Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Sal May 22, 2012 9:04 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 10 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: KABARDEY'DE BİR YER (LÜTFEN YARDIM)
İletiTarih: Çar Oca 13, 2010 11:45 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Ben kabardey olduğumuz ve büyükbabamın 9 yaşında ablası ile beraber türkiye ye geldiği dışında bir bilgiye sahip değilim , gelinen yer ise paciniski yada pajiniski adında bir yer , kabardey de böyle bir yer var mı yada bilgisi olan kardeşimiz varsa lütfen yardımcı olsun

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: Kabardey' de bir yer (lütfen yardım )
İletiTarih: Per Oca 14, 2010 12:35 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

kabardey55 dostum uydu haritasına girdim,benimki merak severim böyle araştırmalarıda, Kaberdeye baktım.Dediğin paciniski yada pajiniski diye yerleşm yerleri bulamadım.Yalnız Adiğey'de şöyle yerler var.''Pshıcho,Pshizo,Peschany,Psabay'' bunlar haritaya göre yerleşim noktaları.Acaba telaffuz değişimi olabilirmi sana gelene kadar bu kelimeler.Adiğeyde 3-4 tane Kaberdey köyü varmış,bunuda biliyorum.Bundan 10 sene önce Adiğeyli Kaberdey misafirlerim olmuştu,onlardan dinlemiştim.Dedelerin Adiğey Kaberdeyi olabilirmi?

Tabi benimki öylesine araştırma ve yorum.Sen yine Araştırmana bak.Kaberdeye gidenler gelenler çok artık,bir bilen,yardımcı olan çıkacaktır muhakkak.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: KABARDEY'DE BİR YER (LÜTFEN YARDIM)
İletiTarih: Per Oca 14, 2010 12:55 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

decenqua yazdı:
kabardey55 dostum uydu haritasına girdim,benimki merak severim böyle araştırmalarıda, Kaberdeye baktım.Dediğin paciniski yada pajiniski diye yerleşm yerleri bulamadım.Yalnız Adiğey'de şöyle yerler var.''Pshıcho,Pshizo,Peschany,Psabay'' bunlar haritaya göre yerleşim noktaları.Acaba telaffuz değişimi olabilirmi sana gelene kadar bu kelimeler.Adiğeyde 3-4 tane Kaberdey köyü varmış,bunuda biliyorum.Bundan 10 sene önce Adiğeyli Kaberdey misafirlerim olmuştu,onlardan dinlemiştim.Dedelerin Adiğey Kaberdeyi olabilirmi?

Tabi benimki öylesine araştırma ve yorum.Sen yine Araştırmana bak.Kaberdeye gidenler gelenler çok artık,bir bilen,yardımcı olan çıkacaktır muhakkak.

bu ismi büyükbabamın nüfus cüzdanından hatırlıyorum hatırladığım kadarı ile de böyle yazılışı vardı , sizin de söylediğiniz artık eskisi gibi değil giden gelen çok var belki bir bilen çıkar adige olup olmadıkları konusunda da bir bilgim yok daha doğrusu bize hiç bu konuda bilgi de vermediler keşke verselerdi bir de sülale ismi yok soyadı burada alınmış ve bu konudada bir bilgi yok , bir kabardey arkadaş anlatmıştı sülale adı olmayanlar köledir diye acaba gerçekle alakaıs varmı , zahmetlerin için teşekkür ederim kardeşim

En son batko tarafından, Per Oca 14, 2010 8:45 am tarihinde değiştirildi, toplamda 3 değişiklik yapıldı.
başlıklar büyük harfle lütfen

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: Kabardey' de bir yer (lütfen yardım )
İletiTarih: Per Oca 14, 2010 10:09 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

bir kabardey arkadaş anlatmıştı sülale adı olmayanlar köledir diye acaba gerçekle alakaıs varmı , zahmetlerin için teşekkür ederim kardeşim
--------------------------------------------------------------------

O arkadaşına benden selam söyle.Sürgün mahşeri halde oraya buraya gerçekleşmiş can havliyle bir yolculuktu.Diasporada köleler bey,beyler köle geçinmeye başladı.Böyle olaylarda çok oldu.Belkide güzel oldu.Bu işler biteli ve hükmü kalmadığıda çok oldu.Takma böyle şeylere sen dedenin izini sür kardeşim.

Bakın Adiğece quey,kuey,koy,hatta daha iç bölgeler khoy köy demektir.Hable büyük yerleşim yeri,kasaba,şehir gibi anlama gelir.Kuey yani köylerde tek bir sülaleler otururdu,evet bu sülalelerin başında beyler olur etrafunda köleler ve daha özgür olan Fkolt denen aynı sülaleye mensup insanlar.Sürgünden önce Adiğeler köy düzenlerinden Şehir düzenleri gibi sosyal yapılaşmaya geçemediler zaten savaşlar yüzünden.Şehirleşmek birazda sanayileşmeyle alakalı,bunu yüz yıllar süren savaşlar yüzünden başaramadı Adiğe toplumu.Adiğeyde (Çerkesistanda) Hablelerde vardı tek tük.Bu yerleşim bölgeleri daha geniş ailelerin,yani bir iki sülalenin veya daha fazla sülalenin yerleşim alanlarıydı.Küçük atelye türü,daha çok demirin işlendiği (saban,nal,kama,kılıç ve hafif silahların üretildiği) atolyeler gibi bir sanayileşme mesela.

Ne oldu.Anababa günü mahşeriliğinde canhıraş sürgün gerçekleşti,birde gittikleri bölgelerdede siyasi otoriteler tarafından (Devlet politikası gereği) iç gölere bir kaçkere maruz kalındı.Ve bundandırki bir kaç karışık sülale yerleşmeleri gerçekleştiğinden Kafkasyaya (Çerkesistana) nazaran bir çok köy Hable olarak anılmaya başladı.Kültürde ifade (tanımlama) değişkenliği oldu yani. Bu harmanlanışta da aslında bir çok köle bey veya orta oldu.Niçin bu karışıklıktan istifadeyle köle köleyim desin.Kim köle olmak ister,birilerinin keyfi için.Bu yönden güzel bir şeyde gerçekleşti.Bu işlerin tutarlılığı kalmadı.Onun için bunu kafanıza takmayın,atın çöpe.Soy isimmi alın,seçin kendinize bir soy isim,bu kadar zormu.Kendinize Abrekkua deyin mesela yada Şıblekua deyin.Tabi dedenizin izini sürün o ayrı bir şey,soyisminizi bula bilirseniz bulun.Fakat çokta önemli değil bence.Önemli olan Adiğelik.(Çerkeslik)..Arkadaşınıza tekrar benden selam söyleyin.

SELAMLAR....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: KABARDEY'DE BİR YER (LÜTFEN YARDIM)
İletiTarih: Per Oca 14, 2010 10:32 am 
Usta Üye
Usta Üye
konfederat

Selam,

Ankara'da buraya Nalçık'tan okumaya gelen bir Kabarday arkadaşım var,ben ona sorarım;sizde İstanbul veya Ankara'da iseniz;bu şehirlerde oralardan okumaya gelen öğrencileri az da olsa dernekler vasıtasıyla bulabilirsiniz.

Saygılar

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 14, 2010 10:59 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Cevap yazarak yardımcı olmaya çalışan tüm kardeşlere teşekkür ediyorum , ailemden benden başka çerkeslik davası olan yok , ben sanki büyükbabamın doğduğu toprakları bulup oraya ( ki bulursam muhakkak gitmek istiyorum ) sanki içimde yarım kalan bir şeyler tamamlanacak yada ifade edemediğim bir takım duygularım tamamlanmış olacak gibi hissediyorum yada sanki bu halimle yarımmışım oraya ulaşırsam tamamlanacağım , belki size tuhaf gelecek ama hep böyle düşünüyorum , yardımcı olabilecek kardeşlerime şimdiden teşekkür ediyorum

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 15, 2010 1:23 am 
Usta Üye
Usta Üye
konfederat

Kardeşim,aslını aramak, kendini-soyunu tanımak,onunla bütünleşmek kadar normal olan,hatta olması gereken başka birşey olmaz şu fani dünyada,inan bana Wink

Umarım,amacınıza ulaşırsınız,ben şahsen elimden geleni yapacam sizin adınıza,merak etmeyin,çabalarınız elbet sonuç verecektir...

Saygılar

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 15, 2010 1:30 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

konfederat yazdı:
Kardeşim,aslını aramak, kendini-soyunu tanımak,onunla bütünleşmek kadar normal olan,hatta olması gereken başka birşey olmaz şu fani dünyada,inan bana Wink

Umarım,amacınıza ulaşırsınız,ben şahsen elimden geleni yapacam sizin adınıza,merak etmeyin,çabalarınız elbet sonuç verecektir...

Saygılar

İlginiz ve çabanızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum kardeşim , sizlerinde gayretleri ile bulabileceğimi hissediyorum , tekrar teşekkürlerimi sunuyorum tüm kalbimle

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Åžub 01, 2010 1:20 pm 
Azimli Üye
Azimli Üye

dede yaşamıor sanırım

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Åžub 15, 2010 12:08 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

esas yazdı:
dede yaşamıor sanırım

hayır kardeşim yaşamıyor maalesef

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 10 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi