|
Çok hassas olunması gereken konular.Asimilasyonun ilk basamaklarını tespit etmek, son basamağa yönelmemekte oluyor.Mümkünse ilk basamağa adım dahi atmayabilmek.Veya ilk basamakta kalabilmek.
En büyük sorunumuz asimilasyonla başedebilmemiz gençler.Buda Kendi aranızda Çevre oluşturmakla ve bu çevreyi Çember misali sürekli genişletmekle mümkün.Hayata dair her aktivetiyi bu çevrenin/çemberin içersinde basamaklaştırabilmek.Dışarda ki makul/cazip olan basamaklarla kendimize ait hayat grafiğini yükseltebilmemiz lazım.
Kendimden örnek vereyim.Dört kişilik aileyiz.Anne,baba ve iki çocuk.Hadi yetişme çağındaydılar,ailece karar verdik,dışarda heves ve özenerek yaşamak istedikleri olabilecek hayatın giderilmesi/geçiştirilebilmesi için hep yanlarında olalım bari dedik.Hani dünyanın bu zamanda binbir türlü hali varya.Herneyse bir yazlık geleneği edindik.Ailece hep bir arada olmak ve bunun devamında çocukların yaşlarıyla messemma diğer heves ve özençlerinde beraber olmaktı maksat.Başardıkta amma en büyük ve en yürek acısı durumlar hasıl oldu idealimiz olması gereken konuda.Neydi bu?
Bu heveslerini makul ve sorunsuz geçiştirmenin başarısını yakalarken edindikleri çevreyle daha hasbihal arkadaşlıklar,dostluklar geliştirmelerine sebep olduk.
Evet Çocuklarımız Çerkez oldukları bilincini edindirdik,sürekli beraberliklerimizle çağdaşca diyeceğimiz bu aktivasyonlarla beraber geleneklerimizi (Xabzeyi) edindirdik fakat oralardan aldıkları kültürlede oralaştılar.Yani aynı zamanda iş yerime yakın olsun,hafta sonları gidip gelmem kolay olsun diye seçtiğim yazlık mekanı Tekirdağ aynı zamanda geliştirdikleri Çevre ilişkileriylede Tekirdağlılaşmalarına sebep oldu.
Gönül arenalarıda tabiki bulundukları Çevreyle daha alakalı gelişme gösteriyor.Ve Kızım bir Tekirdağlıyla İzdivaç kurdu.Oğlum deseniz Arkadaşlıklarının %90 sanı Tekirdağlılardan.Umarım evlilik mabeti Ablası gibi olacak veya bir türlü küçüklükten yetişirken temeller oluşturamadığı Çerkezlerle olma ihtimali çok düşük,olursa süpriz olacak.
Yani şunu demek istiyorum.Çerkezler olarak oluşturacağımız,geliştireceğimiz ve genişleteceğimiz inşası muhakkak Çevre Ortamlarıda yaşamın içersinde tercih sebebi olacak her türlü Yaşam kesitlerine hitap etmelidir.
Ben Yazlık konusunda bir türlü Çerkez yoğunluğun tenezzül ettiği bölgeler ve beldeler bulamadım o yıllar.Bunun gibi Çeşitli yerleşik veya gezmelik/Görmelik Aktivasyonist kurumlaşmalar dahi bizim içimizden olması lazım.Hatta dini öğretim merkezleri dahi bizim içimizde teşkilatlanmalar göstermeli.Aynı şekilde benim gibi İslami Kesimden olan ve Kız/Erkek olsun çocuklarını yatılı Okullara gönderen bir çok aile tanıyorum,onlarda o aktivasyon içersinde çocuklarını benim Kızım örneği versiyonu hesabı Asimilasyona teslim etmişlerdir.
Gençler;Asimilasyonu ciddi bir sorun görüyorsanız eğer, ki sorun ve bu sorunun gidişat hızını düşürmek istiyorsanız vede samimiyseniz bu konuda,çok geniş düşünüp,çok ciddi çalışmaların plan projelerini yapmalısınız.Bu ilk önce bir araya gelmenizle,içiçelikler,beraberlikler sağlamanızla,sürekliliklere önem vermenizle başarılabilecek konulardır.
Bizim olan Çevremizde,Muhitlerimiz,Eylence Merkezlerimiz,Kültürel-sanatsal Kurumlarımız,dini,sosyal bütün aktivasyonlarımızın bölgesel oluşturulması bizim Çevremizde,bizlerin olduğu nüfusun içersinde buluna bilmesini sağlayıp,giderebilme yapılanmalarını başara bilmeliyiz.
Hayatımızda %80 heyecan veren bütün aktivasyonlar bizim olursa,arasıra türküler dinlenmiş,filimler seyredilmiş,poplar,hi paplar dinlenmiş Asimilasyona sebep olmayacaktır.Çünkü bu heveslerini gidermek isteyenler yaşamın diğer aktörlerini/partnerlerini seçerkende ister istemez kendi insanını kolayca bulabilecektir.
Hadiyin gençler,bu biyik fakat önemli konumuz sizler sayesinde çözümlenecektir,istikbal sizlersiniz ama samimiyseniz eğer tabi....
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|