Biraz özeleştiri olacak, ben de dahilim buna.. kusura bakmasın öncelikle kimse, üstüne alınıpta alınganlık falan da yapmasın, genel bir soruna değineceğim

... Kültürümüze yönelik açılan birçok siteyi takip etmeye çalışıyorum, bir çok sitenin de kurulmasına katkılarım oldu diyebiliriz. Fazla vaktim olmaması nedeniyle yaklaşık bir senedir de biraz uzak kaldım..
Gözlemlediğim kadarıyla bütün sitelerde kültürümüze yönelik başlıklar pek rağbet görmemekte. Biraz örneklerle açıklayalım..
Çerkes Dilleri başlığı adlı forumu viewforum.php?f=47 açalım. Başlıkların okunma sayılarına ve verilen cevaplara bakalım. Çoğu başlığa cevap verilmemiş, okunmamış bile. Anasayfaya düşen konularda en çok cevap verilen başlıkta cevap sayısı 23. Okunma sayıları diğer kültürümüzle ilgili başlıklara göre azda osla iyi. Ortalamada başlık başına verilen cevap sayısı 4.4..
Çerkes Tarih adlı başlık viewforum.php?f=46. Başlıkların okunma sayıları çok az, Ortalama 150lerde. Verilen cevaplar çoğunda sıfır, ortalama bir iki, ibirinde de muhtemelen atışma olmuş kabardeyler saavşmadı diye, biraz rağbet görmüş dolayısıyla. Ortalama olarak başlık başına verilen cevap sayısı 1.90 küsür..
Mizah, video, müzik, hikaye, foto gibi başlıkları ele almıyorum..
Çerkes kültür adlı başlık viewforum.php?f=48 .. Okunca sayıları çok az, verilen cevap sayıları bir iki başlık dışında hiç yok. Ortalama cevap sayısı 2.9
Çerkes Bilgi Deposu adlı başlık viewforum.php?f=126. Ortalamalar çok çok az. Ortalama başlığa düşen cevap sayısı 2.8.
Bizim Seçtiklerimiz başlığı viewforum.php?f=108. Ortalama verilen cevap sayısı 4.
Bir Soru Bin Cevap başlığı viewforum.php?f=106. Başlık sayısı 27. Verilen cevap sayısı 309. bu biraz sevindirdi beni. Başlığa düşen cevap sayısı 11.4
Mizah, geyik - muhabbet, forum oyunları, komik resim, foto gibi konularda açılan başlık sayısı ve verilen cevapların sayısı kültürümüze yönelik açılan başlık ve cevaplara göre nerdeyse 10 katı.
Bizim kültürümüze yönelik başlıklarda çoğu zaman da pek aydınlatıcı fikir göremedim. Maalesef kültürümüz adı altında bir konu açıldığında başkalarını kötülemekten başka birşey yapmıyoruz. Nasıl bir çerkes gençliği gerimizden geliyor? bu soru beni düşündürüyor. Diğer konulara ilgi gösterdiğimiz kadar açıpta biraz tarihimiz hakkında yazıları okuyp, fikir öğrensek çok mu zor. Ben pek sanmıyorum geçmiş tarihimiz hakkında bir soru sorulduğunda herkesin vereceği cevap kulaktan dolma bilgilerden ibaret olacak. Kim ne kadar tarihimizi biliyor? Ne kadar ilgiliyiz, ne kadar araştırıyoruz?
Bu siteye takılanların çoğu genç, bu kültür bizlere emanet edildi. Bizlere düşen görev bu kültürü en iyi şekilde öğrenip bizden sonrakilere aktarmak. Herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmak zorunda, borcumuzu o şekilde ödeyebiliriz.Bir arkadaşımız yeni bir kategori ihtiyacı diye başlık açmıştı, ilyas arkadaşımız da diğer konuları kapatalım, kültürümüz üzerine yoğunlaşalım dedi, ben fikir olarak karşı çıktım, ilk başta o konular açılırken düşünce olarak haklılardı çünkü, yine aynı düşüncedeyim ama en az diğer başlıklar kadar kültürümüz üzerine olan başlıklara da ilgi gösterelim..