Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Sal May 22, 2012 8:42 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 12 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: BİZİM GETTOLARIMIZ.. OLABİLİR Mİ..!
İletiTarih: Sal Oca 27, 2009 9:04 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Türkiye coğrafyasında, özelliklede yoğun çerkes topluluğunun olmadığı bölgelerde yaşayan insanlarımız... o bölgenin etnik ve kültürel yapısı altında yavaş yavaş kendi benliklerinden uzaklaşırken..
Hep birlikte bir ortak yaşama.. ama hakedilen ve bize has yaşam biçiminde bir ortak yaşama özlem duyarken..
Genç insanlarımız; kültürünü paylaşmayı ve sohbeti bilgisayar ortamında gidermeye çalışırken..
Thamedelerle olan (jenarasyon farkındandır efendim, dediğimiz) iletişim ve algılama ortamımız gittikçe yok olurken..
''Anavatana dönüş'' daha başka baharlara bırakılırken..
Daha bir çoklarını sıralayabiliriz.

Kendi yaşam alanlarımızı (gettolarımızı) oluşturmak..
Gereklimidir?
Mümkünmüdür?
Nasıl gerçekleşebilir..

Paylaşalım mı..!

Biraz da sessizliÄŸim konuÅŸsun.

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: BİZİM GETTOLARIMIZ.. OLABİLİR Mİ..!
İletiTarih: Sal Oca 27, 2009 10:25 pm 
Yönetici
Yönetici
Bramkhan

Gerekli deÄŸildir
Mümkündür
Nasıl gerçekleşebileceğini bilmiyorum

shapsugh-z yazdı:
Türkiye coğrafyasında, özelliklede yoğun çerkes topluluğunun olmadığı bölgelerde yaşayan insanlarımız... o bölgenin etnik ve kültürel yapısı altında yavaş yavaş kendi benliklerinden uzaklaşırken..

Yaşadığı bölgede yoğun çerkes nüfusu olmamasının benliğinden uzaklaşmak anlamına gelmediğini bir Konyalı iyi bilir sanırım.Burada sadece bir tane Karaçay köyü (daha doğrusu kasaba,köy deyince çok kızıyorlar Smile ) var,yalnızlar diye Karaçaylılıklarından hiç birşey kaybetmemişler.Yabancılarla bile kendi dillerinde konuştuklarına çok şahit olmuşumdur.Benim köyüm değil yabancılara,başka köyden bir adiğeye bile bir karış toprak satmayacak kadar bağnazdır (bunun yerine başka hangi kelime kullanılır bilemedim) .. Yani sayınız ne kadar az olursa olsun dışarıya karşı oldukça kapalı olabiliyorsunuz.Bir getto oluşturmuşsunuzdur zaten.Her köy,her dernek-vakıf vs zaten bir gettodur.Asıl önemli olan bu alanların içinde benliğimizi korumaktır,ki bizim sorunumuz da bence bu.Kimileri buna gönüllü asimilasyon diyor.Başka insanlar Çürüksu bir fanusta yaşadığı için kültürünü %100 koruyor sanır,ama Çürüksu'da 40 yaşın altında kimse Adiğece konuşamaz.Bunun gibi mesela..

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Oca 27, 2009 11:11 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Yorumunuz için teşekkürler Bramkhan. ''Gönüllü asimilasyon'' tam yerinde bir söz sanırım.. Satır arasındaki ''başka bir köyden Adıge'ye bile bir karış toprak satmamak'' çözüm olmuyor tabii. Özellikle köyden (veya kasabadan) kentlere göç gerekliliğini çoğu kez korurken, asimilasyon adına en büyük tehlikeyi de beraberinde getiriyor.. Çünkü kendi yerleşik düzeninden ve cemaat ortamından dışarı çıkmak yeni bir yaşam kültürünün içerisinde kaybolmamıza neden oluyor. Farklı cemaat yaşamlarını ve lobilerini inceliyorum çoğu kez.. Mesela yüzyıllardır Ermeni cemaatleri kendi kültürlerinde kısmi yozlaşmalara uğrasalar bile yine de kendi cemaat ortamlarını koruyabiliyorlar.. Burada en önemli unsur farklı bir dine mensup olmaları elbet.. Biz aynı dine mensup farklı etnik kimliklere, sosyal yapı ve kültüre sahip insanlarla beraberiz.. yine de diğer ülkeler diasporasında farklı bir dine mensup olsak bile asimilasyona uğramamıza engel olunamıyor..
Benim bahsetmek istediğim daha çok kentlerde kendi gettolarımızı yaratmak..
Belki de Çerkes kimliğimin yanısıra, mesleğimin de getirdikleriyle bir hayalim var..
Şehrin dışında ama ulaşım imkanları elverişli.. Bizlere has mimari motifler taşıyan.. kültürümüzle barışık imkanları ve sosyal yaşam alanlarıyla.. En azından ilköğretim okulu olan.. Belki 25-30 evle başlayıp, gittikçe büyüyen bir proje..

Biraz da sessizliÄŸim konuÅŸsun.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Oca 28, 2009 5:51 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

doğanın kanunudur bu, bitki hayvan fark etmez tehlikeden korunmak için çoğu bir aradadır, bu bir kalkandır ve doğa insana en doğru olanı gösterir. bu yüzden mutlaka gereklidir.

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Mar 10, 2009 9:41 am 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

karaçaylar nasıl kendilerini koruyorlar anlamadım onlar saden türk değilmi kendi dilleri dediğiniz aşşağı yukarı türkçe ile aynı sadece lehçe farklılıkları var karaçaydan gelen öğrenciler ile konuştuğumda türkçe konuşuyorlardı yani öz dilleri türkçe. sonra sizin köyünüzde başka köylerden gelen çerkeslere bile yer vermemk olsa olsa cahilliktir kendini koruma derken eğer bir çerkese bile yer vermiyeceksen köyünde neyi koruyorlar anlıyamadım bunun çerkeslikle falan alakası yok bir gün gelir çerkese yer vermiyen köylülerininz türk melholara bahçelerinin yan tarafında bir ev yapımı yer verirler hatta veriyorlardır bile

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Mar 15, 2009 12:34 pm 
Yönetici
Yönetici
Bramkhan

Kafkasyalılar sadece Adigelerden oluşmuyor mukakohakan, bu insanların dili Türkçe, yaşam tarzları Çerkesçe.

Yabancılara toprak vermeme konusunu biraz açayım,sanırım yeterince anlatamadım. İnsan bir köyün düğününe, cenazesine katılmaz, kendisini o köye ait hissetmezse oradaki evini sadece yazlık olarak kullanmış olur, Çürüksulu da böyle bir insanı köyüne sokmaz.Yabancıdan kastım buydu. İstediğiniz kadar eleştirebilirsiniz, orası ayrı. Öyle dediğiniz gibi 'türk melholarına' bahçenin yan tarafında ev yaptırma gibi bir durum da yok ayrıca.Bilin, öyle konuşun.

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Mar 15, 2009 1:21 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

daha geniş bakmak gerek meselelere, ırkçılığı şöyle dursun milliyetçilik bile normal bir dönem için gereksizdir.

sadece işgal dönemleri için milliyetçi olabilirsiniz.

diasporadaki bir adige'nin milliyetçi olması doğal ama türkiye'de bir türk'ün almanya'da bir alman'ın milliyetçi olması çok gereksizdir.

olaylara daha geniş açıdan bakmak gerekli...

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Haz 15, 2009 1:52 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Çok önemli faktörlerden biri.

Yaşadığımız şehirlerde,metropollerde kendi muhitlerimizi oluşturmak.

İstanbul ve diğer şehirlerde, diğer halklar, bilhassa Kürtler kültürlerini muhafaza edebilmişlerse eğer gurbetcilikte devamlı kendilerine ait muhitler semtler oluşturmuş olmalarından.İçiçeliklerin,beraberliklern zamanın genelini işgal ettiği toplumlarda kültür,anadil tüketilirken kendini üretir,genişler.Hatta her türlü kurumlaşmalar o halkın içinde gerçekleşir.Evlilikler dahi.

Çoğu zaman şahidizdir ve gerçek bir şeydir.Aynı sokaklarda iş ortaklıklarını edinen çocukluk arkadaşları çoktur.Aşklar ve sevdalılıklar çoğu zaman aynı mahalle ve sokaklarda filizlenir.Hatta bu sürekli çalıştığımız iş yerlerinde bile gerçekleşir.3-4 yıl çalıştığımız iş yerlerinde sevdalar,aşklar ve evliliğe dönüşen beraberliklere şahidizdir.

Onun için bu tür muhitleşmelerimiz asimilasyona bir set çekiş olacaktır ve kültürel dönüşümü geri getirmesini kolaylaştıracaktır.

Folkloriklikten öteye gidemeyen STK'larımız bu tür örgütlenmeler sağlayabilse.Hatta taşıma sistemleriyle böyle bir kaç muhitleşmiş yerlerimizden çocukları alıp dil kurslarına götürüp daha sonra evlerine teslim etse.Artık sivil toplum örgütlerimiz bu tür çağın globalleşen kültür anlayışıyla yarışır hale getirebilse kendini.Diaspora zenginleri,hali vakti yerinde olanlar bu tür yapılanma için ellerini cebe atsa ve bir fonlaşma anlayışı oluşturabilse bu işler için..................

Metropollerde ve şehirlerde muhitleşme anlayışı olmalıdır Çerkeslerde....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Tem 06, 2009 2:44 am 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

içimden çürük sulu olmak geldi Very Happy Very Happy

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Tem 06, 2009 1:01 pm 
Yönetici
Yönetici
Bramkhan

Türkiye'de sayıları çok az kalan Yezidiler kendi gettolarını oluşturmuşlar mesela. Şehir merkezine yakın stadyum gibi bir yerde yabancılara karışmadan yaşıyorlarmış. Batmanlı bir arkadaşım anlatmıştı. İlginç buldum, paylaşayım dedim.

Ankara Sincan'da bir site varmış, sakinleri hep Adigeymiş (gidip görmedim ama o sitede yaşayan biri anlattı). Yine Eskişehir'de dayım bir yer işletiyor (kahvehane demek istemiyorum Smile ) müdavimleri Adige. Demek istediğim Çerkeslerin yaşadığı illerde genelde var böyle yerler. Asıl sorun bence böyle yerler var da ne oluyor Smile

Son olarak, mukakohakan Çürüksulu doğulmaz Çürüksulu olunur. Gelin, başımız üzerinde yeriniz var. Bir hatırlatma, Çürüksu bitişik yazılır. Smile

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 12 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi