|
asimle olmadan çok uzun yıllar birlikte yaşarken de Türk ve Çerkez kültür-ahlak- anane dünyasına çok şeyler kazandırıldığı ve değerlerin karşılıklı korunduğu düşüncesindeyim. Önemli olanın da bu dostluk ve akrabağalık bağında olduğuna inanıyorum. Vesselam. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Güzel temenniler bunlar kardeşim BAYBARS DEMİRAĞ.Fakat asimle olmadan çok uzun yıllar............burası gerçek değil bence.Çünkü bu ülke vatandaş Türkçe konuş dayatmalarıyla da karşılaştı.Anadilini konuştuğu için ve gıcıklığından şikayete başka biri tarafından maruz kalan bir babanın evladıyım.15 gün Gönen cezaevinde yattığını anlatırdı rahmetli.Veya buna benzer bir çok hikayeler vardır belki de.Yahut Ethem hadisesinden dolayı sürgün edilen bir bölgenin Çerkeslerindenim.Bu psikolojik endişe tedirginlik oluşturmayla dönüştürme uygulaması değilmidir.
Bu tür yaptırımlarla da hiç olan kültürler olmuştur ülkemizde.Arnavutça,Pomakça ve Boşnakça gibi.Hatta Lazca ve Gürcüce'de güven vermeyen diller arasındadır Çerkesce gibi ülkemizde.İyi niyetler hep olmuştur, fakat bu kültürler yaşama talepleri dillendirdiği zaman ötelenmişler,bölücülükle itham edilmişlerdir.Paylaşımlar üzerinden kardeşlikler geliştirilmelidir.Bu tür niyetleri şahsen ben ciddiye almıyorum artık.Münayimliği hissetirdiğin müddetçe bu pohpohlamalarla çok karşılaşmışımdır yıllarca.Kültürümüz yaşatılsın anlamında bir şeyler gevelediğimiz zaman kominist,bölücü ithamlarıyla karşılaştık hep.Gerçi Avrupa kreterleriyle yasalaşan gittikçe iyleştirilen bir durum söz konusu.Fakat bunu hepbirlikte bu toprakların insanları için hayata geçirebilseydik keşke mesela 50-60 sene önce.Hepimizin iyi niyetle oluşturduğu,oturttuğu bir hakkaniyet uygulaması olurdu.Ve bu ülkenin yönetimine,halklar arasındaki kardeşlik paylaşımlarına güven gelişirdi.Evet dediğiniz gibi kültür-ahlak- anane kaldı bizde, anadilimiz gürültüye gitti ülkemizde.Ama ben bizim akıbetimize uğramayacak olan Kürt kardeşlerimizin kazanımlarını gördükçe mutlu oluyorum, kendi adıma.Onlar bu topraklarda bizlerin akıbetine uğramıyacaklar.Nüfuslarının çok olması,aynı yerlerde toplu bulunmaları ve Avrupalı ağbilerinin krıter dayatmaları, bir yerde onların kalıcılaşa bilmeleri adına iyi oldu, fakat iyi niyetlerle uyutulmama açık gözlüğünde olup, kavmi haklar üzerinden çıngar çıkarmışlıkları da bir gerçek.Demekki ağlamayana meme vermezler lafı çok doğruymuş,ağlasanda dikkate alınmıyorsan birazda hiper aktiflik gerekiyormuş demek vesselam...... Ve netice de Batılılaşma kazandı (Avrupalılaşma)
Daha sonra yazımı gözden geçirince fark ettim, duamı unutmuşum eklemeliyim.
Rabbim bizi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yönetim olarak tanışmayı nasip ettirdiği Batılılaşma yolundan ayırmasın.Demokrasiden bizleri mahrum bırakmasın,adil olmayı,hakkaniyetler üzerinden paylaşımlar geliştirmeyi beceremedik,Atatürkümüzün bizlerle tanıştırdığı demokrasi sayesinde işler iyiye gidiyor,hakim kültürün yanında diğer kültürlerin soluklanması içinde çareler üretiliyor,bu bağlamda talepler üzerinden çözüm üretme işlerliği sağlayan demokratik anlayış ve yönetim biçmi olan rejimle bizleri tanıştıran Atatürk'ümüze, Rabbim cannetinde en güzel köşeleri nasip etsin,Rabbim bizleri tarihimizdeki Klasik kalmış rejimlerle ve siyasetlerle bir daha yüzleştirmesin.Amin............
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|