Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Sal May 22, 2012 8:09 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: SETENAY SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI
İletiTarih: Cmt May 08, 2010 8:08 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

SETENAY SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI
GHUNEKHO Savsır Özbay

Setenay ismini bilmeyen Çerkes'e rastlamak sanırım zordur. Çünkü, efsanevi Çerkeş kadın kahramanı Setenay Guaşe aynı zamanda Çerkeslerle de özdeştir.

Seten Tenselerde Setenay ismi günümüzde "gül" anlamında kullanılmaktadır.

Nartların met efsanevi kadın kahramanı, çiçeklerin en güzeli olan gülle eş anlamlı tutulmuştur. Gül ile Setenay arasındaki ilişki şu şekilde anlatılmaktadır.

Setenay bir gün sırma işlerken, uzak dağ yamaçlarında genç oğlu Sawsırkho'nun devlerle savaştığını, devlerin onu öldürmek için dağdan tekerlekler yuvarladıklarını ve oğlunun ölümle karşı karşıya olduğunu görür. Elindeki gergefi bırakarak oğlunu kurtarmaya koşar. Bahçe çitinden atlarken ayağına beyaz, güllerin dikeni batar. Ayağından akan kanlarla beyaz Ggüller kırmızıya dönüşürler. O günden bu yana Çerkes'le gül anlamında "Setenay" ismini kullanırlar. Bu anlatımın aynısını TSEY Selvarda anlatmaktaydı. (1)

Bir de Setenay sözcüğünün anlamı şöyle açıklanmıştır: Adige dilinde bıçak Tenselerde kesici araç anlamına gelen "se" sözcüğü vardır. "Tin" Tenselerde on "sözcüğü de vermek, lütufta bulunmak anlamındadır." Setın "Bıçak veren sözcüğü belki de met efsanevi kadın kahramanın isminin koku olmuştur. (2)

Setenay sözcüğünün iki anlatımı da onun kişiliğine uygundur. Bu iki anlatımdan başka TSEY Selvar sözcüğü şöyle açıklamıştı. Adigelerin Abzegh şivesinde "Bıçak anlamına geldiği gibi, ''ben'' anlamına da gelmektedir. O halde Se,
Se-ser-, ben seri anlamında
Te-ter-Teri, biz anlamında
Na-nan-Nin, anne Tense'lerde ''gözde'' anlamında.
Nina-y, nınay imkb anneyi çağırırken ektir ve "Y" çağrı niteliğini kazandırır.

Bu durumda;
Se: Ben
Te: Biz
Na: Anne
Y: Çağrı eki

Setenay sözcüğünü hece kuralları içinde Tenselerde bileşik sözcükler olarak ele aldığımızda "Bizim annemiz, Gözde annemiz" anlamına gelmektedir. Kendisi, Nartların her yönüyle toplum annesi niteliğini taşıyan guaşenin ismi daha da anlamlı hale gelmektedir.

Setenay isminin köküne yönelik anlatımda Nart destanlarında rastlanır. (3)

Setenaye di Nart guaÅŸe
Setenay, bizim Nartların annesi
Guşew şıem yanah khabze
Yaşayan annelerin en güzeli.
Xabze şıer txezıghash'e
En güzele (adetler) bizi hazırlayan
Sh'ow şıem khucıp'e
Tüm güzel olanların aynası (kökü)

Doğan çocuklarımızın, toplumumuzun annesi olan Setenay Guaşe, anavatan Kafkasya dışında yinede en büyük annemiz durumundadır. İsim bu şekilde yaşamalı, yaşatılmalı.

KAYNAKÇA:
1) Yismey Özdemir Özbay, Yamçı Dergisi, Ankara
2) a.g.e.
3) Nartlar, HADEGHALH' Asker, 1971, Bjedugh teksti, 676.Sh.218 Mıyekhuape, TSEY Selvar Özbay, Pşıjh Hable, Karadere köyü
(1923-2003)Yalova

circassiancenter

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: SETENAY SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI
İletiTarih: Pzr May 09, 2010 1:28 am 
Azimli Üye
Azimli Üye
sskp

Verdiğin bigi için teşekkürler
Çerkez isimlerini bilmeli, yaşatmalı ve kullanmalıyız...

Surprised Surprised

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts May 31, 2010 10:12 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Bence bu isimden Adıgece özelinde anlam çıkarmak zor. Çünkü diğer Kafkasya topluluklarında da bu isim aynen kullanılıyor.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Haz 01, 2010 2:47 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
*SETENAY*

Adımı çok seviyorum.Bilgi için teşekkür ederim.
Çerkez isimlerini yaşatmalıyız..

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 12 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi