|
Gençler ben sanırım üç aydır sizlerle paukaftayım.
Yazılarıma ve yorumlarıma geleceğe dair hayellerimi yükledim.Gelecek için yapılması gerekenler adına fikir ve görüşler ürettim, üretmeye çalıştım.
Elli yaşımda olmama rağmen sizler kadar sürekli tarihin tekerrürüne tenezzül etmedim.Tamam tarihimiz, bileceğiz, fakat tarihin sürekli hafızaları işgal etmesi sanırım geleceğin ihmaline de sebep oluyor.
Ders almak için,tecrübeler edinmek için, ileriye doğru sağlam adımların atılması için, ruhi dinamizmin dopinki olan tarih, sürekli hatim edişliğe dönüşünce, dimağların ileriye dönük üretkenliğini uyuşturuyor diye de düşünüyorum.
Sorunlarımız var.Sahiplenmemiz gereken sürekli yitirilen bir nüfus ve de bunun beraberliğinde kimlik bilincini sarsan, mum gibi eriyen bir kültür.
Ve de 21.yüzyılın, aynileştiren global kültürün çetin tehdidi.Yerel kültürler bile bu tehdit karşısında ayakta kalmalar adına örgütlenişler çalışmalığında.
Ki bizler 5000 yıllık bir kültürün tarihten silikleşmesi tehdidiyle karşı karşıyayız.Bir halkın ortak karekterini besleyen, alyuvar ve akyuvarların sayılarının eksilerek, esas ruhun defn-i atisinin sürecindeyiz.
İşte bu gerçekçilikten yola çıkarak, gençliğimizin sürekli tarihin ezberletilmişliğinden kurtularak, geleceğe dair, bu site-satırlarında bol bol hayellerin kurulması gerekmiyormu.Sosyal,kültürel yapılanmalar,örgütlenmeler adına plan,projeler doğaçlamalarının yorumları,mesajları,yazıları daha ağırlıklı olması gerekmiyormu gelecek adına.
Anladığım kadarıyla hepiniz yüksek tahsil yapan gençlersiniz,çocuklarımız kardeşlerimizsiniz.
Sosyal peşmurdeliklerimizi; ihyaya dönük, bir çok geleceğe dair toparlanmalar,oluşumlar çizelgelerinizle,tezlerinizle dolmalıdır bu satırlar,köşeler.Hayelleriniz geleceğe dair olmalıdır.Unutmayın geçmiş geçmiştir, fakat gelecek muhakkak gelecek, ya acı getirecektir,ya sancı, geleceği akılcı,üretken karşılarsak, güven getirecektir,mutluluk daha sonraki yıllara kalıcık. İşte o zaman sahiplerinin ellerinde, kendi tarihini taşımışlık mutluluğu getirecektir.Yoksa asurlular,hititler,frigler gibi sadece tarih kitaplarına, başka halkların taşıyıp yazdığı bir halk olacağız, kendi esameleri kalmayan.
Ben ilk derneklere gittiğimde, Kafkas savaşlarını anlatan dergilerimiz vardı ve Türkiye Cumhuriyetimizin oluşumunda Çerkes şahsiyetleri anlatan diğer bir tarihimiz.Bir de Folklorumuz ve bakıyorum yıllar sonra ağırlıklar aynı, hala tarihin ezberi,anavatanla ilişkilerin rahatlığından Folklor repertuarımızın biraz daha çeşitliliği.
Duyarız ABD'de ve AB'de sınavlara giren çocukların tarihi ve coğrafi bilgileri sıfır.Liseyi bitiren çocuklar ülkelerinin komşularını haritada bulamayacak kadar sıfırdırlar.Hatta tarihlerindeki Şahsiyetleri bilemeyecek kadar da sıfırdırlar.Fakat bu ülkelerin nesilleri ilimde,teknolojide depar halindedir.Neden?
Çünkü çocukları geleceğe hazırlıyorlar,hayata dair hayellerini test ediyorlar.Oradan notlar veriliyor.Çünkü gelecek çok önemli.Bizler sanki tarihimizi ve şartlardan dolayı silikleşen geleneklerimizi tabulaştırıp, hala onun ekseninde dönen birer semazenler gibiyiz.
Ben böyle düşünüyorum gençler nedersiniz.Hadiyin sorunlarımız üzerinden, geleceğe dair plan,projeler hayelleriyle dolsun bu satırlar,köşeler.Tarihi biraz boş verin, kendilerinizi Tarih yazmaya aday birer neferler namzeti eyleyin.....................
Ben geleceğe dair bir şeyler söylemeye çalıştım, ne olur demek istediğimi idrak buyrun...............
Selamlar...........
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|