decenqua yazdı:
Sanırım hem anavatanı, hem ülkemizde yapmamız gerekenleri önümüze koymamız gerekir.
Anavatandan 146 yıldır uzağız.Anavatana olan sevgi,ilgi,alaka duygularını geliştirmek için farklı çalışmalar lazım ve yapılmalı.Hafızalardaki tarihi,coğrafyayı bilgisel olaral yeşertmek,kaybolan maziyi kazandırmak lazım yeni nesle.Bu da Anavatanı iyi tanıtmak,seyhatler düzenlemek,toplu kafilelerle Turzmi oraya yönelik canlandırmak ve oradaki soydaşlarla sevgi bağlarını pekiştirmek çok önemli.Diaspora olarak anlatacağımız çok şeyler olmalı Anavatandakilere.Mesela dili,kültürü ihmal etmenin nelere mahal olduğu tecrübemizi çok güzel aktarabiliriz onlara.Önlemler geliştirme hassasiyeti edindirmek anlamında uyarıcı olmuş oluruz.Hafızalarında kaybolmuş sürgünün nedenlerini,sonuçlarını çok iyi işlemeliyiz onlar üzerinde.
Ve burada;146 yıl taşına toprağına emek,yürek,can vermişiz.Kalkınmasına vergi vermişiz,sosya economik ülke poroblemlerine hepbirlikte bu ülkenin vatandaşları olarak göğüs germiş,katlanmış,mücadele vermişiz.Sıkıntıları dürüst vatandaşlar olarak hep birlikte omuzlamışız.Sınır boylarında bizlerde asker olmuş,18 ay kışlaların neferleri olmuşuz bu toprağın sadık,dürüst evlatları olarak.Bu topraklar evimiz olmuş,parçamız olmuş,bizlerde bu topraktan 5'inci nesilleri olarak fideler gibi fışkırmışız.Hayati bağlarımız kök salmış,etle trnak misali akrabalaşmış,komşulaşmışız.Bu bayrağın gölgesinde,çatısında evlatlarından biri olmuşuz.Aile huzurunun adı Demokrasiyse bu haklar bizimde talebimiz olmalı verilmelide.Kardeşlerimizden ayrı tutulmamalıyız.TRTŞEŞ gibi,TRTNEF'imiz pek ala olmalıdır.Hatta dilimizi dönüştürmek için ders mahiyetinde porogramları olan kanalımız olmalıdır bu kanal.Her kardeşimize verilen her kültürel haktan kesinlikle faydalanmalıyız,talepkar ruhlar olmalıyız.....
"decenqua"nın bu konuda yazdıklarının altına imzamı atarım. Bizim dedelerimiz bu vatanın vazgeçilmez bir bütünü. Bu demek değildir ki biz Kafkasya'dan kopmalıyız. durmaz yazdı:
-Doğduğun yer değil doyduğun yer.
"Vatanım da vatanım ah gidemiyorum hasretim" falan filan geçin artık bunları lütfen hiç bir şey eskisi gibi değil herşey çok rahat istediğiiz gibi gideblirsiniz(gidebiliriz) bunu dramatize etmenin hiç bir anlamı yok.
(benim düşüncem)
Yüzde yüz emin olmamakla beraber istediğimiz gibi turistik gezi şeklinde gidebiliyoruz. Bizi tutan kim? Bence bizim yapmamız gereken kültürümüzü canlandırmak ve kendimizi dolayısıyla kültürümüzü tanıtmalıyız. 148 yıldır bu topraklardayız ülkemizin vatandaşları bizi bilmiyorlar. Çerkesçe duymamışlar. ÇErkes denilince akıllarına dansımız, müziğimiz, kızlarımız bi de Çerkez Ethem gelir. Çerkez Ethem de hain olarak adledilir. TRT 7 Çerkesçe olsun. Bunu eninde sonunda alacağız görürsünüz. Ama Ondan önce biz TRT 7'ye hazır mıyız? Bu foruma üye olan Çeskeslerin yüzde kaçı Çerkesçe konuşabiliyor? Böyle bir anket var mı bilmiyorum ama olmalı bence. Daha sonra "decenqua"nın tavsiyelerindeki gibi tek tek Kafkasya'yla kültürel, sosyolojik, ekonomik olarak kenetlenmeliyiz.