|
mahir öztürk kardeşim
Go:Git,gitmek aynı zamata ingilizce Tu:İngilizce iki demek veya ararsak bir kaç kelime daha bulabiliriz Çerkesceyle ingilizcenin benzeştiği.Belkide bir çok dillerlede benzeşen kelmeler yakalanabilir araştırılırsa.Hatta bir çok dillerin ortak kelimeside vardır.
Bakın yukarıda verdiğiniz öneklerde Biraz Tatarca,biraz Yakutca,biraz Kırgızca,Uygurca biraz Başkurtca v.s. Kök arayışındasınız.Bunların Türk olduğuna ben İnanmıyorum ki.Ayrı ayrı millet olma sürecini tamamlamış,kendilerini tanımlarken asli İsimlerini ön plana çıkartan halklar.
Şöyle düşünüyorum.Farz edelim Güney doğuda Kırgızlar yaşasaydı,doğu karadenizdede Uygurlar.Siyasallaşan,tek dil dayatması yapan yani bugünkü hadiselerle karşılaşan halklar olsaydı yav bizler Türküz,İstanbul Türkçesinde birlik sağlayalım,Kırgızcanın Uygurcanın önemi yok diye aynı tepkisel badireler yaşanırdı hakim,baskın kültürün asimilasyonik haline karşı.Bu böyle bir şey mahir öztürk kardeşim.Değerler aslında insanoğlunun üzerinde görünmeyen manevi deridir,koparılırken,yüzülürken acı verir,sancı çektirir.Bu işlere bu açıdan bakmak lazım.Tarih bu renkleri kendi kabulleriyle veya diğerinin gücünü şiddete,katliama v.s dönüştürmesiyle silikleştirmesiyle,soldurmasıylada dolu.
Renklerle bir arada coşkuyla yaşayabilmeyi,yaşatmayı keşfetmeli insanoğlu bence.Emevilerin,Abbasilerin İslamı kullanarak herkesi (Ortadoğuyu,Kuzey Afrikayı Araplaştırması gibi) Türk-İslam sentezi safsataları ve elde Kuran sonra Turan siyasallaşmaları aynı şey bence,diğerine kimlikleriyle yaşama hakkı tanımama politizeleşmesi.
Düşünüyorumda bu acılar memleketimizde bir hiç uğruna yaşandı ve nelere maal oldu.Canlar yandı,ocaklar söndü,ikinci bir Tam Donanımlı Türkiyemizi yaratabilecek kadar parallar heba oldu.Halbuki biz Çanakkalede,Sarıkamışta,Dumlupınar,Sakaryada omuz omuza çarpıştık bu canım ülkeyi kurmak için.Ne oldu Çarpıştığımız,bizi arkadan vuranların dillerini okuttuk okullarımızda,Ermeni,Rum,Museviye okullarını açmayı musade ettik.Tamam olsun ama bu ülkenin evlatlarının anadillerini geliştirme,yaşatma hakkıda pek ala verilebilirdi,çokmu zor,tehlikeli bir şey.Eğer bir okulda herhangi bir dilde eğitim yapmak Ünüterliği bozsaydı,İngilizce,Fransızca eğitim yapılan okullarımız Ünüterliğimize zarar vermiş olurdu. Türkiyede bir Kürdistanspor kurulsa yer yerinden oynar değilmi?Ama bir İskoç ftbol takımı tam adıyla anılabiliyor dünya çapında.Dünya çapında yayın ve ilmi otoritesi olan İskoç asıllı bilim adamı veya şöhret İskoçluğuyla anılabiliyor mesela.Bunlar çok tehlikeli şeyler olduğuna inanmıyorum,sadece yaratılan sebepler.Medeni ülkeler bir arada yaşama paralelliğine dikkat ediyor,yaşayabilme açılımlarınıd çok güzel hayata geçirip iç huzur,birliği sağlıyor.Kim kazanıyor Allh aşkına.Onlarmı güçlü,onlarmı refah içinde ve sorunsuzca omuz omuza.Çöktülermi,yüceldilermi.Onlarmı dünyaya kök söktürüyor ve bu işlerde tutuculuk,dayatmacılık,kargaşa yaşayanlarmı, güdenlermi????
Siz bu tarz kelimeleri ille bir köke indirgemelerle,alakalandırmalarla tek bir millet yaratma mücadelesine girip bir yerde psikolojik dayatma,yaşama,yaşatma yollarına giderseniz çok hüsrana uğrarsınız mahir öztürk kardeşim.Öyle bir gün gelir Yörükle yakut,Türkmenle Kırgızın anlaşamadığı pürüzler çıkar muhakkak.Doğal olanı kabul edip çözümde adil olmalıyız diye düşünüyorum.Kardeşçe,paylaşımca.Sizin yolunuzda işin ilmi tarafı tabiki araştırın ama ben sizin en sonunda erişeceğiniz merkezi dilin adresini söyleyeyim Ademce (İnsanca)....
Fakat ben kesin inanıyorum ki...Arnavutca,Baskca Ve Kafkas Dillerinin Altayik ve diğer dil guruplarıyla kesin alakası yok.Bunlar kendi başlarına dil gurubundalar.Çünkü genel dilbilimcilerinin hem fikir oldukları tek karar..........
Biryerlerde okumuştum şu an aklıma geldi.
Aslan:Kuzey kafkasyalıların çok koyduğu isim.Özellikle Çeçenler,Osetler...
As-lan:As'a dahil,as asıllı,oğlu,As kavmine mesup demek.''Lan'' Osetce bir kelime hatırladığım kadariyle. (İran dil kökenli yani')Türkçedeki Aslan ile alakası yok aslında.
Herneyse mahir öztürk kardeşim,bana göre Çerkes Çerkestir,Kürt Kürttür,Laz Lazdır,Arap Araptır,Kırgız Kırgızdır,Başkurt Başkurttur,Uygur Uygurdur v.s....Ve bu renkler yaşatılmalıdır bende renklerin yaşatılmasının her zaman yanındayımdır...
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|