ABHAZYA CUMHURİYETİ'NDE 2010-2011 ÖĞRENİM DÖNEMİ AÇILDI..!
ABHAZYA CUMHURİYETİ’NDE 2010-2011 EĞİTİM YILI 1 EYLÜL’DE AÇILDI. 01/09/2010. AbhazyaCumhuriyeti’nde 1 Eylül günü 169 okulda eğitim maratonu başladı. Bugün iki bin den fazla öğrenci ilk kez birinci sınıfları doldurdu.
Apsnypress Haber Ajansı’nın Eğitim Bakanı İndira VARDANİYA’dan aldığı bilgiye göre, öğretime başlanan 169 okulda 149’ u ortaokul, 15’i tamamı ortaokul olmayan ve 5’i ilkokul olmak üzere eğitim görülecek. Abhazya’da 129’u köy okulları, 40’ı da şehirlerde olmak üzere 3506 öğretmen tarafından eğitim sürdürülecektir.
Abhazya Cumhuriyeti’nde 2009 – 2010 Öğretim Döneminde 1700 öğrenci mezun oldu ve ilk verilere göre 1300’ü kolej ve Üniversite öğrenimi için kayıtlarını yaptırdılar.
Abhazya Cumhuriyeti’nde ilköğrenime hazırlık döneminde okul öncesi eğitim için 2294 çocuk 23 okul öncesi eğitim kurumunda öğrenim sürdürecekler. Abhazya Cumhuriyeti’nde Suhum, Kaldahuarsky ve Tamyshsky Yatılı Liselerinde de eğitim görülmektedir.
Başaran Kolej, öğrenim sürecine başlama sürecini ileriki bir tarihe erteledi. Lise Müdürü Mustafa BAŞTUK’un belirttiğine göre “Türkiye’den eğitim dönemi için gelecek olan öğretmenlerin Abhazya’ya gelememeleri nedeninden dolayı erteleme yaşanmıştır. Öğretmenler geldiğinde eğitim başlayacaktır.
Başşehir Suhum’da «Свет» ve «Альфа» adında iki adet ilköğretim okulu eğitim yapacaktır.
İndira VARDANİYA “Bu yıl Abhazya Devlet Üniversitesi’ne 530 öğrenci kaydını yaptırdı. Suhum Devlet Enstitüsü’nde de 140 yeni öğrenci eğitim görecektir. Bu rakamlar bizim eğitim kurumlarımız açısından önemli bir göstergedir. Eğitim ve mezun düzeyi düşük olan okullarda ki eğitimin kalitesi de tartışılırdı” dedi.
İndira VARDANİYA “İlköğretim düzeyinde ki öğrencilerin sayısında ki artıştan dolayı oldukça memnun olduk. Bu yıl ilk kez 2300 çocuk okula başladı. Kmu oyunda Abhazya2da ki okullardaki mezun sayısında azalma yaşanıyor biçimindeki algılamaları da kabul etmiyorum” dedi.
İndira VARDANİYA “Savaş ve savaş sonrası yıllarda bariz nedenlerden dolayı kalitede düşme yaşanmıştır. Yavaş, yavaş eğitim düzeyinde kalite artmaya başlamıştır. İlköğrenime başlayan öğrencilerin sayısında ilk dönemlere nazaran artış yaşanmaktadır, demografik gerileme konusunda ki karamsar görüşler kesinlikle haklı değildir” dedi.
İndira VARDANİYA “Cumhuriyetimiz içerisinde bulunan okulların tamamında son yıllarda onarım çalışmaları yapıldı. Sadece bu yıl 25 okul onarımdan geçti. Son on yıl içerisinde çatısı onarılmayan, su şebekesi vb. konularda tamir görmeyen okul kalmadı” dedi.
İndira VARDANİYA “Anaokullarında ki onarım çalışmalarımız sürüyor. Anaokulu konusunda ki yetersizlik bugün için varlığını sürdürüyor. Suhum’da bulunan dört adet anaokulunda ki onarım çalışmaları sürdürülüyor, nerede ise bitmek üzeredir. Bütün bu okullar yeni binaları ile hizmetlerini sürdürecektir” dedi.
Kaynak:
www.apsnypress.info www.abhazyam.com