|
Arkadaşlar çoğu Kafkasyada ki videolarda daha belirgin olan bir şey dikkatimi çekti ve kendimce araştırma yapıyorum.
Belki bilinen bir ÅŸey, ben bilmiyor olabilirim.
Düğünlerde mesela elinde bol püsküllü sopayla oynayanlar görüyorum, bu ne anlam taşıyor.
İlk etapta kısmi bir kaç bilgi edindim.
Şaman ayinlerinde bilhassa Orta Asya'da Şamanların kendinden geçerek ayin yaptıkları kutsal bol renkli kuş tüyleriyle çok benzeşiyor.Kötü ruhu kovaladığı bol renkli tüylere bezenmiş mızrak'ı.
Ve bu gelenek Türklerle beraber Anadoluya geliyor.Anadolu Aleviliğinde Dini motivasyonda gelenekselliğin ve kutsallığın buluşmasıyla, aralarında VakVak ağacı diye tanımladıkları ve daha çok sarı kırmızı ve yeşil renk ağırlıklı çaputların kuş tüğlerinin yerini aldığını görüyoruz.
Anadolu Aleviliğinin daha çok Türkmen boylarında yer edinmesinden dolayı, Karadenize Çıkan kolun sunnileşmesinden ötürü bu dini rüieller örgü koşum aksesuarlarına dönüşüyor.Egeye doğru muhafaza edilen Alevilikte bu Vakvak ağacı, daha çok doğadaki çiçeklerle ve ağaç dalları,yapraklarıyla bezeniyor.Düğün alaylarında önde gidenlerin ellerinde ritüelleşiyor.
Anadoluda bilhassa gece seyirlikler oyunlarında,sinsin geleneğinde yer buluyor.Şeytan kovalama, cinlerle mücadele etmek gibi sembolik savaşçı ruh sergilenişine dönüyor.Kimi zaman kötü ruh (adam-İnsanla) mücadeleciliği anlatan hikayelerle betimleniyor.Bu gelenek Türklerle,Bektaşi-Alevi Türkmenlerle Bulgaristana ve Arnavutluğa kadar sirayet ediyor.Orjinal Hali Altay,Yakut,Saka,Hakas Türklerinde tatbiki muhafazasıyla beraber batıya doğru gittikçe yöresel gelenek ve inançlarla da harmanlaşıyor ve kimi zaman objeler değişime uğruyor, Ayin yerini seyirlik eylencelere bırakabiliyor.
Karaçay,Malkar ve diğer Türk Boylarıyla yüzlerce yıl önce tanışan Kuzey Kafkasya topraklarına, sanki Türk Boyları tarafından getirilmiş bir gelenek gibi geliyor bana.Terekeme (Terekemen'den geldiği yazılır çoğu yerlerde.Terek Türkmenlerinin ifadeleştirilişi)Ardahan,Kars taraflarındakiler Alevi olmakla beraber, Çoğunluğu Şiidir.
Kuzey Kafkasya; yerli halkın kültürünün ağır bastığı ve daha sonra gelenleri Kıyafet,Düğün ve İnsani ilişkiler,Sosyal yaşantı ortak zihniyetinde asimile ettiği bir gerçek.
Fakat bu kaynaşmada da, daha sonra gelen halkların rituellerini de özümsemişliğin bir yansıması gibime geliyor bu eldeki obje.
Ben böyle kurgusallıkta bulundum, ama yanlış olabilirim araştıracağım arkadaşlar bu konuda bilinenler varsa bildiklerinizi yazarmısınız, öğrenmeme yardım lütfen.............
Selamlar................
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|