Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Sal May 22, 2012 9:44 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 10 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: YARDIM VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM
İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 1:17 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

araniza yeni katildigim icin öncelikle merhaba...

cok kadim bir dostumun (kendisi cerkez degildir) ricasi ve kendisini tam anlamiyla bilgilendirmek icin siz arkadaslarimin genis bilgilerine basvuruyorum...

bahsettigim dostumun kendi öz kiz kardesi derecesinde olan bir bayan arkadasimiz, dostuma evelenecegi sahsi buldugunu söylemiss... dostumda bu bayan arkadasimizin cerkez olmasindan dolayi nasil hareket ederim, neler yapabilirim diye bana sordu. kiz kardesim dedigi bayan arkadasimiza cerkez kültürüne göre neler söyleyebilir, kendisinden nasil vedalasir, evelenecegi erkek ile görüsüp onunla neler konusabilir, ne tür ögütler verebilir. bu konular hakkinda kendisini bilgilendirmemi istedi....bahsettigim gibi kendisini yanlis veya eksik bilgilendirmekten, ve öz kiz kardesi gibi gördügü bayan kardesimize karsi yanlis bir tutumda bulunmamasi icin, bu soruyu sizlere iletmek istedim...

öneri ve tavsiyeleriniz icin simdiden tesekkürler

selamlar

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: yardim ve önerilerinizi bekliyorum...
İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 1:32 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Anladığım şu.

Bayan Çerkes.Sizin kadim dostunuz Çerkes değil.Bayanla da Kardeş kadar yakınlar.Ve bu Kadim dostunuz kardeş kadar sevdiği değer verdiği bayanın ciddi olduğu bir başka bayla arkadaşlığına müdahalecimi olmak istiyor nasihatlerle? Yani bildiği bir şeyler varda bunları söylemekmi istiyorda bir yol arayışındamı?

Tam anlayamamışta ola bilirim.Eğer böyle bir şey söz konusuysa, bayanın yaş durumu böyle durumlarda çok önemli.Bildiği bir şeyleri çok somut ispatlarla yapması lazım.İşin içinde sevda denen bir derinlik var ise, nasihatları onların arasındaki kardeşlik bağlarını dahi zedeler.

Çerkes bayanın evlenmeye karar verdiği bayda Çerkesmi acaba.....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 1:47 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Dostum 33 yasinda, kiz kardesim dedigi bayan 22 yasinda, evlenmek istedigi sahis azeri kökenli türk diye bahsetmisti. Hayir müdaheleci olmak gibi bir niyeti yok kendisinin..Sadece bayan kardesimizin evlenmek istedigi erkek ile tanisip ne tavsiyelerde bulunabilirim, kiz kardesime tam olarak deger vermesi icin neler söyleyebilirim gibi sorular var beyninde...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 2:13 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Vallahi o zaman esas,öz kız kardeşine ne kadar değer verdiğini her kese nasıl hissettiriyorsa damat adayınada onu hissettirecek.

Kızın sevilen biri olduğunu,yanlız olmadığını,cevresi tarafından değer verilen bir kişilik olduğunu hissettirecek.Aynı zamanda damat adayınada nezakette,incelikte samimi duruşta da ihmal göstermeyecek.

Evlilik kurumu konularında da her iki tarafın bir birine dürst, saygılı olmasını ifadelendirecek nasihat babında.Her iki tarafında kendi ailelerine aynı mesafede,saygılı ve içten olmalarını söyleyecek.Evliliğin çok önemli ve kutsal bir kurum olduğunu anlatacak.Mesuliyet boyutları olduğunu ve bu mesuliyetleri omuz omuza vererek iyi günde kötü günde kararlı beraberliklerle,yılmadan,sabırla ve huzuru mutluluğu inşa gayretiyle yürütülmesi gerektiğini söyleyecek. Bir ömür boyu beraberliklerde hayatın inişli çıkışlı olabileceğini anlatacak.

En önemlisi bütün bunlara ilk tanışmada değil,arkadaşlık süreci içersinde beraberaberlikler esnasındaki vakitlerde anlatması,ima etmesi önemli.İlk karşılaşmada bunları porogramlanmış şekilde diskete bilgi yükler gibi yaparsa sıkıcı,ukalalıklada düşünselliğe maruz kala bilir.

Kadim Dostunuz aslında bu ilk tanışmada, normalcesine üçüncü bir göz olarak damat adayını incelesin.Normal bir tanışma,arkadaş olma havasında olmalıdır bence.Kişilik,karekter,hayat görüşü hakkında kendince bilgiler edinsin.Herkesin artıları eksileri olabilir,fakat eksiler daha fazlamı, değilmi bunları üçüncü göz olarak dağarcığında biriktirsin,gözlemlesin.

Büyütülecek anlamda eksiler fazlalığı yoksa dostluk ilerledikçe,kardeşçe,ağbice her neyse müdahil olup sohbet ve müdahalelerde yönlendirici,ikaz edici,nasihat verici olmayı denesin.Yani herşeyi birden yapmak yerine, zamana dağıtmak ve bırakmak lazım.

Ayrıca bu kadim dostunuz bu bayan kardeşimizi kardeşçe değer verecek kadar seviyorsa,bayanın ve damat adayının haberi olmadan,hatta kimsenin haberi olmadan çocuğu (damat adayını),çevresinde,iş yerinde ayrıca araştırsın.İnsanlar aktör gibidir,şeytan iken, melek rolünü her yerde uzun sürede oynayabilir.Yani kimse için kesin böyledir diyemeyiz ama böyle bir zamanda olabilir şüpheciliğinide ihmal etmemeliyiz.Bu anlamda ağbilik yapmak istiyorsa, bu taraflarda da büyüklüğünü,kardeşliğini göstermelidir.

Kendimce bunları yazdım ama kızımız neden bir Çerkesle evlenmiyorki, Crying or Very sad her neyse her şeyin hayırlısı.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 2:30 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

decenqua yazdı:
Kendimce bunları yazdım ama kızımız neden bir Çerkesle evlenmiyorki, Crying or Very sad her neyse her şeyin hayırlısı.

aklima gelmeyen ince detaylari hatirlattigin icin ne kadar tesekkür etsem azdir... dostum bu islerin üzerinden gelecektir kesinlikle... bir cok konuda kendisine bende yardimci olacagim..

kizimiz, öz abisi gibi gördügü kadim dostuma acildiginda, son satirinda seninde degindigin gibi, dostum "neden bir cerkez ile evlenmiyorsun" sorusunu yöneltmis kizimiza... ve bunu söyleyen dostum bir türk, cerkez degil...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 3:25 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

"neden bir cerkez ile evlenmiyorsun''
------------------------------------------------

Bizler bu yürek sızılarına alıştık.Ve gıdım gıdım eriyen kültürümüzlede,nüfusumuzlada karşılaştı alıştık.

Sevdalar sınır millet tanımıyor,bir kere kendi mecrasını oluşturmasın.

Eğer bu konuların önüne geçmek istiyorsak kendi doğal HABİTAT'larımızı yaratmalıyız.Bunun içinde pazara kadar değil, mezara kadar dostluklar,iç içelikler,sürekli beraberliklerin her türlüsünün inşa edile bileceği nüfussal arenalar oluşturmalıyız.Sürekli Şehirleşen Çerkeslerin kendi muhitleri (Muhitleşmeleri) olmalı.Kendi berberi,kendi kafeteryası,kendi resturantı,çiçekçisi,kırathanesi,büfesi olmalı bu muhitlerde.Bilardo salonları,internet kafeleri v.s

Her türlü sosyal aktiviteler tenezzüliyetinde kendi adreslerini oluşturmalıdır en azında.Hatta kendi iş verenleri ve kendi halkından çalışanlarını oluşturmuşluklar dahi bu yapılanışın içinde dikkate alınmalıdır. Kendi kopretifleşmeyle kendi uydu (site) kentlerini başara bilmelidir.

Bakın; uzun süre aynı fabrikada,bankada her hangi bir iş sahasında,hatta muhitte,sokakta yaşayan, çalışan gönüller bir birine akar ve evlilikler gerçekleşir.Bunun önüne geçilmez.İşte burada kendi arenalarımızda, kendi nüfusumuzu toparlar ve yaşam alanları sayesinde sürekli beraberlikler,iç içelikler sağlayabilirsek doğal gelişmeler hadiselerindeki gönül akma sevdalılıklarını,evliliklerini kendi içimizdenleştirebiliriz.Çocukluktan başlayan arkadaşlıklar,dostluklar gelişir.Xabzelerimizde yitirilmez ve Demokratik açılımlarla sağlanacak kültürel faliyetlerimizde pratizm sağları yakalayacaktır.

Diaspora onun için dernekcilik anlayışını gözden geçirmeli, o klasik anlayışı terk etmelidir.Derneklerimiz dil,ekip,tarihi neşriyatcılık kıstaslarını aşmalı,gerçekçilik üzerinden yeni, sosyal yapılanış proje-planlarının paketlerini hazırlamalı,geleceğe dair sürekli açılımlar üretmelidir.

Çağ ve zamanın değişkenlik hızına kendi adımlarının ölçülerini belirlemelidir.İlk önce Çerkesliğimiz üzerine hayatı inşa fikriyatını benimsemeli, hiç bir siyasal,itikati dönüşümleştirme faliyeti ilkeselliğine bulaşıp kendi nüfusunun çözülmelerine de sebep olmamalıdır.Yani ilk önce tek bir doğru ve amaçta olmamız gerektiğine, kendimizi inandırıp, bir tek noktada (Çerkeslik) birleşmeciliği sağlayabilmeliyiz.

Yoksa bu karma evlilikler,sürekli kültürel yitirilişler olacak ve önü alınamayacaktır.Yani diaspora olarak, ilk önce Çerkesliğimiz diyebilmeliyiz,yoksa gerisi lafu güzaf..........

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 6:07 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

eğer aklı başında annesi ve babası çerkes olan bir kız ise çerkes ile evlenir
hep yüreğimiz sızlıyor
yazıklar olsun başka milletlerle evlenmeyi maarifet sayanlara
biz yok oluyoruz!yok! Evil or Very Mad

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 6:58 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Yıl 1990'lar falan.Çalıştığım şirket o zaman İst.Karaköy'de. Galata Vergi Dairesi Mükellefiyiz.Vergi takip işlerinden sorumluyum.Her ayın son haftaları bilhassa Vergi Dairesinde geçiyor.Bilgisayar yok o yıllar ve bütün Vergilendirilen Hesaplar el marifetleriyle hazırlanıyor.Yani Memurlara işler çabuk olsun,bitsin diye yardımcı falan oluyoruz ve rahat hitaplar,muhabbetler,şakalaşmalar samimiyetleri oluşuyor dolaysiyle.Akraba,kardeş,arkadaş gibiyiz memurlarla annayacağınız.

Bir kızcağız var adı Figen'di herhal.Türkeşçi,koyu Turancı.Öyleki masasında Alpaslan Türkeşin halıya işlenmiş resmi vardı.Çay,kafe kupası üç hilalli.Bizlerde gırgırına solcu,kominist laflar yapıyoruz, maksat onu kızdırıp muhabbet olsun diye.Bilhassa ben Türk değilim,Çerkesim ama gerekirse bu ülke için ölüme,öldürmeye hazırım derdim ona.Nasıl Türk değilsin diye kızardı falan.

Herneyse bir yaz Figen'i yerinde göremedik.Bir iki üç gün derken dayanamadık, oradaki memur arkadaşlarına Figen'i sorduk.Figen; hafızam beni yanıltmıyorsa ya Finlandiyalı,yada İsveç-Norveçli falan olmalı, bir çocuğa kaçmış.Ailesi vermemiş ve yaz iznine denk getirmişler pır İskandinavyaya.

Figen bir ay sonra falan iş başı yaptı.Evlenmişlerdi.Çocuk 10-15 günde bir geliyordu falan.

Eeee dedik Figen Türklük ne oldu?

Gönül millet ve devlet tanımıyor arkadaşlar derdi........... Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: YARDIM VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM
İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 8:24 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

biz bayılıyoruz yabancılarla evlenmeye asimilasyona

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: YARDIM VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM
İletiTarih: Sal Kas 17, 2009 10:01 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Ama adige_abrek kardeşim son anlattığım hikayedeki kız Çerkes değil.

Ben böyle çok boyuttan yaşanmışlıklar örneklemeleri yapıyorum.Demek istediğim şu bazı; badireleri azamileştirmenin önlemleri için plan,projeler geliştirip yaşama dair mücadeleler verilmeli.Safları sıklaştırırcasına hayatın içinde beraberlikler sürekliliğini zaruretleştirecek konuma getirmeliyiz.

Genel yaşam evrensel yaşamla dahi içiçe girmiş durumda yüzyılımızda.Teknoloji,ulaşım,iletişim sayesinde hep demiyormuyuz dünya bir köy haline geliyor.Mesela benim örnek verdiğim son yazımdaki Figen konusunda, o kızcağız bir dergi vasıtasıyla o İskandinavyalı çocukla tanışmışlar.Eğitimin getirdiği Global kültür şartlanışıylada çok ilintili bir durum bu.İngilizce anlaşıyorlar,çocuk imkanı çok müsait, çakla geliyor gidiyor buluşuyorlar.

Bu tür karma evlilikleri sıfırlamak çok zor.İnsanların hayata bakışı, artık gittikçe Global Kültür anlayışlarına da endeksli.Yaşam standartlarında, medeni ülke insanlarının mutabık kaldıkları ortak paydalarda çok.Ve Türkiye dünya ülkeleri içersinde her haliyle de bu medeni yaşamın bir köşesinde ve de sürekli iç içe giren kaplar halinde.Figen 15-20 sene önceki, bu köşenin ritmik ayak sesleri korosunun ilk enstürümanıydı. Günümüzde daha çok katılım gösteren müzikal entrmanlar var ülkemizde değilmi.

Ki biz Çerkesler demekki ne çetin bir hayatın içersindeyiz var oluşa dair.Özümüzle kalıcılaşa bilmek için.

Yani çok muazzam,akılcı,bilinçli çalışmaların,sosyal yapılanmaların içne girmelidir STK'larımız.Klasik derneçilik bizlere hiç bir kazanım getirmeyecektir artık ileriye dönük olarak.

Çerkes kalabilmek için nüfusu toparlamak lazım.Bunun için büyük parasal yatırımlar oluşturmak lazım.İşin kültürel,economik,bilinçlendirme,mekansal,muhitsel toparlanmalarla bir araya gelmeleri sağlamak lazım.Bunlar çok büyük projeler.Başarılmaz diye bir şey yok ama maalsef para,bu işlere gönlünü,cebini koyacak zenginlerimize,hali vakti yerinde olanlarımıza daha çok ihtiyaç var.Çünkü her şeyin paraya dayandığı kapitalist bir sistemin parçasıyız.Her türlü yapılanmada kendini finanse edemeyen fertler ve toplumlar bu acımasız hayatın içinde yok olup gidecekler.Sadece genel sistemin ve düzenin sade vatandaşları,gladyötör çalışanları olarak hayatlarınısürdüreceklerdir.

Yani şunu demek istiyorum.Artık her türlü manevi dinamizimlerimizide ayakta tutabilmemiz için işin ucu para para para.

Yoksa kısır bir döngü içersinde sitelerimizle,klasik dernek çalışmalarımızla heveslerimizi giderir bir gün bu yaşamdan çekilir gideriz.Ama yarınlara,torunlarımıza ve de daha sonraki nesillerimize hiç birşey,ne kafkasyalılık,ne çerkeslik bırakabiliriz.......

Yahudiler binlerce yıl dünyanın çeşitli köşelerinde ayakta kalıp bunu başara bilmişlerse formülleri şuydu:Çalışmak,Üretmek,Kültürlerine dört elle sarılmak,paraya çok önem vermek.Çünkü bu formüllere değer vermelerinin sonucu,bırakın kendilerini ihya etmeye devletleri ve milletleri bile satın almışlardır.

paranın gücü tartışılmaz.Her işin hallinde tek çözüm....................

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 10 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi