Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Sal May 22, 2012 9:31 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 30 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: ŞİMDİKİ KÜÇÜK ÇOCUKLARA NEDEN ÇERKEZCE ÖRETİLMİYOR
İletiTarih: Sal Haz 16, 2009 8:37 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

bu sene başından beri..sakarya kafkas kültür derneğinde sayın hocam ajiba faruk abimle gosipha muna ve ben dil dersi aldık..kril alfabesini öğrenmeye çalıştık..şu an yazabilmek ve krilce okuyabilmenin ne kadar güxel olduğunu farkettim...ailemizde
ise babam rahmetli olduğundan beri süre gelen zaman içinde annem sadece bizimle gizli şeyleri söylemeye kalktığında abhazca konuşuyor..oysaki akrabalarımızla herşeyi abhazca konuşuyor..bu ne tezatlık..anneme benimle de abhazca konuşmasını istiyorum..en azından konuşmamı geliştirmem için buna ihtiyacım var..sosyal yaşamın içinde..sabah iş akşam geç saatlerde eve gittiğimiz için dernekteki 3 saatlik bilgi rahat konuşabilmem için yeterli gelmiyor..burda ailenin önemi ortaya çıkıyor..nasıl ki..okula bir konu da eğitim almaya gittiğimizde..hocalarımız çalışma hayatına girmeden öğrendikleriniz pratiğe geçirmeden gerçekten tam öğrenmiş sayılmazsınız derlerdi..

biz ne kadar kril öğrensekte abhazca okuma yazma bilsekte..sonuçta konuşamadıktan sonra yarım kalmış..demektir..aile önemli bu konuda Surprised Surprised

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Haz 16, 2009 10:09 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Gençler aileler bu konuda bir tembellik,itinasızlık umanına kendilerini bırakmışlar.

Onların kendi kendileşen bu tutumlarını da geri dönüştürmek imkansız gibi geliyor bana.Olayın vehametini kestirip bilinçleniş hassasiyeti gösteren ailelerin itinalılıktaki dönüşümselliği istisna.

Fakat bunlar sizlerin aileleri ve göz bebekleriniz.Allahtan sonra varoluşlarımızın yegane vesileleri.Annelerimiz,babalarımız ve de yaşlılarımız bu illahi görevlendirilmişliğin kutsallık tarafındalar makamları açısından.Onlara davranışlarımızda,ilgilerimizde en ince ehemmiyetlerimizi sergilemekte kusur etmeyeceğiz,etmemelisiniz.

Yalnız bu idealler sizlerin yoğun dikkatiyle,pratiğe geçirmesiyle hayat bulacaktır.Bu konuda kendi aranızda örgütlenin,anadil öğretim ve eğitiminde ısrarlı ve gayretli olun.Ebeveynlerinizle sizler konuşma aşamasına geldikçe onlarla da anadil dışında konuşmamalara dikkat edin ve onların unutulmuş anadil alışkanlığının geri dönüşümünü de sağlamış olacak ve pratikleşen anadil ortamlarının hayata geçirilişlerine şahit olacaksınız.

Gençler bu konuya ciddi bakın,kendi kültürüne duyarsız olanlara yaklaşma,arkadaşlaşma fırsatları oluşturun yaşadığınız yerleşkelerde.Aynı zamanda nüfusun beraberliklerini,iç içeliklerini oluşturma gayretindeki gönüllüler olun ve guruplar halinde çalışma porogramları oluşturun.Sıkıcılıklar,bir birinizin hayatını sürekli işgal ediciler olmama dikkatliliğiyle, yumuşak geçiş başlangıçlarıyla, kültürüne uzak yaşamanın alışkanlığındakilerde, kendi insanlarına sempati ve sevgiler oluşturur hale getirin bu çalışmalarınızı.

Kültürü,kültürünün akıbetinde,anavatanını ve tarihinin bilincinde nufus birlikleri sağlamak olsun amacınız.Hayatın eylendiriciliğine dönük birliktelik porogramları oluşturun,bu çalışmalar gençlik arasında daha çok çekim kuvveti arz ediyor.ilk önce nüfus potansiyeli sağlandımı kültürel dönüşüm gayretleri daha bir kök salacak ve beraberlikler içinde acı,tatlı günlerde,hayatı eylenceleştirirken samimiyetlerin temelleşmesi neticesinde bilinçli kültürel çalışmaların etkisindede kaybettiğimiz değerlerin geri dönüşümünü gördükçede dahabir mutluluk duyacak hep birlikte hayatın bu tarafını ihya etme gayretlerine dört elle sarılacaksınız.Bu gayretlerinizle çoğalacaksınız gençler ve haz alacaksınız sizler bu içlerin ucunu bırakmayın ve güncel hayatın içindeki bu işleri toparlamaya çalışan gönüllüler olun yaşadığınız yerleşkelerde.İlk işleriniz yeni Çerkes kökenli simaları,aileleri tanıştırma kaynaştırma, gençlerni bu oluşuma kazandırmalar birlikteleri olmalıdır yapılacaklar arasında.Esas en güçlü potansiyeli kazanmak olmalıdır amaç.Parti gönüllüleri gibi bir çalışma olmalıdır bu diye düşünüyorum

Hepinize selamlar gençler,azimleriniz daim olsun,ben inanıyorum gelecek sizlerle yeşerecek.Hadiyin İsa'nın havarileri gibi yaşadığınız yerleşkelerde adres tespitlerine,yeni arkadaşlıklar,dostluklar,genç dinamikler kazanımsallığına...................... Surprised Surprised Surprised

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Haz 20, 2009 1:04 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Çeşitli bahanelerden sıyrılmak lazım evvela. yok çalışıyordum, yok vaktim olmadı vs. Bir şenlikte 32 yaşında bir abiyle tanışmıştım. Kendisi, 29 yaşına gelene kadar boyunu dahi bilmezmiş. Sonra inat etmiş, çabalamış, eşinin ve ailesinin de desteğiyle adigabzeyi öğrenmiş. Ve ömrünün bir kısmını kendi kültürünü öğrenmeye adamış biri. Ha, kulaklarımla duymasam inanmazdım (inanırdım şaka şaka)

kendisiyle tanışalı tam 1 sene oldu. bir daha kendisini ne gördüm, ne duydum. ama o kısa görüşme, ruhumu körükledi diyebilirim. bu süre içinde bazı arkadaşlarım çok yardımcı oldu. Bazıları da adigabze para etmiyor, boşver dedi. (Bunu diyen arkadaşa burdan sevgiler)Aldırmadım. Biraz biraz alıştırmalara başlamıştım ki, üniversite hayatım son bulunca (atıldım hehe) arkadaşlarım (yani hocalarım bir nevi) geride kaldı. Şimdi baştan başladık, hadi hayırlısı.

29 yaşında bir büyüğüm dilini, kültürünü, geçmişini bir şekilde öğreniyorsa, bunu gençler neden yapmasın? Kendisiyle tanıştıktan sonra ben de çalışmalara başladım, heves ettim. şimdi de babam bana elinden geldiğince yardımcı oluyor.

neymişşşş, heves şartmış.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Haz 20, 2009 8:38 pm 
Yönetici
Yönetici

"Syn alay"ın yorumlarındaki tespitlere katılıyorum.Toplumumuzun büyük bir kesminde "adigabze bilsen nolcak ki" şeklinde yanlış tavırlar sergileyen insanlarımız malesef mevcut.Bu tür tavır ve davranışları aşmanın en güzel yolu adigabze öğrenmeye heves etmek inanmak,ve pes etmemektir.Günümüzde dil ile ilgili materyallerin fazlalığı da bir artıdır.

Dönüp geriye doğru baktığımda dil konusunda var olan,yaşanan cehaletimizden başka birşey görmüyorum.İlkokul 3.sınıfa kadar köyde okudum.İlkokul öğretmenin kendince ideal uygulamalarından birisi de bizlere evlerde de adıgabze konuşmasını yasaklamış olmasıydı.Çok iyi hatırlıyorum,ne ilginçtir ki köy içersinde koca koca adamlar,büyüğümüz,thamadelerimiz diye saygıda kusur etmediğimiz kişilerin, öğretmeni gördüğü yerde "ğe ortmen wollihi bu çerkezce konuştu" şeklinde şikayetleri cehaletten başka bir kelime ile açıklanabilirmi....

Aileler mutlu idi, çocukları yarım yamalak ta olsa, müfettişin koca sınıfa gösterdiği bisküvi yi herkes karatahtaya piskut diye yazsada, çocuklar sık sık kullandıkları bir kelime olan evet'i eeeevet diye uzatsalarda ..... ve ne acıdırki aileler hala adigabze konuşmayan çocuğunun buyuk adam (tabiki maddi anlamda) olacağına sonuna kadar inanmaktadır. Bunu gözlemlemek çok kolay; dışarıda okuyan ve dışarıda çocuğu bulunan ve kendince ana dilini öğrenmeye çalışan genç, bayramda seyranda köyüne,çevresine döndüğünde "situhode" dediği ailesi ısrarla "tesekur ederim sen ne yapıyon" "walaha bizde senı ozledik" şeklinde kendince komik durumlara düşerek karşılık vermeye devam ettiği sürece daha çok çocuk kaybettiği,kaybettirdikleri değeri anlayacak ve neden diye sorgulamaya devam edecektir.

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 21, 2009 9:37 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Bugün aranızda doğu illeriyle irtibatta olan var mı bilmiyorum ama, işin acı yanı, her 10 kürt çocuğundan 7-8 i anadilini çatır çatır konuşurken, bizim ciddi anlamda ezik kalmamız. En basitinden bir örnek: Ne ismini, ne sıfatını hatırladığım zekice bir kürt çocuğu, yaşı 12-13 olsa gerek, filanca şarkıcıyla karşılıklı kürtçe düet yapıyor, ben ise ana dilimi bilmemenin verdiği hüzün ve ona ek olarak doğan asabiyetle sinirden ağlıyorum. sadece doğu illerinde yaşayanlar değil tabii. İş sebebiyle büyük illere göçmüş ve uzunca bir süredir orada yaşayan ailelerin çocukları da aynı bu durumda. Devlet eliyle veyahut kendi aralarındaki sıkı hemşehricilik, onları bir şekilde dillerini bilmeye zorluyor.

Ama gelgör ki bizim Çerkes milletinden... neyse...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 21, 2009 10:35 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye
sara abhaz

geçen duraktayım 5-6 yaşlarında bir çocuk babasıyla geldi
burda yetiştiği her halinden belli ama çocuk babasıyla kürtce bir muhabbet ediyor ki sormayın
şaşirdim kaldım walla
her şey ailede başlar bizim hatamız burda işte

{ uzunyayla }

{San Sguı Btoup}

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Haz 22, 2009 10:47 am 
Azimli Üye
Azimli Üye
19luadige

ben çerkesce öğrenmeye calışıyorum öğrendiğim kelimelerde hamdolsun dilime yapışıyolarr mesela sağol diyeceğime wupsow diyorum annem herkesin içinde öyle konuşma diyor çerkesce öğreniyorum hatamı ediyorum annem muallakta bırakıyor iyiki annemi örnek almıyorum bu çerkesce konusunda bencede mutlaka suc ailede

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Haz 22, 2009 12:09 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

geçen duraktayım 5-6 yaşlarında bir çocuk babasıyla geldi
burda yetiştiği her halinden belli ama çocuk babasıyla kürtce bir muhabbet ediyor ki sormayın
şaşirdim kaldım walla
her şey ailede başlar bizim hatamız burda işte
-------------------------------------------------------

Ah abhaz kardeşim sorma.
5-6 yıldır bilhassa içlerindeyim, İstanbul Kadıköyde.Bu kadar dillerine önem veren,kültürlerinde dikkatli olan bir halk yoktur diyeceğim, ama ne kadar diğer halkları biliyorsunuz diye düşünür karşımdaki diye de düşünüyorum.

Fakat Kürtlerin ve Çerkeslerin içindeyim, iki halkı mukayese ediyorum.Herhalde bu mukayesemde eleştiriyle karşılaşmam.Ve bu mukayesemde zaman zaman şu kanaata varıyorum.Evet Kürtler bizden akıllı ve bilinçli bir halk.Ve de bu yoldan gidip onları asillikle de payelendiriyorum.Demekki asillik pşılıkta, vorklukta, marşanlıkta değilmiş.Bilinçlilikte,akıllılıkta,zekilikteymiş siz nedersiniz bilmem??????????

Selamlar.....................

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: ŞİMDİKİ KÜÇÜK ÇOCUKLARA NEDEN ÇERKESÇE ÖĞRETİLMİYOR?
İletiTarih: Pts Haz 22, 2009 8:58 pm 
Yönetici
Yönetici
Bramkhan

Yorumlardan birinde bahaneye gerek olmadığı yazıyordu. Buna ben de katılıyorum. Bu yüzden dürüst olacağım, Çerkesçeyi anlayıp-konuşamayanlardanım ve dilimi öğrenmek adına bugüne kadar ailemi suçlamaktan başka çok az şey yaptım (ailemin de bu dili yaşatmak için özel bir çaba harcadığını söyleyemem). Bana göre asıl mesele ailede öğrenmemek ya da köyden uzakta yetişmek değil, ne gençlerimizde ne de yaşlılarımızda (genel olarak) dilin yok olması gibi bir kaygının olmaması. Dil öğretmek ya da öğrenmek isteyen bunu her yerde yapabilir. Yurtta tanıdığım Sarah Amerika'da büyümüş olmasına rağmen anadili Karaçaycayı biliyordu...

Ayrıca Mahmut'a selam ederim buradan, Başara'nın nüfusunu toplasak 10 kişiyi geçmez Smile)) Ve tanıdığım Başaralı gençlerden şimdiye kadar Adigece bilene rastlamadım. Smile

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: ŞİMDİKİ KÜÇÜK ÇOCUKLARA NEDEN ÇERKESÇE ÖĞRETİLMİYOR?
İletiTarih: Pts Haz 22, 2009 9:16 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Öncelikle aleyküm selam Smile Meryem ya sen başka bi başara köyünden bahsediyorsun Smile yada başaradan tanıdıkların seni yanlış bilgilendirmiş Smile

Benim bildiğim kadarıyla 10 kişi demeyelim belki 10-15 hane var köyde. ama senin tanıdığın başaralı gençleri ben merak ettim arada nasıl olmuşsa öğrenmemişler Smile benim yaşıtlarımın hepsi biliyor Wink ayrıca halamın kızı da başarada yaşıyor. ondan duyduklarım ve orada yaşayan babaannemin kızkardeşi olan koca teyzeminde söyledikleridir benim bir önceki mesajımda anlattıklarım Smile

Ayrıca öğrenmek isteyen bi şekilde öğrenir demişsin ama bak ben öğrenemiyorum Sad derneğimizde (Eskişehir KKKDD) abhazca dil kursu açıldı. lakin adigece kursunu ısrarlarımıza rağmen sayı azlığından açtıramıyoruz... Köyümüz büyüklerinden olan emekli öğretmen bir kaç kişi var onlardan rica ettik... hem çerkesçeyi çok iyi konuşuyorsunuz hem öğretmenlik altyapınız var diyerek ikna etmeye çalıştık ama bu işe yanaşan olmadı.. ama ne olursa olsun azmettim bi şekilde öğreneceğim anadilimi ALLAH' ın izniyle Smile

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 30 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi