Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Pzr Şub 12, 2012 2:38 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 23 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: DİL NE DERECE ÖNEMLİDİR
İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 1:17 am 
Azimli Üye
Azimli Üye
sskp

çerkes bilincinin devam edebilmesi için dil birinci öncelikte gelmeli bence, dilini gelecek nesillere aktaramayan çerkes toplumu çerkeslik bilincini, adet ve göreneklerini ne şekilde ve hangi dil ile yaşatıp hayata aktaracak, düşünce dili herzaman anadilidir, diyer kullandığı diller icraat dilidir, şimdiki nesillerin çoğunda çerkeslik bilinci (azda olsa) var, fakat dilde çok zayıflar, bilselerde konuşmamayı seçiyorlar, dilin önemini yitirmesi çerkeslik bilinci ve adetlerinin kaybolması demektir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 11:50 am 
Azimli Üye
Azimli Üye

peki çerkesce bilmeyen bi kişi türk gibi düşünmez mi? konulara türk mantığıyla yaklaşmaz mı? türk gibi düşünen bir çerkes ne kadar bilinçli olabilir veya bi sonraki nesile bu bilinç ne seviyede geçer? (türkiyedekilerden bahsediyorum)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 12:20 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

adiGErkan yazdı:
peki çerkesce bilmeyen bi kişi türk gibi düşünmez mi? konulara türk mantığıyla yaklaşmaz mı? türk gibi düşünen bir çerkes ne kadar bilinçli olabilir veya bi sonraki nesile bu bilinç ne seviyede geçer? (türkiyedekilerden bahsediyorum)

Surprised Surprised Surprised Surprised İşte bütün mesele.Çerkezce bittimi ve hele Çerkez Kültürü mensubu Çevreyide kaybettikmi iş bitti.Asimilasyon son gaz.Neleşirsen neleş önemli değilki,geriden gelen nesil bir şekilde neleşecek tabi.Suriyede,Ürdünde Araplaşacak,Türkiyede Türkleşecek,Balkanlarda Slavlaşacak.

Önlem bir...Çerkezcede Israr öğreneceğiz muhakkak ve aile arasında,kendi insanlarımız arasında Kesin ve kes Çerkezce konuşacağız.Örnekmi.BKNZ.Kürtleri iyi tahlil edin.
Önlem iki....Çerkez Çevreden kesinlikle kopmamak lazım.Arkadan gelen neslin Çocukluk arkadaşları,gençlik eylenceleşmesindeki aktörleri,hayata dair hayellerindeki partnerleri bu çevreden olmalı,bu yaşam arenasını muhakkak arkadan gelen nesle inşa etmeliyiz.Yaşadıkları Şehir ve Muhitlerde yanlızlaşan Çerkezlerin bilinli kalışları en fazla 10 yıl.
Önlem üç...Mümkünse anavatana dönüşler şart,oraları nüfus olarak beslemeliyiz,ecdadın topraklarında nüfussal çoğunluğu edinmeliyiz.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 12:35 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

yaz ttaillerinde bütün çocıklar ya hocaya.ya internet yada bir spor aktivitesine katılıyor . tabiki bunlar olmalı amaaaaaaa neden hiçbirimiz şunu düşünmüyoruz 100-150 kişilik gruplar halinde yazın 3ay boyunca günde2 saat olmak üzere derneklerimizde pratik adıgabz konuşma kursları olmuyor ailelelr talep etmiyor. zor geliyor dimi Mr. Green kimse aplayıp sızlamasın Sad gerçi böyle derdi olanda çok az ama neyse Sad herkes samimi olsun gerçekçi olsun asimile olmayı biz kendimiz gönüllü olarak istiyoruz Sad

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 3:23 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

DİASPORA GENÇLİĞİNE ÖNEM VERMELİ

Yaz tatilindeki geçlik eylenceleri uygulamalı.Hayatı eylenceleştirirken bunun arasına Çerkezce kursları serpiştirmeli,Çerkezce konuşma şartını edindirmeli.

Mesela gençliği,çocukları kır,gezi,tatil porogramlarıyla bir araya getirmeli.Farzumaal 15-20 günlük kır kampı yapıldı.Doğa gezileri v.s yanında sabah 2 saat dil kursu,öğle atalım 1 saat akşam yemeği sonrası 2 saat gibi.Sıkmadan bir kaç kelimeyi öğrenmmeleri kar hesabı zihniyetinde fakat hızlandırılmış porogramla.

Ayrıca bu gibi etkinlikleri finanse edecek Hayır işliyecek zenginlerimiz,gönüllülerimiz ve STK larımız olmalı.Çünkü maddi durumu olmayan ailelerin çocuklarının atalarıda K.Kafkasyadan gelmiş,300 yıl o muazzam savaşta çarpışmış dedelerimizden.Çok güzel gençlik porogramları uygulayarak anadil muhakkak dönüştürüle bilir,tarih bilinci,kültür bilinci hayatı eylenceleştirirken gençliğe,yeni yetişen nesle monte edilebilir,kaynaşmalar,herzaman ölüme kadar dostluklar,arkadaşlıklar edindirilebilir.

Diaspora akıllı projeler üretmeli,kendi zenginlerini,hali vakti yerinde olanları,gönüllüleri hayır yapmak isteyenleri harekete geçirmelidir.

Bakın süreç çok hızlı ilerliyor,dibe vurmak üzereyiz,GENÇLİĞİMİZİ,YENİ YETİŞEN NESLİMİZİ önemsemeliyiz.Bütün hayellerimiz gençliği kazandırmaya olmalıdır......

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 3:57 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

ilyasın şu dediğine katılıyorum ..dil ikinci derece önemli..önemli olan bilinç
bizden önceki kuşak çok iyiy derecede dil konuşuyorlardı..ama ne kadar bilinçliydiler..
çok bilinçliydilerde neden biz bu haldeyiz..sorun kimde..

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 4:21 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

axakuyt aştıbj yazdı:
ilyasın şu dediğine katılıyorum ..dil ikinci derece önemli..önemli olan bilinç
bizden önceki kuşak çok iyiy derecede dil konuşuyorlardı..ama ne kadar bilinçliydiler..
çok bilinçliydilerde neden biz bu haldeyiz..sorun kimde..

Çok doğru.Sizden önceki kuşaklar en değerli yılları harcadılar.Çünkü Kültürün en diri olduğu olmasa da hala canlılığın çok hissedildiği yıllardı.Bir çok şey daha kolay olurdu o alt yapıyla.Fakat sürekli tükettiler,kimlik/kültür önemsemesinde olmadılar.Kafalarındaki başka idealler için kendilerinide heba ettiler,mevcut dinamik alt yapıyıda dibinden sarstılar.

Fakat hiç bir şey geç değil hepsine birden önem vermel anadili,kültür/kimlik/tarih bilincini en kısa zamanda halkımıza dönüştürmeliyiz.Vitrine oynamalı şartların tercihler çeşitlerini ve eylenceleştirmelerini amacımızla harmanlayıp dimağlara bilinçlenişle beraber anadilida kazandırmalıyız.Bu ancak porogram,projeler üretip gönüllü finansörlerin sayesinde olacak ve potansiyeli kazandırma başarısıyla sağlanacaktır.Hedef çocuk yaştan itibaren gençlik,yeni nesil olmalıdır.

Komiteler oluşturulup aileler tespitiyle,güvenler oluşturarak saflar ve samimiyetler sıklaştırılması,sağlanmasıyla başarılacak yapılanmalardır bu.

Kesinlikle maliyetide olacaktır,bunun için zenginlerimizin fedakarlığı şart.Etkinliklerle gençliği çocuk yaştan kazanma harekatı çok önemli....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 8:18 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

sayın yava ,

sizden önceki kuşağın sorunları ile şimdi ve gelecek kuşağın sorunları aynı değil

örnek vermek gerekirse uzunyaylada insanlar adigece değil türkçe bilmiyorlardı, türkçeyi okulda öğreniyorlardı. bu dile çok önem verdiklerinden değil elbette köydesin zaten herkes adigece konuşuyor dil diye bir sorunun yok ki bilince ihtiyacın olsun.

ama şimdi şehirdeyiz ve sorunlar bambaşka, bir o kadarda zor,

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 8:50 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Pau'ya katılıyorum.Bu Marmara bölgesindede böyle oldu,Türkçeyi okullarda öğrendiler fakat bilinçli değillerdi,gerçi Marmara bölgesinde Sürgün sendrumuda çok etkili oldu ve çok sert uygulanan Vatandaş Türkçe konuş baskısı Anadili terketmeyi kolaylaştırdı.
Bilinçli olmak başka birşey,seneler sonrasının akibetini kestirebilmektir bilinçli olmak.Uzunyaylada sanırım bilinçli değildi.Velhasıl bilinçlice ısrarla Anadil tüketimini ve daha sonraki nesillere aktarma hassasiyeti göstermediler Çerkezler.Benim bir önceki yorumum Şehirli Çerkezler içindi.

İstanbula 10 yaşında gelmiş ve evlenmil 25 yaşındaki çalışan bir Kürt kadını şöyle diyorsa.''Ben ve eşim çalışıyoruz.Çocuğumu kreşe veriyorum hepimizin akşamları bir araya gelip sohbetleşmemiz 9 u buluyor yatmak 11-12 arası,bizim çocuğumuzla Kürtçe konuşmamıza zaman yetmiyor ve ben ona anadilimi öğretemeyeceğim endişesindeyim bunun için Kürtçe bilen öğretmenlerin olduğu kreşlerimiz olmalı,devlet bunu düşünmeli biz Kürtler için'' diyorsa bu Kürt İnsanın bilinç düzeyini gösterir.Niçin bu anne çocuğunun Kürtce öğrenemeyeceği endişesi taşıyor?.....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 11:26 pm 
Azimli Üye
Azimli Üye
sskp

decenqua yazdı:
Pau'ya katılıyorum.Bu Marmara bölgesindede böyle oldu,Türkçeyi okullarda öğrendiler fakat bilinçli değillerdi,gerçi Marmara bölgesinde Sürgün sendrumuda çok etkili oldu ve çok sert uygulanan Vatandaş Türkçe konuş baskısı Anadili terketmeyi kolaylaştırdı.
Bilinçli olmak başka birşey,seneler sonrasının akibetini kestirebilmektir bilinçli olmak.Uzunyaylada sanırım bilinçli değildi.Velhasıl bilinçlice ısrarla Anadil tüketimini ve daha sonraki nesillere aktarma hassasiyeti göstermediler Çerkezler.Benim bir önceki yorumum Şehirli Çerkezler içindi.

İstanbula 10 yaşında gelmiş ve evlenmil 25 yaşındaki çalışan bir Kürt kadını şöyle diyorsa.''Ben ve eşim çalışıyoruz.Çocuğumu kreşe veriyorum hepimizin akşamları bir araya gelip sohbetleşmemiz 9 u buluyor yatmak 11-12 arası,bizim çocuğumuzla Kürtçe konuşmamıza zaman yetmiyor ve ben ona anadilimi öğretemeyeceğim endişesindeyim bunun için Kürtçe bilen öğretmenlerin olduğu kreşlerimiz olmalı,devlet bunu düşünmeli biz Kürtler için'' diyorsa bu Kürt İnsanın bilinç düzeyini gösterir.Niçin bu anne çocuğunun Kürtce öğrenemeyeceği endişesi taşıyor?.....

decenqua sizin güzel Surprised sözlerinize sonuna kadar katılıyorum

Fakat bilinlçli olmayı dili sıralamaya koymak yanlış geliyor bana, ikisininde önem sırası aynı olmalı aslında, özetle dilbilinci diyerek bu iki konuyu birleştirmemiz daha doğru olur kanaatindeyim.

Ayrıca uzunyaylada dili muhafaza etme oranı bence en yüksek orandadır, büyüklerimizede haksızlık etmememiz gerekir, türkçeyi zorla ve çerkesçe konuşmak yasaklanarak öğrendiler. çocuklarınında bu durumlara maruz kalmaması düşüncesi ile (bence) "önce türkçeyi öğretelim" gibi düşünmüş olabilirler, işin bu hadde geleceğini hesaba katmamışlardır. Bu durum bilinçaltına yerleşen "ötekilikten kurtulma" duygusu ile yapılmış yanlış bir davranıştır.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 23 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi