|
BIRSEY WUMAR Adıge Psalhe Gazetesi Çev: Ergun Yıldız Adıge aydını Bırsey Wumar 1807 yılında doğdu. Henüz 8 yaşındayken kaçırılarak bir Türk sultanına, oradan da Mısır’da Mehmet Ali Paşa’ya satıldı. Yabancı topraklarda yetişen Adıge çocuğu kısa sürede zekâsı ile dikkat çekti, paşanın sarayındaki bu zeki çocuğu eğitmek üzere özel öğretmenler görevlendirildi.
Bırsey Wumar 18 yaşına geldiğinde Fransızca, Tatarca, Türkçe, Arapça, Farsça biliyordu.
1825 yılında Wumar eğitimini devam ettirmek üzere Fransa’nın başkenti Paris’e gönderildi.
Üç yıl buradaki Politeknik enstitüsünde okuduktan sonra doğduğu topraklara yani Kafkasya’ya döndü.
1843 yılında Rus ordusuna girerek, Kafkasya’da tercüman olarak askerlik yaptı.
Askerlikten sonra Bırsey Wumar stavropoldeki okullardan birinde Adıge dili öğretiminden sorumlu olarak göreve başladı.
Wumar eğitim ve öğrenim alanında önemli çalışmalar yaptı. 1853 yılında “Adıgece sözlük” adı ile Adıgece yazılmış ilk kitabı bastırdı.
Bu kitabın o dönemin eğitiminde çok önemli bir işlevi yerine getirdiği bilimadamları ve akademisyenlerce tartışmasız kabul edilir.
Bırsey Wumar uzun yıllar eğitmenliği yanı sıra Adıge dili ve dilin çeşitli alanları ile ilgilenmiş birçok konuda önemli çalışmalar yapmıştır. http://www.kafkasfederasyonu.org/kultursanat/birsey_wumar.htm
_________________ Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski
|