecenin Türkiye’de gelecek nesillere ulaştırılması konusunda ümitli misiniz? Türkiye’de Adıgece adına yapılan çalışmalar yeterli mi? Adıgecenin Türkiye’deki geleceği adına ümit verici mi?

Адыгабзэр Тыркуем къыщыткIэхъухьэрэ кIэблакIэмэ алъыгъэIэсыгъэнымкIэ гугъапIэ уиIа? Адыгабзэм фэгъэхьыгъэу Тыркуем щагъэцакIэрэ лэжьыгъэхэр икъоу олъыта? Адыгабзэм Тыркуем щыриIэн ылъэкIыщт неушрэ гъашIэм фэгъэхьыгъэу ахэмэ гугъэ къыуата?

FH – Bu sorunun cevabı da yukarıdaki açıklamalar içinde verilmiş oldu sanırım. Ama yine de özetlemek gerekirse, ne yazık ki, bugünkü şartlar önemli ölçüde değişmediği takdirde Adıgece'nin Türkiye'de geleceği yoktur. Türkiye'de Adıgece adına yapılan çalışmalar sözü edilemeyecek kadar az ve yetersizdir. Esasen devlet desteği olmadıkça en iyi çalışmalar dahi Adıgeceyi yaşatabilmek bakımından yetersiz kalmaya mahkümdur. Her evde anadil olarak konuşulan Türkçe'nin, bununla yetinilmeyerek, ana sınıfından Üniversite'nin son sınıfına kadar zorunlu ders olarak okutulması dikkate alınırsa, benzer düzeyde bir hak ve olanak verilmedikçe Adıgece'nin Türkiye'de yaşama şansının olamayacağı kolaylıkla anlaşılabilir.

Хъу.Ф. – Мы упчIэм ипэгъодзи ыпшъаIокIэ къыщытIуагъэу сэгугъэ. Ау джыри кIэкIэу къэтIон зыхъукIэ, тиджагъу нахь мышIэми, непэрэ щыIэкIэ-гъэпсыкIэр шIу дэдэу зэмыхъокIымэ Адыгабзэм Тыркуем къэкIощт гъашIэ щыриIэнэу щытэп. Адыгабзэм фэгъэхьыгъэу Тыркуем щашIэхэрэр, игугъ пшIы мыхъун фэдизэу макIэ, кIочIэнчъ, екъу пIон плъэкIынэу щытыхэп. Къэралыгъо IэпыIэгъу щымыIэмэ, анахь лэжьыгъэшIуми Адыгабзэр Тыркуем щигъэпсэун ылъэкIынэу щыщытыжьэп. Хэтрэ унагъуи ныдэлъфыбзэу ащызэрахьэ пэтзэ Тыркубзэр джыри нэнау IыгъыпIэмэ къащегъэжьагъэу Университетым иаужыпкъэрэ еджэщым нэсыжьэу егъэзыгъэкIэ зэращырагъэджырэр къыздэплъытэрэм, ащ ехьыщырэу зы амалрэ IэпыIэгъурэ ымыгъотэу Адыгабзэр Тыркуем щыпсэун зэримылъэкIыщтыр гъэнэфагъэ.

Adıgecenin anavatandaki statüsü nedir? Neden bölünmüş bir şekilde yapılandırılmış? Mevcut statüsü sizce yeterli mi? Yeterli değilse çözüm önerileriniz nelerdir?

Адыгабзэм статусэу Адыгэ хэгъэгум щыриIэр сыд фэд? Сыд пае зэкъозыгъэ-зэфэшъхьафэу щыгъэпсыгъа? Непэ статусэу щыриIэр икъоу олъыта? Имыкъумэ сыд ащ амалэу иIэр?

FH – Esas itibariyle 12-14 boydan oluşan Adıge halkı, bugün iki temel Adıge diyalekti ile okuyup yazmakta, eğitim görmektedir. Bugünkü Adıgey Cumhuriyeti'nde ve Kıyıboyu Şapsığ bölgesinde kullanılan Adıgeyce ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti ile Khabardey-Balhkhar Cumhuriyeti'nde kullanılan Khaberdeyce. Adıgece bu cumhuriyetlerde ikinci resmi dil konumundadır. Resmi dil olmadığı yerlerde de iletişim ve edebiyat dili olarak kullanılabilmektedir.

Хъу.Ф. – ЛIэкъо 12-14-эу зэхэт Адыгэ лъэпкъыр непэ Адыгэ къэIокIитIум рэтхэ, реджэ. Зыр непэрэ Адыгэ Республикэм ыкIи ХыIушъо Шапсыгъэм ащызэрахьэрэ Адыгэибзэр, адырэри Къэрэшэе-Шэрджэсымрэ Къэбэртэе-Балъкъа­рымрэ ащызэрахьэрэ Къэбэртэябзэр. Адыгабзэр мы республикэхэмэ ятIонэрэ къэралыгъуабзэу ащаштагъ. Къаралыгъуабзэу зыщыщымыт чIыпIэхэми зэдэгу­щыIабзэу ыкIи тхыбзэу, жабзэу (литэратурабзэу) ащызэрахьэн алъэкIы.

Neden bölünmüş bir şekilde yapılandırıldığı konusu istismara açıktır. Komünistlerin/Rusların, «böl-yönet» politikası uyarınca Adıgeleri bölüp parçaladığını ileri sürerek işin kolayına kaçmak suretiyle kendi kusurlarını ve sorumluluklarını gizleme çabası içinde olanlar vardır. Oysa bu kolaycı yaklaşımlar, yüzeysel değerlendirmeler ve önyargılarla olayları açıklamak, sorunları çözmek mümkün değildir. Örneğin; her şeyden önce SSCB'nde neden Türkiye gibi davranılarak «üniter yapı» diye dayatılmadığını, neden özerk yönetimler oluşturma yoluna gidildiğini, bu özerk yönetimleri oluştururken aslında ayrı olan etnik yapıların niçin ayrı örgütlenmeyip birleştirildiğini, örneğin; Karaçay-Çerkes bölgesinde Karaçayların, Adıgelerin ve Abazaların niçin ayrı ayrı örgütlenmeyip bir arada ögütlendiğini, aynı şekilde Kabardeylerle Balkarların ayrı ayrı değil de niçin birlikte örgütlendiğini, Ruslara en çok sorun çıkaran Çeçenlerle İnguşların niçin ayrı ayrı değil de birlikte örgütlendiğini, buna karşılık Ruslara hiç sorun çıkarmayan, üstelik dinleri bakımından da Ruslara uzak olmayan Osetlerin Güney ve Kuzey olarak niçin ikiye ayrılmak suretiyle örgütlendiklerini, aynı şekilde Dağıstan bölgesini en az dokuz ayrı özerk yönetime bölmek mümkün ve kolay iken niçin hepsinin aynı yapı içinde örgütlendiklerini ... açıklamak mümkün olmaz.

Адыгэхэр хэкум зэфэшъхьафэу щызэхэщагъэ зэрэхъугъэр узэрэфаеу зыфэбгъэшъхьапэн, ащкIэ узэнэкъокъун плъэкIынэу щыт. Адыгэхэр коммунистмэ/Урысмэ агъэшъхьапэу зыфаIорэ «угощи узэрэфаеу гъэIорышIэ!» зыфэпIощтым фэдэ политикэм тетэу зэхагъэкIыгъэу аIозэ Iофым хэцIэшъутынхэу, ежь ялажьэхэр агъэбылъынхэу пылъхэр щыIэх. Ау ащ фэдэ бгъодэхьэкIэ чэнджхэмкIэ, шъхьашъорыплъэ IофкIэ хъугъэ-шIагъэхэр зэхэпфын, Iофыгъохэр зэшIопхын плъэкIынэу щытэп. ГущыIэм пае; зэкIэми апэрэу Совет гъэпсыкIэм илъэхъан сыды пае Тыркуем фэдэу земыкIуагъэха? «ЗэкIэ зы къэралыгъо закъоу тыщытыщт, автономие тищыкIагъэп» амыIоу, автономиехэр зэхащагъэха? А автономиехэр зэхащэ зэхъум лъэпкъ зэфэшъхьафхэр сыды пае зэхэубытагъэу, зэгъусэу зы автономием щызэхаубытагъэха? Къэрэшэе-Шэрджэсым Къэрэшайхэр, Адыгэхэр, Абадзэхэр шъхьаф шъхьафэу щызэхамыщэу, зэгъусэу захащагъэха? Ащ фэдэ къабзэу Къэбэртаехэмрэ Балъкъархэмрэ шъхьаф шъхьафэу зэхамыщэу, зэгъусэу захащагъэха? ЕгъашIэм Урысмэ анахьэу зиягъэ языгъэкIырэ Чэчэнхэмрэ Мышкъыш(Ингуш)хэмрэ зэхамыгъэкIыгъэха? Ау, Урысмэ зыкIи ямыныкъокъугъэу, зиягъэ язымыгъэкIыгъэу, ядинкIи Урысмэ апэмычыжьчэу щыт пэтзэ Къушъхьэ(Осет)хэр сыды пае тыгъаджэбгъу-тыгъэшъобгъу аIозэ тIоу зэтырачыгъа? Ащ фэдэу Дагъыстаныр анахь макIэмэ автономиибгъоу зэхэбгъэкIы хъунэу щыт пэтзэ сыды пае зэхамыгъэкIыгъа? ... ахэр зэкIэ а зы еплъыкIэмкIэ зэхэбгъэкIын плъэкIынэу щытэп.

Adıgeler örneğini ele alırsak; Adıgeler, öteden beri kabileler, derebeylikler halinde ve birbirleriyle fazlaca ilişki içinde olmadan yaşamıştır. Özellikle Batı Adıgeleri (bugünkü Adıgey ve Kıyıboyu Şapsığ Adıgeleri) ile Doğu Adıgeleri (Bugünkü Karaçay-Çerkes ve Khaberdey-Balkhar Adıgeleri) arasındaki ilişkiler öteden beri çok azdır. Üstelik Adıgeler, uluslaşma sürecine giremeden dış saldırılara, işgal girişimlerine ve işgallere karşı koymak ve nihayet belki dünyanın en büyük sürgünlerinden birini yaşamak zorunda kalmışlardır.

Адыгэхэр тштэмэ, ащ ыпэкIи бэшIагъэу лIэкъо-лIакъоу ыкIи шIагъоу зэмыпхыгъэхэу, шъхьадж пщыгъо зэфэшъхьафхэр яIэхэу псэущтыгъэх. Пстэуми анахьэу къохьапIэ Адыгэхэмрэ (непэрэ Адыгэй ыкIи ХыIушъо Шапсыгъэхэмрэ) къокIыпIэ Адыгэхэмрэ (непэрэ Къэрэшай-Шэрджэс ыкIи Къэбэртэе-Балъкъар Адыгэхэмрэ) язэпхыныгъэ, зэпышIэныгъэ лъэшэу мэкIагъэ. ИтIани Адыгэхэр лъэпкъ (нацие) мыхъугъэгоу, яхэгъэгу зыштэнэу къатебэнагъэ кIочIэ хъункIакIохэмэ апэуцунхэу, лIыгъэшIапIэ ихьанхэу хъугъэх, аужыпкъэрэуи мары зэрэдунаеу анахь лъэпсэих инмэ зыкIэ ащыщыр къырашIылIагъ.

Bugünkü Kıyıboyu Şapsığ Bölgesi, Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Khabardey-Balhkhar Cumhuriyeti sınırları arasında yaşamış olan atalarımız sürgün edilince veya bir biçimde göç ettirilince Anayurtta kalan çok az sayıdaki Adıge, coğrafi olarak da birbirinden uzak ve kopuk olarak kalmışlardır. Atalarımızdan boşaltılan topraklar başka etnik nüfusla (Kazaklar, Ruslar) doldurulmuştur.

Непэрэ ХыIушъо Шапсыгъэм, Адыгэй, Къэрэшэе-Шэрджэс ыкIи Къэбэртэе-Балъкъар Республикэхэмэ азфагу ащыпсэущтыгъэ тятэжъхэр къызырафы е сыд фэдэми къызырагъэкIы уж Хэкужъым къинэгъэ Адыгэ макIэр зэкъозыгъэу чIыпIэ зэпэчыжьэхэмэ къарынэнэу хъугъэх. Тятэжъхэр къызэрыкIыгъэ чIыгухэмэ нэмыкI лъэпкъхэр (Къэзэкъхэр, Урысхэр...) арагъэтIысхьагъэх.

Halkların kendi kaderlerini tayin hakkı çerçevesinde az nüfuslu halkların örgütlenmeye başlandığı sosyalizmin inşa sürecinde herkes kendini ne hissediyor ve nasıl adlandırıyorsa ona göre bir örgütlenme modeli geliştirilmiştir. Bugünkü Adıgey halkına «siz nesiniz?» denildiğinde «biz Adıgeyiz» demişler ve Adıge Özerk Bölgesi olarak örgütlenmişlerdir. Kıyıboyu Şapsığları ise biz Şapsığız demişler ve o zamanki Adıgey Özerk Bölgesi'ne bağlanmayı kabul etmemişlerdir. Karaçay-Çerkes özerk Bölgesinde yaşayan az sayıdaki Adıge ile Abaza, her halde ayrı ayrı birer yönetim şansına sahip olamayacakları farkedilince Çerkes şemsiyesi altında birleştirilerek müslüman Karaçaylarla birlikte bir özerk bölge içinde örgütlenmişlerdir. Aynı şekilde Khaberdey-Balhkhar bölgesinde de müslüman olduklarından Khaberdeylerle Balkarlar bir yapı içinde örgütlenmişlerdir. Belki burada Balkarlarla Karaçayların bir yapı içinde örgütlenebilme koşullarının bulunup bulunmadığı, koşulları uygunsa niçin birlikte örgütlenmedikleri araştırılabilir, sorgulanabilir, eleştirilebilir.. Ancak Adıgelerin birleştirilmeleri hem coğrafi nedenlerle hem de kendi mantaliteleri nedeniyle mümkün olmamıştır. Elbette, sosyalist de olsalar Ruslardan, her şeye rağmen zorlayarak, baskı yaparak bütün Adıgeleri bir yapı içinde örgütlenmek zorunda bırakmaları da beklenemezdi. Üstelik bu, insanların öteden beri yerleşik ve alışık oldukları topraklarından sürmek veya ayırmak anlamına geleceği için doğru da olmazdı. Bugün bile gerek Anayurt Kafkasya'da gerekse muhaceret ülkelerinde Adıgey kökenlilerle Khaberdey kökenli Adıgelerin birbirini ne kadar benimsediği tartışılabilecek durumdadır. Biri, «asıl Adıge biziz, onlar Kabartay» derken, diğeri de «asıl Adıge biziz onlarsa aşağıdakilerdir, eh Adıge de sayılırlar» anlayışına sahiptir. Adıgecenin Adıgey ve Khaberdey diyalektleri zaman içinde birbirinden o kadar farklılaşmış ve uzaklaşmıştır ki, uzun süre bir arada yaşamamış, kulak alışkanlığı kazanmamışlarsa, bu iki diyalektten yalnız bireri ile konuşan iki insan anlaşamamakta veya çok zor anlaşabilmektedir.

Лъэпкъмэ ежь япсэукIэ агъэпсыжьын алъэкIынэу яIэ фитныгъэм къыриубытэу зицIыфышъхьэ пчъагъэ макIэу щыт лъэпкъхэр ежь яIоф алъэгъужьын алъэкIынэу, социализмэр агъэпсынэу зырагъэжьэгъэ лъэхъаным хэт сыд фэдэ лъэпкъым щыщэу зилъытэжьми къэралыгъо псэупIэхэр ащ елъытыгъэу захащагъ, агъэпсыгъ. Джырэ Адыгэим щыпсэурэ цIыфмэ «шъо шъухэт?» аIоу зяупчIыхэм «тэ тыадыг» аIуагъэмэ ахэр Адыгэ Автономнэ Област аIуишъ, аущтэу зэхащагъ. ХыIушъо Шапсыгъэхэми «тэ тышапсыгъ» аIуагъ, ащ дакIоуи Адыгэй автономнэ областым хэхьэнхэу, ащ епхыгъэнхэу адагъэп. Къэрэшай-Шэрджэс Автономнэ Областым щыпсэурэ Адыгэ тIэкIумрэ Абадзэ тIэкIумрэ зэрэмэкIэ дэдэхэм къыхэкIыкIэ зырызэу къэралыгъо гъэпсыкIэ яIэн амылъэкIынэу зэрэщытыр къызэлъагъом зэрэзэкъошхэр агу къагъэкIыжьишъ, тIуми «тэ тычеркес» аIуагъ. Аузэ быслъымэн Къэрэшайхэмрэ захагъэхьэхишъ, Къэрэшай-Шэрджэс Автономнэ Област хъугъэх. Джащ фэдэ къабзэу Къэбэртэе Балъкъар чIыналъэми быслъымэн лъэпкъитIур зы республикэу щызэхащагъ. Мыщ дэжьым Къэрэшайхэмрэ Балъкъархэмрэ зэхэбгъэхьэ хъунэу щытыгъэ-щымытыгъэр ууплъэкIу, уушэты хъущт, ащ елъытыгъэу ахэр зэрэзэрамыгъэгъусагъэхэр бгъэемыкIу, бгъэмысэ хъущт. Ау Адыгэхэр зы республикэу зэхэпщэн плъэкIынэу щытыгъэп ячIыгухэр зэрэзэпэчыжьэ ыкIи ежьмэ яменталитетрэ ялъытыгъэу. ШъыпкъэмкIэ социалистхэ нахь мышIэми «Урысмэ сыд пае Адыгэхэр рагъэзыхэу зэхамыгъэзыхьагъэха, зы республикэм щызэфамыщэсы­гъэха?» пIоу уягыенэу щытэп ныIа! ИтIани аущтэу ашIынри игъоу щытыгъэп, цIыфхэр бэшIагъэу зэрысхэу зэсагъэхэ ячIыгъ джыри зэ ифыгъэнхэ/ыгъэкIыгъэнхэ фае зэрэхъыщтыгъэм къыхэкIыкIэ. ИтIани мары джы непэ къызнэсыгъэми, тиджагъу нахь мышIэми, хэкуми IэкIыбыми Адыгэим иадыгэхэмрэ Къэбэртаем иадыгэхэмрэ зыр зым сыд фэдизэу зэрипэсыжьрэ, сыд фэдизэу зэщыщ шъыпкъэу залъытэжьрэ пIоу упчIэ бгъэуцу хъунэу щыт. Зым «Адыгэ шъыпкъэр тэры, ахэр Къэбэртаих» еIомэ адырэми «Адыгэ шъыпкъэр тэры ахэр кIахэх, кIо ахэри Адыгэу плъытэ хъущтых» аIорэм фэдэх. Адыгабзэм и Адыгэй къэIуакIэрэ Къэбэртэе къэIуакIэрэ афэдизкIэ зэфэмыдэ-зэпэчыжьэ хъугъэшъы, бэрэ зэхэмыхьагъэхэмэ, ятхьакIумэхэр зэмысагъэмэ, а къэIокIитIумэ язырызым рыгущыIэрэ нэбгыритIур зэгурыIорэп е лъэшэу къинэу, ерагъоу зэгурэIо.

Elbette gönül isterdi ki, hiç değilse Anayurtta kalan az sayıdaki nüfus bir arada olabilseydi, hiç değilse ortak bir yazı ve edebiyat dili kullanıyor olsalardı. Aynı şekilde hiç değilse dünyadaki Adıge nüfusunun %80'ini barındıran Türkiye'de de Anayurttakine benzer veya yakın hak ve olanaklar tanınsaydı... Keşkeler arttırılabilir elbette ama şimdi önemli olan çıplak gerçeği dikkate alarak doğru çözümler üretebilmektir.

Гур фэмыен ылъэкIына; зи мыхъуми Хэкужъым къынэгъэ Адыгэ тIэкIур зы чIыпIэ щыпсэущтыгъэемэ, зи мыхъуми зы тхыбзэ-литэратурэбзэ закъо яIагъэемэ... Джащ фэдэ къабзэу зэрэдунаеу тет Адыгэхэмэ я шъанэ икIыр (%80) зыщы­псэурэ Тыркуеми ащ фэдэ фитыныгъэхэр, амалхэр щытиIэ­гъагъемэ... Хъугъагъемэ-шIэгъагъэемэхэр лъыбгъэкIотэн плъэкIыщт ау нахь уаимыр джы шъыпкъэ пцIанэу тапашъхьэ илъыр къыдэлъытагъэу Iофыгъом и зэшIохыкIэ амал къэгъо­ты­ныр, къэгъэхъуныр ары.

Benim kanaatime göre doğru çözüm için ilk adım, iki diyalektin alfabelerinin birleştiril­mesidir. Ardından yayınların teati edilmesi, okullarda her iki diyalektin de okutulması, bölgeler arasında ekonomik ve sosyal işbirliği ve ilişki olanaklarının geliştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması gelmektedir.

Сэ сызэреплъырэмкIэ апэрэ лъэбакъор къэIокIитIум ятхэпкъылъитIур зэхэгъэхьэгъэу зы тхэпкъылъэ шIыгъэныр ары. Ащ лъыпытэу шIэгъэн фаер; тхылъ-гъэзет фэдэ тедза­гъэхэр зэфарагъэхьыныр, зэрахъожьыныр, я еджапIэхэмэ адырэ къэIуакIэри ащырагъэджыныр, экономикэ-социал зэпышIэныгъэ-зэдеIэжьныгъэхэр лъагъэкIотэныр ары.

Bütün bunlara rağmen, her iki diyalektin birleştirilmesi, ortak bir resmi ve edebiyat dili oluşturulması mümkün olmayabilir veya uzun zaman alabilir. Ama bu çabalar, hiç değilse, herkesin kendi özgün anadilinde konuşup yazdığının, diğer diyalekti kullananlar tarafından da rahatlıkla, kolaylıkla anlalaşılabilir olmasını getirecektir ki, bu da çok önemli bir gelişme olacaktır. Bundan sonraki aşamada ise daha çok nüfus tarafından kulanılan, söylenmesi, yazılması daha kolay olan diyalekt, diğer diyalektlerden de katkılarla zenginleşip güçlenerek zaman içinde ortak bir Adıgece haline gelebilir. Her diyalektin sahip olduğu sözel ve yapısal zenginlikler vardır ve bu zenginliklerin birleştirilmesi Adıgece'yi tartışmasız olarak dünyanın en zengin dillerinden biri haline getirebilir. Ve unutulmamalıdır ki, Adıgece, karanlıkta kalmış, aydınlatılamamış eski uygarlık hazinelerinin en önemli anahtarlarından biridir.

Ахэр зэкIэ агъэцэкIагъэу тэжъугъэшIи, джыри къэIокIи­тIур зэхамыгъэхьэжьшъункIи, язэфэдэ къэралыгъуабзэу, литэра­турабзэу зы Адыгабзэм темыхьэшъунхэкIи мэхъу, ащ пае джыри гъогонэ кIыхьэ къэкIугъэн зэрэфаер гъэнэфагъэ. Ау ащ фэдэ лэжьыгъэмэ яшIуагъэкIэ зи мыхъуми шъхьадж ежь иныдэлъфыбзэкIэ къыIорэр, къытхырэр адырэми гупсэфэу гурыIошъу хъун ылъэкIыщт. Ари зы лъэбэкъо лъэшэу зэрэщытыр гъэнэфагъэ. Ащ ыуж нахьыбэр зырыгущыIэу, икъэIуакIэ, итхыкIэ нахь IэшIэх диалектыр, адырэ диалектхэми къахихырэ гущыIэхэмкIэ нахь бай хъунышъ, цIыкIу цIыкIоу зы Адыгабзэ лъэш къэхъун ылъэкIыщт. КъэIокIэ пэпчъ гущыIэуи пкъы шIыкIэуи байныгъэ зэфэшъхьаф­хэр яIэх. А байныгъэхэр зызэхэбгъэхъожьрэм Адыгабзэр зэрэдунаеу тет бзэ пстэуми анахь бзэ баймэ ащыщ зэрэхъущтым Iо хэлъэп. ИтIани зыщыбгъэгъупшэ мыхъухэщтыр; ижърэ цIыф лъэпкъмэ къачIэныгъэу, шIункIым къыхэнагъэу, джыри икъоу къамыгъэнэфэшъугъэ Iофыгъуабэмэ яIункIыбзэ шъхьаIэмэ Адыгабзэр зыкIэ зэращыщыр ары.

Tabii ki, en kalıcı ve kesin çözüm; Türkiye'den hiç değilse birkaç yüz bin-bir milyon Adıgenin anayurda dön(dürül)erek bugünkü federe cumhiriyet sınırları arasına; atalarımızın sürüldüğü, terketti(rildi)kleri tarihi topraklarımıza yerleş(tiril)meleri ve kendi kaderlerini tayin haklarını federe cumhuriyet ve ilçelerin birleş(tiril)mesi şeklinde kullanmalarıdır. Bu takdirde hem bugünkü federe yapılar sınırdaş olabilecekler, böylece parçalanmışlık sona erecek, hem de anadil mümkün olduğunca istenildiği biçimde yapılandırılabilecektir. Unutmamalıyız ki, muhacerette oturduğumuz yerden ahkam keserek, hariçten gazel okuyarak her şeyi arzu ettiğimiz şekle getiremeyiz. Yapmamız gereken en önemli şey bir an önce en çok sayıda insanımızı tarihsel topraklarımıza intikal ettirmenin yollarını bulmaktır.

ШъыпкъэмкIэ анахь хэкIыпIэшIу дэдэр Тыркуе Адыгэмэ ащыщэу анахь макIэмэ минишъэ заулэ – зы мелуан фэдиз хэкужъым а(рагъэ)гъэзэжьэу непэрэ ти республикэхэмэ азфагу, тятэжъхэр къызырафыгъэ, къыздикIыгъэ/къызырагъэкIыгъэ тичIыгужъмэ арытIысхьэжьыныр/арагъэтIысхьэжьыныр ыкIи ежь яшъхьэ Iоф алъэгъужьыным фэгъэхьыгъэ фитныгъэм ыпкъ итэу а республикихэмрэ районхэмрэ зэхэгъэхьэжьыгъэным Iэ къыфаIатымэ ары. Ащыгъум непэрэ республикэхэмэ ягъунапкъэхэр зэнэсы хъущтых аузэ зэрэзэпэIудзыгъэхэри щыIэжьыщтэп ыкIи ныдэлъфыбзэри амал зэриIэкIэ тызэрэфаеу дгъэпсынэу амал тиIэ хъущт. Зыщыдгъэгъупшэ мыхъухэщтыр; тызщыхэхэс IэкIыбым зыщытымы­гъэсысэу нэпкъым тытесэу псым хэсыр есыным фэдгъэсэжьзэ тызфэе пстэури тызэрэфаеу къызэрэд­дэмыхъущтыр ары. Анахьэу шIэгъэн фаер псынкIэ дэдэу тицIыфхэр амал зэриIэкIэ анахьыбэр икIэкIыпIэкIэ Хэкум зэре(дгъэ)кIужьыщтым игъогухэр, иамалхэр къэдгъотыныр ары.

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -5/8874007

http://cherkessia.net/news_detail.php?id=3968

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Eyl 25, 2010 7:09 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (6)

Denilebilir ki, Adıge dili fiil dilidir. Bir fiil çiftinden 15.000'e yakın sözcük türetmek mümkün olabilmektedir. Fiil çifti dememizin nedeni, Adıgecede bazı fiiller çift yapılıdır. Örneğin txın: belirli bir şeyi yazmak demektir, txen ise soyut olarak yazmak, yazma işini yapmaktır.

Her dilin kendi gramer yapısı ve özellikleri mevcut. Kafkas dilleri genelde fazla harf barındıran, az sesli, çok sessiz, ergatif ve datif halli, yönelimsi, hareketli, bolca öntakılı ve fiilimsi diller. Mahreçli halleriyle birçok dilden farklı konumdalar. Kısacası zor diller. Bu dilleri zenginleştirerek gelecek nesillere ulaştırma konusunda anadilde öğretim mi yoksa anadilde eğitim mi müspet etki yapar?

Бзэ пэпчъ шIыкIэ шъхьаф, бзэхэбзэ унэе зырыз яI. Къафкъасыбзэхэри тхэпкъыбэ зыхэтэу, мэкъэзещэ­хэр зимакIэу, мэкъэзэращэхэр зибэдэдэу, эргативхэу, датив шIыкIэхэри зиIэхэу, пыхъо-пыкIэхэри, хъурышIэпсалъэхэри зибэу щыт бзэмэ ащыщых. Макъэмэ якъыдэгъэкIын зэрэкъинымкIи адырэ бзэ псэтэуми атекIы. КIэкIэу къэпIон зыхъукIэ бзэ къиных. Мы бзэхэр нахьи гъэбаигъэу, къэкIощт кIэблэмэ алъыгъэIэсыным фэгъэхьыгъэу ныдэлъфыбзэкIэ гъэсэнъыгъэр ара хьауми егъэджэныгъэр ара нахь зышIуагъэ къэкIонэу плъытэрэр?

FH – Dilin zorluğu ya da kolaylığı görecelidir. Hiçbir anadil, gerçek sahiplerine zor gelmez. Zorluk ya da kolaylık daha çok bir başkasının öğrenmesi bakımından geçerli olabilir ve elbette öğrenmek isteyen kişinin istek yoğunluğuna, dil yeteneğine, öğreticinin bilgi ve yeteneğine, kullandığı öğretme metoduna, öğrenecek kişinin dilin konuşulduğu ortamda yaşayıp yaşamamasına vb bağlıdır. Ancak Kafkas dillerinin özel olarak da Adıge ve Abaza dillerinin en eski dillerden olduğu açıktır. Doğadaki hemen her sesin Adıgecede bir anlamı, karşılığı vardır.

Bilindiği gibi ilk insanlar, önceleri vücut diliyle, işaretlerle zaman içinde doğadaki sesleri taklit ederek ve tek heceli basit seslerle anlaşmaya çalışmışlardır. Adıgece'de neredeyse her tek heceli ses birer kelimedir. Örneğin ('A): el, (Be): çok, (Bjı/bje): say, sayı say; (Bjın/bjen): Sayı saymak; (Pçen/Bjen): keçi; (Bjjı): boyunduruk; (Bdzı/ptsı): keski; (Bzı): dişi, kes/biç; (Ce): ünle, çağır; (Cı): şimdi, yün eğir; (Çe): dalak; (Çı): çubuk; (Ççe/je): koş; (Çem/Jem): inek; (Çü/vı): öküz; (De): Ceviz, kabul et; (Dı): dikiş dik; (Dıd): Biz çuvaldız; (Dzı): ileriye at, yaygı; (Fe/xue): damar; (Ğe): yıl, sene; (Ha): köpek; (Hı): götür, taşı; (Xe): altı kez; (Xı): altı, deniz, orak biç; (Xhı): örgü, ağ; (Xhu): erkek; (Jje): ağız, piş; (Khe): mezar; (Lı): et, (Lhı): kan, (L'ı): adam; (Me): koku; (Mel): koyun; (Mı): yabani elma; (Mıl): buz; (Ne): göz; (Nı): anne; (Pe): burun, (P'e): yatak, yer; (Pse): can; (Psı): su; (Ptzı): yalan; (Se): Ben, bıçak; (Şe): götür, ilet; (Şşe): 100, iç yağı; (Şı): at; Şı/şşı): üç; (T'ı): koç; (Ye): kötü; (Ze): bir kez; (Zı): bir...

Хъу.Ф. – Бзэр зэрэкъин-зэрэIэшIэхыр къызэрыкIоп, зыгорэмэ ялъытыгъэу щыт. Бзэ щыIэп ар зибзэмэ ашIокъинэу. Къин-IэшIэхыр нэмыкIмэ зэрагъэшIэн зыхъукIэ ары гум къызыкIрэр. Ари бэмэ япхыгъ; зэзыгъашIэ зышIоигъом ишIоигъоныгъэ зыфэдизым, езыгъашIэрэм ащ фэгъэхьыгъэу ишIэныгъэ, исэнауш, ыгъэшъхьапэрэ егъэшIакIэм, зэзыгъашIэрэр а бзэм зырыгущыIэхэрэ чIыпIэм щыпсэу-щымыпсэурэм... н. япхыгъ. Ау Къафкъасыбзэхэр анахьэуи Адыгабзэмрэ Абэдзабзэмрэ анахь бзэжъмэ зэращыщым Iо хэлъэп. ЧIыопсым хэт сыд фэдэрэ макъи Адыгабзэм зы мэханэ щыриI.

ЗэраэзэлъашIэу апэдэдэрэ цIыфхэр апэрэмкIэ пкъыбзэ къызэрыкIокIэ, Iэпэтэрмэш е тамыгъэхэмкIэ итIанэ чIыопсым щызэхахырэ макъэхэмэ апыкIырыплъыхэзэ, пычыгъо кIэкI хъурэ мэкъэ зырызхэр Iом/жэм къыдагъэкIызэ зэгурыIонхэу пылъыгъэх. Зы макъэ нахь мыхъурэ пычыгъо кIэкI пэпчъ Адыгабзэм зы гущыIэ шъхьаф щыхъун алъэкIы, зы мэхьанэ къарэкIы. ГущыIэм пае; (Iэ/'A): el, (Бэ/Be): çok, (бжьы-бжьэ/Bjı/bje): say, sayı say; (пчэн-бжьэн/Pçen/Bjen): keçi; (бжьы/Bjjı): boyunduruk; (бдзы-пцы/Bdzı/ptsı): keski; (бзы/Bzı): dişi, kes/biç; (джэ/Ce): ünle, çağır; (джы/Cı): şimdi, yün eğir; (чэ/Çe): dalak; (чы/Çı): çubuk; (чъэ-жэ/Ççe/je): koş; (чэм-жэм/Çem/Jem): inek; (цу-вы/Çü/vı): öküz; (дэ/De): Ceviz, kabul et; (ды/Dı): dikiş dik; (дыд/Dıd): Biz çuvaldız; (дзы/Dzı): ileriye at, yaygı; (фэ-хуэ/Fe/xue): damar; (гъэ/Ğe): yıl, sene; (хьэ/Ha): köpek; (хьы/Hı): götür, taşı; (хэ/Xe): altı kez; (хы/Xı): altı, deniz, orak biç; (хъы/Xhı): örgü, ağ; (хъу/Xhu): erkek; (жэ-жьэ/Jje): ağız, piş; (къэ/Khe): mezar; (лы/Lı): et, (лъы/Lhı): kan, (лIы/L'ı): adam; (мэ/Me): koku; (мэл/Mel): koyun; (мы/Mı): yabani elma; (мыл/Mıl): buz; (нэ/Ne): göz; (ны/Nı): anne; (пэ/Pe): burun, (пIэ/P'e): yatak, yer; (псэ/Pse): can; (псы/Psı): su; (пцIы/Ptzı): yalan; (сэ/Se): Ben, bıçak; (шэ-щэ/Şe): götür, ilet; (щэ-шъэ/Şşe): 100, iç yağı; (шы/Şı): at; щы/Şı/şşı): üç; (тIы/T'ı): koç; (е/Ye): kötü; (зэ/Ze): bir kez; (зы/Zı): bir...

Denilebilir ki, Adıge dili fiil dilidir. Bir fiil çiftinden 15.000'e yakın sözcük türetmek mümkün olabilmektedir. Fiil çifti dememizin nedeni, Adıgecede bazı fiiller çift yapılıdır. Örneğin txın: belirli bir şeyi yazmak demektir, txen ise soyut olarak yazmak, yazma işini yapmaktır.

ПIон плъэкIыщт Адыгабзэр хъурышIабзэу. Зы хъурышIэ зэлъэпсэгъуитIум гущыIэ мин I5 фэдиз къатебгъэхъукIын плъэкIынэу щыт. ХъурышIэ зэлъэпсэгъуитIу зыкIасIорэр; Адыгабзэм хэт хъурышIэ псалъэмэ ащыщ купыр зэлъэпсэгъуитIу зэготэу мэхъу. ГущыIэм пае; тхын зыпIорэм гъэнэфагъэу зыгорэ птхыныр къекIы, тхэн зыпIорэм мыгъэнэфагъэу зыгорэхэр птхыныр, тхэн Iоф пшIэныр къекIы.

Merak edip böyle bir fiil çiftinden 5000'in üzerinde sözcük türetmiştim. Bir gün Adıgey Devlet Üniversitesi Ulusal Fakülte dekanını ziyaret ettiğimde, neredeyse 5000'den çok sözcük türetebildiğimi söyleyerek hafiften övünmeye kalkacaktım ki, Dekan, 1950'li yıllarda Adıge dil öğretmenlerinin bir öğrenci grubuna verdiği ödev kapsamında 15000'den çok sözcük türetebildiklerini anlatıp, sözlük kalınlığında bir harita-metod defteri çıkarınca yelkenleri indirdim.

Згъэунэфын ыкIи зызгъэунэфыжьын сIуишъ, ащ фэдэ зы хъурышIэ псэлъэ зэлъэпсэгъуитIум гущыIэ минитф нахьыбэ къытезгъэхъукIын слъэкIыгъагъэ. Зы мафэ горэм Адыгэй Къэралыгъо Университетым и лъэпкъ факулътеты и Декан дэжь сыкIуагъэу, ащ фэдиз гущыIэ къызэрэтезгъэхъукIышъугъэр къэсIоншъы тIэкIу сызщытхъужьын сIозэ Деканым къыIуагъ; 1950-рэ илъэсхэм егъэджэкIо еджапIэм щеджэрэ еджакIомэ ащыщ зы купым ащ фэдэу зы хъурышIэ зэлъэпсэгъуитIум гущыIэ кIэпсхэр къатырагъэхъукIынхэу IофшIэн заратым, гущыIэ 15000 фэдиз къытырагъэхъукIыгъэу къыIуагъ ыкIи тэджишъ, зы дэтхэлъэ ин Iужъушхо къысигъэлъэгъугъ. Арти зи сIожьыгъэп.

Demek istediğim, Adıgece son derece üretken ve zengin bir dildir. Her halkın dilini koruması, bunun için gerekli olanakların hazırlanması elbette önemlidir, savunulmalı ve sağlanmalıdır. Ne var ki, Adıgece, ayrıca bu zenginliği ve en eski uygarlıkların en önemli anahtarlarından biri olması yüzünden de ayrıca özen gösterilerek korunmalıdır. Bunun için anadil öğretiminin tek başına yeterli olmayacağı, hatta anadilde eğitimin bile yeterli olmayacağı açıktır. Anadili hayatın içinde yaşayan bir dil konumuna, profesyonelce kullanılabilir konuma getirmek gerekmektedir. Anadilin sosyal hayatın içinde yaşayan bir dil konumuna gelmesi, önemli ölçüde bu dili bilenlerin her fırsatta konuşmasına, kullanmasına bağlı olmakla birlikte, bu çabanın etkili sonuç vermesi ve özellikle anadilin profesyonelce kullanılabilir hale gelmesi için, devlet tarafından özel programlarla desteklenmesi gerekeceği açıktır.

КъэсIонэу сызыфаер; Адыгабзэр лъэшэу зэхэбэгъухьэн ылъэкIэу бзэ бай лъэшэу зэрэщытыр ары. Хэтрэ лъэпкъи ыбзэ ыухъумэжьыным, ащ фэшI ищыкIэгъэщт амалъэр зэгъэпэшыным, ащ кIэдэуным осэшхо зэриIэм Iо хэлъэп. Ау Адыгабзэр, ибайныгъэ гъэшIэгъоныгъэрэ ыкIи ижърэ цивилизациехэмэ яIункIыбзэ шъхьаIэмэ ащыщэу зэрэщытымрэ къахэкIыкIэ адырэмэ ялыеу нахь фэсакъыпхъэу, гулъытэ лые фэшIыпхъэу, къэгъэгъунапхъэу щыт. Мыщ пае ныдэлъфыбзэкIэ уеджэ хъунэу шIыгъэныр изакъоу зэрэримыкъущтыр, ар хэгъэкIи ныдэлъфыбзэкIэ гъэсэныгъэ япты хъунэу пшIыгъэкIи зэрэримы­къущтыр гъэнэфагъэ. Ныдэлъфыбзэр гъашIэм, щыIэныгъэм хэпшагъэу, хэтэу, урипсэун, къырыбгъэ­хъэн плъэкIэу шIыгъэн фае. Ныдэлъфыбзэр социиалнэ псэукIэм хэтэу, щыпсэоу хъуныр анахьэу зэпхыгъэр; зышIэхэрэр рыгущыIэнхэр, рылэжьэнхэр арэу щыт нахь мышIэми ар икъурэп, ныдэлъфыбзэм урылажьэу къырыбгъэхъэн плъэкIэу шIыгъэни фае, ащ пайи къэралым программэ гъэнэфагъэ унаехэр къыфызэхигъэуцон фае.

Kamusal alanda konuşulurluğu fazla olmayan bir dilin, tanınmış yasal statüsü ve haklarına rağmen gelecek nesillere aktarılmasının zorlaşacağı fikrine katılıyor musunuz? Bir dilin yaşayan en önemli kanıtı konuşuluyor olması mıdır? Bu konuda dilsel anlamda ulus bilincinin payı nedir? Bir halkı oluşturan en önemli faktörün dil olduğu görüşüne katılıyor musunuz? Bu konular hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

ЦIыфыбэр хъатэу зырымыгущыIэу, къэрал IофшIапIэмэ акIэмылъыбзэр, зэрэщыIэр къэрал хабзэкIэ адагъэкIи, фитныгъэ горэхэр къыратыгъэкIи къэкIощт кIэблэмэ ябгъэшIэныр къинэу зылъытэрэмэ ори адеогъашта? Бзэр зэрэщыIэр анахьэу къэзыгъэлъагъорэ шапхъэр ащ зэрырыгущыIэхэрэр ара? Мы Iофыгъом фэгъэхьыгъэу лъэпкъ зэхашIэм сыд фэдэ Iэхьэ бзэмкIэ иIэу плъытэрэ? Зы лъэпкъыр къэзыгъэхъоу щызыгъэIэрэ пкъыгъомэ анахь шъхьаIэр бзэр арэу зыIорэхэмэ ори адеогъашта? Мыхэмэ афэгъэхьыгъэу уиеплъыкIэхэр къытэпIона?

FH – Yukarıda da açıklamaya çalıştığımız gibi, bir dilin kamusal alanda konuşulur olmasının, tanınmış, kabul edilmiş olmasının anlamı, öncelikle önündeki yasal engellerin/yasakların kaldırılmış olması anlamına gelir. Bu, elbette önemlidir. Ancak Adıgecenin Türkiye'de ge(tiri)ldiği aşama itibariyle artık bu kesinlikle yeterli olmaktan uzaktır. Zira bir dilin varlığını sürdürebilmesi için, yalnızca önündeki yasal engellerin/yasakların kaldırılması yetmez; sosyal, ekonomik, pratik engellerin de kaldırılması, basın yayın ve medyada etkili biçimde yer alması, etkili özel öğretim ve eğitim koşullarının hazırlanması, daha da önemlisi; insanların bu dili kullanmak suretiyle geçimlerini sağlayabileceği koşulların hazırlanması gerekir. Ancak bu şekilde bir dilin yok olmasının önüne geçmek mümkün olabilecektir. Aksi takdirde bütün çabalar, o dilin yalnızca uygarlık tarihinde, bilim tarihinde adının ve örneklerinin kalmasından daha ileri bir sonuç doğuramayacaktır.

Хъу.Ф. – ЫпшаIокIи къызэрэщытIуагъэу, зы бзэр цIыфыбэмэ ахэлъыным, къэралыгъо IофшIапIэмэ акIэлъыным, адагъэу щытыным имэхьанэр, апэрэмкIэ бзэмыгъакIоу къэрал хабзэм къыпигъэуцугъагъэ­хэр аIэтыжьыгъэу, Iуахыжьыгъэу ары. Ащ осэшхо зэриIэм Iо хэлъэп. Ау Адыгабзэр Тыркуем зыщихьэгъэ/зыщырагъэхьэгъэ чIыпIэм елъытыгъэу пштэмэ ар икъунэу щытыхэп. Сыда зыпIокIэ зы бзэм ищыIэныгъэ лъигъэкIотэным пае ащ къыпэрыорэ къэрал хабзэхэр пIатыныр икъурэп, экономикэ, социалнэ, практикэ пэрыогъухэри Iэтыгъэн фае, тхылъ-журнал-гъэзетхэри рытедзэгъэн фае, радйо-телевидение къэтынхэри къырытыгъэн фае, зэрырагъэджэщт амалхэри икъоу фызэгъэпэшыгъэн фае, ащ анахьи нахь уаимыр; а бзэм цIыфхэр рыпсэушъунхэу гъашIэр гъэпсыгъэн фае. Ахэр зэкIэ зызэбгъэпэшрэм а бзэр зэрыфэгъэ кIодыпIэм къипщыжьыгъэу хъун ылъэкIыщт. Амырмэ сыд пшIагъэкIи бзэр щыбгъэIэн плъэкIыщтэп, цивилизацием, шIэныгъэм итхыдэ къыхэнэжьыным нахьышIоу зы ужыпкъэ ебгъэгъотын плъэкIыщтэп.

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -6/8873902

http://cherkessia.net/news_detail.php?id=3969

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Eyl 29, 2010 10:49 am 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (7)

Derneklerimizin de federasyonumuzun da anadil konusunda yeterince duyarlı olduklarını söylemek pek kolay olmasa gerektir. Hasbelkader bir AB fonu sayesinde iki elin parmağı sayısınca dil eğitmeni yetiştirmiş olmak, elbette önemlidir ama yeterli sayılamaz. Derneklerde birkaç kişinin çat-pat anadille bir şeyler söyleyebilir hale getirilmesi, kimseyi kandırmamalı, rehavete sürüklememelidir.

Fakir dil yoktur, gelişmemiş dil vardır, gelişmesine müsaade edilmemiş, yasal statüsü tanınmamış dil vardır tezine katılıyor musunuz? Mesela Lazcası olmayan hiçbir kelimenin Türkçe orijinal karşılığı yok. Elbette bu kelimeler artık Türkçe değildir diyemeyiz. Bu konular hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Etnisite çalışmaları anadille desteklendiğinde daha anlamlı olacağına ve nihai hedefin anadil olması gerektiği tezine katılıyor musunuz?

Бзэ тхьамыкIэ щыIэп, зызымыужьыгъэ, зиужьынэу фит амышIыгъэ, къэрал хабзэкIэ амыдагъэ бзэ щыIэ нахь зэраIорэм адеогъашта? ГущыIэм пае Лазыбзэм хэмыт зы гущыIи Тыркубзэ шъыпкъэу щыIэп. КIо джы ащ къыхэхьэгъэ гущыIэхэр мытыркубзэу тIон тлъэкIыжьыщтэп ау ащ фэгъэхьыгъэу сыд уигупшыс? Этниситэ лъэжьыгъэхэр ныдэлъфыбзэкIэ зыкIэбгъэпытыхьэрэм нахь уасэ иIэу зэрэхъурэм ащ елъытыгъэу зыуж итыгъэн фаер ныдэлъфыбзэр арэу зэраIорэм адеогъашта?

FH –Yapısal olarak yeni sözcükler üretmeye pek fazla elverişli olmayan diller de olabilir. Belki böylesi diller, fakir dil olarak nitelenebilir. Böylesi diller, tanınan bütün hak ve olanaklara rağmen zaman içinde yeni gereksinmeleri karşılayamayarak kendiliğinden yok olabilir. Bu, tıpkı her insanın vadesi yetince ölmesi gibi, kaçınılmazdır. Ancak asıl sorun, bir dilin, gelişmesine izin ve imkan verilmediği için, tanınmadığı/yasaklandığı için vadesi yetmeden yok olması/yok edilmesidir.

Хъу.Ф. – ЯшIыкIэ унае елъытыгъэу гущыIэ кIэпсхэр икъоу къэзымыгъэхъушъурэ бзэхэр щыIэн ылъэкIыщт. Ащ фэдэбзэхэр бзэ тхьамыкIэу плъытэ хъункIи мэхъу. Ащ фэдэбзэхэр сыд фэдэ амал ябгъэгъотыгъэкIи, цIыф лъэпкъым ищыкIэгъакIэу къхъыхэрэмэ цIакIэ къызэрэфамыгъотышъурэм къыхэкIыкIэ цIыкIу-цIыкIоу хэмыкIодэжьынхэ алъэкIырэп. Ар илIэжьыгъо къызысрэм цIыфыр дунаем зэрехыжьрэм фэд. Ау анахьэу зигугъ шIыпхъэр; бзэм зиужьынэу амалрэ фитныгъэрэ зэрэрамытырэм, бзэр зэрамыдэрэм къыхэкIыкIэ игъонэмысэу зэрэкIодырэр/зэрагъэкIодырэр ары.

Yaşayan dillerin birbirinden ödünç veya kalıcı biçimde sözcük almaları hayatın olağan akışının gereğidir. Dil, özgün söz türetemiyorsa, ödünç alacak ve belki de onu kalıcılaştıracaktır. Ancak bu takdirde de alan dilin, aldığı sözcüğe kendi kıyafetini giydirmesi, onu kendi özgün formuna sokması/uydurması önemlidir. O takdirde o sözcük yabancı olmaktan çıkar. Aksi halde yabancılık hep sırıtır ve batar.

Бзэу щыIэхэм хьафыми зехьэренми гущыIэ зэIахыныр гъашIэм къыхьырэ Iоф. Бзэм ежь иунаеу гущыIэ кIэпс къызимыгъэхъушъурэм нэмыкIыбзэм гущыIэ хьаф къыIехы, ащ ичIыпIэ ригъэуцон гущыIэ зимыгъотырэм ар бзэм къыхэнэжьы. Ау аущтэу зыхъурэми бзэм гущыIэ хьафэу кхыштагъэм ежь ишъуашэ щилъэн, ар ежь ибзэгъэпсыкIэ ригъэкIун ылъэкIын фае. Арэу зыхъурэм а гущыIэ хьафыр бзэм щыщы мэхъужьы, хэкIуачэ амырмэ зэрэхымэр ренэу къыхэпIиикIы, къыпхэо.

Bir etnik grubun kültürü, özellikle de sözel kültürü, kendi özgün diliyle üretilir. Dil, yalnızca iletişim aracı değil, aynı zamanda kültür üretme aracıdır da. Herkes en iyi, en etkili olarak kendi anadiliyle düşünür ve üretir. Türkçe konuşarak/yazarak bir Adıge edebiyatı üretemeyiz. Dolayısıyla etnik kültürün oluşturulmasında, geliştirilmesinde ve yeniden üretilmesinde temel değer ve anahtar anadildir. Bir Adıge atasözü «dilsiz ulus ölüdür» der. Asimilasyonist politikaların ilk hedefi de hep anadillerdir. Anadilleri yasaklanıp köreltilerek unutturulan bir halkın, daha sonra yeniden kendine gelmesi, anadilini yeniden canlandırması, olanaksız denecek kadar zordur. Bugün kim Ubıkhcayı yeniden canlandırabilir?!

Зы этник купым, лъэпкъым ежь ишIэнхабзэ, пстэуми анахьэу и жэрыIо шIэнхабзэ кхызэригъэхъурэр ежь иныдэлъфыбз ары. Бзэр урызызэгурыIо Iэмэпсымэ къодыеу щытэп, ащ дыхэтэу шIэнхабзэм икъэгъэхъукIэ Iэмэпсымэуи щыт. Хэти ежь иныдэлъфыбзэкIэ анахьышIоу мэгупшысэ, шIэнхабзэ, жабзэ (литэратурэ) къегъэхъу. ТыркубзэкIэ тыгущыIэзэ/тытхэзэ Адыгэ жабзэ къэдгъэхъун тлъэкIыщтэп. Арышъ, зы этник/лъэпкъ шIэнхабзэр къэбгъэхъуным, лъыбгъэкIотэным, ащ зебгъэужьыным иIадэуадэр, иIункIыбзэр ныдэлъфыбзэр ары. Зы Адыгэ гущыIэжъ тиI: «бзэнычъэ лъэпкъыр псэнычъ» еIо. Арышъ, ассимылацие политикэ зезыхьэхэрэмэ апэрэу ныдэлъфыбзэм зырадзы, агъэкIоды ашIоигъоу. Зиныдэлъфыбзэ щагъэзиишъ, зыщагъэгъупшэжьыгъэ зы лъэпкъым зыкъишIэжьэу иныдэлъфыбзэ икIэрыкIэу къыгъэхъужьыныр, ыпкъ ригъэуцожьыныр амалынчъ пIоным нэсэу къиндэд. Непэ Убыхыбзэр икIэрыкIэу хэт къыгъэхъужьын ылъэкIына?!

Anadilini bilenin on günde okuma yazma öğrenebileceği gerçeği ortada iken, “zamanım yok, zor” gibi sudan bahaneler üretenlerin, kendi değerlerine karşı samimiyetlerini yeniden gözden geçirmesi konusundaki görüşleriniz nelerdir?

Зиныдэлъфыбзэ зышIэрэм мэфипшIыкIэ тхэкIэ-еджакIэ зэригъэшIэн зэрилъэкIыщтыр гъэнэфагъэ пэтзэ «игъо сыфифэрэп, къин» зыфэпIощтым фэдэ шъхьэусыгъохэр къезыхьэжьэхэрэмэ ежь ялъэпкъ зэхашIэ зэрэфэшъыпкъэжьхэр ауплъэкIужьын фае зыфэпIощтым сыдэущтэу уеплъырэ?

FH – Anadilini bilenler, isterlerse kısa sürede okuma-yazma öğrenebilirler. Bu doğru. Ancak bizde Adıgece alfabenin Kiril harflerine dayanması, bu harflerin de ülkemizde kullanılmaması nedeniyle zihinlerimizde yer etmemesi yüzünden, kısa sürede okuma-yazma öğrenenler dahi kolayca unutabilmektedirler. Unutmamak için sürekli kullanmak; okumak, daha da önemlisi yazmak gerekmektedir.

Хъу.Ф. – Зиныдэлъфыбзэ зышIэжьхэрэмэ псынкIэу тхэкIэ-еджакIэ зэрагъэшIэн зэралъэкIыщтым Iо хэлъэп, фаехемэ. Ар шъыпкъэ. Ау Адыгэ тхэпкъылъэр Кирил тхэпкъмэ атешIыхьагъэу зэрэщытым, а тхэпкъхэр Тыркуем зэрэщызэрамыхьэрэм иягъэкIэ цIыфмэ яшъхьэкуцI зэримылъым, язэхашIэ зэрэхэмытым къыхэкIыкIэ тхэкIэ-еджакIэр псынкIэу зэзыгъашIэхэрэми псынкIэу ащэгъупшэжьы. Пщымыгъупшэжьыным пае ренэу зэпхьэн, уреджэн, анахьэуи урытхэн фае.

Elbette anadilinde okur-yazar olmayı önemsemeyenler de vardır. Ne var ki, onları toptan samimi olmamakla suçlamak da doğru olmasa gerektir. Ancak, onların bu tür bahanelerle anadillerinde okur-yazar olmamalarını haklı görmek de gelecek için ciddi sakıncalar oluşturur. Dolayısıyla o tür bahanelere sığınanlara, anadilini bilenlerin sayısının gittikçe azaldığı ve bir zaman sonra tümüyle biteceği gerçeğini şimdiden akıllarına yerleştirmeleri gerektiğini, gerçekten Adıge kalmak istiyorlarsa, Adıge değerlerine önem ve değer veriyorlarsa tezelden bu dili sosyal yaşamda konuşarak, okuyup yazarak kullanmaları gerektiğini anımsatabiliriz. Tabii, muhaceret ülkelerinde bu da geçici bir önlemdir. Anadilin yaşatılabilmesi, geliştirilerek yeniden üretilmesine bağlıdır. Bu da her halde en iyi biçimde ancak Anayurtta mümkün olabilir.

Шъыпкъэ, ныдэлъфыбзэкIэ тхэкIэ-еджакIэ зэгъэшIэгъэным икъоу уасэ фэзымышIыхэрэри щыIэх. Ау ахэр зэкIэ зэу къызэдебгъэубытэу, ялъэпкъ фэмышъыпкъэхэкIэ бгъэмысэнхэри игъодэдэу слъытэрэп. Ау ахэми ащ фэдэ шъхьэусыгъо нэпцIхэр яшIогъанапIэу ныдэлъфыбзэкIэ тхэкIэ-еджакIэ зэрэзэрамыгъашIэрэри игъоу афэплъэгъун, ари умыумысын плъэкIыщтэп. Ащ фэдэ шъхьэусыгъо нэпцIмэ закъозыгъэбылъхьэхэрэмэ ренеу агу къэгъэкIыгъэн фае; зиныдэлъфыбзэ зышIэжьхэрэр кIо къэсми нахь макIэ зэрэхъухэрэр, бащэ темышIэу зэрэщымыIэжьыпэщтхэр зыщагъэгъупшэхэн зэрэфэмыер, Адыгэу къэнэным яшъыпкъэу фаехэмэ, Адыгэ лъэпкъым илъапIэхэмэ уасэ афашIэу щытхэмэ псынкIэдэдэу ныдэлъфыбзэр щыIэныгъэм хагъэхьэгъэн, ныдэлъфыбзэм рыгущыIэн, реджэн, рытхэн зэрэфаехэр... Ау шъыпкъэр пIощтмэ хэхэс гъашIэм ари пIэлъэ кIэкIыкIэ ппсэ пыт къодыеу укъыщызыгъэнэн Iоф ныIэп. Ныдэлъфыбзэр щыбгъэIэныр зэпхыгъэр, ар ренэу бгъэкIэжьызэ зебгъэужьыныр ары. Ари анахьышIоу зыщыхъун ылъэкIыщтыр Хэкужъыр ары.

Anadil konusunda yoğunlaşmak, dil kursu açmak ve dil eğitmeni yetiştirmek konusunda Kafkas Derneklerinin genel kabul görmüş uzun soluklu ve bilinçli politikalarının olduğunu düşünüyor musunuz? Kafkas Derneklerinin bu konulardaki faaliyetleri ne derecede mevcut? Yoksa çözüm önerileriniz nelerdir?

Ныдэлъфыбзэм, ныдэлъфыэбзэкIэ курсхэр къызэIухыгъэным, егъэджакIохэр гъэхьэзэрыгъэным фэгъэхьыгъэу Къафкъас хасэмэ яфедерацие бэмэ зэдаштэу, лъэпкъ зэхашIэм тешIыхьагъэу зы политикэ псэ кIыхьэ гъэнэфагъэ иIэу олъыта? Къафкъас хасэмэ яфедерацие ащ фэгъэхьыгъэу сыд фэдэ лъэжьыгъэхэр иIэха? ИмыIэмэ о ащ сыд иамалэу плъытэрэ?

FH – Derneklerimizin de federasyonumuzun da anadil konusunda yeterince duyarlı olduklarını söylemek pek kolay olmasa gerektir. Hasbelkader bir AB fonu sayesinde iki elin parmağı sayısınca dil eğitmeni yetiştirmiş olmak, elbette önemlidir ama yeterli sayılamaz. Derneklerde birkaç kişinin çat-pat anadille bir şeyler söyleyebilir hale getirilmesi, kimseyi kandırmamalı, rehavete sürüklememelidir. Asıl önemli olan, anadili hayatın içine sokabilmek, anadile kitlede talep yaratabilmektir. Bunun için bir yandan Anayurt ile ilişkilerimizi geliştirmemiz ve sıklaştırmamız, bir yandan da, dernek ve federasyon yöneticilerimiz başta olmak üzere anadilimizi hayatımıza yerleştirmemiz gerekmektedir. İnsanlara «anadilinizi öğrenin !» demek yetmez. Dernek ve federasyonlarımız, kendi toplantılarını anadilimizle yapabilir hale gelmedikçe bu konuda yeterince inandırıcı ve etkili olamazlar. Elbette, daha da önemlisi, önce köy ve mahallerimizdeki okullarımızda seçmeli anadil derslerinin konulması, sonra da bu derslere katılımın sağlanması ve arttırılması için çaba göstermektir.

Хъу.Ф. – Тихасэхэри тифедерации ныдэлъфыбзэм икъоу фэшъыпкъэхэу, фэщагъэхэу пIон плъэкIынэу щытэп. Сыдэу хъугъэми Европэ Къэрал зэгохьагъэхэмэ зы фонд къаIырахишъ, IитIу яIэхъуамбэ фэдиз бзэ егъэджакIо зэрэрагъэджагъэм уасэ имыIэу щытэп ау ар икъухэрэп. Тихасэхэмэ ащызэIуахырэ курсхэмкIэ нэбгырэ заулэхэр ныкъо-тыкъоми АдыгабзэкIэ гущыIэ зырызхэр къаIошъоу зэрэщашIышъурэм зэкъебгъэгъэпцIэнэу, урыбэлэрыгъынэу щытэп. Анахь Iофыр адыгабзэр гъэшIэм, щыIэныгъэм хэгъэхьэгъэныр, цIыфхэр ныдэлъфыбзэм кIэхъопсыхэу, фаехэу шIыгъэныр ары. Ащ пае зыбгъумкIэ тихэкужъы зэпышIэныгъэу фытиIэр дгъэлъэшын, лъыдгъэкIотэн фае зыбгъумкIи тихэсэзещэхэр, титхьаматэхэр апэ зэритэу тиныдэлъфыбзэ тищыIэныгъэ хэдгъэпытэхьэн фае. ЦIыфмэ «шъуиныдэлъфыбзэ зэжъугъашIэ!» япIоныр икъурэп. Ти федерации тихасэхэми язэIукIэхэр тиныдэлъфыбзэкIэ рагъэкIокIышъу мыхъугъэу а IофымкIэ зыри къагъэдэIон алъэкIынэу щытэп. Ащ нахьи нахь уаимыр апэрэмкIэ тичылэхэмэ, тихьаблэхэмэ адэт еджапIэхэмэ ныдэлъфыбзэр, фаер еджэшъунэу, къыхихын ылъэкIынэу, ачIэлъхьэгъэныр ыкIи ащыгъом ныдэлъфыбзэкIэ еджэнэу фэещтхэри къэгъотыгъэныр, щыIэр нахьыбэ шIыгъэныр ары.

Kafkasya ile ilişkilerin daha sağlıklı ve bilinçli gelişmesinin; bizim onları, onların da bizi anlamasıyla mümkün olacağı; bunun da ancak dil bilmek, okumak ve yazmakla gerçekleşebileceği gerçeği hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Къафкъасиемрэ тизэпышIэныгъэ нахьышIум фэкIоныр анахьэу зэпхыгъэр хэкурысымрэ хэхэсымрэ нахышIоу зэрэшIэнхэр, ар зэпхыгъэри ныдэлъфыбзэр, ныдэлъфыэбзэкIэ тхэн-еджэныр арэу зэрэщытым фэгъэхьыгъэу уиеплъыкIэ сыд фэд?

FH – Anayurt Kafkasya ile ilişkilerimizin etkili biçimde başladığı yıllarda, bu ilişkilerin belirli bir planlama ve yönlendirme ile yapılması gerektiğini dile getirmiştim, federasyonlaşma sürecinin başlangıç yıllarındaki bir hazırlık toplantısında. Ne var ki, insanların kafaları aynı anda aynı yerde olamıyor. Herkesin gündemi farklı olabiliyor. Şu anda Abhazya'ya yerleşmiş olan bir arkadaş, bunu özgürlük anlayışına aykırı buldu ve hatta benim başkalarını yönetme tutkumun bir yansıması olduğu anlamına gelebilecek sözler söyledi. Kimse de itiraz etmedi. Ben de kızdım, daha doğrusu üzüldüm ve kahrettim, önerimi geri aldım. Oysa yalnızca krizler değil, her hassas süreç özenle yönetilmelidir. Aksi takdirde doğal gelişmeler bazen beklenen yararı getiremiyebiliyor. Türkiye kaynaklı bir değeri şimdi Kafkasya'da kabul ettirebilmek, benimsetebilmek, eskisinden çok daha zordur. Bunda yalnız Adıgelerin değil, tümüyle Türkiye'nin yanlış ekonomi-politik anlayışlarının da etkisi var. Denilebilir ki, şimdi Türkiye'den giden biri veya bir şey işe 1-0 yenik başlıyor. Önce kendisinin, belki daha öne karşılaşmış olabilecekleri kötü örnekler gibi olmadığını kanıtlamak zorunda. Sonra da tezi/mesajı neyse onu ortaya koymak durumunda.

Хъу.Ф. – Тихэкужъэу Къафкъасиемрэ тизэпышIэныгъэхэр къызежьэ лъэхъаным, федерацие зэхэщэгъэным фэгъэхьыгъэ зэIукIэ горэм къыщысIогъагъ тизэпышIэныгъэ нахьышIоу нахь узынчъэу гъэпсыгъэным пае кIон-къэкIожьын Iофыр хасэм/федерацием рихъухьэмэ, къыгъэпсымэ нахьышIу хъун зэрилъэкIыщтыр. Ау сыдэу зыпшIын, цIыфмэ ягупшысэ а зы лъэхъаным щызэтефэрэп. Шъхадж игупшысэ, имэфэлэжь зэфэшъхьафэу мэхъу. Джырэ лъэхъаным Абхъазием кощыжьыгъэу ти зы ныбджэгъу, сэ зэрэсIуагъэу пшIыныр цIыф фитыныгъэм пэшIуекIоу, ар хэгъэкIи аущтэу зыкIасIорэр сэ цIыфхэр згъэIорышIэнхэу сызэрэфаем къыхэкIэу ылъытагъ. Зыри пэуцужьыгъэп, зыми ащ зи пиIухьажьыгъэп. Лъэшэу сыгу къеуагъ, сыгу ябгъагъ, сыгу афыхэкIыгъ, апашъхьэ къислъхьэгъэ шIыкIэ хэдапкъэри зэкIэсхьэжьыгъ. Ау сыд фэдэрэ Iофыгъуи, анахьэуи къегъэжьэгъакIэр гъэпсыгъэн, зегъэкIогъэн фае. Ежь-ежьырэу зэрэхъоу орэхъу зыпIорэм, Iофыр узэрэмыгугъэу, узфэмыяхэу къекIокIын елъэкIы. Мары джы непэ Тыркуем сыд икIыми ар ябгъэдэныр, ябгъэштэныр бэкIэ нахьы къин хъугъэ. АщкIэ лажьэр зиер Адыгэмэ язакъоп, зэрэтыркуеу зэрихьэгъэ экономикэ-политикэми иIэхьэ хэлъ. Джы Тыркуем икIыгъэр орэцIыфы орэнэмыкI, зырэ-зриеу (I-0-эу) ауж къинагъэу Iофым фежьэ. АпэрэмкIэ, ежьыр ипэм зыпэIуфэгъэнхэкIи хъунэу щыт шэпхъэ дэимэ афэдэу зэрэщымытыр къыгъэлъэгъон, ашIошъ ышIын фаеу мэхъу. Ащ ыуж сыдми ыIощт-ышIэщтыр алъэхилъхьэн фае.

Neyse de, artık Anayurt Çerkesya ile ilişkilerimizde seçici davranma, bir şeyleri tercih etme noktasında değiliz. O dönemler gerilerde kaldı. Şimdi herkes her türlü olanağı kullanarak Anayurt ile ilişkilerini kurmalı, geliştirmeli, gitmeli-gelmeli, konuk davet etmeli, orada ev, arsa, işyeri edinmeli, mümkünse yerleşmeli... Elbette bütün bunlarda dil en önemli anahtarlardan biridir. Zira en güzel çeviri bile aslının yanında sönük kalır.

Ау джы сыдэуи орэхъу, непэ тихэкужъэу Черкесиямрэ зэдытиIэ зэпышIэныгъэр зыдынэсыгъэмкIэ тыхэплъыхьэжьынэу, тызфаер къыхэтхынэу, тызфэмыер чIэтынэнэу тиIоф ащ тетыжьэп. Ахэр блъэкIыгъэ Iофых. Джы хэт сыд фэдэ амал иIэми зыфигъэшъхьапэзэ Хэкужъым зыпишIэн фае, кIон-къэкIожьын, хьакIэхэр къыригъэблэгъэн, унэ, чIыгу, IофшIапIэ къыщищэфын, амал иIахэмэ кIожьыпэн фае. Шъыпкъэ, мыхэмкIэ ныдэлъфыбзэр IункIыбзэ дэгъу дэдэу щыт. Сыда зыпIокIэ зэдзэкIыгъэм и анахь дэгъури зэрадзэкIыгъэм фэдэ хъун ылъэкIыщтэп.

Popülist politikalar yürüterek, kültürel değerlere uyup uymadığı bile dikkate alınmadan programlar yürütmenin Kafkas diasporasına ve Kafkas halklarına zararları nelerdir?

Популист политикэхэр зэрахьэзэ шIэнхабзэм екIу-емыкIури къыдамылъытэу программэ горэхэр зэрэзэрагъакIорэм хэхэси хэкурыси Къафкъас лъэпкъмэ сыд фэдэу яягъэ рагъэкIырэ?

FH – Bundan ne kastedildiğini tam olarak anlayabildiğimi söyleyemem. Ancak Adıgeler olarak herbirimiz, kişiliklerimizi, ne yazık ki, Adıge olmayan farklı etkiler altında inşa etmişiz. Resmi ideolojinin tezgahında ne kadar uzun süre kalmışsak o ölçüde kendimize yabancılaşmışız. Kimimiz bir takım politik grupların, kimimiz cemaatların, kimimiz aldığımız/ almadığımız farklı eğitimlerin etkisindeyiz. Türkçe olsa dahi neredeyse aynı dili konuşmuyor gibiyiz. Birbirimizi anlamadığımız gibi anlamaya da çalışmıyor, hemen suçlayıp karalama, kategorize edip dışlama yolunu seçiyoruz. Bence bu en büyük hastalığımız. Öncelikle bundan kurtulmamız gerekiyor.

Хъу.Ф. – Мыщ къибгъэкIырэр икъоу къызгурыIуагъэп ау Адыгэхэр тыкъапштэмэ шъхьадж ти цIыф шIыкIэ, тиджагъу нахь мышIэми, мыадыгэ чIыпIэ, мыадыгабзэ, мыадыгэ хабзэ зэфэшъхьафхэмкIэ гъэпсыгъэ хъугъэ. Къэрал идеологием ихъупкъэ сыд фэдизрэ тырагъэтыгъэми ащ фэдизкIэ зытфэхымэжь/тызщымыщыжь тыхъугъ. Тащыщ горэхэр зэфэмыдэ политик купмэ, зэфэшъхьаф дин купмэ/джэмэхьатмэ, тызхэтыгъэ/тызхэмытыгъэ гъэсэныгъэ Iофыгъомэ таухъыдыгъ. Тыркубзэ пэтми бзэ зэфэшъхьаф тырыгущыIэрэм тыфэд. ТызэрэзэгурымыIорэр хэгъэкIи тызэгурыIоными тыфэмыем фэд, къытфазэрэм зы бзэджагъэ етэупцIышъ, тэгъэмысэшъ, IутэгъэзыкIы, тэгъэхымэ, тэгъэпыи. Сэ сызэреплъырэмкIэ анахь уз дэеу тиIэр арарын фае. ЗэкIэми апэрэу ащ тыкъыIэкIэкIын фае.

Kimse kardeşini seçme hakkına sahip olmadığına göre kardeşimiz olarak dünyaya gelen herkese katlanmak, onlarla olabildiğince iyi geçinmek, asgari müştereklerde birleşmek, birleşebildiğimiz noktaları olabildiğince çoğaltmaya çalışmak zorundayız. Bu anlayışı tüm Adıgeler düzeyinde genelleştirebilirsek sanırım bu sorunu kolayca aşabiliriz.

Хэти икъош/ишыпхъу къыхихынэу ащ фэдэ фитныгъэ зэримыIэр къыдэтлъытэзэ тикъошэу/ тишыпхъоу дунаем къытехьэгъэр хэтми тыгу тедгъэфэн фае, тыдэпсэун фае, анахь макIэ нахь мышIэми тызэрэзэгурыIощтым, тызэрэзэгурыIорэ Iоыфыгъохэр нахьыбэ зэрэтшIыщтым тыпылъын фае. А еплъыкIэр Адыгэ пэпчъ зэдэтштэн тлъэкIымэ а узыр нахь IэшIэхэу IудгъэзыкIын тлъэкIыщт.

Belki Adıgece konuşabilsek Türkçe klişeler kullanmaktan kaynaklı pek çok olumsuzluğu bertaraf edebileceğiz ama ne yazık ki, ona da neredeyse imkan yok gibi. Geleneksel kültürel değerler, yaşanarak öğrenilir ve yaşatılır. Gölün içinde şekeri/ tuzu erimekten kurtarmak mümkün değil.

АдыгабзэкIэ тыгущыIэн тлъэкIытэмэ Тыркубзэ клишэхэр зэрэзетхьэрэм къыхэкIырэ мыхъо-мышIэгъабэхэр зыхэдгъэзын тлъэкIыщт ау тиджагъу нахь мышIэми ари амал зимыIэ Iоф фэд. ХэбзэхэкI шIэнхабзэр къэбгъашIэурэ, гъашIэм щыплъэгъоу щыбгъэцакIэурэ зэогъашIэ ыкIи огъэпсэу. Псы уцуагъэм хэлъ шъоущыгъур/щыгъур хэмыгъэткIухьан плъэкIырэп.

Hangi kültürel değerlerimizden söz edeceğiz, neyin bu değerlere uygun olup olmadığına kim karar verecek? Somut ilkeler ve hedefler konmadıkça, popülizmden kurtulmak zordur. Herkesin aklına geleni, rasgele söylemesi, kendi nayif düşüncelerini merkeze koyarak buna uymayanları karalamaya, dışlamaya çalışması elbette kimseye yarar getirmez. Ulusunu, ülkesini sevenlerin daha sorumlu ve dikkatli davranması gerekir.

Сыд фэдэрэ шIэнхабза зигугъ тшIыщтыр, сыд фэдэрэ Iофхэр ара ащ декIу-демыкIурэмкIэ тыушэтыщтыр, тыуплъэкIущтыр, итIани хэта ар зыуплъэкIунэу фитыщтыр? IэнатIэ ыкIи бзыпхъэ/ шапхъэ гъэнэфагъэ зэдэмыгъэуцугъэу популизмэр щыбгъэзиеныр IэшIэхэп. Шъхьадж апэу ыгу къэкIырэ иеплъыкIэу дыргъэинкIи/тIэсхъэщэнкIи хъунэу щытыр анахь шъхьаIэм фэдэу ылъэгъоу, гупчэм ригъэуцоу, ащ димыштэхэрэр ыгъэпутыхэу щигъэзиеэнхэу пылъыныр хэти къышъхьапэнэу щытэп. Зихэкурэ зилъэпкъырэ шIу зылъэгъурэ пэпчъ, нахь зыфэсакъыжьызэ/ыжэ къыдэкIырэр ытхьэкIумэ зэхихыжьзэ зекIон фае.

Türkiye’deki mevcut Türkçü, ulusalcı, Türkçü-Ulusalcı asimilasyon politikalarıyla dilsel, kültürel, toplumsal uzlaşma ve aydınlanma gerçekleştirilebilir mi? Mealen nereye kadar asimilasyon? Bu konular hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Тыркуем щызекIорэ тырку-шовенист, шовенист-ассимилационист политикэхэмэ бзэм, шIэнхабзэм, цIыф жъугъэ зэдэпсэукIэм афэгъэхьыгъэу зыгорэкIэ уязэгъын, уагурыIон плъэкIынэу олъыта? Нахь кIэкIэу къэпIон зыхъукIэ ассимилиациер тэдэ нэсынэу щыта? Мыщ афэгъэхьыгъэу уигупшысэхэр?

FH – Türkiye tekleştirici/türkleştirici/asimilasyoncu bir resmi ideoloji üzerine oturtulmuştur. Bunun güvencesi olarak da bir vesayet rejimi oluşturulmuş, asker-sivil bürokrasi de rejimin başına bekçi olarak dikilmiştir. Türkçü, ulusalcı olmayan kadroların işbaşına gelmesi veya gelse bile kalıcı olması kolay değildir. Oysa TC bir imparatorluk bakiyesidir, farklı diller, kültürler, etnik kökenler ve inançlardan insanların oluşturduğu bir ülkedir. Türk'ten başka her şeyi yok sayan bir anlayış, eşyanın tabiatına aykırıdır, bu yüzden de dikiş tutmamaktadır. Buna rağmen kurulu düzenin hedefi tam asimilasyon, tümüyle yok etmek veya türkleştirmektir.

Хъу.Ф. – Тыркуе Республикэр хэти егъэзыгъэкIэ зэхэгъэзыхьагъэу зы шIыгъэным/хэти гъэтыркугъэным /хэгъэщэпсыхьэным фэгъэпсыгъэ оффициалнэ идеологием тешIыхьагъэу зэхэщагъэ хъугъэ. Ар, фыхэщыгъэ гъогум димыгъэхыхэу зэригъэкIонэуи зы бюрократие кIочIэ лъэш, дзэри хэтэу, режимпэсэу къышъхьащагъэуцуагъ. Арышъ, мытыркупсэ, митырку шовенист, Iэшъхьэтетныгъэр зыIэкIигъэхьэн ылъэкIынэу, зыгорэкIэ зыIэкIигъэхьэми бэрэ ыIыгъын ылъэкIынэу щытэп. Ары шъхьае Тыркуер зы империем къычIэныгъэ, бзэ, шIэнхабзэ, лъэпкъ лъапсэ ыкIи шIошъныгъэ зэфэшъхьафхэр зиIэ цIыфхэр зыщыпсэурэ хэгъэгоу щыт. Тыркум нэмыкIрэ лъэпкъ щымыIэу пIоныр/пшIыныр ежь щыIэныгъэм ыпкъ езэгъырэп, диштэрэп. Ащ къыхэкIэуи ылъэ пытэу уцун ылъэкIырэп. Ары нахь мышIэми зыгугъ къэтшIыгъэ хэбзэ гъэуцугъэм ыгъэцIэкIэнэу зыфигъэуцу­жьыгъэ IэнатIэр зэкIэри тыркум хигъэщэпсыхьэныр, Тырку ышIыпэу ыгъэкIодыпэныр ары.

Tek umut veren şey, bir modernleşme projesi olarak hedeflediğimiz AB sürecinin terkedilmemesidir. Bu sürecin zorlaması ve dayatması ile bazı engeller aşılabilmektedir. Ne var ki, Adıgeler için tek kurtuluş, anayurda dönüştür. Bütün uygar ülkelerdeki bütün hak ve olanaklar tanınsa dahi Türkiye'de Adıgelerin (dağınık iskan, yaratılan/benimsetilen göçmenlik psikoloji gibi nedenlerle), ulusal-kültürel varlıklarını uzun süre koruyabilmeleri mümkün değildir. Bu önlemler olsa olsa Anayurda dönüş gerçekleşinceye kadar can çekişerek de olsa dayanmamızı sağlayabilecek önlemler olabilir.

Непэ гугъапIэ къыозытырэ закъор; апэ ишыгъэ къэралмэ тахэзыщэнкIэ тызщыгугъырэ проэктэу Европэ къэрал зэгохьагъэхэмэ тахэхьэным фэгъэхьыгъэ гогум тызэрэтемыкIыгъэр ары. А Iофыгъом тызэрэри­гъэзырэм къыхэкIэу пэрыогъу горэхэмэ тябэкъон/таблъэкIын тэлъэкIы. Ау щыт нахь мышIэми АдыгэхэмкIэ тэ фитхъужьныгъэ гъогу закъоу тиIэр Хэкужъым дгъэзэжьыныр ары. Непэ апэ ишыгъэ къэралэу дунаем щызэлъашIэрэмэ ащыщыIэ фитыныгъэхэр, амалъэр зэкIэ къащыратыгъэкIи Тыркуем (ахэгощагъэу зэрахэсхэм, хэхэсныгъэм къафихьыгъэ псикологием ... н. къахэкIыкIэ) Адыгэхэмэ ялъэпкъ щыIэныгъэ къыщаухъумэжьышъуныр, щылъагъэкIотэшъуныр амал зимыIэ Iофэу щыт. А амалэу къытатын алъэкIыщтхэр зэкIэ къытшъхьапэн зэрилъэкIыщтыр, тихэкужъы текIужьыфэ ти лъэпкъыпсэ хэмыкIыпэу, тыпсэ пыт къодые нэмыIэми тыщигъэIэныгоу ары ныIэп.

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -7/8873893

http://cherkessia.net/news_detail.php?id=3973

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Eyl 29, 2010 10:49 am 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Fahri Huvaj İle Anadil ve Ulus Bilinci Üzerine Söyleşi (8)

Sonuç olarak Anayurda dönüş, Adıge (ve Abaza) halkı için yaşamsal derecede büyük önem taşımaktadır, başka deyişle bir var olma-yok olma sorunudur. Diyasporada kalmayı seçmek ölümü, anayurda dönmeyi seçmek ise yaşamı seçmiş olmakla eş anlamlıdır.

Adıgeler başta olmak üzere Kuzey Kafkas kökenliler Türkiye’de çok kalabalık bir nüfusu teşkil etmekteler, bilinçli bir şekilde yerleştirilme sonucunda birbirlerine uzak yerleşim birimlerinde 55 vilayette yaşamaktalar fakat bu vilayetlerin hiçbirinde nüfusun çoğunluğunu oluşturmamaktalar. Genel kabul görmüş bir görüş vardır; asıl olan anavatanda sayısal çoğunluk olmak, siyasi irade ve ulus bilinci. Anavatana geri dönüş Kuzey Kafkas halklarının geleceği açısından ne derece önemlidir?

Адыгэхэр апэ зэритэу Ыпшъэрэ Къафкъас зэлъэпкъэгъухэр Тыркуем щыбэкIаехэ нахь мышIэми фэшIэу ахэгощагъэу зэрахагъэтIысхьагъэхэм къыхэкIыкIэ тIысыпIэ зэпэчы­жьэхэу къэлэ 55-рэ фэдизым зэрэщыпсэухэрэм имызакъоу ащыщ парэми щынахьыбэхэп. Бэмэ зэдаштэу зы гупшысэ щыI: анахь шъхьаIэр хэкужъым уи цIыфышъхьэ пчъагъэкIэ ущына­хьыбэныр ыкIи лъэпкъ зэхашIэрэ политичнэ шIоигъоныгъэрэ уиIэныр ары, аIо. Ыпшъэрэ Къафкъас зэлъэпкъэгъухэмэ я къэкIощт гъашIэ фэгъэхьыгъэу, яхэкужъы агъэзэжьыным сыд фэдэ уасэ иIэу плъытэрэ?

FH – Evet, bütün dünyadaki Adıge nüfusunun her halde en az %80'i Türkiye'de yaşamaktadır. Ama Türkiye'deki Adıgelerin sayısı da tam olarak bilinmemektedir. Dile getirilen rakamlar birtakım tahminlere, belki bazı yüzeysel gözlem ve hesaplara dayanmaktadır. Ancak Türkiye nüfusunun en az %5'inin (en fazla %10'u) Adıge olduğunu söyleyebiliriz.

Хъу.Ф. – Ары, зэрэдунаеу тет Адыгэмэ я шъанэ икIыр (%80) Тыркуем щэпсэущтын. Ау Тыркуем ис Адыгэмэ япчъагъэ зыфэдизыри ишъыпкъапIэкIэ пшIэн плъэкIынэу щытэп. Пчъагъэу къаIохэрэр е фагъэшъуашэзэ е шъхьашъорыплъэу къырадзэзэ къаIо ныIэп. Арэу щыт нахь мышIэми анахь макIэмэ Тыркуем ицIыфышъхьэ пчъагъэ и шъэнитфыр (%5; анахьыбэуи шъэнипшIыр %10) Адыгэу тIон тлъэкIыщт.

Ne var ki, o kadar ustaca bir iskan politikası ile o kadar dağınık ve bölük-pörçük yerleştirilmişlerdir ki, bırakınız herhangi bir ili, herhangi bir ilçede bile nüfusun yarısını oluşturamamaktadırlar. Bu da asimilasyon palitikalarının etkisini arttıran en önemli etmendir. Biraz önce ifade ettiğim gibi, her hak ve olanak verilmiş olsa dahi, mevcut coğrafi ve iskan koşulları Adıgelerin ulusal-kültürel varlığını sürdürmesine olanak vermemektedir. Dolayısıyla ulusal-kültürel varlık anlamında muhacerette yok oluş kaçınılmazdır. Anayurda dönüş yapabilenler kendilerini ve gelecek kuşaklarını yok olmaktan kurtarma, Adıge olarak varlıklarını sürdürme şansına sahip olacaktır. Bunu yapamayanlar ise yok olmaya mahkumdur.

Ау тиджагъу нахь мышIэми, Адыгэхэр зэлъэмыIэсынхэу, зэпэчыжьэхэу ахэгощэгъэн Iофыр ащ фэдизкIэ фэсакъыхэу, фэIазэхэу агъэпсыгъэшъ, къалэр хэгъэкIи къэлэжъые (район) горэми Адыгэмэ япчъагъэ ызыныкъом щынэсырэп. Ащи ассимилацие политикэм икIуачIэ нахьи къытфегъэлъэшы. ТIэкIу ыпэкIэ къызэрэсIуагъэу, сыд фэдэрэ фитыныгъэ къытатыгъэкIи тыхэгощагъэу тызэрахагъэ­тIысхьагъэм иягъэкIэ Тыркуем Адыгэмэ я лъэпкъ щыIакIэ, абзэ, яхабзэ щыбгъэпсэун плъэкIынэу щыщытыжьэп. Арышъ, лъэпкъ IофымкIэ ныдэлъфыбзэр, шIэнхабзэр IэкIыбым, хэхэс гъашIэм щыхэмыкIуадэу щыбгъэпсэуныр амал зимыIэ Iоф. Адыгэ Хэкужъым екIужьышъурэм ышъхьэрэ икIэблъэрэ хищыжьыныр, иадыгъагъэ къыухъумэжьыныр къыдэхъун, инасып къыхьын ылъэкIыщт. Хэкужъым зымыгъэзэжьышъурэ хэтрэ хэхэси IэкIыбым къелыпIэ имыIэу щыфэхыщт, щыхэкIодэжьыпэщт.

Öte yandan, Türkiye'deki Adıge (ve Abaza) nüfustan hatırı sayılır bir kitle anayurda dönmediği takdirde anayurtta da ulusal kültürel varlığı sürdürme olanakları azalacak, Adıge (ve Abaza) halkının tüm dünya üzerindeki yok oluş süreci hızlanacaktır. Bu durum, diğer Kuzey Kafkasya halkları için olmasa bile, özellikle Adıgelerle Abazalar için geçerlidir. Bu tehlike, Adıgeler (ve Abazalar) olarak ulusal sorumluluğumuzun ne denli büyük olduğunu çok daha çarpıcı biçimde ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak Anayurda dönüş, Adıge (ve Abaza) halkı için yaşamsal derecede büyük önem taşımaktadır, başka deyişle bir var olma-yok olma sorunudur. Diyasporada kalmayı seçmek ölümü, anayurda dönmeyi seçmek ise yaşamı seçmiş olmakla eş anlamlıdır.

Ащи къыщымыуцоу, непэ Тыркуем щыпсэурэ Адыгэхэмэ (Абадзэхэми ары) ащыщ купышIу, ыцIэ къепIо хъунэу, Хэкужъым ымыгъэзэжьмэ Хэкужъыми Адыгэ (ыкIи Абадзэ) лъэпкъ щыIэныгъэм иамалхэр къеIыхыщт, Адыгэ (ыкIи Абадзэ) лъэпкъыр зэрэдунаеу текIодыкIыжьыпэным ипIалъэ, тиджагъу нахь мышIэми нахьи къэблэгъэщт. Мы зигугъ тшIыгъэ ужыпкъэ гукIодыгъор адырэ Ыпшъэрэ Къафкъас лъэпкъмэ апае мыхъуми Адыгэ ыкIи Абадзэ лъэпкъмэ апае узышIомыкIын Iофэу къытпы­щылъ. Ащи АдыгэхэмкIэ (АбадзэхэмкIи ары) лъэпкъ Iофым фэгъэзагъэу типшъэрылъ, типшъэдэкIыжь иинагъэ, ихьылъагъэ шыблэо шIыкIэу тигъэтхытхэу, нафэу IупкIэу танэIу/тапашъхьэ къырегъэуцо.

КIэух псалъэу къэтIоншъы; Хэкужъым дгъэзэжьын Iофым Адыгэ (ыкIи Абадзэ) лэпкъым дэжь уасэу щыриIэр упсэущт-умыпсэущтым е нэмыкIэу къэпIон зыхъыкIэ ущыIэшт-ущымыIэщтым ухадэрэм фэдэ Iоф уаим дэдэу щыт. IэкIыбым укъинэныр къыхэпхымэ лIэныгъэр къыхэпхыгъэу, Хэкужъым гъэзэжьыныр къыхэпхымэ щыIэныгъэр къыхэпхыгъэу ары.

Savaş yıkım demek, felaket demek, ölüm demek. İlk başta savaşa karşı olmak lazım ve maalesef ki savaşın sonucunda masum insanlar da ölüyor ve bütün muhataplarını mağdur ediyor. 1992’deki Gürcistan’ın Abhazya'yı işgalinde çok sayıda Abhaz ve Megrel öldü. Megreller ve Abhazlar arasında ortak tarih birliği olmasına rağmen Megreller Sovyetler Birliği zamanındaki Gürcistan’ın emperyalist Abhazya politikalarının mağduru mu oldular? Ulus harekelerinin ve kitlesel bir ulus bilinçlerinin olmaması bu süreçte ne derece etkili olmuştur?

Заор тхьамыкIэгъошху, мэхъаджэ, лIэныгъ, лъэпсэих. Арышъ, зэкIэмэ апэрэ Iофыр заом пэуцугъэныр ары. Тиджагъу нахь мышIэми заом хые Iаджи хэкIуадэ, хэмыкIодагъэри егъэфыкъо. 1992-рэ илъэсым Грузиер Абхъазием къызебанэм Абхъазыбэрэ Мегрелыбэрэ хэкIодагъ. Мегрелхэмрэ Абхъазхэмрэ ижъкIэ къыщегъэжьагэу а зы тхыдэм зэдыхэтхэ пэтзэ Совет лъэхъаным Грузием, Абхъазием фэгъэзагъэу зэрихьэгъэ эмпериаял политикэм лые къыщылъысыгъэу ары шъуIуа? Лъэпкъ Iоф зэрэзэрамыфэрэм, цIыф жъугъэм язэфэдэу зэдагощэу зы лъэпкъ зэхашIэ зэрямыIэм сыд фэдизкIэ иягъэ къэкIогъэнэу плъытэрэ?

FH – Savaş elbette en büyük yıkım demektir. Bunu her halde en iyi bilenlerden biri Adıgeler olsa gerektir. Onlar sayısız işgal girişimine göğüs gerdikten sonra son olarak dünyayı tehdit eden ve adeta titreten emperyal bir güç olan Rus Çarlığının işgal girişimine karşı 300 yıla yakın süre dillere destan bir büyük direniş göstermiş, bu süreçte savaşın en acımasız örneklerini yaşamış, sonunda vatanını kaybetmiş, büyük bölümü (yaklaşık %90'ı) topraklarından sürülmüş, başka ülkelerde sürgün hayatı yaşamaya, sığıntı muamelesi görmeye mahküm edilmiş, kendi vatanında kalabilenler de bölük-pörçük azınlıklar halinde adeta tutsak konumuna getirilmiştir.

Хъу.Ф. – Заор зэрэмэхъаджэм, зэрэлъэпсэихым Iо хэлъэп. Ар анахьышIоу зышIэрэмэ Адыгэ лъэпкъыр ащыщын фае. Ахэр яхэку къибэнэгъэ кIочIэ зэфэшъхьафыбэмэ запэуцу, ахэр зызэтырегъэуцо уж, аужыпкъэрэу, зэрэдунаеу щынагъо язытэу зэтезыгъэкIэзэзыхьэрэ эмпериал кIочIэшхоу Урыс Царизмэр ихэку къызебанэм илъэс 300 Iэгъоблагъэм нэсэу ащ пэуцужьыгъ, нэмыкIрэ цIыф лъэпкъмэ щысэ/ шапхъэ афэхъунэу, IорыIотабэмэ ахэхьагъэу лIыхъужъыгъэшхохэр къыщигъэлъэгъуагъэх, а зэо мыухыжь мэхъаджэхэм и анахь гукIэгъунчъэхэр ащыпэкIэкIыгъэх, аужыпкъэрэуи яхэку ашIокIодыгъ, лъэпкъым инахьыбапIэр (шъанэ бгъукIыр %90) яхэкужъ рафыхишъ, нэмыкI хэгъэгу афыхишъ, ашъхьэ зырагъэзыгъэ къэралыгъом къыфашIрэ унашъор яунашъоу, къыратырэр яIэхьэу, хэхэс гъэшIэ хьылъэм хэфагъэх, хэкум къинэгъэ тIэкIури щымакIэу, щитэкъухьагъэу, зэнэмысхэу, дэфыхыгъэу, гъэрыпIэ ифагъэхэм фэдэу къинагъэх.

Gürcüler, daha doğrusu Gürcü yöneticileri ne yazık ki, küçük ulus şovenizminin dayanılmaz çekiciliğine kapılarak yanlış adımlar atmışlardır. Her etnik gruba evrensel ölçülerde, hiç değilse SSCB ve Rusya Federasoyonu düzeyinde ulusal-kültürel haklarını tanıyabilse, buna anayasal güvenceler getirebilse belki çok daha saygın ve etkili bir devlet olarak bütünlüğünü koruyabilir, bölgesel ve küresel düzeyde etkenliğini artırabilirdi. Şimdi ne yazık ki, ilkel kabile devleti formatına daha uygun bir görüntü vermekte ve kullanılabilecek ideal bir piyon olarak emperyal güçlerin iştahını kabartmaktadır. Bunun ne kendisine ne Abhazlara, ne Megrellere... kimseye yararı yoktur. Elbette Megrellerin de Gürcistan coğrafyası içinde yer alan başka etnik grupların da evrensel ölçülerde haklarını talep etmeleri, bunu sağlamanın yollarını aramaları, bu amaçla doğru ittifaklar kurmaları gerekir. Bu da elbette bir ulusal bilinç ve doğru politika sorunudur.

Грузинхэр, нахь тэрэзэу къэпIон зыхъукIэ Грузин пащэхэр, тиджагъу нахь мышIэми, лъэшэу узIэпызыщэрэ лъэпкъ цIыкIу шовенизмэм иIэшIугъэ дихьэхыхишъ, лъэубэкъу пхэнджхэр адзынэу хъугъэх. Зэрэдунаеу зэдаштэу зэрэрагъэжьагъэм, зи мыхъуми Совет хэгъэгум, Урысые Федерацием зэрэщагъэуцугъэм тетэу хэтрэ лъэпкъи яфитныгъэхэр аратыхэу, ахэр хэбзэ шъхьаIэм хагъэуцоу чIагъэпытыхьэгъагъэемэ Грузием зэрэндунаеу нахь уасэ щыриIэу, лъытэныгъэ къыщыфашIэу, иIуи нахь ахахьэу зы къэрал зэхэубытэгъэ хъарзынэ хъун, игъунапкъэхэри къыухъумэн ылъэкIыщтыгъэ. Ау джы, тиджагъу нахь мышIэми, ауж къинэгъэ примитив лIэкъо къэрал цIыкIу шIыкIэм тетэу, хэти зэрэфаеу ыгъэIорышIэн ылъэкIынэу ащ фэдэ теплъэ иIэу къызэрэлъагъорэм елъытыгъэу, эмпериал кIуачIэмэ яIупс къыфачъэу щыты хъугъэ. Ащ фэдэу зэрэщытым ежь дэдэми, Абхъазхэми Мегрелхэми ... зыми ишIуагъэ хэлъэп. Мегрелхэми Грузие чIыналъэм щыпсэурэ хэтрэ лъэпкъи зэрэдунаеу щызэдаштэу рагъэжьэгъэ цIыф ыкIи лъэпкъ фитныгъэхэр зыIэрагъэхьэным ыуж итынхэ, ащ кIэдэунхэ, ар зэрэзыIэрагъэхьэщтым иамалхэм яусэнхэ, ащ фэгъхэхьыгъэу IэпыIэгъу тэрэзхэр зэрагъэгъотынхэ фае. Ау ащ пайи лъэпкъ зэхашIэрэ лъэпкъ политикэ зафэрэ ищыкIагъ.

Şovenizm batağındaki Gürcistan Amerikan desteğiyle Kafkasların İsrail'i olmuş durumda ve İsrail'le çok sıkı ilişkileri var. Gürcistan'ın Ağustos 2008 Osetya işgalini ve akabinde Rus-Gürcü savaşını, etkilerini ve sonucunu değerlendirir misiniz?

Шовенизмэ псыжъым хилъэшъогъэ Грузиер Америкэр икъотэгъоу Къафкъасым и Израил фэдэу хъугъэ ыкIи Израилы зэпышIэныгъэ пытэ дыриI. Грузием 2008 гъэм и шышъхьэIу (август) мазэ Осетиям зэрибэнэгъагъэм, ащ лъыпытэу къежьэгъэ Урыс-Грузин заом, ащ къыздахьыгъэ ужыпкъэхэм таущтэу уахаплъэрэ?

FH – Abhazya ve Güney Osetya işgal girişimleri, Gürcistan yönetiminin küçük ulus şovenizmini iyice açığa çıkarmıştır. Rusya'nın olaya müdahalesi son derece yerinde ve zamanında olmuştur. Rusya'nın savaşı daha fazla sürdürmemesi, bu bahane ile bir karşı işgal çabasına yönelmemesi de takdir edilmelidir. Rusya'nın bu düzeydeki müdahalesi kanımca, Abhazya ve Güney Osetya başta olmak üzere diğer Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinde de olumlu bir güven duygusu yaratmıştır. En azından tarihsel antipatileri/düşmanlıkları bir ölçüde azaltmaya başlamıştır. Gürcistan'ın da bu olguyu iyi okuması gerektiği kanısındayım. Okyanus ötesi ittifak arayışlarıyla kalıcı ve doğru sonuçlara ulaşılamaz. Bir Adıge atasözü «komşuyla don birdir» der. Her durumda en çabuk ve kolay yetişebilecek olan güç, komşudur. Artık herkes iyice bilmelidir ki, özellikle bu coğrafyada Rusya'ya rağmen bir şey yapmak mümkün değildir. Rusya ile barış içinde ve evrensel değerler çerçevesinde bir arada yaşamanın yolunu aramak ve koluşullarını hazırlamaya çalışmak gerekir.

Хъу.Ф. – Грузиер Абхъазиемрэ Осетиямрэ заратебэнагъэм нафэу, IупкIэу къегъэлъагъо Грузиям ипащэхэр лъэпкъ цIыкIу шовешизмэм зэрэзэлъиубытыгъэр. Урысыер ащ пысынкIэу къызэрэхэIэбагъэр лъэшэу игъо дэдэу хъугъэ. Ащ лъыпытэу Урысыем заор зэрэлъимыгъэкIотагъэри, ар ушъхьагъу ышIэу Грузиер ыубытынэу зэремыжьагъэри хъупхъэу фэлъэгъупхъэу сэлъытэ. Урысыер арэущтэу Iофым зэрэхэхьагъэр ыкIи римыгъэхъоу зэрэзэтеуцожьыгъэр сызэрэгугъэрэмкIэ Абхъазиемрэ Осетиямрэ апэ зэритэу адырэ Къафкъас республикэхэми лъэшэу гуапэ къащыхъугъ ыкIи ахэр Урысыем нахь нэшIукIэ къеплъы ышIыгъэх. Зи мыхъуми тхыдэм къыхьыгъэ зэмышIуныгъэ зэпыиныгъэр тIэкIу нахь мышIэми къыгъэшъэбэнэу/къыгъэбыеонэу ригъэжьагъ. Грузиеми мыр мырэущтэу зэрэхъугъэр икъоу зыгури­гъэIон, къыдилъытэн фаеу сеплъы. Хышхо (окиян) адрычI чыжьэхэм къотэгъу къыщыплъыхъузэ ужыпкъэшIу зэпIэзэрыт бгъотын, улъыIэсын плъэкIынэу щытэп. Адыгэмэ «гъунэгъурэ гъонщэджрэ» аIо. Сыдигъуи анахь шIэхэу ыкIи IэшIэхэу уадыжьы къэсын зылъэкIыщтыр гъунэгъур ары. Хэти къыгурыIон фае мы чIыналъэм/шъолъырым (чIыгъурышъом/географием) Урысыем упэшIуекIозэ зы гори щыпшIэн/щыбгъэхъэн зэрэмылъэкIыщтыр. Зэрэдунаеу щаштэрэ цIыфыгъэ фитныгъэхэмэ апкъ итэу Урысыемрэ узэзэгъэу, узэгурыIоу, зэгъунэгъоу узэдэпсэуным упылъыныр, ащ иамалхэмэ уяусэныр ары зэкIэмэ анахьышIунэу къысшIошIырэр.

Kartvelistler dil konusunda çok hassaslar. Megrelceye folklorik ve günlük konuşma formatlı masal vb. materyaller haricinde asla katkı sunmuyorlar. Ama diğer taraftan da Lazlara Lazca Kartvelist propaganda yapmaktan da geri kalmıyorlar. Dilin bir halkın teşkilinde ve Megrellerin kardeş Laz halkıyla bütünleşmelerinde ne kadar önemli olduğunun fazlasıyla farkındalar? Bu konular hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Картвплистхэр бзэм ылъэныкъокIэ лъэшэу тхьацэх. Мегрелыбзэм фолклорыбзэм, зы мэфэ гъашIэм щагъэшъхьапэщт тIэкIум нэмыкIэу хэлъхьэныгъэ пари къыфашIырэп. Ащи къыщымыуцухэу ЛазыбзэкIэ Лазхэмэ Картвелист пропаганда къафашIынымкIи алъэкIын къагъанэрэп. Лъэпкъыр зыпкъ иуцонымкIэ, Мегрелхэмрэ якъош Лаз лъэпкъымрэ зэхэщэ­псыхьэжьынымкIэ бзэм лъэкIэу/кIуачIэу иIэр дэгъу дэдэу ашIэ. Мыхэмэ афэгъэхьыгъэу сыд къэпIон плъэкIына?

FH – Üzülerek itiraf edeyim ki, bu konuda son derece bilgisizim. Ama şunu söyleyebilirim ki, halklara, dillere, kültürlere yaşama hakkı ve olanağı tanımayan, onları gizli-açık baskılarla yok etmeye çalışan hiçbir ideoloji tasvip edilemez. Bu tür yaklaşımların, dünyanın küçüldüğü, küreselliğin egemen olduğu günümüz koşularında artık başarı şansı da kalmamıştır. Gerçek, er-geç kendini kabul ettirecektir. Lazlara Lazca Kartvelist propaganda bir işe yaramayacaktır. Kardeş Megrel ve Laz halkları bütünleşecek, kucaklaşacaktır.

Хъу.Ф. – Сиджагъо нахь мышIэми зысыумысыжьыншъы, а Iофыгъом зи хэшIыкI фысиIэп. Ау ащкIэ къэсIон слъэкIыщтыр зы: Лъэпкъхэмэ, бзэхэмэ, шIэнхабзэхэмэ щыIэкIэ амалрэ фитныгъэрэ язымытэу, ахэмэ нафэми-шъэфыми атеIункIэу, щыIэкIэ амал къафэзымыгъанэрэ идеологиехэр, политикэхэр сыдэуи щэрэтых, бдэнхэу, адебгъэштэнхэу щытыхэхэп. Дунаер нахьы цIыкIу зыщыхъоу, цIыфыгъэм итетыгъо зэрэчIылъэхъураеу щызекIоу зыщыригъэжьэгъэ джырэ лъэхъаным ащ афэдэ бгъодэхьэкIэ­хэмэ, еплъыкIэхэмэ ягукIае къадэхъунэуи щытыжьэп. Шъыпкъэм сыдигъоми заригъэдэщт, заригъэштэщт. Лазмэ ЛазыбзэкIэ Картвелист пропагандэ афашIыми ащ зи къафихьынэу щытэп. Лаз ыкIи Мегрел зэлъэпкъэгъухэр, IэплI зэращэкIызэ зэхэхьэжыщтых.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Аужыпкъэрэу сыд къэпIонэу уфэен?

FH – Hepimiz elbette insanlık ailesinin bireyleriyiz. Ama bu, ayrı bireyler/uluslar/halklar olmamıza engel değildir. Herbirimiz birbirimizi eşit haklara sahip bireyler olarak kabul edersek, bu çerçevede sahip olduğumuz ve sahip olmak istediğimiz tüm hak ve olanakları başkaları için de isteyebilirsek, bunu sözde değil, eylemde de gösterebilirsek her halde sorunların çözümü çok daha kolay olacaktır. Egemen ulus aydınları başta olmak üzere, bu amaca katkı sağlayan herkese selam olsun.

Хъу.Ф. – ШъыпкъэмкIэ зэкIэми а зы цIыф лъэпкъ унагъом тырибын. Ау ар, цIыфышъхьэ шъхьэф зырызэу, лъэпкъ шъхьэф зырызэу тызэрэщытыми пэрыорэп, пэшIуекIорэп. ЦIыфышъхьэ пэпчъ хэти зэфэдэ фитныгъэ иIэу зытлъытэрэм, фитныгъэу тиIэ е тиIэнэу тызыфэе пэпчъ нэмыкIхэми яIэн фаеу зытлъытэрэу, ар гущыIэ гъушъэ къодыем къыщымынэу тищыIэныгъэ IупкIэу къызщыдгъэлъэгъошъу­рэм сыдрэ Iофыгъуи язэшIохын нахьы IэшIэх къытфэхъущт. Арэу хъуным, Iашъхьэтет лъэпкъышхомэ яцIыф къэущыгъэхэр апэ зэритэу, зикIуачIэ хэзылъхьэрэ, зиIэхьэ хэзышIэхьэрэ пэпчъ сыгу къыздеIэу шIуфэс/асапщ/сэлам фабэ ясэхы.

İlginiz için teşekkür ederim.

ТиупчIэхэмэ уасэ къафэпшIэу пэгъодз къызэряптыжьыгъэм пае шIушIэ къыпфэтэшIы. Тхьэ уегъэпсэу!

FH – Bu düşüncelerimi paylaşma fırsat ve olanağı verdiğiniz için asıl ben size teşekkür ederim. Her halde sizin ilginiz ve özendirmeniz olmasaydı, ben de bu düşüncelerimi paylaşma olanağı bulamazdım. Başarılı çabalarınızın artarak sürmesini diler, tekrar teşekkür ederim.

Хъу.Ф. – Сэри си гупшысэхэр цIыфмэ адэзгощынэу амал къызэрэсэшъутыгъэм пае шIушIэ къышъу­фэсэшIы. СызэренэгуерэмкIэ шъо гулъытэ къысфэшъушIэу сешъумыгъэгушIугъагъэемэ мы си гупшысэхэр цIыфмэ алъызгъэIэсынэу игъо сифэныеп. ШъуикIуачIэ къыхьырэр нахьыбэ ыкIи нахьышIу хъу зэпытэурэ лъыжъугъэкIотэнэу сышъуфэлъаIо, инэу шIушIэ къышъуфэсэшIы, Тхьэ шъуегъэпсэу!

14.09.20I0
Hazırlayan: Xopuri Lazi

Kaynak: http://xopurilazi.blogcu.com/fahri-huva ... -8/8873586

http://cherkessia.net/news_detail.php?id=3974

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi