yusuf yazdı:
Ben sülalemizi araştırırken (sımıraa -abaza) abhazyanın kodor vadisinden,tzabal dan geldiğimizi öğrendim...
Tzabal hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bu ortamda paylaşmalarını rica ediyorum...
Benim fazla bir bilgim yok,öğrenmek istiyorum...
Hatta Sinop taki bir abaza köyünün şu anki ismi kızılabalı, bu ismin abazaca tzabal dan dönüştürüldüğünü de öğrendim...
Merhaba.. Abhaz değilim ama, bilgim ölçütünde yardımcı olmaya çalışayım. Sülale isminizi ''sımıraa'' olarak bahsetmişsiniz ama, 1800'lerdeki bölge sülalelerinde kayıtlı olan ''smir'' lerden olabilirsiniz.. veya bu isimden türetilmiştir.. Ayrıca daha önceki mesajlarıızda bahsettiğiniz akraba ''cugaa'' sülaleside ''cakuaa, çakua veya çıguaa''olabilir.. Bu sülaleler Türkiye'de ''Dal-Tzabal''lı abhazlar veya apsuvalar olarak adlandırılıyor..
TSIBLIN:Tsabal(Tzabal)'ın ise çok eski bir tarihi bulunmakta.. Abhazların ataları Apsil ler kodor boğazı civarına yerleşmişler.. ve kodor ırmağı boyunca uzanan topraklarını korumak amacıyla sayısız kale inşa etmişler.. ama en büyük ve sağlam olanı ırmağın yakınındaki bir tepede yer alan Tsiblin (Tzabal)dır. Ancak o zamanki kilise yazılı bilgilerine göre; yıllarca korunmaya yardımcı olan bu kalenin Abhazlar için dramatik bir hikayeside bulunmakta..