Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Sal May 22, 2012 8:54 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 16 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: ÇERKEZ'LERİN MANEVİ DÜNYASI NE DURUMDA?
İletiTarih: Cmt Kas 01, 2008 11:07 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
Huldzar

Bazen şunu düşünüyorum,''Dağıstan, Kafkasya, Çerkez, Şeyh Şamil''derken onlara ait nasıl bir iz taşıyoruz üzerimizde?
Şeyh Şamil, bir imamdı, inançlı ve samimi. Peki, onu lider ve önder olarak kabul eden bugün ki Dağıstan halk toplulukları, neden onun hayat felsefesine uygun hareket etmez.

’Yok, öyle bir şey...’ demeden önce şu soruyu kendinize bir sormalısınız;

Dış görünüşü değil belki ama beyin ve ruh yapımız ile onun hangi özelliğini taşıyoruz üzerimizde?

Kültürel ve inanç noktasında ''Çerkez'ler için yıllardır yaptığım gözlemler, kendim dâhil ne yazık ki pekte iç açıcı değil. Kültürümüze sahip çıkarken imani temel noktalarda zaafiyetlermi yaşıyoruz acep?(...ki kültürümüze sahip çıkma hususuda aslında tartışmalıdır. Çıkıyor muyuz gerçekten? Aradabir Çerkezce konuşmak, düğünlerde halk danslarımızın kıvrak figürleri ile dans etmek, cenazelerde bir araya gelip ağlaşmak ile bir toplum kültürüne sahip çıkmışmı olur sizce?) Herne ise yazımızın konusu bu değil.

Eskilerinde imani konularda hep yetersiz kaldığına dair öyküleri dinlemişizdir. Eskiler, eskide kaldı diyelim, yeni nesilden kaç kişi inancı kuvvetli birey olarak varlığının ağırlığını ortaya koyabilecek seviyede yetişiyor. Şimdi rahmetli olan bir büyüğümüz vardı, şöyle demişti;''Ben İstanbul gibi bir yerde beş kız çocuğu yetiştirdim, hepsininde inancı kuvvetli. Heyhat ki, beş kızım ise bir tane inancı sağlam kız torunu yetiştiremedi.''

Dehşet sözler bunlar.

Milliyetçilik yapalım derken sanki biraz peygamber ahlakından mı uzaklaşmaktayız?
Yeni nesile, bizim umutlarımız gözü ile baktık. Umutlar, umutsuzluğa dönmekte. Ahlaken güzel olan genç dostlarımız, imani açıdanda bu güzelliklerini bir tamamlayabilseler iyi olmazmı dostlar. İstanbul’a misafir gelen bir başka büyüğümüzün derdi ise köyde camimiz var, imamımız var ancak saflarımız boş. Tek sıranın bile zor dolduğu bir cami halini aldı köyümüzün camisi.

Dedim ki; gençler köyü terk ettiler, ondandır.
Cevap;''Gençler, köydeykende camimiz hep boş idi.''deyince üzüldüm. Aldığımız kimi haberlerde de diğer Çerkez köy camilerinde de durumun pek farklı olmadığı idi. İyide hani Şeyh Şamil felsefesi, en önemlisi hani Peygamber ahlakı. Yinede olayın iyi tarafından bakalım diyecektimki, olmadı.
Geçen bir zaman diliminde abimiz sayılan bir büyüğümüz ile sohbet ettik, konu bizim Çerkez'lere geldiğinde, kendisinin çok kızdığını gördüm ve ''Çerkez Kültürü adına, dedikodudan başka bir şey yapamayanları benim önemsemem mümkün değil''demesi nedense benide pek şaşırtmadı ve tabi ki bu sözler bana kurşun gibi geldi. Düşününce de hak verdim, doğruya doğru, bir neslin imani zaafiyetler içinde yetişmesi ve birbirinden uzak düşmesinin sorumluları kimdi ve neden uzak düşülmüştü ve neden imani yönleri zayıf kalmıştı?
Bunun ipuçlarını bize verecek bir makaleyi bu yazımıza dâhil etmek isterim.

Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri UNAN, a ait ''Bir XVI. Yüzyıl Yazarının Zihniyet Dünyasında Milletlerin İmajları'' isimli bilimsel makalesinde Çerkez’lerin kişilik özelliklerine dair ipucu verecek bazı bilgiler mevcut.
Prof. Dr. Fahri UNAN bu makalesinde''Çerkez''lerin özelliklerin açıklarken dayandığı kaynak, Kınalı-zade’nin ahlâk üzerine yazılmış olan Ahlâk-ı Alâ’î’ isimli eseridir.
Ahlâk-ı Alâ’î; esas olarak üç kitap hâlinde kaleme alınmıştır. Birinci kitap, teorik mânâda ahlâk ilmine ve ferdî ahlâka tahsis edilirken, ikinci kitapta âile ahlâkı, çocuk eğitimi ve görgü (âdâb u mu’âşeret) kāideleri işlenir. İkinci kitâbın altı, yedi ve sekizinci kısımlarında (bâb) ise devlet (medîne) ve cemiyetle ilgili konulara yer verilir. Üçüncü kitap aynı konunun devâmı niteliğindedir. Eser, sonunda yer alan bilgiye göre, 25 Safer 973 yılı Cuma (mîlâdî 22 Eylül 1565 Pazartesi) günü tamamlanmıştır. Dönemin Sûriye Beylerbeyi Semiz Ali Paşa adına kaleme alınması dolayısıyla, esere Ahlâk-ı Alâ’î isminin verildiğini biliyoruz.
Şimdi, XVI. asırda önde gelen bir Osmanlı yazarının kaleminden Çerkez’lerin nasıl değerlendirildiğini okuyabiliriz: Bu bilgilerin, belkide şimdiki yeni nesil Çerkezlerin kafasına takılan bazı sorulara cevap olacağını ümit ederim.
Şu soruyu da akıllardan hiç çıkarmamak gerekir. Eğer mesele genler ile ilgili ise bu gen şimdiki yeni nesilde de var. Yani değişmez, beklenen, acı hakikat son, Çerkez’lerin bazı huylarını(bana göre haklı olarak)beğenmeyen, yeni nesil Çerkez’leri de beklemekte.
Lafı fazla uzatmadan buyurun tespitleri okumaya.

Çerkezler:
Kınalı-zade’nin burada sözünü ettiği Çerkezlerin münhasıran Mısır Memlûkluları oldukları anlaşılıyor. Nitekim verilen bilgiler ve değerlendirmeler, tamâmiyle bu çerçeve içerisinde ele alınmış ve Memlûklular üzerine oturtulmuştur.(Bilgi Notu: Memlûklular'; 1250–1382 yılları arasında Türk Memlûkları(Bahrî Memlûklar), 1382–1517 yıllan arasında da Çerkez Memlukları (Burcî Memlûklar)olarak saltanat sürdüler.)
Buna göre, Çerkezlerin çoğunluğu şekil îtibâriyle güzel, bedenen sıhhatlidirler; vakar, haşmet, dindarlık ve emânetle vasıflanmışlardır. Ne var ki, saf (sâde-dil)dırlar; ebleh (bön)dirler; tedbirli davranmayı bilmezler; kibirli ve gururludurlar.
Kınalı-zâde, Çerkezlerde olumsuz vasıflar olarak gördüğü nitelikleri daha iyi açıklamak için bir takım târihî hâdiseleri zikreder. Ona göre, Mısır tahtı 780’lerde Berkûk Çerkesî’nin eline geçmiş ve 912 yılına kadar Mısır ve Şam’ın yönetimi Çerkezlerin elinde kalmış, Mısır’da saltanat kuldan kula intikal etmişti. Son derece gururlu ve kibirli olmaları dolayısıyla, kendi devletlerini Osmanlı devleti ile denk ve aynı kuvvette görüyor ve Osmanlılara kafa tutuyorlardı. Sultân (II.) Bâyezid’le Sultan Kayıtbay arasında anlaşmazlık ortaya çıkınca, halim-selim bir insan olan Bâyezid, gurûru bir tarafa bırakmış ve aradaki anlaşmazlığı gidermek için elçiler göndermişti. Fakat, Çerkezler gururları yüzünden olumlu bir tavır sergilemediler. Sonunda Osman oğullarının iftihârı, Îrân ve Tûrân ülkelerinin fâtihi ‘sâhib-i zamân’ Yavuz Sultan Selîm, bunların sergiledikleri bu küstahlığa ve cesâret gösterisine tahammül edemedi; kötülüklerini def’ etmek için Arap beldelerine, Şam ve Haleb üzerine sefere çıktı. O sırada Çerkezlerin başında Kansu Gavri bulunuyordu; kendisi akıllı, re’y ve tedbir sâhibi birisi idi. Başına gelecekleri gördüğü için, şahsen Osmanlılarla savaşmak yerine, onlara (Yavuz’a) itaat etmenin daha doğru olduğunu düşünüyordu. Ne var ki, kendisinin dışındaki Çerkez ileri gelenleri, akıllarının eksik olması, cehâletlerinin gâlip gelmesi, kibir ve gururlarının ifrat derecesinde bulunması yüzünden “merhûm Gavrî”ye çıkıştılar; “Sen Osmânludan korkarsın, Mısır’da otur, biz serhadlere varalum, anun hakkından gelelüm” demeye başladılar. Sonunda merhûm Gavri de, ister istemez Haleb’e doğru yola çıktı; Mercidâbık’ta 912 yılı Receb’inin birinci günü Osmanlılarla savaşa tutuştu; Çerkezler hezîmete uğradılar; Sultan Gavri ve ileri gelen emirlerden şecaat sâhibi Şam nâyibi Mîbay da dâhil, pek çok Çerkez savaş meydanında öldü. Mısırlılar, bu hâdise sonunda itaat edeceklerine, başlarına Tumanbay’ı geçirerek karşı koymağa devam ettiler; Yavuz Sultan Selim’in, ‘bana tâbi olur, hutbe ve sikkelerde adımı zikrederseniz, üzerinize gelip sizi yerlerinizden etmeyeceğim, eski ahmaklığınızı da affedeceğim’ demesine rağmen, savunmaya geçtiler. Sonunda Yavuz Sultan Selim, ‘günah benden gitti, vaktinize hazır olun’ diyerek üzerlerine yürüdü; 913 yılında Gazze ve Mısır’da birçok muhârebe oldu. Fakat, serçe ile şâhin bir midir?.. Sonunda hepsi, devletleriyle birlikte helâk olup gitti.(Makaledeki bilgi burada sona ermekte)
Bana göre, bizim millet keşke ''aşırı kibir ve gururlu'' olması idi. Bence yeni nesil Cezi’lerin gözüne takılan bütün nahoş alışkanlıkların altında gurur ve kibir yatmakta. Bilindiği üzere dinimizde gurur ve kibiri hoş karşılamamaktadır. Yüce Dinimiz İslâm, insanlara, alçak gönüllü olmayı öğütlemiş, kibir ve gururdan da, uzak durmalarını istemiştir.
Nitekim Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hakk şöyle buyuruyor:
"Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Şüphesiz Allah kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri asla sevmez."( Lokman, 18.)
Bir gün Resül-i Ekrem Efendimiz: Kalbinde, zerre kadar kibir bulunan kimse, Cennete giremez." buyurdu. Ashab'dan Malik b. Mirare; "Ya Resûlallah! İnsan, elbisesinin ve ayakkabısının, güzel olmasını sever"dedi. Resûl-i Ekrem de, "Allah güzeldir, güzelliği sever. Kibir ise, hakkı kabul etmemek, insanları hor görmektir."( Riyazu's-Salihîn Ter. 2/44.) buyurdular.

Not;Yazı paylaşımının orjinalide tarafıma aittir.''Hayata Edebice Bakan...''yeni edebiyatseverler ile tanışmamıza vesile olması dileği ile burada bulunmaktan onur duyduğumu belirtmek ister saygılar sunarım.
Alıntı Kaynak:http://www.edebisohbet.com

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: ÇERKEZ'LERİN MANEVİ DÜNYASI NE DURUMDA?
İletiTarih: Cmt Kas 01, 2008 1:50 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Çerkesler'in manevi dünyasında çağın insanları ile kıyasladığımızda bir problem yok. Çerkesleri Ancak Çerkeslikle İlgili Bir Faliyette Görüyor Ve Bu Gibi Durumlarda Çerkes Olup Olmamayı Sorguluyor Olduğumuzdan Dolayı Diğer Yaptıkları İşleri Görmüyor Olabilirsiniz.

Örneğin Camiye Gidince Acaba Hangileri Çerkes Diye Kendi Kendinize Soruyor Musunuz. -Elbette Sormazsınız-
Sizin Verdiğiniz Örnekteki "Gençler Olunca Cami Boşalıyor" Sadece Çerkesler İçin Geçerli Bir Durum Değil. Dünyanın Bütün Müslümanları Böyle Değil Mi! Çerkesleri Örnek Gösterip Yaklaştırmaya Çalışacağım Dernek Uzaklaitırmaktan Başka Bir İşe Yarar Mı Böyle Sözler!

Çerkeslerin Manevi Dünyası Geleneklerinden Gelen Güzellikle Birlikte Temizdir. Geçmişte Yaşananlar Şimdiki Şartlar Ve Çerkes Olmayanların Çerkesler Üzerindeki Etkileri Değerlendirilmelidir. Çerkeslerin Manevi Dünyasında Problem Olduğunu Düşünmek Daha Doğrusu Açıkça Konuşmak Gerekirse Çerkeslerin İslamdan Uzak Olduklarını Düşünmek Çok Yersiz Olur.

Çerkeslerin Kültürlerine Sahip Çıkmaya Çalışırken İslam Adına Hiç Bişey Kaybetmiyorlar Bunu Aklınızdan Çıkarın.

İkinci Mesele Yukarda Dediğim Gibi Çerkeslerin Geçmişte Neler Yaşadıklarına Ve Çerkes Olmayanların Çerkesler Üzerindeki Etkilerine Bakmak Lazım. Tüm Tarihi Savaşla Geçmiş Dünyanın Gördüğü En Büyük Zulmü Ve Soykırımı Yaşamış İnsanların Torunları Olduğumuzu Unutmayın. Yani Kimse Keyfi Yerinde Rahat Oturmuyordu. Bu Kısım Anlatmakla Bitmez Onun İçin Kısa Kesiyorum.

Çerkesler'e Dışardan Yapılan Müdahalelere Bakarsak (Rusların Etkileri Zaten Ortada) Osmanlı Çerkesler'in İslamlaşması İçin Ne Yapmıştır. Dünyanın Bir Çok Yerinde Osmanlıya Ait İslami Eserler Görürsünüz, Kafkasya'da Görebiliyormusunuz! Kafkasya'yı Köle Ticareti, Cariye Merkezi Yapmaya Çalışmaktan, Ruslara Kendilerine Ait Olmayan Halkı Ve Toprakları Vermekten Başka Ne Yapmış! Bu Konuyada Ömrümüz Yetmez Yaramız Derin...

Çerkesler'in Yaşadıklarınına Ve Şimdiki Durumlarına Bakınca Binlerce Kez Şükretmek Lazım....

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Kas 01, 2008 4:04 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
Huldzar

Öncelikle Hoş bulduk...
Bismillah daha ilkyazı paylaşımımızda öyle bir cevap kaleme almışsınız ki sanki''niye geldin kardeşim?...''der gibi olmuş.
Hâlbuki bu kardeşinizin amacı mensup olduğu Çerkez toplumundaki olumlu yönleri olduğu kadar var olan olumsuz yönleride irdeleyerek en güzele ve doğruya ulaşabilmektir.
Cevabınıza gelince;
Değerli arkadaşım, yazıda bahsedilen manevi dejenerasyon sadece şahsımın yaptığı gözlem ve araştırmanın sonucu değildir ki sosyolojik bir vakadır yani bir olgudur ancak aynı zamandada bir tespittir. Dağıstan coğrafyasında yaşarken bilinen sebepler ile Anadolu coğrafyasına göç eden ve burada ‘özgürleşen’Çerkez’lerin zaman içerisinde Rus baskısı altında yaşarken bile inançlarından ödün vermezken tam tersi manevi konularda kendilerini aşan eski atalarına kıyasla bir gerileme yaşadıklarının belirtilmesi söz konusudur. Bunun aksini söylemek olaya biraz iyimser bakmak olur. Diğer kesimler ile kıyaslama yapmak doğrumudur. Onlara göre daha iyi durumdayız demek biraz kolaycılığa kaçmak olmaz mı? Daha iyi durumda olunduğu ise gerçekte tartışılmalıdır. Neye göre iyiz misal.
Camilerin boş kalması ise daha çok Çerkez köy camileri içindir ki gözleme dayalı bir yargıdır. Umarım bilmediğimiz Çerkez köy camileri tıka basa doludur. Bundan ancak gurur duyulur. Ancak öyle olmadığı bir gerçek. Ayrıca bundan gocunacağımıza maneviyatımızı daha çok nasıl güçlendirebilirizin telaşına düşmek gerekir diye düşünmekteyim.
Bu arada Osmanlı’ya haksızlık yapmakta doğru değil. Ruslara karşı Kafkas coğrafyasındaki(dikkat edin Çerkez demiyorum)Dağıstan halkları tam vazifelerini yapabilmişlermiki acaba? Osmanlı arşivleri farklı hususları dile getirmekte. Kanal projesi(Karadeniz’i Hazar’a bağlayacak) niçin hayata geçemedi?
Ayrıca siteye ilk kez katılmış bir üyenize gösterilen bu dostane! yaklaşımınızdan dolayıda bilmem ki ne demeli? Wink

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Kas 01, 2008 4:46 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Siteye Gelen Hele Bu Şekilde Gelen Herkesi Diğerlerinden Kat Kat Daha Fazla Sevinerek Karşılıyorum. Hoş Geldiniz Yazıp Geçmedim Yazınıza Değer Verdim Ve Ben Asla Tartışma Yaratmak, Kişilerle Uğraşmak Niyetinde Değilimdi. Önemli Olan Şahıslar Değil Fikirlerdir.

İlk Yazınızdaki Tarzda Olan Düşünceler Çerkesler'i İslamdan Dahada Uzaklaştırmaktan Başka Bişeye Yaramaz. Ya Din Ya Çerkeslik Diye İki Seçenek Çok Kez Sunuldu Bize Ama Birini Seçmek Zorunda Değiliz Ve Emin Olun Hiç Bir Çatışmada Yaşanmayacaktır. Burda Demek İstediğim Çerkes Kültürü İle Uğraşanlar Maneviyatını Kaybediyor Gibi Bir Düşünce Tamamen Yanlıştır.

Din Bireysel, Kültür Toplumsal Ağırlıklı Olduğu İçin Yaşanan İnancı Sizin Görmemeniz Doğaldır.(Din Sadece Bireysel Kültür Sadece Toplumsaldır Demedim Lütfen Buraya Takılmayın:) )

Çerkes Köylerinde Camiler Boş Aynı Diğer Köylerdeki Gibi Hiç Biri Tıka Basa Dolu Değil, Bu Kıyaslamada Yersiz

Gelin Biz Şikayet Etmek Yerine Yol Gösteren, Yaşayarak Örnek Olanlardan Olalım

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Kas 01, 2008 5:42 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
Huldzar

Anlamakta zorlanmaktayım. Neden bu tarz uyarı yazısı genç Çerkez’leri güzel dinimizden uzaklaştırsın ki tam tersi bir güzel hatırlatma yapıldığı için en önemlisi aman dikkat denildiği için dinimize daha yaklaştıracağına inanıyorum. Yazıdaki şu cümleden kim ne anlar sizce;
'' Ahlaken güzel olan genç dostlarımız, imani açıdanda bu güzelliklerini bir tamamlayabilseler iyi olmazmı dostlar.''Ben olsam kendime bir döner bakarım ne eksikliğim var acaba diyerekten bir soru sorarım.
Bu arada sizin algılama şeklinizede saygı duyduğumu unutmayın.Yazı yazan biri olarak bu tarz eleştirilerin bana getirisi olacağını düşünmekteyim...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Kas 01, 2008 7:41 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Çerkeslikle İlgili ÇoK Fazla Yazı Yazan İnsan Var Yazıların Hemen Hemen Hepside Şikayet Dolu Bu Beni Çok Üzüyor. Çözüm Üretemiyoruz.

Çerkeslerin Hem Kültürlerini Hem Dinlerini Korumalarını Sağlamak İçin Bir Öneriniz Var Mı?

Ne Yapabiliriz?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Kas 02, 2008 8:51 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
Huldzar

Sizin yaş durumunuzu bilemediğim için hitapta pot kırarsam şimdiden özür dilerim.
Size, ''Genç arkadaşım''diyeceğim.
Genç Arkadaşım!
Neler yapılamaz ki?
Her kişi elindeki imkânların ölçüsünde bir şeyler yapabilir. Misal; ben ya da sen, elimizin altındaki şu sanal mekanizmayı kullanırken vereceğimiz mesajların kalite seviyesi ile bireyleri, olması gereken noktaya gelmeleri hususunda uyarılarda bulunabiliriz.
Kimsenin kimseye, güzellikler, iyilikler noktasında, birinden ötekini seçmelisin deme hakkı zaten olamaz. Güzel dinimizde bunu hiçbir toplumdan tarih boyu istememişki...
Bunu üstelik bizim ecdadımız çokta güzel başarmış, imkânların bu kadar geniş olduğu bu dönemde bu harmanlamanın çokta güzel yapılabileceğine inanmak lazım. Yeterki buna bir niyet ama samimi bir niyet gerek.
Benim en başında hep önerdiğim ilk iş;''samimi niyet''tir.
Bu her husus için geçerlidir.
Bunu başaramıyanlarada şaşıyorum.
Yazı dili o kadar güzel kullanılmalıdır ki, beyinden gönüle akıp gelen ve mesaj haline gelecek olan duygular, o yazıyı okuyan kişide bir tatlı huzur bırakmalı, diye düşünürüm.
Size birazda şaşırmamın nedeni bu oldu aslında. Kalemi son derece nezaketle kullanan bir büyüğünüzüm, yazdığım her satır defalarca gözden geçirmelerin ürünüdür ki kalp kırmamış olayım. Buna rağmen kalbi burkulan çıkıyor ise önce kendime bakar sonra karşı tarafı değerlendirmeye alırım.
Beni görme şansı olamayanlara bu yazı üslubu ile örnek olmaya çalışırım.
Herkeste bunu yapabilir, bu bir İslami terbiyedir. Soya dayalı bir terbiye anlayışı bunu tek başına vermeye yetmez. Yetebilirmi? Hâşâ,
Bizi en iyi tanıyan, bizi yaratandır. Bizi yaratan evet farklı kabile ve milletlere ayırmıştır ancak bundaki incelik nedir?
"Ey insanlar, biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah yanında en üstün olanınız, en takvalı olanınızdır." (Hucurât, 13)
Ya Rabbi bu ne müthiş izahat.
Şimdi bu ayet apaçık ortada iken kişinin mensup olduğu milliyeti ile inancı arasında dengeyi kuramaması kabul edilebilir bir davranış örneği olabilirmi?
Bizler önce yaratılmış bir kuluz. Bunu idrake niyet başta gelir.
Bu idrakte başarılı olursak ''...birbirimizi tanımamız...''için ayrıldığımız ve mensup olduğumuz milliyetimizi sevmeme diye bir lüksümüz kalırmı? Tarih, milliyetini ve dinini sevmeyenlerin içine düştükleri acıklı duruma dair binlerce örneklerle dolu.
İş bu kadar basit...
Biz önce Yaratıcı’sına vakti zamanı gelince hesap verecek bir kuluz, O’na asli görevimizi elden geldiği ölçüde yerine getirmekle mükellefiz sonra insan olmamızın gerektirdiği güzellikler her ne ise meşru ölçülerde doyasıya yaşayabiliriz.
Zaten Yaratıcı’mızda kul olmanın gereklerini yerine getirmeyi başaranları, güzelliklerin en güzelinin yaşanacağı bir mekân ile ödüllendireceği vaadinde bulunmuyor mu?
Son söz;
Ve düşünüyor isek çevremizde gördüğümüz aksaklıklar konusunda da birbirimizi, edep çizgisi dâhilinde uyarmak zorundayız.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Kas 02, 2008 9:40 pm 
Yönetici
Yönetici

Surprised Surprised Surprised
çok güzel yazmışsınız...

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Kas 03, 2008 7:31 am 
Acemi Üye
Acemi Üye

Hoş geldiniz Huldzar,paylaşımlarınız çok hoş,Allah rızası için yazan parmaklardan Allah razı olsun... Surprised

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Kas 03, 2008 11:48 am 
Acemi Üye
Acemi Üye
HATTAB

Sevgili kardeşim öncelikle aramıza hoşgeldin bir geldin pir geldin Allah Razı olsun Bizlerin direk olarak söyleyemediğimizi sen direk söyledin yani kralın çıplak olduğunu hatırlattın bizlere. Acaba kral çıplakda bizler neden söyleyemiyoruz, söyleyemiyoruz çünkü çıplaklık artık bizler için bir felsefe olmuş gibi çıplaklık bizim yaşam tarzımız olmuş gibi söyleyemiyoruz çünkü bizde çıplağızda ondan. Geçenlerde sohbet odasında acaip acaip nickler acaip acaip yazılar gördüm ve bunları yazanlar büyük ihtimalle cahil kişilerde değil lise mezunu okumuş belli kültürü olan kişiler kendi adına mezıthayıdıyışıtır demiş yada bir diğeri kafkas mitelojisini çok sevdiğini, kafkas mitelojisine hayranlığını belirtmiş veya bir diğeri İsimlerin en güzelini bırakmış ve Tham vırazı vuhun diye ne kadar çerkes olduğunu göstermiş anlayacağınız bizim galiba sol yanımız ağrıyor ama ilacını bir türlü bulamıyoruz. Ve ayrıca bu konularda bir ah etsen karşıdan sopa yeme durumuda var yani çerkeslik adına en kutsal değerlerimizi bile savunamayacak duruma getiriliyoruz.

Sevgili kardeşim araştırmalarıma göre çerkesler arasına bu anti islam felsefesinin yerleşmesi Rusların kafkasları ele geçirmesi yağmalaması ve çerkeslerin savaş için olan sebeplerinden en önemlisi olan islamın ellerinden alınması veya yozlaştırılması olarak görülür. Ruslar çerkeslere Allahı unutturmak için ellerinden gelen her şeyi uygulamışlar başta içki ile uyutmuşlar ve daha sonra Rus kızları ile kafkas ırkını bozmaya kalkmışlar ajanları ile Şamil döneminde olmayan islama ters düşen uygulamaları adet olarak benliğimize kazımışlar.

Gelinen noktaya bir bakarsak bizler yani Diyaspora belki o kadar değil ama kafkaslarda yaşayan soydaşlarımız; Alevilerin Hz Ali (r.a) 'yi örnek alıyoruz diyerek bektaşiden sonraki yanlış uygulamalar ile biz Alevi yiz Aliyi seviyoruz ama namaz kılmıyoruz vs söylemlerine benzeyen bir kültürün içinde bulmuşlar kendilerini.

Evet tabi.... gerçekleride kabullenmemiz gerekiyor önümüzde Kafkas ırklarının yaşadığı büyük bir mitelojik tarih var ve bu tarihin izini silmek elbette o kadar kolay değil ama önümüzde koca.... bir ışık (islamın ışığı Hz Kur'an) varken Şeyh Şamillerin, imam Hamzatların yaşantısı varken Kominist Rusların bile terk ettiği bir yaşantı tarzını benimsememiz çok üzücü ve bir o kadarda düşündürücüdür. Allah bizleri İslamın yolundan ayırmasın bizleri islamın tacı Hz Kur'an ın ışığı ile nurlandırsın.... Hakkınızı helal edin Allaha Emanet olun....

İnandığınız gibi yaşamazsanız yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız. Hazreti Ömer (r.a)

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 16 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi